fbpx

7 истини за секса, страстта и липсата на желание, които научихме от секс коуча Ванина Уолеб

Защо жените често губим желание за секс след появата на детето? Какво можем да направим, за да възродим интимността и страстта с партньора? Трябва ли да гоним определена бройка на месец или има други индикатори, по които да следим качеството на сексуалния ни живот? На тези и още въпроси отговаря Ванина Уолеб  – треньор по секс и интимност.

Виж 7-те важни неща, които научихме от разговора с нея. Целия лайф можеш да гледаш в Instagram страницата на Mammi.bg.

Ванина Уолеб  – треньор по секс и интимност

Първо няколко думи за Ванина. Тя започва да преоткрива своята сексуалност, докато живее в Берлин. Там едно конкретно преживяване ѝ носи много свобода да изрази своята собствена еротика и наслада. Оттогава започва да се интересува от секс образование. Днес Ванина е опитен треньор по секс и интимност, обучен по метода Somatica™, който помага на хората повторно да се свържат с еротичното си аз. В работата си се фокусира върху играта без срам, въплъщението и фантазията. Чрез говорене, движение и визуализация тя помага всеки да приоритизира удоволствието в живота си и да се чувства възможно най-автентичен в интимните си преживявания.

Ванина е гост в рубриката на  Passion.bg – “Попитай експертите”, където можеш да зададеш своя въпрос, свързан със секса, напълно анонимно, и тя ще ти отговори. Това е чудесен начин да потърсиш помощ, подкрепа или да разшириш познанията си, ако се срамуваш да говориш по тази тема очи в очи.

7 истини за секса, страстта и липсата на желание секс коуч Ванина Уолеб
Ванина Уолеб / Кредит: Личен архив

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

1. Нормално е понякога да нямаш желание за секс

„Нямам желание за секс. Защо?“ – това е един от въпросите, които Ванина получава често от своите клиенти-жени. Истината е, че е напълно нормално да има периоди, в които да не искаш да правиш секс. Медиите, киното, съвременната култура налагат, че винаги трябва да си в готовност и винаги трябва да имаш желание за интимна близост. Желанието обаче е силно податливо на стрес, депресия, заетост, какво се случва в отношенията, какво ти се е случило в миналото. То е много крехко и лесно се повлиява от външни фактори.

2. Прекалената или липсваща интимност се отразяват на желанието за секс

При много двойки липсата за желание за секс се корени или в прекалената интимност, или в липсата на такава. Когато живееш заедно с партньора си, всичко ви става твърде близко, споделяте задълженията си, ежедневието си, проблемите, драмите, неразположенията и така авантюризмът се губи.

Любопитството, креативността, игривостта, страстта намаляват и това е проблем на прекалената близост.

Толкова сте се свързали с партньора, толкова сте близки, че няма пространство, в което желанието да диша. Опитай да флиртуваш с други хора – да разгледаш менюто, без да поръчваш. Това събужда еротичността, припомня интересни емоции, които да прехвърлиш във връзката.

Много помага да наблюдаваш партньора си от страни, да го видиш в различни ситуации – как прави нещо със страст, как общува с други хора, как пее или танцува, колко е желан в очите на останалите. Всичко това ти припомня какво харесваш у него и запалва желанието да си го върнеш обратно.  

При липса на интимност и близост, желанието за секс също се изпарява.

Ако не прекарвате достатъчно качествено време само двамата, ако не се гушкатв, целуватв, ако не можете да общувате добре, да си споделяте, да се доверявате един на друг, това се отразява и на желанието. Не е задължително прегръдките и целувките да водят до секс, те могат да са просто израз на близост. Ако тя липсва, скоро и страстта ще отстъпи от отношенията.

7 истини за секса, страстта и липсата на желание секс коуч Ванина Уолеб
Кредит: Istock

3. След раждане потърси емоционална подкрепа от партньора, за да върнеш желанието

В повечето случаи, когато хората казват, че искат повече секс, всъщност искат по-хубав, по-качествен секс. Сигурно и ти си си задавала въпросите: „Това ли е сексът, който искам да получа? Свързваме ли се наистина?“.

След появата на децата, ти като майка имаш толкова много грижи, че често сексът е последното нещо, което ти се прави, след като приспиш детето. Партньорът до теб обаче има желание и иска да се включиш в играта му. Как да постъпиш в този случай?

Единият вариант е да се съгласяваш, макар да не ти се прави секс. Това обаче повече вреди на връзката, отколкото помага, защото започваш да асоциираш секса със задължение. Изчезва удоволствието. Дай си пространство, време, усетете какво ви харесва. След раждането може да има промяна в желанията ти. Истината е, че е много трудно да изпълняваш всички роли на майка, любовница, домакиня, възпитател. Медиите често те заливат с послания, че трябва да си „перфектна в леглото“, „перфектна в кухнята“, „перфектна с децата“, но това не е реално и няма как да отговориш на всички тези очаквания. Бъди търпелива със себе си.

След раждане тялото ти има нужда от време, за да се адаптира към настъпилите промени. Нужно е ти сама да се усетиш отново в тялото си. За целта е хубаво партньорът ти да те подкрепи. Говори си повече с него, сподели му как се чувстваш, че имаш нужда от време. Възможно е все още да изпитваш болка или усещанията и възприятията ти да са се променили. Сподели му, че имаш нужда отново да се почувстваш женствена, желана, за да се събуди страстта.

В периода след раждане имаш голяма нужда от емоционална близост, потърси я.

Виж още: Сексът след раждане – проблеми и решения

4. Върни страстта със секс играчки

Ако от много време сте заедно с твоя партньор, женени сте, имате деца и усещаш, че страстта и желанието са намалели, а сексът се случва някак рутинно и по задължение, възпламени страстта с играчки за възрастни.  

В началото на връзката, от първата до към третата години, химията между вас сякаш се случва сама, благодарение на невротрансмитерите и бушуващите хормони. Чувстваш се обсебена от партньора, а сексът е изпепеляващ. След време обаче този ефект отслабва, което е напълно нормално, и е възможно да приемаш това като проблем. Вече не изпитваш толкова силно желание, сякаш удоволствието е позатихнало и искаш нещата да бъдат по старому. Това е трудно да се случи, защото има много допълнителни фактори, които влияят. Почакай, не бързай да се отчайваш, защото интимността може да променя формата си с времето, но да бъде все така красива и задоволяваща.

Стимулирай игривостта и креативността по различни начини, включително и със секс играчки.

7 истини за секса, страстта и липсата на желание секс коуч Ванина Уолеб
Кредит: Istock

Виж още: Как да върнем страстта във връзката след появата на децата?

5. Мастурбирай – здравословно е!

Мастурбацията, особено преди лягане, е супер – успокоява те и освен това е здравословна. Тя може да ти даде информация за самата теб – какво ти харесва, кое докосване, коя атмосфера. Използвай и играчки, не пречи да опиташ и да видиш кое ще ти е приятно. Може да избереш класически вибратор, такъв с няколко функции или вибриращ масажор.  

Мастурбацията ще те държи в секси настроение.

Пазарувай секс играчки заедно с твоя партньор, говорете си за тях. Важно е да обърнеш внимание, че правите това, не защото сексът не ти харесва, а просто защото искаш да разнообразите, да опитате нещо ново, да го направите още по-хубав! Пулсиращите и вибриращи играчки са много подходящи за двойки. Секси бельото винаги помага, ако ти харесва и ти е приятно да го носиш.

7 истини за секса, страстта и липсата на желание секс коуч Ванина Уолеб
Кредит: Istock

6. Не прекрачвай границите си заради партньора

Ако партньорът ти иска да опитате нещо ново в секса, което е отвъд твоите граници и нещата, които те карат да се чувстваш комфортно, не е необходимо да се съгласяваш. Поговорете какви са желанията на единия и другия, за да намерите пресечна точка.

Ако правиш компромис, в името на другия или на връзката, той не трябва да е неприятен за теб!

7. Потърси помощ от секс коуч

Секс коучът може да ти помогне как да комуникираш тези деликатни теми с партньора си. Като по-емоционални същества, ние жените често влизаме в такива разговори с гняв, обвинения, вместо просто да споделим какво искаме, от какво имаме нужда.

Можеш да се обърнеш към секс коучът, дори да не си във връзка, ако страдаш от нещо, което нарушава удоволствието ти в секса, ако изпитваш срам или вина. Той ще ти помогне да  подобриш комуникацията си, да преоткриеш еротичната си същност и свободно да се отдадеш на удоволствието.

През каквото и да минаваш, каквото и да изпитваш – нормално е и има решение за всяко предизвикателство в секса и отношенията. Надяваме се тези седем истини да са ти вдъхнали повече спокойствие и увереност по отношение на твоята еротична същност!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии