fbpx

Как да организираш кръщене – от кръстника, 
през църквата до ресторанта?

Кръщението е важен момент не само за теб, за детето, но и за цялото семейство. Ако е дошъл моментът да планираш кръщене на твоето малко съкровище, сигурно вече главата ти гъмжи от бабини заръки, суеверия, впечатления от приятелки и мнения от интернет форуми. Предвид факта, че се прави веднъж в живота, сигурна съм, че искаш всичко да се случи по най-добрия начин

Тъй като вече съм била гост на няколко кръщенета и съм изчела доста по темата, реших да събера всичко, което знам, на едно място. Ще ти разкажа за смисъла и същината на церемонията, как да избереш кръстник и дата за кръщене, какво представлява църковният ритуал. Освен това съм ти подготвила няколко полезни списъка с необходими неща за църквата и ресторанта. Разбира се, далеч не е задължително да включиш всичко, за което ще ти разкажа. Ти сама ще избереш как да изглежда кръщенето на твоето дете, аз само мога да ти дам няколко съвета.

Но най-важният е да се подготвиш предварително за големия празник, а в деня на кръщенето да се радваш на момента и да създаваш скъпи спомени!

Виж още: Как да организираш погача за 40-ия ден на бебето?

Свето кръщение – Началото

Традицията на кръщаването като начин за въвеждане в християнството, произлиза от кръщението на Исус Христос в река Йордан. Повече от 2000 години приемането на християнството се извършва с тайнството на Светото кръщение. Кръстеният получава Божията благодат и се възражда духовно. Според християнските вярвания, след като бъде кръстен, човек вече има ангел-пазител, който му помага в трудности и го съпътства през целия му живот.  

Кой може да бъде кръстен?

Всеки човек може да бъде кръстен, без значение дали е бебе, дете, младеж или възрастен. Важно е да знаеш, че кръщенето се прави само веднъж в живота и никога не се повтаря. 

Как да избереш кръстник?

Най-важната фигура в едно кръщене е кръстникът (кръстницата), без него това тайнство не може да се състои. Кръстникът е човекът, който въвежда детето в света на християнството, след което се превръща в негов духовен родител и учител. 

Кръстник може да бъде:

* човек, който вече е кръстен;
* човек, който не е кръвен родител на детето;
* човек над 16-годишна възраст.

Ако отговаря на тези три условия, твоят избраник може да стане кръстник на детето ти

Много родители избират за кръстник кума или кумата от сватбата си.

Важно е да знаеш, че кръстникът е само един, а не двойка. Това е човекът, който персонално поема отговорност за детето пред Бог.

Добре е, ако имаш момиченце да избереш жена за кръстница, а ако е момче – мъж. Разбира се, това не е задължително, а по-скоро препоръчително

Ако имаш две деца и държиш твоите кумове да са кръстници, избери кумата да е кръстница на едното дете, а кумът на другото. Не е проблем един и същи човек да кръсти всичките ти деца. 

Много мамми избират кръстник сред най-близките си приятели. Той трябва да е добър пример за детето, да може да го напътства и да му дава ценни съвети. 

Кръстниците могат да бъдат роднини – братя, сестри, братовчеди на родителите. За предпочитане е кръстникът да е млад човек, в разцвета на силите си, за да не му тежи отговорността, която поема за детето и да бъде до него, докато то расте

Виж още: Как да направиш прощъпулник – обичаи, питка, избор на предмети?

Как да избереш дата за кръщенето?

За разлика от сключването на брак, за кръщенето няма забранени от Църквата дни. Може да се извършва дори по време на пост или празник. Все пак има няколко неща, с които е добре да се съобразиш при избора на дата. 

Не е хубаво кръщенето да е на Задушница, защото това е ден за почит към мъртвите. Знам, че много родители избират съботния ден за кръщене, защото е най-удобен за гостите, но в православното християнство, този ден също е посветен на паметта на покойниците. Според Църквата най-добрият ден за кръщене е неделя. 

Големите християнски празници като Цветница и Голяма Богородица са чудесен вариант за кръщене. Ако пък детето ти носи име на светец, виж кой ден е посветен на него и направете кръщенето тогава. 

Някои родители предпочитат да съчетаят кръщенето с първия рожден ден на детето, което също е удачен вариант. 

Как протича кръщенето в църквата?

Ритуалът се извършва изцяло от свещеника, кръстника и детето.

Когато детето е малко, кръстникът се явява негов говорител и той трябва да повтаря думите, изречени от свещеника и да чете от евангелието

Най-напред се дава името на детето. После кръстникът се отрича от Сатаната, вместо своя кръщелник. Отрича се целият мироглед на гордост и себелюбие, който отделя човека от Бога. След това кръщаващият заявява, че се съчетава с Христа. През това време държи детето в едната ръка и запалена свещ в другата.

Следва трикратно потапяне на детето във вода в купела, което е като символично очистване и подготовка за влизане в християнския свят. После свещеникът помазва детето с миро (елей) по челото, ушите, гърдите, ръцете и нозете. По този начин пресътворява тялото и сетивата му.

Виж още: Как да организираш страхотно baby shower парти?

Накрая детето се облича в нови дрехи, най-често бели – символ на духовна чистота и невинност. Ако има приготвено кръстче, то също се поставя на врата на детенцето. Свещеникът подстригва кичур от косата на кръстения като символ на готовност и саможертва да брани Христовите ценности и вяра

Накрая свещеникът, кръстникът и кръстеното дете обикалят три пъти около купела и с това ритуалът приключва. Освещават се питката, виното и медът, с които да се почерпят гостите

Самото кръщелно свидетелство се оформя преди кръщенето и се дава на родителите, след като церемонията приключи. Разбира се, в различните православни храмове може да има леко разминаване в някои от тези детайли

Дарове за църквата

Добре е в деня на кръщенето да занесеш дарове в църквата. Най-често това са: бутилка червено вино, бутилка олио или зехтин, сапун, хавлиена кърпа за ръце.

На излизане от църквата, след като кръщавката е минала, почерпи гостите с нещо сладко – най-често питка с мед или бонбони, за да е сладък животът на детето

Списък с неща за кръщенето в църквата:

Тези неща могат да бъдат приготвени от теб, но в повечето случаи са дар от кръстника/кръстницата. Разберете се дали той/тя ще има ангажимента да донесе всички тези неща в църквата, ще си поделите списъка или пък за всичко ще се погрижиш ти.  

* Копие на акта за раждане на детето;
* Кръщелното свидетелство на кръстника – не го изискват навсякъде, уточни какви са условията в църквата, която си избрала;
* Хавлия за кръщене – може да е бяла, с декорация, всичко зависи от личните предпочитания – разгледай тук бродираните кърпи за кръщене на Малко Зайче;
* Нови дрехи и обувки за детето – за предпочитане бели, но могат да са и в друг цвят;
* Свещи – могат да се вземат на място от църквата. Кръстникът/кръстницата може да си приготви голяма свещ с декорация. Тя остава при детето след кръщенето и можеш да му я палиш на рождения ден и други празници за здраве;
* Кръстче – най-често златно, но може и от друг метал, подарък от кръстника/кръстницата;
* Дарове за храма – уточни предварително с църквата какво е добре да носиш;
* Кутийка или торбичка за отрязания кичур коса;
* Шишенце за миро, пълно с олио или зехтин;
* Сапунче;
* Питка и мед;
* Папка за кръщелното свидетелство;

Трапезата след кръщенето

Идваме и до забавната част – почерпката на гостите в ресторанта или у дома. Тук броят на гостите и мястото зависи изцяло от личните ти желания. В повечето случаи маммите избират почерпката да бъде в ресторант. Тук имаш пълна свобода за менюто и украсата, можеш да се развихриш. Единственото условие е да не пропускаш сладките неща. Може да декорираш „сладка маса” с различни десерти, да поръчаш тематична торта или и двете! 😉

Украса в ресторанта

Ако си планирала да поканиш много гости и да отбележите кръщенето като „малка сватба”, както се шегуват някои от приятелките ми, ето няколко идеи за декорация. Първо избери тема или цвят на събитието, около които да се върти цялата украса. Тя може да включва:

* Кът за снимки;
* Книга за пожелания;
* Малки подаръчета за гостите;
* Номера на масите;
* Табелки с имената;
* Етикети за вино и ракия;
* Цветя;
* Балони;

Виж още: Аниматорът Яна Смехорана споделя как да организираш перфектното детско парти

Ако на партито има деца, може да предвидиш и аниматор. Все повече родители наемат фотограф и/или видеограф за този специален ден, за да се радват на красиви снимки и видеа след това. Всичко зависи от твоето лично усещане за този ден.

Кръщенето не само дава официално името на детето ти, но и го прави част от християнското семейство. То е тайнство, което се случва само веднъж в живота. Пожелавам ти да бъде по начина, по който си го представяш!

_________________________

* Ако след кръщенето на твоето мъниче се озовеш с много ненужни подаръци или такива, които не харесваш, вече можеш бързо и лесно да ги продадеш на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии