fbpx

От черната овца до дивата жена – 
историята на Шенай Окан и Wildlunas

Винаги си личи, когато не просто създаваш продукт, а изразяваш себе си. Когато търсиш по-големия смисъл зад всичко, което правиш. Когато си вдъхновен от любов и имаш смелост да сбъдваш мечтите си.

Мамми, днес имам удоволствието да те запозная с една необикновена дама, която прави точно това. Тя идва от красивата Розова долина и нейното име е Шенай Окан, създател на бранда за дамско дизайнерско спортно облекло Wildlunas

Още от дете Шенай е закърмена с любов към изкуството, наследена най-вече от баща ѝ, който е художник. Нейният буен и шантав темперамент я превръщат в „черната овца” на семейството, просто защото не се вписва в установените рамки. Шенай обаче открива любовта към модата, с която да изразява себе си. Учи в Художествената гимназия в Казанлък, а след това Пространствен дизайн и Моден дизайн в Нов български университет в София. Пътят ѝ я отвежда в Лондон, където скъсва за кратко с изкуството, но преоткрива спорта. След връщането си в България пътят я повежда до ново вдъхновение, нова любов и раждането на Wildlunas

Разбери защо това е много повече от бранд, много повече от дрехи. Виж как една мечта придобива форма и заживява свой собствен живот. Дано и ти се вдъхновиш да тръгнеш по пътя на мечтите си

Виж още: Никога не е късно за ново начало – три лични истории за промяна

спортно облекло Wildlunas
Кредит: Личен архив
Къде и кога се ражда твоята голяма любов към изкуството, Шенай?

Любовта ми към изкуството се корени в детските ми години и в семейството. Баща ми и двамата ми чичовци са художници, сестра ми е дизайнер, майка ми е учила за архитект, дядо ми е с нюх към пеенето. Цялото ми семейство е захранено с изкуство. Аз неизбежно бях отгледана около картини, четки, бои, постоянно за това слушах. Още от малка бях запозната с най-различни артисти от цял свят.

Естетиката е вътре в мен, откакто съм се родила. Баща ми ме е подхранвал с изкуство. Той е толкова крилат човек. Винаги ни е казвал, че трябва да сме отворени към живота, да пробваме нови неща. Това е нещото, което даде основата на Wildlunas.

Как започна да се себеизразяваш с изкуство? Кои бяха първите стъпки, първите ти творения?

В училище сестра ми имаше една приятелка, която беше много екстравагантна в облеклото си, беше супер различна. Обличаше се толкова смело! Не можех да си представя, че някога ще мога да се облека така. Тя рисуваше много модни илюстрации, които ме вдъхновяваха. Един ден остави тетрадката си с модни илюстрации вкъщи и като малка я прерисувах нонстоп, дори я пазих допреди 2-3 години. Мисля, че благодарение на това момиче аз самата започнах да рисувам модно и илюстративно, самото ми изкуство е такова. След това отидох да уча в Художествената гимназия в Казанлък, просто нямах друга опция в съзнанието си. 

Вдъхновяващо е, когато видя човек, който от толкова малък знае кой е неговият път…

Аз също съм имала моменти, в които не съм вървяла по пътя си. Питала съм се дали това е моето. За един период от около 4-5 години бях изключила изкуството от живота си, бях решила, че повече няма да се занимавам с това.  

Нещо те разочарова тогава ли?

Беше съвкупност от много неща. Животът ми така протече. Учих Изкуство, обичах изкуството. Даже, когато се отказах, бях в пика на развитието си, но мои лични случки ме поведоха по друг път. Имах нужда да се откъсна от всичко, както от изкуството, така и от живота, който водех. Този път ме заведе в Лондон. Това беше периодът, в който четири години почти не рисувах. 

А кое те върна отново към твоята стихия – изкуството?

Прибирането в България. През последната година не знаех какво ми липсва в Лондон. Имах една празнина в себе си, но не знаех защо. Бях решила, че трябва да направя нещо драстично, за да се върна към себе си. Прибирането в България възвърна всичко в мен. 

Аз не ти споделих, но когато бях изоставила изкуството, открих спорта. От дете съм закърмена с изкуство, но не и със спорт.

Моето много сериозно напълняване в Лондон ме доведе до точката, в която преоткрих спорта. Чрез него се върнах към себе си.

В България той продължи да бъде част от живота ми. В един момент всички тези точки – изкуство, спорт, мода се събраха в едно.

Помниш ли момента, в който се появи мечтата за Wildlunas?

Моментът, в който се влюбих, любовта ми даде по-различна визия. Мъжът до мен ми е голям вдъхновител, даде ми много големи криле. Той самият е такъв, че за него невъзможни неща няма. Изведнъж и аз повярвах в това. Любовта ми даде големите криле! Никога преди това не съм имала такава смелост!

Виж още: 5 решения, които промениха живота ми

Откъде дойде вдъхновението за нестандартните модели на Wildlunas?

Исках да се чувствам стилна, докато тренирам. Когато гледах хората в залата, всички бяха облечени в черно, тук-таме някоя дама в малко по-шарен цвят и си казах: „Това не е моят стил. Не ми харесва.”. Започнах да разглеждам български брандове. Търсех по-естетични модели, създадени с по-голяма мисъл и концепция. Да си призная, не открих такива. Тогава ми хрумна: „Защо да не създам нещо по-различно?! Нещо по-естетично?“.

В началото Wildlunas имаше много различна концепция. Имах много различни кройки. Не ми беше трудно да намеря хората, с които да работя, защото, благодарение на университета, създадох много ценни контакти. Понеже не съм изключително специализирана в кройките и в конструкцията на дрехите, за тях ми помогна една моя колежка, която е доказан специалист в България. Тя веднага прегърна идеите ми. Така създадохме първите кройки и модели.

Коя беше най-голямата трудност, която срещна по пътя?

Най-голяма трудност беше да си намеря производител и хора, които да ушият дрехите така, както искам, тук в България. Цялото това търсене ми отне години. Стигнах до момента, в който трябваше или да приключа с бранда, или да намеря алтернатива и да изнеса производството извън страната. 

Много исках да произвеждам в България, това ми беше фикс идея, но в онзи момент единствената алтернатива, която откривах, беше Китай. Тогава направих компромис със себе си, който преживях не леко.

Борих се сама със себе си. Тогава отново мъжът до мен ме посъветва поне първите модели да ги произведа там и щом открия подходящи хора в България да се преместя. Точно това се случва в момента. Щастлива съм, че пътят ми се свързва с България отново!

Доколкото разбирам, компромисът е бил с твоята вътрешна нагласа, но не и с качеството на колекцията?

Да, за мен най-главното беше да няма компромис с качеството, а в България, за съжаление, не получих качеството, което очаквах. Исках да създам premium продукт, а не просто да пусна някакви дрехи. В момента мисля, че съм намерила правилните хора в България, с които да продължа историята на Wildlunas

Защо Wildlunas? Как избра името на бранда?

Пак ще започна отдалеч, от детството ми, защото самото име е много свързано с мен, после еволюира и в самата жена. Като малка бях много нестандартен келеш, който беше черната овца на семейството. Майка ми и до ден днешен ми казва „Дивачката ми тя“. Всички вкъщи ми казваха, че аз съм дивачката на семейството. 

Цялото това нещо има и малко негативна част, защото ми се повтаряше, че аз не трябва да съм такава, че трябва да съм по-примирена. От много малка баба ми започна да ми внушава, че аз трябва да готвя, да чистя, но аз казах: „Не искам. Това не е моето нещо“. Кипях от енергия, но не ми позволяваха да я изразявам, постоянно ме пресираха, казваха ми: „Мъжкараната“; „Как не се успокои веднъж!“ и това много ми тежеше вътрешно.

Когато пораснах, осъзнах, че да си дива жена е едно от най-красивите неща, които можеш да си подариш. Това е да си себе си и да се изразяваш по свой начин.

Когато бях малка, си мислех, че има нещо нередно с мен, но после осъзнах, че аз просто съм била друг типаж, който не пасва на рамката на нашата система. Всъщност, оттук идва първата част на името – Wild.

Моето име Шенай означава „щастлива Луна”, така че Lunas – това е моето име. Избрах Wildlunas, защото смятам, че всяка жена има една дива, непокорна същност. Wild олицетворява всичко в една жена – дисбаланса, страха, емоцията, красотата, любовта. Накрая се получава нещо, което само една жена може да усети. Ние го носим вътре в себе си. Можем да го усетим в стомаха си. Това е една магия, която всяка от нас носи. 

Wildlunas е за всички жени, които искат да се заявят, да изразят себе си, да покажат емоциите си, било то положителни или отрицателни. Това е да усещаш себе си!

Виж още: 5 метода за себепознание, с които обикнах себе си

Това ли искаш да усещат жените, когато носят създадените от теб дрехи?

Да, това искам. Искам, когато една жена си купи дрехата Wildlunas, да се свърже с това усещане. Дрехата носи духа на цялата тази идея. Аз самата преоткрих дивата част от себе си чрез спорта и движението!

Защо реши точно тези нежни и пастелни тонове да бъдат цветовете на първата ти колекция?

Цветовете са свързани със Земята – огън, земя, вода, с природата. Ние жените сме изключително свързани с нея. Усещаме я много силно. Даже, казвайки „свързана с нея”, виждам изключително ясно в съзнанието си какво значи това. Затова исках да създам цветове в тази гама, дори самите им имена пак са свързани със земята (бел. ред. Navy Green, Peach, Dusty Blue).

Какви жени откри благодарение на бранда?

Силни. Всяка една от клиентите ми (тук ще издавам една тайна, че всяка съм я разгледала в Instagram), е много красива жена. Много от жените, които харесаха идеята на Wildlunas, са свързани с духовното по един или друг начин. Те са по-алтернативни. Различни. 

Каква беше твоята лична трансформация, докато създаваше бранда?

Целият мироглед за живота ми се промени. Ако преди са ме ядосвали някакви дребни неща и съм им обръщала внимание, вече нямам време за това. Сега съм повече „над нещата”. Брандът ми е като малко дете и аз трябва да се грижа за него

Какво искаш клиентите да казват за твоя бранд?

Това не е просто бранд, това е изкуство. И че откриват себе си в него

Какво ново да очакваме от Wildlunas?

Скоро очаквайте новите модели, които са малко по-класически, защото хората сами го поискаха. Отново залагам на интересните цветове, но ще видите… 

спортно облекло Wildlunas
Кредит: Даниела Йорданова
Какво ще кажеш на жените, които не се осмеляват да направят първата крачка към мечтата си?

На тези жени, които не са се осмелили, ще кажа, че няма какво да чакат, а да действат. Когато започнеш да работиш за мечтата си, всичко се случва. Аз започнах с 0 стотинки, нямах един лев, не знаех откъде ще получа пари, не знаех как ще се случат нещата. Просто си казах: „Започвам да действам! Сега ще си създам лого и т.н.” и нещата започнаха сами да пристигат при мен. Започнете веднага да действате, да сбъдвате мечтата си, без да се притеснявате. Ако това е любовта и страстта ви, ще се случи

А тук можеш да гледаш и бранд видеото, дело на Христо Георгиев, за да разбереш повече за Wildlunas:

Виж още: Гергана Баева – двигателят на CОСО Dry Bar & Nail House

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

  1. Браво! Една прекрасна млада жена, сбъднала една мечта, на крилете на любовта! Желая на Шенай Окан несекващо дръзновение и творческо вдъхновение по пътя ѝ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии