fbpx

SHEleader@digital – където жените в технологиите и иновациите са ключът за преодоляването на климатичната криза

Ако ни четеш редовно, то най-вероятно знаеш, че подкрепяме жените предприемачи с желание да променят света. Знаеш също така, че темата за климатичните промени е много важна за нас, тъй като е движещата сила и вдъхновение зад Малки Съкровища. Затова сме и изключително щастливи да бъдем медиен партньор на конференцията, посветена на жените лидери в света на технологиите и иновациитеSHEleader@digital, която ще събере в София изявени застъпници на зелената трансформация от света на бизнеса, технологиите и изкуствата.

Наистина ли компаниите ръководени от дами инвестират повече във възобновяема енергия и ефективност и демонстрират по-добри финансови резултати? Как да различим корпоративния greenwashing от действително грижещите се за околната среда компании, когато избираме бизнес партньор или следващ работодател? Кои са последните тенденции в развитието на зелени иновации и стартъпи и какви са инструментите, които ги подпомагат?

Отговори на тези и още значими въпроси ще даде именно тазгодишното издание на SHEleader@digital. За трети път на 6 октомври 2022 в София бутиковият форум ще събере на сцената на “Топлоцентрала” над 20 изявени български и международни бизнес лидери и лектори за обмен на опит и разгорещени дискусии отвъд корпоративните клишета. Събитието се провежда под патронажа на Мария Габриел, Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

“Преходът към зелени модели и устойчивост е ключова тема за времето, в което живеем. Това не е трансформация, която се случва изолирано, а напротив – прониква на всички нива в обществения живот, в бизнеса, в изкуството.

В глобален мащаб 80% от засегнатите от климатичните изменения са жени, неслучайно жените са и основния двигател на зелени иновации в различни сектори. Целта ни е да покажем добрите примери и така да вдъхновим трансформация на повече бизнеси и организации,” коментира Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите (BCWT), организатор на SHEleader@digital. Макар и основен двигател на зелени инициативи, както в общественото пространство, така и в бизнеса, гласовете на дамите се чуват рядко на големите форуми и това е причината повечето лектори на SHEleader@digital 2022 да са жени, допълва тя.

SHEleader@digital
Кредит: SHEleader

Вдъхновението зад SHEleader@digital

От COP26 до национални и международни институции (под 30%), корпоративните бордове (29,5% в ЕС), стартъп екосистемата (30% и получават само 1% от финансирането), технологичния сектор (19%) и екипите на фондовете за рисков капитал (20%) – жените продължават да са недостатъчно представени на всички нива на вземане на решения.

Доказателства за ключовата им роля в наложителната зелена трансформация на политики и бизнес обаче има в изобилие. Данните показват, че парламентите с повече жени приемат по-строги политики за изменение на климата, което води пряко до по-ниски въглеродни емисии.

Компаниите с повече жени в управителните си съвети са по-склонни да инвестират в производство на енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност, сочи проучване на UC Berkeley Haas School of Business. По този начин женското лидерство укрепва бизнеса, привлича най-добрите таланти (50% от поколение Z искат да работят за етични компании) и увеличават печалбите с до 18%. Жените предприемачи са по-склонни да стартират бизнес с принос към околната среда и носят повече от двойна възвръщаемост на своите инвеститори, твърдят от Boston Consulting Group.

Кой можеш да срещнеш на SHEleader@digital

Сред лекторите на тазгодишния форум са Любомила Йорданова, основател на компанията Plan A и световната мрежа за развитие на зелени иновативни бизнеси GreenTech Alliance. Нейната компания използва силата на данните, за да помага на бизнеси да намаляват въглеродния си отпечатък.

SHEleader@digital
Кредит: SHEleader

За това какво означава за една корпоративна структура да стане по-устойчива, ще разкаже от кухнята Ким Андреоли-Паске, Senior Director в Cisco. За базовите ценности на зелената трансформация на икономика и политики ще говорят еврокомисарят Мария Габриел и Саша Безуханова, основател на тинк-танка MOVE.BG и председател на BCWT.

Как природата и устойчивото развитие вдъхновяват изкуство, креативност и нови бизнес модели и продукти и кои са лидерите, които ще представят темите, ще разкрива постепенно в следващите седмици екипът зад SHEleader@digital.

Интерактивни и разчупени формати, практични идеи и съвети, които още на следващия ден могат да бъдат приложени в собствената организация, и вдъхновяващи лекции, преплетени с усещане за досег с природата и изкуството, както и още изненади, обещават от екипа на конференцията.

Билетите за SHEleader@digital са вече в продажба. Количествата за присъствено съпреживяване на събитието са ограничени и могат да бъдат закупени тук. Организаторите предоставят и възможност за онлайн включване на символична цена.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии