fbpx

69% от жените искат да правят по-често ceкc. Виж какво още показа проучването на женската ceкcуалност

Започваме с признание. Следихме и рефрешвахме толкова сериозно файла с въпросите от проучването ни, че по едно време се притеснихме, че ще го блокираме. Но вълнението ни беше голямо, а интересът от ваша страна – също толкова голям и това ни направи безкрайно щастливи.

Имаме и друго признание – не смеехме да се надяваме на подобни резултати! Да, тайничко си мечтаехме, но с всеки следващ отговор, с всеки искрен отговор, се уверявахме, че сме направили нещо наистина смислено, от което много дами имат нужда!

Вашите отговори вдъхнаха живот на проучването на женската сексуалност и доказаха това, което знаехме от самото начало – че за женското удоволствие трябва да се говори! Защото само тогава, можем да открием подкрепа и разбиране за своите притеснения, за физическите преживявания, които ни разтърсват по една или друга причина. Самотата не е и никога няма да бъде отговорът!

Благодарим за подкрепата и доверието на всяка една от тези 605 жени, които отделиха от времето си, за да отговорят на нашите въпроси и да ни помогнат да подредим заедно пъзела на женската сексуалност.

Благодарности и на нашия партньор в това смело начинание – онлайн секс магазин Passion.bg. Екипът им подкрепи изцяло идеята ни, съдейства ни в изготвянето на въпросника и ни помогна да достигнем до възможно най-много хора. Те винаги са подкрепяли желанието ни за открити разговори по теми, свързани с женската сексуалност и сексуално удоволствие, за което им благодарим и се надяваме заедно да продължим да рушим бариери, стереотипи и стигми.

Ето ги и тях – Резултатите

Ще ти представим резултатите по реда на отделните категории в проучването.

В първата категория събрахме малко статистическа информация, която преценихме, че би била от значение за резултатите и за профила на всеки участвал.

Втората категория включваше въпроси за споделеното удоволствие с партньора. Тук искахме да разберем какво доставя удоволствие на двойките, колко открити са жените в комуникирането на своите желания.

След това нещата станаха съвсем лични с въпроси за личното удоволствие. В третата част на анкетата питахме всяка от вас за нейните предпочитания, за всичко, което я възбужда, което я отблъсква. Искахме да разберем какво наистина кара една жена да изпитва УДОВОЛСТВИЕ!

В последната част, разбира се, поговорихме и затова как появата на децата се отразява върху сексуалния живот. Казваме „Разбира се” защото все пак сме сайт, насочен именно към майките. А и няма какво да се лъжем – сексът след появата на децата си е съвсем друго ниво на играта. 😉

Проучването ни доказа, че жените обичат секса, грижат се за своето удоволствие и са склонни на експерименти по пътя към него! Доказа и още няколко интересни неща, но кои са те ще разбереш в следващите редове…

Кой отговори на нашите въпроси

Какво научихме за споделеното удоволствие

Първо ви попитахме Какво ви доставя най-голямо удоволствие в сексуално отношение (за графиката по-долу избрахме най-популярните отговори и ги приравнихме към 100%). И макар голяма част от дамите категорично да посочват своя фаворит, то имаше и няколко отговора, които заявиха, че не изпитват удоволствие от секса…

Една дама дори ни е споделила следното: „Не изпитвам удоволствие от нито един аспект. Правим опити за забременяване вече 2 години и сексът е по-скоро натоварващо задължение, за което и двамата нямаме желание”. Избрахме да споделим този отговор, защото

много двойки в днешно време се сблъскват с репродуктивни проблеми и, съвсем нормално, те могат да отнемат от удоволствието и близостта в сексуалните отношения.

По този въпрос говорихме със сексолога Гинка Георгиева и се надяваме думите и съветите ѝ да помогнат на двойките, които преминават през подобен труден период.

секс женска сексуалност

Говорейки за споделено удоволствие, искахме да разберем и нещо друго, което смятаме за важно и около което мислим, че има големи заблуди. А именно – митичният оргазъм и колко от нас реално достигат до него и по какъв начин. Докато при мъжете той е доста по-лесно постижим и резултатът от него трудно може да се скрие, при нас, жените, нещата изглеждат по друг начин. И най-лошото е, че сме склонни да търсим вината в себе си, да не споделяме с партньора си, а в някои случаи откровено да симулираме удоволствието си. И, за жалост, проучването ни потвърди това битуващо мнение.

Едва 10% от отговорилите дами са споделили, че всеки път стигат до вагинален оргазъм с партньора си. За сметка на това клиторният оргазъм изглежда е по-постижим – 32% са посочили, че всеки път свършват по този начин. За жалост,

21% от жените никога не са получавали вагинален оргазъм, а 7% никога не са получавали клиторен оргазъм.

Но искаме да окуражим всички дами и да им кажем, че най-вероятно техните оргазми тепърва предстоят! Тялото на жената непрекъснато се променя! Възможностите на партньора също. 😉 Не се срамувайте от липсата на усещания, а говорете открито за тях. Ключът към споделеното сексуално удоволствие е именно в това – да бъде споделено, и то в най-големи детайли.

Разбира се, оргазмът – бил той вагинален или клиторен, не е единственият фактор за удовлетворящ сексуален живот. Друг много важен момент определено е честотата на сексуалните контакти. Това отново е една тема табу. Много от нас, често напълно съзнателно, преувеличават бройката на сексуалните си контакти, най-вече от притеснение, че цифрата не е „достатъчна”. Но има ли бройка, която да ни кара да се гордеем със сексуалния си живот и такава, която да ни кара да потъваме в земята от срам? Сексологът Гинка Георгиева е на мнение, че „е хубаво поне 2-3 пъти на седмица да правим секс, а 2-3 пъти на месец ще правим секс като станем на 70 години”.

Прогнозата ѝ звучи чудесно, но не сме сигурни, че в нея са намесени фактори като малки деца, физическа и психическа умора, стрес на работа и много други ежедневни предизвикателства, с които двойките се сблъскват. И отговорите на въпроса ни „Колко пъти правихте секс с партньора си през последния месец?” го доказват.

Едва 25,4% са правили секс между 5 и 10 пъти в последния месец. Най-голям процент от отговорилите – 32, са правили секс между 2 и 4 пъти. Дали тези цифри удовлетворяват дамите? За жалост, не!

Общо 69% от участниците твърдят, че им се иска да правят по-често секс!

Някои дами споделиха, че не са правили секс в последния месец по медицински причини, бременност, раждане или липса на партньор, които също са напълно основателни и определено не са повод за притеснение.

Единственият повод за притеснение е, когато липсва желание и у двете страни или дори у едната, когато страстта между двама души се изпари и няма помен от нея на хоризонта. Защото желанието до голяма степен поддържа огъня, дори когато, по една или друга причина, липсват възможности да консумираме чувствата си. Затова не робувайте на цифри, на чужди преживявания или споделени сексуални подвизи. Всяка връзка минава през различни периоди, сексуалният ни живот е тяхно отражение и ние сме тук да ви кажем, че това е напълно нормално!

Във втората част на проучването ни ви попитахме и за конкретните ви предпочитания свързани с оралната и аналната любов. Оказа се, че оралната любов е категорично предпочитана пред аналната.

76% от отговорилите правят орална любов на партньорите си и им харесва, 59,1% получават орална любов от партньорите си и много им харесва, докато едва 33,8% изобщо правят анален секс.

Интересно обаче е, че в същото време 84% са отговорили, че обичат сексуалните експерименти, но може би аналният секс просто не спада към тях…

Каквото и да считаме за експеримент, важното е да правим нещата, които ни карат да се чувстваме добре, защото, в противен случай, извършваме насилие над самите себе си, а то няма нищо общо с удоволствието, към което всички се стремим, нали? 😉

Дали обаче в леглото (или на дивана, върху масата, в банята 😉 ) правим наистина само нещата, които ни доставят удоволствие? Колко от нас са достатъчно смели категорично да заявяват на партньора си какво им хареса и какво не? Е, нашето проучване даде отговор и на този въпрос!

52,2% от жените твърдят, че говорят открито за своите сексуални желания с партньора си. Но 31,7% споделят, че все пак има теми, по които се притесняват да говорят.

Някои дами споделиха, че партньорът им е този, който слага бариера и не дава възможност за открит разговор: „Той се притеснява да говори”; „Опитвам се, но не е лесно, не мисля, че му е приятно”; „Аз съм за открити разговори, но той е по-обран”; „Аз говоря, но не ме чуват”; „Аз споделям без притеснения, той не говори”; „Да, но той е консервативен в това отношение”; „Аз говоря открито, но не срещам разбиране”.

Със сигурност това е много фрустриращо преживяване. Да срещаш стена и то от най-близкия си човек по една толкова лична тема, която е важна и за двамата. В такива ситуации понякога намесата на трети човек – подходящ терапевт, може да бъде от ползва, особено ако има проблем, който ви смущава и пречи на сексуалния ви живот.

За финал в категорията с въпроси за споделеното удоволствие ще ви представим резултатите от отговорите на въпросa за секси бельото. Причината да обърнем специално внимание на този въпрос се крие в няколко конкретни отговора, които споделихте с нас и които не бяха сред възможните опции.

Оказва се, че има дами, които са носили секси бельо често преди да забременеят, но след като са родили са спрели.

На всички тях искаме да кажем следното: Скъпи мамми, разбираме ви! Промяната за тялото е огромна, както и нашето възприятие за него! Ако кърмите, гърдите ви за дълго време могат да забравят ролята си на сексуален обект и да се превърнат в работеща нон стоп млекоцентрала. И това е меко казано объркващо! Коремът не изглежда така, както си го спомняме или както би ни се искало. Излишни килограми не спират да се появяват на кантара.

Усещането за сексапил изглежда се е изпарило от хоризонта, нали? Спокойно, не сте сами! Тук сме, за да ви кажем още нещо и се надяваме да ни повярвате! Все още сте секси! Може би дори повече, отколкото преди раждането! Погледнете се добре в огледалото, погледнете се през очите на партньора си! Сексапилът идва отвътре! Бельото само малко ни помага, за да го изведем на сцената 😉 (И не забравяйте, че се предлага в различни размери, така че може би просто е време за шопинг!)

секс женска сексуалност

Какво научихме за личното удоволствие

Започваме с една добра новина!

88,9% от жените мастурбират! Страхотен Факт!

Само така, дами! Надяваме се, да ви е хубаво! 🙂 Както се казваше в един филм – „Ако аз не искам да правя секс със себе си, как да очаквам другите да искат!“.

Мастурбацията, освен, разбира се, изключително удовлетворяващо преживяване, може да бъде и много образователно. Времето, прекарано в усамотение, ни дава възможност да опознаем тялото си, неговите усещания, да експериментираме и след това, при желание, да споделим откритията си.

Колко често го правим зависи от много фактори, но ето, например, 23,1% от дамите го правят няколко пъти в месеца, а 16,7% – няколко пъти седмично. Всеки според желанията и възможностите, нали така? 😉

Когато говорим за лично удоволствие, част от разговора няма как да не бъдат и секс играчките. Интересно ни беше да разберем, че

почти 40% използват секс играчки, а 32,8% не използват, но имат желание да опитат.

И тук не можем да не се запитаме – какво спира тези дами да опитат? Разбираме, че партньорът може да е пречка, както са заявили 5,1% от дамите, но на останалите 32,8% искаме да кажем – животът е кратък! Експериментирайте! 🙂 Особено, когато секс играчките са по-достъпни от всякога. Това ще потвърдят и нашите партньори от Passion.bg, които гарантират дискретност при всяка поръчка и ви предлагат над 7000 артикула, от който да избирате! 😉

секс женска сексуалност
секс женска сексуалност

И макар в тази категория да говорим за личното удоволствие, ни беше интересно да разберем и до колко партньорът ви познава тази ваша страна.

12,6% споделиха, че партньорът им не знае за секс играчките им, но пък 76,6% са на противоположното мнение и не крият своите секси устройства.

Също така ви представяме отговорите на въпросите „Бихте ли подарили секс играчка на партньора си?”, както и „Какво е мнението ви за секс играчките?”. По резултатите от двата съдим, че дамите са с положително мнение и ги намират за много добро решение, но тук искаме да поговорим и за огромната полза и роля, която могат да имат за подобряването на сексуалния живот.

Ето какво ни е споделила една дама в отговор на въпроса какво е мнението ѝ за секс играчките:

„Започнах да ги използвам тъй като имахме сексуални проблеми и ми помогнаха да се възприема отново като сексуален човек”

Това беше един от тези отговори, които ни накараха да осъзнаем колко смисъл има в това проучване и изобщо в този разговор. Сексът има огромна роля в живота ни, в начина, по който се възприемаме сами и във връзката ни с партньора. И да полагаме усилия, за да решим сексуалните си проблеми, е от изключително голямо значение! За всеки решенията несъмнено изглеждат по различен начин, но всички, в дадем момент, се сблъскваме с изпитания. Човешко е! Нормално е! И е освобождаващо да споделиш, да знаеш, че не си сам.

За финал на въпросите в категорията за личното удоволствие си запазихме един много спорен! А именно – гледат ли жените порно? И отговорът, съвсем категорично, е ДА, ГЛЕДАМЕ!

72,9% от анкетираните дами заявяват, че гледат порно!

И защо не? Порното не е запазена територия само за мъже! Да, безспорно те са по-големи „спецове”, но и ние дамите намираме удоволствие в подобни филмови продукции. А споделеното гледане с партньора може да се окаже чудесен начин за разгорещяване на страстите

секс женска сексуалност

Какво научихме за секса след появата на деца

В тази категория процентите отговори са на по-малка база отговорили – между 200-300, тъй като не всички, взели участие в анкетата, имат деца.

Искахме да поговорим за секса след раждането на децата, защото, както споменахме и в началото, нивото на играта съвсем се променя.

секс женска сексуалност
секс женска сексуалност

В обществото ни доста голям процент от ражданията са секцио и то не по медицински причини. Всички сме чували за лекари, които искат да си планират добре графика, вместо да чакат жените да раждат 10 часа естествено и не рядко се използва довода именно за промяната, която тялото би претърпяло. Не малко жени се притесняват как ще се промени чувствителността на вагината им, дали мъжът им ще намира разлика. Затова и за нас беше важно да ви зададем тези въпроси.

80,3% са посочили, че са родили със секцио по медицински причини и едва 1,1% са имали съображения как ще се отрази естественото раждане на сексуалния им живот.

Попитахме дамите, които все пак са родили естествено, дали наистина това се е отразило на сексуалния им живот, като им дадохме възможност за свободен отговор и им благодарим затова колко откровени бяха.

За повечето от вас усещанията определено са се променили. За едни категорично към по-добро, но не малко споделиха, че след раждането удоволствието от секса вече не е също.

Някои от вас споделиха и за болка, което е съвсем нормално и до голяма степен може да се дължи на начина, по който сте били зашити, но с времето това усещане би трябвало да изчезне, в противен случай задължително се консултирайте с лекар.

секс женска сексуалност

Разбира се, не се сдържахме да ви попитаме и този така личен въпрос – „Децата хващали ли са ви по време на секс?”. Защото на всеки може да се случи и не е лоша идея да сме подготвени и да почерпим от опита на други мамми, геройски преживели този притеснителен момент.

Оказа се обаче, че 86,5% от вас не са преживявали подобна конфузна ситуация, за което – поздравления! Но все пак има и 12,5%, които не само, че са оцелели от срама, но и са продължили напред с гордо вдигната глава. Ето как са се измъкнали от ситуацията някои от тях:

„Мама и тати трябва да се обичат, защото така се сплотява семейството”;
„Правим се, че не е станало нищо и само се гушкаме”;
„Той е голям, нямаше какво да обяснявам. Казах, че са нормалните неща от живота и да не нахълтва така друг път през нощта”;

Попитахме ви и кога мислите, че трябва да започнем да говорим с децата си за секс. Разбира се, отговорът тук е строго индивидуален за всяко семейство и зависи от много фактори, но някои от вас споделиха ценни размисли, които решихме, че е добре да включим и да се превърнат в чудесен финал на този материал.

Има начин темата да се въведе от много ранна възраст с прости биологични обяснения за появата на бебетата. Това, което е по-важно да направим ние, родителите, е да дадем на детето спокойствието и увереността да споделя и говори в семейството – така ще можем да преценим кога е дошъл момент за по-подробни и сериозни обяснения. Темата за сексуалното образование в училище също е на дневен ред, според мен.

„Когато за първи път попитат – децата хич не са глупави и колкото по-рано придобият добра сексуална култура и знания, толкова по-добре.”

„От по-малко, за да го приема за нещо нормално, а не нещо, от което трябва да се срамува/притеснява”

„Говорила съм със сина си за секс още когато беше на 8-9 години. И смятам да продължа да го правя, стига той да се интересува. Разбира се, на разбираем за неговата възраст език.”

„Съгласна съм, че трябва да му бъде обяснено всичко и то да знае нещата от първо лице и как са в реалният свят, а не от порно и телевизия, заблуждавайки се с невярна и преувеличена информация”

„Аз го наричам любов. Когато един мъж и една жена се обичат и правят любов и по този начин се правят бебетата.И че в началото на една връзка се ползват презервативи, за да се предпазиш от болест или забременяване.”

„Колкото по-рано, по-добре. Хубаво е детето да отрасне с приемане и разбиране на секса и сексуалността си.”

Здравословното ни разбиране за секса започва именно в ранните години. Нашата роля като родители е да създадем сигурно пространство, в което децата ни също да изградят такова. Откритите разговори са едно добро начало – между родители и деца, между партньори и в обществото!

______________________

* Проучването и този материал са реализирани в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женска сексуалност.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии