fbpx

Бъди FlyLady! Почисти дома за 15 минути на ден 
с метода, който покори света

Нека си го кажем, мамми, никога не е лесно да намериш достатъчно време за почистване на дома, особено след появата на малчуганите. Прибирането и сортирането на детски играчки изглежда, че никога няма да свърши, организацията на шкафовете и гардероба е като мисия невъзможна и вече сигурно мислиш, че домът ти никога няма да изглежда подреден като от списание.

Ако и ти си съкрушена от мисълта да жертваш цял ден или уикенд за почистване, значи е време да се запознаеш с метода FlyLady. Той превзе социалната мрежа Pinterest, има повече от половин милион последователи във Facebook и дори си съперничи с така популярния през последните години метод на Мари Кондо.

КОЯ Е FLYLADY?

Това е Марла Сили от Северна Каролина. През 90-те години на миналия век тя се регистрира в сайт със съвети за подреждане на дома, с псевдонима FlyLady. Там поддържа връзка с други домакини, които, също като нея, търсят по-бърз и лесен начин да се справят с домашните задължения

На 7 декември 1999 г. някой моли Марла за помощ и менторската група FlyLady започва. Това е сбъдната мечта за Марла, защото всичко, което някога е искала да прави, е да помага на хората.

С течение на времето тя изработва свой метод, който кръщава FlyLady. Той бързо добива голяма популярност, а през последните две години се превръща в хит в Pinterest и други социални мрежи. Ти също може да почерпиш интересни и полезни идеи за почистване и подреждане на дома от сайта на FlyLady.  

Днес вече името FlyLady означава много повече. Един от последователите на Марла измисля интересен акроним за него: Finally Loving Yourself (FLY). Марла споделя, че едва след като се е научила да „ЛЕТИ” (FLY), се е превърнала в по-добра своя версия. Нейната философия е много по-дълбока от това просто да имаме чист и подреден дом. Трите ѝ основни правила са:

1. Не се тревожи за дребни неща.

2. Смей се всеки ден, дори да е на себе си.

3. Обичай така, сякаш няма утре.

Понякога времето и усилията, които хвърляш, за да поддържаш дома си перфектен, те отклоняват от най-съществените радости в живота. Със своя метод Марла Сили иска да ти припомни как се лети!

FlyLady почистване на дома
Кредит: Freepik

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕТОДЪТ FLYLADY?

На първо място методът се базира на философията, че почистването на дома не бива да е прибързан и стресиращ процес. За целта задълженията се разбиват на по-малки задачи, а домът на зони. Вместо да чистиш цялата кухня, днес може да почистиш само мивката. Правилото е просто – да не чистиш повече от 15 минути на ден!   

FLYLADY – ЗОНИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Според метода домът е разделен на 5 зони

* Зона 1 – Вход/антре/веранда и трапезария;
* Зона 2 – Кухня;
* Зона 3 – Баня + 1 стая по избор (детска стая, офис, помощно помещение);
* Зона 4 – Главна спалня с прилежащи килер и баня (ако има такива);
* Зона 5 – Всекидневна.

В продължение на 1 месец трябва да преминеш през всяка зона. Първа и пета зона се чистят само по няколко дни, а втора, трета и четвърта цяла седмица. И не забравяй – не чистиш повече от 15 минути на ден! Може да си засичаш с таймер. С тези малки дневни активности си създаваш навик, който ще ти помогне да поддържаш дома си по-чист и подреден постоянно. Така ще забравиш за дългите уикенди, посветени на почистването. 

Виж още: Как да се справим с невидимата токсична среда у дома

FlyLady почистване на дома
Кредит: Freepik

ПРИМЕРЕН ГРАФИК ЗА ПОЧИСТВАНЕ – СУТРИН

В уебсайта на FlyLady ще откриеш множество примерни процедури за почистване, които да ти помогнат да се запознаеш с този метод. Ето какво може правиш сутрин.

* Оправи леглото след събуждане. 
* Вземи си душ и почисти в банята.
* Направи си грим и прическа (ако имаш желание и време).
* Изчисти и подреди тоалетката си.
* Приготви закуска и нахрани домашните любимци.
* Изпразни съдомиялната, ако е пълна и подреди посудата.
* Направи списък със задачите за деня.
* Отдели време за себе си – кратка медитация, книга, изпий витамините си, наслади се на кафето и закуската си.

ПРИМЕРЕН ГРАФИК ЗА ПОЧИСТВАНЕ – ВЕЧЕР

Ето няколко неща, които да отметнеш вечер преди лягане:

* Сортирай мръсните дрехи.
* Приготви дрехите си за следващия ден.
* Намери си ключовете и ги остави да видно място.
* Събери разхвърляните дрехи.
* Почисти мивката в банята.
* Измий чиниите или пусни съдомиялната.
* Погрижи се за себе си – почисти лицето и си сложи крем, почети книга или си запиши нещо, което те е развълнувало днес.

СЕДМИЧНА БЛАГОСЛОВИЯ

Избери един ден от седмицата, в който ще отделиш около час, за да свършиш 7 важни задачи. Марла ги е нарекла „седмична благословия”, защото те предпазват от цял ден чистене, ако ги прилагаш редовно. Ето какво включва:

* Прахосмукачка;
* Бърсане на прах;
* Почистване на пода със стирка или парцал;
* Почистване на огледала и огледални повърхности;
* Почистване на купчините със списания, брошури или други непотребни книжа;
* Смяна на чаршафите;
* Изхвърляне на боклука и почистване на кошчетата. 

Всяка задача изпълнявай не повече от 10 минути. Така ще ти остане време и за други по-важни ангажименти през деня.

Виж още: Мисия Еко Дом – Радостина Ганева ни идва на помощ

FlyLady почистване на дома
Кредит: Freepik

31 БЕБЕШКИ СТЪПКИ

Малките задачи по дома, които изпълняваш всеки ден, Марла нарича „бебешки стъпки”. Те ще ти помогнат да изградиш навик с малко усилия да поддържаш дома си винаги чист и спретнат. 

Първата бебешка стъпка е поддържането на чиста мивка.

Всеки път, когато използваш мивката, я избърши и подсуши, така винаги ще блести от чистота. Това е малка стъпка, но когато стане навик, можеш да я комбинираш с всички други малки неща, които ще направят дома ти по-подреден. 

Всички 31 бебешки стъпки можеш да видиш ТУК.

КАК и ти ДА БЪДЕШ FLYLADY?

Следвайки съветите на Марла Сили, съм извела няколко стратегии, които ще ти помогнат да забравиш за хаоса и да бъдеш истинска FlyLady.

Откажи се от перфекционизма си

Това е най-трудното, но не случайно започвам с него, защото при този метод важно e да си постоянна, а не перфектна. Дори да пропуснеш ден или два, не се отказвай, върни се към метода и продължи да изпълняваш домакински задачи по 15 минути на ден. След месец ще забележиш положителна промяна в дома си. 

Съсредоточи се върху 15-минутната си задача

Когато пуснеш таймера, концентрирай се само върху задача, която си си поставила, например да подредиш шкафа за обувки. 

Отърви се от всичко излишно

Ако се замислиш, ще откриеш много вещи в дома, които е по-добре да изхвърлиш, вместо всеки път да чистиш прах от тях. Освободи се от излишните сувенири, джунджурии или неща, които не използваш. Ако са в добро състояние, можеш да продадеш, подариш или дариш

Никога не изваждай повече, отколкото можеш да прибереш за един час

Ако си решила да се развихриш в подреждането на гардероба и да смениш сезонните дрехи в него, карай го по-леко. Не е нужно да отделяш цял уикенд за това. Подреждай поетапно и не изваждай повече вещи, отколкото можеш да прибереш за един час

Почиствай едно чекмедже или една купчина наведнъж

Важно е да не се отегчаваш, защото ще се откажеш. 

Изтегли си списък с ежедневни мисии

Pinterest е пълен с примерни списъци за почистване и подреждане на дома по метода FlyLady. Изтегли този, който ти допада, попълни арсенала си от консумативи за почистване и започни да отмяташ задачите една по една. 

Използвай приложението FlyLady

Приложението е достъпно за iPhone и е чудесен ресурс за начинаещи с метода. В него имаш достъп до всички ежедневни и седмични процедури за почистване. Приложението е напълно персонализирано, така че можеш да добавиш свой собствен график за почистване. 

Виж още: 7 бързи и бюджетни начина да преобразиш дома си

Кредит: Pexels


Ето какво съветва самата Марла Сили

„Вашият дом не се е изцапал за един ден и няма да се изчисти за един ден. Не искам да прегрявате и да се натоварвате от почистването. Ето защо ви уча да правите „бебешки стъпки”. Ако се опитате да направите всичко наведнъж, ще ми се ядосате, защото това ще бъде като всеки друг метод за „организиране”, който сте опитвали. От вас искам да отделите време, да изградите навик за грижа за дома, който лесно да добавите към вашата рутина през деня.”

Следвай метода FlyLady и вече няма да ти се налага да правиш огромно пролетно или сезонно почистване. Всяка част от дома ще се чисти на месечна база и така няма да се натрупва прекалено много работа, която да свършиш наведнъж.

Навиците, които си създадеш, ще ти помогнат да имаш един чист и добре поддържан дом, без толкова много усилия. С FlyLady ще полетиш към повече удовлетвореност и радост вкъщи!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии