fbpx

Грижа за ръцете на мама – Как да се погрижим за ноктите?

Ръцете на мама са свещени. С тях тя гали нежно своето детенце. С тях тя милва и се грижи. Но и те са първите, които издават липсата на грижа за себе си. Когато мама работи и се грижи всички в семейството да са добре, често няма време да се погрижи за самата себе си. Това се отразява веднага върху ръцете й. Дехидратация, стрес, агресивни препарати… всички тези неща могат да направят кожата на ръцете суха и груба, а ноктите тънки и чупливи.

За да помогнем на всяка мама да се радва на нежни ръце и красиви, здрави нокти, създадохме нашата мини поредица от 3 статии, в която ще ти дадем ценни съвети за грижа за кожата на ръцете и здравето на ноктите.

Ще започнем с ноктите и всичко, което трябва да знаеш за грижата за тях, как да забелязваш кога има проблем, както и няколко продукта, които ще ти помогнат да ги поддържаш здрави.

Виж още: 5 неща под 15 минути, които да направиш за себе си

Защо грижата за ноктите е толкова важна?

Грижата за ноктите е важна по много причини. От една страна, тя подобрява външния вид на ръцете и краката ти като ги поддържа здрави. Пренебрегването на ноктите може също така да те изложи на риск от инфекция или нараняване. И може би най-важното е, че те са показател за цялостното ти здравословно състояние – ноктите са съставени предимно от кератин, което означава, че ако нещо не е наред с тялото ти, първото място, на което ще забележиш промяна, са ноктите.

Грижа за ръцете ноктите
Кредит: Istock

Редовната грижа за ноктите е изключително важна. Ако не се почистват редовно, това може да предизвика инфекции, причинени от допира на ноктите с различни повърхности. В същото време, ако не са добре оформени с пила, те могат да причинят наранявания, особено ако са по-дълги. Ето защо е добре да отделяш малко време, веднъж на поне 10 дни, в което да подариш на ръцете си грижата, която заслужават.

Защо есента е прекрасен момент за почивка от терапии и лакове?

Със сигурност си забелязала как през есента косата ти започва да пада, а кожата ти става по-суха. Смяната на сезоните от по-топъл към по-студен има такъв ефект върху нас. Върху ноктите ни също. Те могат да се изсушат, да станат по-чупливи и крехки. И тъй като лаковете могат допълнително да ги изсушат, есента е чудесно време да си вземеш почивка от редовното посещение при маникюристката ти, или любимите ти лакове, с които се лакираш вкъщи.

Есента е идеалното време да се отдадеш на грижа за ноктите, да ги хидратираш и подхраниш, за да се радваш на красив маникюр скоро след това.

Кои са признаците на проблеми с ноктите?

Както казахме, когато нещо не е наред с организма, първото място, на което това си проличава, са ноктите. Ето няколко признака за нездрави нокти, които е важно да знаеш и които не бива да игнорираш:

Симптом: Чупливи нокти

Този често срещан проблем може да се дължи на проблем с храненето или на химикалите, на които са изложени ръцете ти. Ноктите се образуват в нокътната матрица – корена на нокътя. Ако ти липсват определени хранителни вещества, организмът ти не разполага с материал за създаване на здрави нокти. Ето защо хората с хранителни разстройства могат да забележат проблеми с ноктите. Крехките нокти могат да показват и желязодефицитна анемия или заболявания на щитовидната жлеза.

Ноктите са изградени от кератин – протеин. Често срещан мит е, че калцият играе важна роля.

Ако организмът ти разполага с материал за създаване на перфектни нокти, агресивните химикали все пак могат да ги разрушат, докато растат.

Грижа за ръцете ноктите

Какво да правиш? Увери се, че се храниш с добре балансирана диета, която включва много протеини. Избягвай да използваш агресивни химикали върху ноктите си. Дори лакочистител без ацетон може да направи ноктите ти чупливи, ако го използваш твърде често и твърде много.

Симптом: Бразди по ноктите

Вертикалните линии по ноктите – или грапавините – са често срещани с напредването на възрастта. Повечето хора ги получават в крайна сметка. Дълбоките хоризонтални хребети или вдлъбнатини, известни като линиите на Бо, са по-притеснителни. Те показват, че нещо е причинило временно спиране на растежа на нокътя. Предизвикващите фактори могат да включват висока температура, химиотерапия, сериозно заболяване, тежка операция, кръвопреливане, автомобилна катастрофа или какъвто и да е голям стрес за организма.

Какво да правиш? Ако не можеш да свържеш дълбоките си хоризонтални грапавини с конкретен епизод от живота си, попитай лекаря си каква може да е причината.

Симптом: Малки бели петна по ноктите

Много хора смятат, че петната са свързани с недостиг на витамини, но това е мит. Състоянието, наречено пунктирна левконихия, всъщност се дължи на някаква малка травма при формирането на ноктите.

Грижа за ръцете ноктите

Какво да правиш? Изчакай – петната ще изчезнат с израстването на ноктите. Ще ги виждаш известно време, защото израстването на нов нокът от началото до края отнема около шест месеца.

Симптом: Жълти нокти

Много жълтите нокти, които са дебели и растат бавно, могат да бъдат свързани с проблеми с белите дробове. Ако страдаш от синдрома на жълтите нокти, може също така да имаш прекалено извити нокти и да видиш как те се отделят от нокътното легло.

Какво да правиш? Обърни се към своя лекар за консултация.

Как да подхраним и да се погрижим за ноктите си?

И така, ако искаш да се радваш на здрави и красиви нокти, има няколко неща, които можеш да направиш:

Здравето започва отвътре

Както стана ясно, ноктите ти са изградени от кератин. Ето защо диета, богата на протеини, е първото нещо, което трябва да направиш, за да се погрижиш за ноктите си. Хидратацията също е много важна, така че, убеди се, че пиеш достатъчно вода всеки ден.

Използвай заздравител за здрави и красиви нокти

Забелязала ли си как в определени моменти, особено при смяната на сезоните или миенето с прекалено гореща вода, кожата ти става суха, лющеща се и сърбяща. Е, същото се случва и с ноктите ти, може би без сърбежа. В тези случаи нанасям хидратиращ крем върху кожата си, но какво да правя с ноктите? Моята тайна са заздравителите, които през годините са ми помогнали да имам здрави и силни нокти.

Заздравителите за нокти са продукти, които ще ти помогнат да подхраниш и заздравиш ноктите си, точно както лосионът за тяло ти помага да подхраниш кожата си. За да се радваш на здрави и силни нокти, препоръчвам заздравител NAIL REPAIR от Micro cell.

Използвам го винаги преди и след сезонните почиствания, след които ноктите ми са изключително изсушени и почти винаги има жертви под формата на счупвания. С него забравям за това, тъй като той ги подхранва и предпазва от вредните препарати. В същото време забелязах, че когато го използвам, ноктите ми изглеждат много по-здрави и красиви. Дори без да са лакирани, те изглеждат добре, имат блясък и получавам комплименти за тях. Това е и причината да го препоръчвам с две ръце на всяка дама, която иска да има красиви и здрави нокти.

Избягвай агресивните препарати

Много често, когато почиствам къщата и забравя да използвам ръкавици, кожата на ръцете и ноктите ми става изключително суха и чувствителна. В същото време, когато е време да сменям лака си за нокти, лакочистителят е още един агресивен препарат, който прави ноктите ми видимо по-сухи, нацепващи се и слаби. Но, намерих решение и на този проблем.

В грижата си за ноктите е важно да избягваш и агресивните препарати. Използвай ръкавици, когато миеш чинии или чистиш, и подбирай препарати, щадящи за кожата и ноктите. В това число влиза и лакочистителят, който използваш. Едно от най-досадните неща за мен, когато става въпрос за грижа за ноктите, винаги е било махането на лака. Лакочистителите често миришат зле, изсушават ноктите и кожата около тях. За щастие, вече можеш да избираш и друг тип лакочистители, който не само няма да ти мирише лошо, но и няма да навреди на ноктите ти. NAIL REPAIR GREEN & CLEAN от Micro cell е лакочистител за чувствителни нокти БЕЗ ацетон и БЕЗ аромат. Той лесно отстранява лака ми, без да се налага да търкам агресивно и да повтарям по няколко пъти, което ме спечели напълно.

Ръцете са визитната картичка на всяка дама. Подари на ноктите си грижата, която заслужават, а на себе си удоволствието да ги виждаш здрави и красиви.

______________________

* Статията е реализирана в партньорство с Micro Cell, но мнението и обратната връзка за използването на продуктите е изцяло на нашите автори.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии