fbpx

10 причини защо грънчарството е полезно за децата

Децата обичат да се цапат, но и да творят. Да имат връзка със земята. Един прекрасен начин да обединим всички тези желания в едно е грънчарството. То е сред от най-древните занаяти в света, от който се оформя керамиката. В миналото познанието за него се е пазело в тайна и се предавало от поколение на поколение, от баща на син. Днес обаче грънчарството е достъпно и все повече се практикува от деца и възрастни. Често се използва като арт терапия за малки и големи.

Тъй като вярвам в магията на глината, реших да я споделя и с теб. Виж с какво грънчарството е полезно за децата и кога могат да започнат да творят с глина. В края на статията ще откриеш и ателиета в България, които да посетиш с твоя малчуган, за да се докоснете заедно до магията на глината. 

Грънчарството – обединение на четирите стихии

Каня те да погледнеш на грънчарството не само като на занаят, от който се раждат красиви съдове, а като на творчески процес. Той обединява четирите стихии – земята в лицето на глината; водата, която се използва за оформянето ѝ; въздухът в завихрянето на грънчарското колело и огънят, който е горещата пещ за изпичане на глината. 

Грънчарството помага на духа, ума и тялото да работят в синхрон. Първо си представяш формата на предмета, родена от ума, и след това го извайваш с творчество и сръчни ръце.

Грънчарството е съзидание, връзка с душата и едно вълнуващо преживяване. Чрез него децата се учат да създават, да развихрят артистичните си умения, но и да бъдат внимателни и търпеливи.

При него е важен не само крайният продукт, но и самият процес, който е като терапия за всеки, който се докосне до глината

Виж още: Разговор с Виктория Бешлийска, автор на романа „Глина”

грънчарството децата
Кредит: Freepik

Какво представлява глината?

Глината е естествен материал от финозърнеста пръст. Когато е в сухо състояние, е прахообразна. Когато към нея се добави вода, тя оживява, става лесна за моделиране и лесно съхранява формата си. 

Кога да заведеш детето в грънчарско ателие?

Грънчарството е забавна и образователна дейност, идеална за деца над 4 години. Чрез изработката на керамика, малчуганите се учат как да следват указания, но и да бъдат креативни и да изразяват себе си. 

За деца от 4 до 10 години се препоръчва работа с полимерна глина. Тя е по-лесна за оформяне и не се нуждае от пещ, за да изсъхне. Трябва само да се остави на стайна температура за няколко часа, за да се втвърди. 

Полимерната глина няма общо с естествения материал глина. Тя е производно на поливинилхлорида, известен като PVC или винил. Има свойство за моделиране, като на пластилина, но за разлика от него, полимерната глина се втвърдява след обработка

Имай предвид обаче, че полимерната глина не е безопасна за създаване на посуда за хранене. Тя трябва да се използва само за декоративни цели. За да бъде керамиката безопасна, трябва да е направена от стандартна глина, която се изпича.  

10 причини детето ти да твори с глина

1. Развитие на двигателните умения

Само си представи всички движения с ръцете, които са необходими, за да се превърне глината в красив предмет – сплескване, прищипване, разкъсване, притискане, огъване, навиване. Това е чудесно упражнение за двигателните умения на малчугана. 

2. Тактилна терапия

Тактилната природа на глината може да бъде физически отдушник за децата, освобождавайки емоциите и намалявайки стреса. 

грънчарството децата
Кредит: Freepik

Виж още: Кога е време детето да започне да спортува?

3. Дисциплина

Работата с глина има свои правила, ако не се спазват, тя не може да бъде красиво моделирана. В грънчарското ателие детето учи, че правилата трябва да се спазват и малките детайли са важни

4. Концентрация

В днешния динамичен свят за децата е все по-трудно да се концентрират сред потока от информация. Работата с глина ги пренася в един нов и спокоен свят, където концентрацията се случва лесно и естествено. 

5. Решаване на проблеми

Моделирането на глината всъщност е справяне с досадната гравитация, затова работата с нея насърчава уменията за решаване на проблеми у малчуганите. 

6. Придобиване на самочувствие

Глината е лесна за оформяне. Работата с нея може да помогне на детето да се чувства по-отговорно, което води до повече увереност.

7. Нестандартно мислене

Творчеството насърчава пренастройването на мозъка и помага за развитието на по-нестандартно мислене, такова, което е „извън кутията”. 

8. Себеизразяване

Децата са в състояние да изразяват въображаемите си светове по най-различни начини, най-вече чрез изкуство и творчество. Възможността да се себеизразяват е свързана с укрепване на самочувствието и комуникационните умения по нов начин. 

9. Иновации в зряла възраст

Упражняването на творчество в детска възраст увеличава шанса за създаване на иновации в зряла възраст.

10. Радост и забавление

Грънчарството е процес, в който детето създава нещо от нулата, което носи истинска радост и удовлетворение. 

грънчарството децата
Кредит: Freepik

Виж още: Как Монтесори влезе в дома ми

Грънчарски ателиета в България

 София

* Работилничка за приложни изкуства – чудно място, където да твориш заедно с твоето дете;

* Арт студио „Керамика за душата” – тук детето ще забрави за времето и ще се потопи в приказния свят на глината;

* Школа по рисуване Арт клуб Рояна – вдъхновяващо място за керамика, приложни изкуства и рисуване;

* Virtuoso Wine and Painting – детето ще се докосне до автентично грънчарско колело, ти също може да се престрашиш;

* Галерия „Факири” – организира „Ателиета по керамика за деца” и работи с чудесен индивидуален подход;

Троян

* ЦПЛР-Троян – уютно място, където детето да се запознае с глината;

* Село Орешак, Грънчарницата на Роси  – ако детето ти има нужда от индивидуален урок и внимание;

В Троян е пълно с малки грънчарски ателиета, които да посетиш с цялото семейство. 

Самоков

* Грънчарница „България” – майсторите тук показват един стар занаят, пренесен в Смолян, от известната грънчарска школа в село Бусинци.

Градовете Елена и Златоград също се славят с грънчарите си. В „Етъра” край Габрово детето ти също може да се докосне до глината или когато посетите заедно някой фестивал на традиционните български занаяти. 

Грънчарството е вид повторно свързване на децата със Земята, която така липсва в забързания градски живот. То е една от най-старите форми на изкуство в света, но е и един от нейните най-терапевтични, креативни и уникални начини на изразяване.

Позволи на детето да се поизцапа с глината, да я усети, да даде воля на въображението си. Въртенето на грънчарското колело е магия, която завихря радост, концентрация и вдъхновение

Виж още: Положителни ползи за психичното здраве на децата от изразяването на благодарност

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии