fbpx

9 подкаста, които си заслужава да чуеш

Открих подкаста като формат след като дъщеря ми се роди. Ръцете ми се оказаха сериозно заети – или я носих на ръце, или бутах количка, а често се случваше да правя и двете едновременно. Най-добрият ми приятел станаха слушалките. Отначало слушах само музика, но осъзнах, че имам доста време, което мога да използвам по-добре. 

Тогава моя приятелка ми препоръча да чуя любимия ѝ подкаст. Няколко епизода и вече бях фен на формата. Открих и други подкасти, които ми допаднаха, а след това започнах да търся нови по теми, които ме вълнуваха.

Затова и днес направих тази селекция за теб. Разделена е на три части с по три предложения във всяка – за себеусъвършенстване и личностно развитие, за отношенията с партньора и за възпитанието на децата. Във всяка част съм подбрала две предложения на английски език и едно на български.

Виж още: Ще станеш „Нов човек” след като чуеш този подкаст

1. За родителството

1. Unruffled” е подкаст на Джанет Лансбъри – автор и консултант по темата за детското възпитание, който прилага в процеса своята философия за т.нар. уважително родителство. Но уважението е не само към децата, а и към родителите. В своите епизоди Джанет винаги подхожда с голямо разбиране и към възрастните, към трудните моменти, през които преминават. С грижа като от добър приятел дава ценни съвети как да помогнем на децата си да минат през техните кризи.

Практични и специфични съвети можеш да откриеш във всеки от 222-а епизода на подкаста, който се радва на голямо одобрение от родители по целия свят.

Слушай Unruffled” тук

2. Заглавието ме спечели, признавам си – Mom and Dad Are Fighting” (бел.пред. – мама и татко се карат). Стори ми се супер забавно и откровено. Самият подкаст също е доста ненатоварващ за слушане, но в същото време предлага ценни съвети за отглеждането на деца в различни възрасти.

За това спомага и интересната комбинация от водещи – Елизабет Нюкамп (майка на три деца – на 8, 6 и 4 години), Джамила Ламю (майка на 7-годишна дъщеря) и Дан Койс (баща на две деца – на 15 и на 13 години). Тримата са автори към медийната група Slate, която продуцира подкаста, и са добре сработен екип, който всяка седмица дискутира тема от родителския си опит, както и въпроси на слушатели.

Слушай Mom and Dad Are Fighting тук

Виж още: 17 откровени и безумно смешни родителски статуси

3. Почитател съм на здравословните рецепти на Маги Пашова от край време. Харесвам я и заради самата нея – позитивна дама, с нестихващ ентусиазъм и размах. Затова, когато разбрах, че има и свой подкаст, знаех, че ще трябва да се чуе. „Мама Говори” е съвместен проект заедно с Ваня Висарионова – също майка, която по професия е треньор и специалист по ресторативно движение. Двете доказаха, че са страхотен тандем още със съвместнта програма „Не на диастазата”.

В подкаста си Маги и Ваня създават онлайн пространство за всички майки в търсене на повече информация за отглеждането на децата и майчинството като цяло. 

Слушай „Мама Говори” тук

2. За личностното развитие

1. „On Being” е подкастът на Криста Типет – журналист и автор в непрестанно търсене на отговори на големите въпроси. Какво означава да си човек? Как искаме да живеем? Кои сме едни за други?

Интервютата на Типет са задълбочени, провокативни и остават с теб за дни напред. В трудните моменти думите ѝ са опора, в хубавите – още един повод за усмивка. Не случайно Барак Обама награждава Криста Типет с Националния хуманитарен медал през 2014 година заради „задълбоченото ѝ проникване в загадките на човешкото съществуване”.

Слушай On Being” тук

2. Може да познаваш София Буш като актриса, но заглавието на подкастът ѝ „Work In Progress я описва най-добре (бел.ред. – от английски означава в процес на усъвършенстване). Самата тя не спира да търси себе си, да се развива и да работи за вътрешна промяна.

Подкастът ѝ е отражение на тези нейни търсения. Гостите на София са интересни хора от различни сфери, които нарича свои лични герои. В разговорите тя влиза открито, заредена с въпроси, не се притеснява да пита и да се задълбочава в разговора. Така с лекота предразполага гостите си да споделят своите истини, да са уязвими и на 100% себе си.

Слушай Work In Progress” тук

3. Българското предложение в тази категория е подкастът на Георги Ненов – Свръхчовекът”. Самият той не би се описал като такъв, но неговата история е не по-малко вдъхновяваща. След завръщането си от чужбина, Ненов дава всичко от себе си, за да сбъдне мечтата си за свой подкаст. И няколко години по-късно, тя е реалност, с над 200 епизода, над 200 разговора с хора, които са реализирали своя потенциал.

Каква е тайната им? На първо място вярата в себе си, вярата в идеята им, колкото и налудничава да се е струвала на всички наоколо.

Слушай Свръхчовекът” тук

3. За интимността

1. Може би най-точното описание за подкаста на Естер Перел„Where Should We Begin?” наистина би било „безплатна терапия”. Самата тя е терапевт и не пести професионалния си опит в епизодите като в същото време води непринуден разговор, в който не те кара да се чувстваш объркан от сложни термини и завоалирани предположения.

Във всеки епизод ще чуеш еднократна сесия с истинска двойка, която разкрива своите най-съкровени проблеми, конфликти, неразривни връзки или пропукани чувства. Перел е техен верен съюзник в така нужния им разговор, в една откровена среща на души, които търсят път един към друг.

Всеки епизод успява да даде по нещо на слушателя, за да се припознае и той и да разбере с успокоение, че не е сам в емоциите, които бушуват в сърцето му.

Слушай „Where Should We Begin?” тук

Виж още: Какво научих за любовта от Естер Перел

2. Те са Чейс и Сара Костерлиц, влюбени са, женени са и имат подкаст с красноречивото име „I do”. В него търсят отговори на въпросите, които всички хора във връзка си задават, а за отговорите им помагат някои от най-успешните и вдъхновяващи експерти, терапевти и други двойки.

Защото Сара и Чейс знаят нещо много важно – че една връзка – било тя брак или партньорство, изисква много работа и не винаги е лесно да се поддържа пламъкът. Но си заслужава. И просто понякога имаме нужда от помощ. А разговорите, които ще чуеш в подкаста им, са точно това – приятелска подкрепа, разбиране, споделеност, много ценен опит и съвети, изваяни от личния опит на гости и водещи.

Слушай „I do” тук

3. Тук слагам червена точка! Но водещите Зази и Заря си го казват още в описанието – „Путкаст” е „един несрамежлив и нецензуриран подкаст, в който си говорим за секса и неговия екзистенциален смисъл“. И те то правят! А аз включвам техния подкаст в селекцията за връзките, защото не можем да говорим за тях, за това как да ги подобрим и да не говорим за секс – основата на всяка една добра връзка.

Да, понякога разговорът между Зази и Заря става наистина горещ, до степен да те накара да се изчервиш. Друг път откровено може да се възмутиш. Или просто да се възбудиш. Може на моменти да не си съгласна с тях, но определено няма да те оставят безразлична.

Слушай „Путкаст” тук

Виж още: Женското сексуално удоволствие отблизо

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии