fbpx

Как да се справиш с бебешкия атопичен дерматит – хигиена и козметика

Атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване при бебета. Засяга до 25% от децата, а около 60% от тях го развиват през първата годинка от живота си. Въпреки че няма лечение, атопичният дерматит може да бъде контролиран с персонализиран план за грижа за кожата, който включва определени хигиенни навици, овлажняващи кожата продукти, щадяща козметика и, в някои случаи, лекарства с рецепта.

По темата за бебешкия атопичен дерматит си говорим с Мария Обретенова. Тя е магистър фармацевт, голяма част от професионалния ѝ път е минал във фармацевтичната индустрия. Към момента Мария е мениджър ключови клиенти в частна фармацевтична компания, където се занимава с дермокозметика. В статията ще откриеш и подходящи козметични продукти от педиатричната серия на испанската марка Laboratorios Babe, които ще ти помогнат да овладееш атопичния дерматит и детето ти да се чувства спокойно в кожата си.

Laboratorios Babe – козметика и нежна грижа

Двама фармацевти, чиято мисия е грижата за здрава кожа, създават компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ през 1994 г. във Валенсия, Испания. Нейните продукти се отличават с висококачествени активни съставки и безопасни формули с висока толерантност към всеки тип кожа.  Продуктите от педиатричната серия са изключително щадящи за нежната бебешка кожа. Те са без хипоалергенни, без алкохол и без парабени. Laboratorios BABÉ  има продукти, специално създадени за бебета и деца с атопичен дерматит. Те са като нежна милувка към чувствителната кожа, като запазват влагата в нея и поддържат естествената ѝ защита.

Какво е атопичен дерматит? Какви са симптомите му при бебетата?

Организмът на новороденото се отличава съществено от този на възрастния по редица анатомични и физиологични признаци. Бебешката и детска кожа имат следните особености:

  • Tънък епидермис.
  • Изгладена дермоепидермална граница, която лесно се отлепва.
  • Богатство на енергетични вещества, като гликоген и глюкоза, обуславящи повишен метаболизъм.
  • Повишено водно съдържание и повишен пермеабилитет.
  • Лесна водна загуба.
  • Бактериална колонизация на кожната повърхност.
  •  Несъвършена функция на потните жлези.

Това прави бебетата и децата по-уязвими и предразположени към атопия. Атопичният дерматит (АД) е една от често срещаните дерматози в детска възраст. Той е генетично обусловен, хронично рецидивиращ (с периоди на затихване и обостряне). Най-честите признаци са: сухота, зачервяване, обрив, сърбеж. Атопичният дерматит е сърбяща дерматоза и основният патологичен цикъл е сърбеж – разчесване, който трябва да бъде прекъснат. При разчесването е възможно и инфектиране, което усложнява картината.

Какво провокира появата му?

Атопичният дерматит обикновено е свързан с генетично детерминирана свръхчувствителност и е част от етествената прогресия на поредица от алергични заболявания. Ако в семейството има АД, много вероятно е и бебето да има такъв. Той често е свързан и с други алергични заболявания напр. хранителни алергии, затова при наличието им може да очакваме и прояви на атопичен дерматит. Независимо от това, грижата за кожата в бебешка и детска възраст е основна и от съществено значение за здравото ѝ развитие. Бебешката кожа трябва да се третира с качествени продукти – дермокозметични и педиатрично тествани.

Душ олио

Хигиената е изключително важна за бебетата с атопична кожа, затова продуктите, които използваш за къпане, трябва да са с максимално изчистен състав и без съдържание на вода. Душ олиото на BABÉ е дерматологично и педиатрично тествано, и препоръчително за суха и атопична кожа. То може да се използва всеки ден. Маслото от авокадо и Омега 3, 6 и 9 киселини подхранват кожата в дълбочина и подпомагат естествената ѝ защитна бариера. Продуктът почиства деликатно, без да създава раздразнения. Душ олиото се нанася върху мокра кожа, след което се изплаква обилно и кожата се подсушава внимателно.

Как студеното време влияе на атопичния дерматит?

При всички случаи трябва да се избягва изсушаването на кожата, излагането ѝ на вредни въздействия – UV лъчи, вятър, ниски температури и др. Всяко излагане на екстремни фактори нарушават зашитните функции на кожата, променят метаболизма ѝ и увреждат липидната бариера. Поддържането на добрата хидратация е задължително. Неглижирането на доброто хидратиране води до промяна в бариерната функция на кожата и повишената ѝ ранимост.

Кои са основните грижи за бебешката кожа при атопичен дерматит?

Основната ни задача е възстановяване и поддържане на барирената функция на кожата. Доброто овлажняване на кожата с емолиенти (емулсии, кремове, мазила, лосиони и масла) е в основата на контролирането на атопичния дерматит. Не използвайте сапуни и агресивни почистващи средства, вместо тях заложете на адекватна хидратация, емолиенти и слънцезащита.

Спазването на всички препоръки за хигиена за атопичната кожа – душ олио, синдет формула, както и постоянната емолиентна терапия, са задължителни през всеки сезон. Слънчевите бани трябва да са съобразени с интензитета на UV лъчението; употребата на продукти с висок слънцезащитен фактор е задължително. При бебета и деца използвайте само продукти, които са педиатрично тествани. Слънцезащита се прилага и в ежедневна среда, не само при морски/ планински почивки.

Емолиентен крем

Емолиентният крем е подходящ за всеки тип кожа, но е препоръчителен за бебета и деца с атопична кожа или такива, които имат предразположение към атопичен дерматит. Кремът осигурява дълбока хидратация и възстановява защитните сили на кожата. Тя е подхранена, благодарение на съдържащите се в крема Омега 3, 6 и 9 киселини, а появата на атопични огнища намалява. Спокойно можеш да използваш емолиентния крем на BABÉ за ежедневна грижа. След нанасяне кожата остава мека и успокоена.

Как диетата и хигиенните навици на детето влияят на дерматита?

Диетата има значение само, когато атопияният дерматит е придружен от друга алергична проява – напр. хранителна непоносимост или хранителна алергия. Хигиенните навици са от първостепенно значение за превенцията и за правилното лечение на АД. Неправилната грижа за кожата, използването на неподходящи продукти, неглижирането на хидратацията, слънцезащитата и подхранването на кожата може да доведе до по-упорити и по-остри симптоми, до необходимост от приложение на кортикостероиди, до наслагване на инфекции.

Как да предотвратим последващата му поява?

Атопичният дерматит е заболяване и, като такова, трябва да се лекува своевременно и адекватно. В противен случай симптомите ще се задълбочат, разчесването ще доведе до вторични инфекции и усложнения. Реално то е хронично заболяване с периоди на затихване и обостряне. С добра грижа за кожата, постоянство и правилно подбрани продукти, периодите на затихване могат да се удължат, а периодите на обостртяне да се разредят. Превенцията включва добра и качествена грижа за кожата, добра осведоменост за генетично предразположение и навременна професионална помощ при поява на притеснителни признаци.

Каква козметика за бебето да използваме, за да се справим с дерматита?

И при деца, и при възрастни емолиентната терапия е в основна при лечението на АД. Емолиентите подобряват кожната ксероза (изсушаване), подобряват хидратацията, подпомагат ефективността на лекарствените препарати (често кортикостероиди). Целта е да се възстанови бариерната функция на кожата и нейния липиден слой. При всички положения продуктите, съдържащи сапуни или агресивни измивни съставки, трябва да се избягват. Препоръчва се измиване с душ олио, богато на омега мастни киселини, без вода и със синдет формула. Приложението на емолиентен крем премахва чувството на опънатост и сухота и намалява сърбежа.

Балсам за лице

Още един продукт, който да ти помогне за справянето с атопичния дерматит е Балсамът за лице на BABÉ. Той се нанася равномерно върху кожата на лицето и шията, като я оставя защитена и успокоена. Съдържа два патентовани комплекса Skin Repair 4%, който намалява възпалението и раздразнението, и Skin Defense 4%, който осигурява допълнителна защитна бариера и затруднява навлизането на бактерии. Продуктът е подходящ за ежедневна употреба.

Израства ли се атопичният дерматит и до кога се проявява при децата?

Ориентировъчно цифрите показват че над 20%- 30% от децата и 2- 3% от възрастните страдат от атопичен дерматит. Тези проценти правят АД едно от най-разпространените кожни заболявания. Първата изява е в ранна кърмаческа възраст. При кърмачета и деца има различна локализация. Правилното му диагностициране и лечение може да доведе до неговото пълно затихване, но при определен процент от децата, АД може да продължи и в зряла възраст.

С правилната грижа, хигиена, козметика и търпение бебешкият атопичен дерматит е преодолим!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии