fbpx

Какво да хапваш в жегите? Ето 7 свежи летни рецепти

Лятото не е най-приятното време да се въртиш дълго около фурната, а кухнята определено не е най-мечтаната дестинация. Всички вкъщи обаче са гладни, включително и ти. Какво да правиш? Колкото и да ти се иска, няма как да минеш само на ресторантско хранене, затова ти хвърлям моя спасителен пояс с рецепти.

Предлагам ти 7 рецепти за салати, предястия и основни ястия, които да те спасят през лятото. Те са леки, свежи, вкусни и най-хубавото е, че се приготвят бързо. Подходящи са за цялото семейство, за гости, дори за лятно парти.

Бързо с мен към кухнята! 😉

Виж още: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда

1. Зелена салата със скариди и цитруси

Време за приготвяне: 15 мин.
4 порции

свежи летни рецепти
Кредит: Freepik
Продукти:

* микс зелени салати по избор;
* ½ портокал;
* ½  лимон;
* ½  лайм;
* 500 г обелени и сварени скариди;
* 2 с.л. червен лук, нарязан на ситно;
* 2 с.л. червена чушка, нарязана на ситно;
* сол на вкус;

Докарай морето вкъщи с тази салата! В купа постави зелената салата, сварените скариди, лука и червената чушка. За дресинга изцеди сока от половин портокал, лимон и лайм, добави щипка сол. Полей салата с готовия дресинг и се наслади на освежаващия вкус.

2. Салата с диня, краставица и мента

Време за приготвяне: 30 мин.
6 порции

свежи летни рецепти
Кредит: Freepik
Продукти:

* 8 ч.ч. диня на кубчета, без семки;
* 2 краставици;
* 1 глава червен лук;
* ¼ ч.ч. прясна мента;
* ¼ ч.л. балсамов оцет;
* ¼ ч.л. зехтин;
* ½ ч.л. черен пипер;
* ½ ч.л. сол;

Шопска салата или пък диня със сирене са класика за лятната трапеза, защо обаче не опиташ нещо по-различно! Диня в салата… с краставица и мента?!Резултатът е изненадващо вкусен. Най-трудната част от приготвянето на тази салата е махането на семките от динята, но дотук „мъките” ти свършват. Нарежи динята, краставицата и червения лук на малки парченца. В отделна купа приготви дресинга от балсамов оцет, зехтин, черен пипер, сол и мента. Салата се сервира добре охладена. Приготви я малко преди вечеря и я остави в хладилника, докато дойде време да блесне на масата.

Виж още: 5 рецепти за разхлаждащи безалкохолни коктейла

3. Рулца от тиквички и сирене

Време за приготвяне: 30 мин.
4 порции

свежи летни рецепти
Кредит: tasteofhome
Продукти:

* 4 тиквички;
* 2 ч.ч. сирене рикота;
* 1/2 ч.ч. настърган пармезан;
* 4-5 листенца пресен босилек;
* 2 с.л. нарязани гръцки маслини;
* 2 ч.л. настъргана лимонена кора;
* 2 с.л. лимонов сок;
* черен пипер и сол на вкус;

Бързо и лесно предястие, подходящи за лятно парти или за вечерите със семейството, в които искаш нещо по-завъртяно. Нарежи тиквичките по дължина, възможно най-тънко. Опечи ги на грил тиган за по 2-3 минути от всяка страна, за да омекнат и придобият красив загар.

В купа смеси сиренето рикота, пармезана, маслините, лимона и нарязания босилек. Подправи с черен пипер и сол на вкус. След това постави по една чаена лъжичка от смества върху всяка грилована тиквичка. Завий я внимателно, за да не изпада плънката и закрепи с клечка за зъби. Рулцата приличат на малки коктейлни хапки и със сигурност ще са първото нещо, което ще свърши на масата.

4. Лодки от краставици с киноа и нахут

Време за приготвяне: 35 минути
6 порции

свежи летни рецепти
Кредит: tasteofhome
Продукти:

* 1 ч.ч. киноа;
* 6 краставици;
* 400 г нахут от консерва;
* 1 ч.ч. чери домати;
* 120 г фета сирене;
* ½ ч.ч. гръцки маслини без костилки;
* ¼ ч.ч. лимонов сок;
* 3 с.л. мед;
* 2 с.л. зехтин;
* черен пипер и сол на вкус;

Още едно интересно и свежо предястие, което да те спаси от жегите и дългото готвене. Като за начало свари киноата и я остави да изстине. Разрежи краставиците по дължина и ги издълбай. В купа смеси киноата, нахута, доматите, сиренето и маслините. В купичка разбий лимоновия сок, меда, олиото, черния пипер и солта. Подправи сместа с получения дресинг и напълни издълбаните краставици. Това е чудесно лятно предястие, с което спокойно да пропуснеш салатата.

Виж още: Бърза и лесна рецепта за френска селска торта БЕЗ ПЕЧЕНЕ

5. Миш-маш с печени чушки

Време за приготвяне: 30 мин.
4 порции

свежи летни рецепти
Кредит: supichka
Продукти:

* 600 г печени червени чушки;
* 600 г натрошено краве сирене;
* 6 домата;
* 1 глава лук;
* 4 скилидки чесън;
* 8 яйца;
* 1 ч.л. захар;
* олио;
* магданоз;

Тази любима класика от детството е винаги актуална през лятото – миш-маш. Покажи на децата както си хапвала като малка. Започни със запържването на лука и чесъна. Добави нарязаните на кубчета домати, заедно с малко захар. Остави ги да поомекнат и да се сгъстят. Нарежи чушките и ги добави да се задушат за 5 минути. Разбий яйцата и ги добави към миш-маша, заедно с натрошеното сирене. Тук е важно да бъркаш през цялото време, докато миш-машът се сгъсти. След като яйцата са готови, махни от котлона. Препоръчвам ти да подправиш ястието с прясно нарязан магданоз. Истинска вкусотия, която ще те върне в летата при баба и дядо!

6. Рустик доматен пай

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за печене: 30 мин.

8 порции

свежи летни рецепти
Кредит: Freepik

Продукти:

* 1 брой маслено тесто (готово, разбира се, кой има желание да прави тесто през лятото?!);
* 3-4 домата, нарязани на филийки;
* 2 стръка зелен лук;
* ½ ч.ч. сирене чедър;
* 2 с.л. пармезан;
* листенца босилек;
* черен пипер и сол на вкус;

Макар да прилича малко на пица, това е един сочен и много вкусен доматен пай. Започни като загрееш фурната на 200оC. Разточи тестото с дебелина около 4 см и го постави в плитка тавичка, така че краищата му да излизат отвън. Нареди половината от доматите и зеления лук върху тестото. Поръси с чедър, сол и черен пипер. Нареди останалите домати и лук. Завий краищата на тестото към центъра. В средата ще остане малко отворено пространство, върху което да наръсиш пармезана. Печи пая около 30 минути, докато добие хубав златист загар. Остави го да изстине, преди да го нарежеш. Накрая постави няколко листенца пресен босилек за завършек.

Ако все пак искаш сама да си направиш масленото тесто, смеси 1 ч. ч. брашно, ½ ч.ч. ронливо студено масло и ½ ч.л. сол. Разбъркай и добави 4-5 с.л. ледена вода. След това омеси гладко тесто и го остави за 1 час в хладилника.

Виж още: 3 лесни рецепти за домашен плодов сладолед

7. Реден рататуй

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за печене: 45 мин.
6 порции

Кредит: Freepik
Продукти:

* 1 лилав патладжан;
* 1 пъстър патладжан;
* 1 светлозелена тиквичка
* 1 тъмнозелена тиквичка;
* 1 жълта тиквичка;
* 1 голям домат;
* 1 червена чушка;
* черен пипер;
* мащерка;
* риган;
* сол на вкус;

За соса:

* 400 мл доматен сок;
* 2 моркова;
* 1 глава лук;
* 2 скилидки чесън;
* 1 ч.л. захар;
* 50 мл олио/зехтин;
* 1 дафинов лист;
* 3-4 стръка мащерка;
* 2-3 стръка риган;
* босилек за сервиране;

Реденият рататуй е едно изключително ефектно ястие, с което да впечатлиш цялото семейство. Нарежи всички зеленчуци на кръгчета с дебелина около 1 см и ги нареди в тавичка, така че да образуват цветна дъга. След това приготви соса като запържиш лука, чесъна и морковите в малко мазнина. Добави доматения сок (може и нарязани на кубчета домати) и захарта. Пусни всички подправки и остави на котлона, докато сосът се сгъсти. След това залей с него наредения рататуй. Печи го в загрята фурна на 180оС.

Препоръчвам да го сервираш с няколко пресни листенца босилек! Вярвам, че това ще се превърне в едно от любимите ви семейни ястия.

Дори през лятото готви с удоволствие за хората, които обичаш. Избери бързи решения, които ще съберат всички около масата, за да се насладите на момента!

Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии