fbpx

Анна от Русия и нейната иновативна сладкарница Mishka Bakery

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с неправителствената организация Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна.

Днешният гост в рубриката “Аз съм мама предприемач” е Анна Кузнецова от Русия, която създава своята иновативна сладкарница в София – Mishka Bakery, за да дарява уют и топлина на своите клиенти. За първи път Анна идва в България когато е на 5 г., след като е диагностицирана с астма. Майка й прочита за климата в Сандански и започват да прекарват всяка година по няколко месеца там. Така се заражда и любовта на Анна към страната ни, без да предполага, че един ден ще създаде своето семейство и бизнес тук. 

Нейната голяма страст са пътуванията и опознаването на нови държави. Затова тя намира начин и заминава за Швейцария, за да учи туризъм и предприемачество. След магистратурата живее и работи в Китай, а след това и в Америка, където се научава на истинския смисъл на думата “hospitality” или грижа за гостите/ клиентите. Това усещане за обслужване на гостите, издигнато в религия в Щатите, я вдъхновява да обмисли все по-сериозно за създаването на нещо свое. Анна признава, че искрено обича да се среща с клиенти, да говори с тях и да им доставя тази магия, която само хапка наистина вкусен сладкиш ти дава. 

“Аз реших да си отворя сладкарница не само защото обичам това, което правя. А за този момент, когато вие взимате нещо от нас, хапвате и по лицето ви виждам емоцията, която преживявате. За мен това е магия.”


Животът я връща в България, когато постъпва в кулинарната академия HRC Academy и започва сериозно обучение по готварство. Следва практика в Белгия, където открива шоколада и страстта си към тортите. Започва да поема поръчки за торти и сладки, първо за близки и приятели и скоро след това за все повече клиенти. Бързо успява да набере слава и да има сериозен брой регулярни поръчки. Но идва Ковид и със съпруга й решават, че трябва да се върнат обратно в България.

Как реши да създаде Mishka Bakery

Мечтата на Анна е да има свое място, където може по цял ден да създава красиви и вкусни неща. Място, което да ти носи усещане за топлина и уют.  Напук на родителите си, става готвач, минава курсовете на топ готвачи в Русия и започва да се занимава сериозно със сладкарството.

Името измисля бързо – Мишка на руски е мечка. Докато разказва, ми показва  кутията на сладкарницата, в която всички клиенти получават своите поръчки. На нея е нарисувана Миша – нейното мече, което баща й подарява когато е на 7 г. За нея то олицетворява именно това усещането за уют, топлина и дом, което иска да предаде нататък към клиентите на Mishka Bakery.

“Искам Mishka Bakery да бъде място, където да дойдеш и да усетиш уют. Искам да е ексклузивно място, където се познаваме с клиентите и всички се усещат у дома. Затова мечтая един ден да имаме истинско кафе, с красива витрина и място за личен контакт. “

Какво можете да намерите в Mishka Bakery

Макароните са страст за Анна от 13-годишна. Още помни първото си посещение в магазина на Maison Laduree в Париж – една от най-известните в света сладкарници за макарони. Впечатлява я всичко – от викторианската позлатена витрина до огромния асортимент макарони във всички цветове. От тогава за нея това се превръща в символ на магия. 

Още тогава на 13 г. започва да се учи сама да прави макарони по френска рецепта. Чак днес 15 г. по-късно, може да каже че наистина може да прави макарони и че наистина са нужни години, за да усвоиш изкуството на този десерт. Но стандартните неща не са интересни за Анна, тя иска да прави нови и различни неща, с които да спечели интереса на клиентите. 

Витрината на Mishka Bakery с прочутите макарончета в корейски стил. Кредит: Soul Cinematic

Затова Mishka Bakery се специализира в макарончета в корейски стил, наречен fatcaron. Черупката им е същата както при френския макарон, но при корейските има много повече крем и според мен..са уникално вкусни. Всеки ден в сладкарницата измислят нови комбинации – ние опитахме спекулациус, шам фъстък, ескимо, малина, мента и шоколад.. и ми е наистина трудно да кажа кое беше най-вкусно, всички бяха уникални. Поръчах след това за рождения ден на сина ми като почерпка за детската градина и всички родители ми писаха с въпрос, какви са тези “сладости”, за които децата им не спират да говорят. 

Mishka Bakery правят и уникални бенто торти – това са малки кръгли тортички, подходящи за 2-4 души, на които могат да нарисуват всичко по желание на клиента. Не работят с фондан, а разчитат именно на красивите и забавни рисунки върху тортите, които ги превърнаха в световен хит. От забавни послания за възрастни до gender reveal тортички (торти, с които откриваш какъв пол ще е бебето, когато ги разрежеш и видиш цвета на пълнежа) няма тема, която да уплаши Анна и екипа й. 

Последната иновация, която предлагат на клиентите си, е и торта в чашка – за празненства, които са навън, в движение и с малко хора.

Да бъдеш мама предприемач

В HRC Academy Анна се запознава със своя съпруг, с когото споделят страстта към кулинарията. През ноември 2021 г. се ражда и тяхната малка “бандитка” Мели, която днес смело помага на мама в кухнята. Мели се оказва алергична към млечни продукти и това предизвикателство показва на Анна нуждата да включват в асортимента си и продукти, които са веган и подходящи за деца с различни хранителни алергии.

С голяма искреност Анна споделя, че да си майка и предприемач е едно от най-трудните неща за нея и още търси баланса. Грижите за дъщеричката й са винаги на преден план, докато с много хъс и плам твори и работи упорито в Mishka Bakery. В моментите, когато е готова да се откаже, си припомня, че един ден дъщеря й ще се гордее с нея и всичко, което е създала. Още днес усеща нейната пълна подкрепа всеки път, когато видят макарон в магазина и Мели го посочи с думите “мама”.

В България Анна се чувства като вкъщи, това е нейният дом. Въпреки, че в момента е сама с детето и бизнеса си (в момента мъжът й работи в Белгия), Анна не губи усмивката и позитивния си дух. Това е едно от нещата, които много ме впечатляват в нея. Другото е нейният борбен дух и желание за работа, за създаване на смислени неща. Трудностите не я отказват, напротив – мотивират я да намери вариант и да се справи с тях, да сподели откровено и да намери подкрепа. От това да открие невъзможна за намиране пудра захар, до ремонта на сладкарничката си – няма пречка пред нея, която тя да не превъзмогне.

Можеш да посетиш Mishka Bakery в Quartall на адрес: бул. „Г. М. Димитров“ 81, 1700 Студентски Комплекс, София. 

Разгледай и Инстаграм профила им, където, както Анна сама казва, е истинската сапунена опера, показваща живота в една малка сладкарничка.

Можеш да изгледаш и цялото ни интервю с Анна в Youtube:

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии