fbpx

8 от най-добрите тренировки за бременни в YouTube

Много жени си задават въпроса – безопасно ли е да тренирам, докато съм бременна? И въпреки че има някои упражнения, които е по-добре да избягваш, отговорът е по-скоро положителен. Дори е желателно да останеш активна, ако, разбира се, състоянието ти позволява и самата ти се чувстваш добре

Леката физическа активност по време на бременността е полезна за теб и твоето бебе. Освен, че ще поддържа духа и тялото ти във форма, с подходящите упражнения можеш да облекчиш редица неудобства, които ти причиняват дискомфорт ежедневно – болезнени мускули, подуване и болки в кръста и др. Според специалисти, физическите упражнения се отразяват благотворно и на психическото здраве на бъдещите майки – подобряват съня, намаляват нивата на стрес и чувството на безпокойство

Тъй като много дами се притесняват да ходят на фитнес през деветте месеца на бременността си, подбрах осем видеа с персонални тренировки в YouTube, които можеш да практикуваш сама вкъщи.

И не забравяй – дори и 10-минутно раздвижване е полезно!

Виж още: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

бременна жена тренировка

1. Цялостна тренировка за тонус и енергия

В това 30-минутно видео Кат, която е в първия си триместър по време на снимките, и приятелката ѝ Кристина те превеждат през всички етапи на една цялостна тренировка, фокусирана върху мускулите, ръцете и краката

2. Йога упражнения за раздвижване и болки в кръста

С продължителност от само 20 минути, тази тренировка за бременни е перфектна комбинация от упражнения за разтягане и сила. Помага за облекчаване на болките в кръста и оттоците в крайниците, а има и леко натоварване с помощта на ластици – за тонус. Лесно и приятно за изпълнение видео, подходящо за всички етапи от бременността

3. Пилатес за подобряване на дишането и баланса

Практикуването на пилатес по време на бременността помага за укрепването на мускулите на таза, подобрява контрола над дишането и баланса. Специалистите го препоръчват горещо и заради успокояващия ефект, който носят упражненията, съчетаващи леко натоварване на мускулите за гъвкавост и правилно дишане.

В това 10-минутно видео Уитни Инглиш – личен треньор и сертифициран диетолог и експертът по пилатес Робин Лонг представят упражнения, за които освен малко време, ти е необходимо само спокойно място и постелка за под. Кратко, лесно и ефективно!

Виж още: За или против масажа по време на бременност?

4. Тренировка за втория триместър

В тази интензивна тренировка за втория триместър Сара Фит – фитнес блогърка, се фокусира върху осем мускулни центрове на тялото. Видеото ни превежда през различни упражнения, в които се използват лента за крака, тежести за ръце, правят се клекове, преси и т.н. Това е тренировка за по-напреднали, така че ако не си правила упражнения отдавна, не е необходимо да повтаряш всичко – зависи в каква форма си и как се чувстваш.

5.  Йога и медитация за баланс и спокойствие

Треньорът на знаменитости Кристин Макгий предлага 20-минутна йога тренировка, чудесна за всички бъдещи майки. Видеото включва упражнения за дишане, медитация, както и леки физически разтягания за перфектен баланс и състояние на духа.

Виж още: Какво да очакваме от йога за бременни и как да практикуваме безопасно

6. Пилатес за гъвкавост на цялото тяло

Тази пилатес тренировка за цялото тяло се фокусира върху разтягащи и укрепващи мускулатурата движения, които помагат за предотвратяване на диастазата (раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул) по време на бременността или след раждането и подобряват болките в долната част на гърба. Със само 12 минути продължителност, тя ще ни остави освежени и гъвкави.

7. Тонус и енергия с тренировка за напреднали

С повече от 1,6 милиона гледания, това видео от канала BodyFit By Amy е страхотна и относително кратка тренировка у дома, която използва само телесното ти тегло, за да ускори сърдечния ритъм, тонизира и енергизира тялото

Въпреки че не е необходима специална подготовка, упражненията тук могат да се окажат предизвикателство за някои бъдещи майки, така че може да пропуснеш по-сложната част от това видео, ако не се чувстваш готова.

8. Интензивна тренировка за втори триместър

Това видео от канала POPSUGAR Fitness и треньорката на знаменитости Сара Луис ще те преведе през разнообразни пилатес движения, чиято цел е да ти помогнат да останеш силна и тонизирана по време на бременността. Упражненията са подходящи за втория триместър, но имай предвид, че видеото е доста динамично и е малко трудно да следиш и изпълняваш всички позиции едновременно с него. Но пък, това е чудесен повод да го гледаш отново и отново, нали?

Бременността е период, през който много жени предпочитат да си почиват, да релаксират и оставят на заден план тренировките и упражненията. А те могат да ти помогнат да се чувстваш по-добре, във форма, със съзнанието, че правиш нещо за себе си. Активността по време на бременността ще спомогне и за по-бързото възстановяване на тялото след раждането. Дори една разходка в парка е от значение!

Не забравяй обаче, че най-важно е да слушаш тялото си и да следиш за неговите сигнали. Ако не се чувстваш добре, не се мъчи да тренираш на всяка цена. Ако имаш колебания или притеснения, задължително се консултирай с наблюдаващия те лекар. Също така, ако усетиш дискомфорт, по-скоро прекрати тренировката и се опитай да починеш.

______________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Гергана Златкова
Гергана Златкова
Аз съм журналист по образование, пътешественик, блогър и кулинарен ентусиаст по призвание! Покрай приятелките ми с малки деца се запалих по темата за бременността в желанието си да съм им полезна и от помощ, а всичко научено ще се радвам да споделя и с вас!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии