fbpx

Александра Ган от Украйна и нейната верига салони за красота Browbar

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с неправителствената организация Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна.

Гостенката, която ще ви представим днес е изключително позитивна жена с голяма усмивка. Александра Ган е родена в Русия, но израства в Украйна. Завършва художествената академия в Харков, където се омъжва за бесарабски българин и създава своето семейство. След като завършва обучение за гримьор, започва да създава сватбени визии за булки с професионални грим и прическа и така до 2014 година, когато започват първите военни действия в Украйна.

По това време вече е майка на момченце на 7 години и заедно със съпруга си решават да се преместят в България. Благодарение на това, че съпругът й е бесарабски българин успяват да уредят документите си бързо и през 2015 година тримата започват живота си в нашата страна.

Александра Ган със семейството си днес. Кредити: личен архив


Избират да се преместят именно в София, защото им напомня много на Харков и от първия си ден в България се чувстват у дома, въпреки липсата на близки и познати. Усещат, че това е тяхната страна:

Когато видях, че в София има планина и тя се вижда отвсякъде, знаех, че това е моят град и няма да ходя никъде повече

Синът й успява да продължи образованието си в трети клас в 41-во училище и след три месеца дори се научава да говори български свободно.
Александра: Всички деца му помагаха много. Много ми харесва в България, че има много хубави и възпитани деца. Аз много се притеснявах, че ще го тормозят заради езика, но нищо такова не се случи, даже обратното. Дори когато си счупи ръката, децата му помогнаха и носеха раницата.

Александра със семейството си. Кредити: личен архив


Мъжът й също успява веднага да намери работа като певец в руски ресторант и бавно, славно семейството намира своето място в България. Не мога обаче да не попитам Александра за семейството и в Украйна и как живеят те днес: 

Александра: Нашите роднини, които бяха в Украйна, в момента живеят в окупираните територии и се води, че живеят в Русия. В момента е спокойно, не ги бомбардират, но живеят вече в друга държава. Моето семейство е в Крим – там отдавна вече е Русия.
А нашите приятели в Харков си останаха там и ги бомбардират постоянно, но те се опитват да помагат на всички нуждаещи се. В началото на войната и ние се включихме като събирахме пари и продукти, за да им ги изпратим и да ги подпомогнем. Аз не мога да си представя как живеят, при все че постоянно се чуват сирени, че вчера последно имаше голяма бомбардировка на главната улица (като Витошка тук в София) и падна цяла сграда. Затова благодаря на Бога всеки ден, че ни изкара от Украйна преди да започне всичко и нямаме военни спомени. 

Как се става мама предприемач в България: 

Преместват се без да имат нито един познат, с малко пари и Александра решава веднага да се заеме с работа. Пуска съобщение в рускоговоряща група във Фейсбук, че е гримьор и предлага разкрасителни процедури, включително и оформяне на вежди. 

Така започва да приема първите си клиенти директно вкъщи – в едностайния им апартамент, където живеят заедно с детето, кучето и мъжа. Началото не е било лесно, дори крайно неудобно, но Александра успява да набере лоялни доволни клиенти, благодарение на които 2 години по-късно отваря и своя първи салон.

В салона започват да предлагат грим, прическа и оформяне на вежди, но много бързо Александра осъзнава, че в София има голяма липса на качествени салони с фокус върху веждите и именно това става основа на дейността им. Първи в София предлагат къносване на вежди и започват активно да споделят снимки и видео на работата си в социалните мрежи, и успехът не закъснява. Много бързо привличат клиенти, видяли оригиналността на работата им и 2 години по-късно Александра открива и своя втори обект в София.

Това е и един от най-трудните моменти за нея като предприемач. Салонът отваря врати в началото на епидемията от КОВИД-19 в сърцето на Студентски град – където по това време студенти няма заради епидемията. Александра успява да удържи, въпреки всички трудности и липсата на клиенти в началото. Запазват фокуса върху веждите, като добавят фризьорство и маникюр. 

В края на 2023 година открива и третия салон на Brow Bar в Манастирски ливади, зад мол България, където тя признава, че основно работя тя и създава специални прически и официален грим.

За какво мечтае Александра днес: 

“Ако ме питаш за какво мечтая, вече не искам повече салони (споделя с усмивка). Искам тези да ги поддържам, да ги развивам и насърчавам.” 


Александра споделя, че ключът за успеха й се дължи на това, че следят постоянно световните тенденции и адаптират услугите си към тях. Днес в салоните на Brow bar се предлага оформяне, боядисване, ламиниране и разреждане на вежди, като се стремят да следват естествената красота на всяка дама. Именно това е и тенденцията при веждите в момента – да се запази максимално натуралния им вид, с оформяне и минимално отстраняване.
Александра успява да популяризира бизнеса си от ден едно с активното участие в социалните мрежи. Именно от там усещат, че привличат най-много нови клиенти и затова основно се фокусират върху създаването на забавни видеа за Tiktok, красиви визии за Инстаграм и най-вече активно споделяне на ежедневието в салоните си. Създаването на съдържание на социалните мрежи ги сплотява и като колектив, защото имат обща мисия и се забавляват заедно. 

Моят екип е много сплотен и винаги подкрепя моите идеи. Аз вярвам, че привличам с моите ценности същите хора със същите ценности. И после привличаме заедно и такива клиенти.” 

Можете да видите част от видеата им в следните профили в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/BrowBarAlexGan
Instagram: @Browbar_by_alexgan
Tiktok: https://www.tiktok.com/@browbar_by_alexgan

Не пропускайте и видео интервюто ни с Александра в канала ни в Youtube:


Можете да посетите и един от трите салона Brow Bar:
Brow Bar България – бул. България 9, Brow Bar Студентски град – срещу зимен дворец и Brow Bar Манстирски ливади. Телефонът им за резервации е 0893934377.

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии