fbpx

6 трика как успешно да продадем излишните детски дрешки

Отначало не се усещаме – даваме 10 лева за тениска, 15 лева за клинче, 25 лeвa за сладкия комплект пижамки. Често успяваме да открием истински попадения на намаленията и даваме трицифрени суми, успокоявайки се, че всъщност пестим. Но така ли е наистина? Купуваме дрехи, които се носят по един сезон, а в много случаи и по няколко дни – ако се сдобият с някое петно, неподлежащо на почистване. Децата растат със скоростта на светлината и ние бързо разбираме, че техният гардероб ни излиза прескъпо, а освен това и се превръща в причина за замърсяване на околната среда и напълно грешно консуматорско поведение от наша страна. Но какво да правим, когато се сблъскаме лице в лице с това прозрение?

Възможността да получим дрешки, обувки и аксесоари от порасналите деца на роднини и приятели е чудесна, но това не решава проблема с първоначално похарчените пари. Ако възвръщането на част от сериозната инвестиция e нещо, върху което започваш да се замисляш, то е добре да знаеш, че не си сама! Пазарът на стоки втора ръка всъщност изживява сериозен разцвет в последните години. На него отдавна не се гледа с пренебрежение, а по-скоро с интерес, защото мнозина видяха потенциала му в различни аспекти – финансов и екологичен. Освен това, нека не забравяме, че понякога можем да се сдобием с желани вещи само като ги закупим втора ръка, тъй като може отдавна да не са налични в магазините.

Като майки, ние самите бързо осъзнахме нуждата от едно място, на което всеки да може да продаде и да купи артикули за своите деца, като това се случва максимално лесно и приятно. Затова и създадохме нашата платформа „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg). Тя предоставя супер лесна възможност за продажба на излишните детски вещи. В същото време е място, на което всяка майка може и да открие стоките, от които се нуждае и то на изключително достъпни цени!

Но продажбата на детски стоки, било то и втора ръка, не се различава особено от всяка друга търговия, т.е. има си своите тънкости. Затова, ако си готова да се превърнеш в един успешен търговец, то ние пък сме готови да ти помогнем с няколко съвета, които можеш да приложиш с лекота и на нашата платформа. С тяхна помощ ще максимализираш печалбата си и ще оптимизираш времето, което отделяш, за да приготвиш артикулите си за продажба.

Виж още: Къде и как да продадем детските вещи, които вече не използваме

да продадем излишните детски дрешки
Кредит: Freepik

1. Качеството е от значение

Това важи както за нещата, които купуваш нови, така и за тези, с които решаваш да се разделиш. Обществото ни може да се е превърнало в свръхконсуматорско, но това отчасти се дължи и на свръхпредлагането. За жалост, голям процент от стоките са със съмнително, компромисно качество. Понякога обаче това не се разбира дори по цената. Възможно е да инвестираме по-голяма сума пари в дреха, която да се свие след първото изпиране или да се скъса на първото обличане. Това не означава, че трябва да я продадем, само за да се отървем от нея.

Смисълът на това да препродадеш определени дрехи, например, е в това те да намерят нов дом, да доизживеят живота си там, да освободиш място в своя гардероб, да запълниш бюджета си… Мисли за всичко това, когато искаш да продадеш нещо свое онлайн. И се опитвай винаги да се поставяш на мястото на купувача – дали ти би била доволна да получиш това, което продаваш? Би ли му се зарадвала? Или ще се почувстваш излъгана?

И сега ще кажем нещо, което може да звучи много налудничаво за някои, но няма ли да е страхотно, ако мислихме повече за другия? Ако в стремежа си да продадем едни вещи, имахме очи да видим общността, която се създава от хора, които търсят и предлагат определени стоки? Всички сме свързани и е добре да започнем повече да мислим за това. Но като за начало можем да мислим най-вече за това какво предлагаме, защото утре то ще се озове в нечии ръце и с него ние ще предадем и част от своята енергия.

2. Реши колко въвлечена искаш да си в процеса

Има много възможности за човек, който е решил да продаде свои вещи онлайн. Но това не означава, че всички те са подходящи за всеки. Важно е преди да започнеш да продаваш да си наясно колко време и ресурс от себе си си готова да отделиш, колко искаш да общуваш с отсрещната страна или искаш някой друг да свърши това вместо теб. Всяка опция, разбира се, има своите плюсове и минуси, затова е добре да ги обмислиш преди да се впуснеш в пазара на стоки втора ръка.

Да продаваш през социалните мрежи (като MarketPlace-a на Фейсбук, например, или различни Фейсбук групи) е доста трудоемко – не само заради нуждата от снимки и описание в платформа, която не е създадена с цел продажби, но и заради комуникацията с аудиторията. Въпроси, запазване на ред за консултация, откази – и това от много хора едновременно, координация с доставчици, наложени платежи… Има много потенциални проблеми, които могат да възникнат или ситуации, които да превърнат продажбата на една стока в напрегнат процес. А никой няма нужда от излишно напрежение в живота си, нали?

Затова използването на специализирани платформи за препродажба като „Малки съкровища” ще те улесни значително. Там само трябва да публикуваш обявата си и след това да изчакаш артикулът да бъде закупен, а сумата от продажбата ще бъде преведена по сметката ти. Получаваш товарителница, подготвена от екипа, която само трябва да приложиш към пратката – бързо и лесно. Това са елементи от процеса на онлайн търговията, за които в началото може би не мислим, но веднъж докоснали се от близо до същината му, знаем, че искаме да работят в наша полза.

3. Снимките продават

За някои хора може би снимките не са от голямо значение. Но това са хора, които нямат особен успех в онлайн търговията на стоки втора ръка, сигурни сме!

Хубавата снимка може да продаде един артикул, но лоша снимка на същия артикул може да е причина никой дори да не обърне внимание на обявата ти.

Искаш снимките ти да създават добро първо впечатление, нали? Все пак продаваш нещо онлайн, а не в магазин. Клиентът не може да го пипне, да го види с очите си. Той разчита само на твоите снимки, за да си състави мнение.

Бихме ти препоръчали да използваш неутрален фон, за предпочитане бял, на който да снимаш, ако е възможно до прозорец, за да се възползваш от естествената светлина. Да снимаш със светкавица в тъмно пространство определено не е добра идея. Също така се постарай да предлагаш винаги повече от една снимка. Хората обичат детайлите и съзнателно ги търсят, в противен случай стават мнителни. И ако по стоката ти има дефект – снимай го и то отблизо. Бъди искрена, не се опитвай да го скриеш. Снимай отблизо и етикета, ако има такъв, за да може всеки да се увери в съдържанието.

И да, продуктовата фотография си е цяла наука, разбираемо е да не се чувстваш в свои води. Но ако сериозно искаш да продаваш онлайн и да привлечеш клиентела, то можеш да подобриш фотографските си умения дори само гледайки клипове в YouTube с уроци именно за хора като теб. Отдели малко време, за да се развиеш и гледай на това като на инвестиция.

Виж още: Как да учим ефективно без да стресираме себе си 

да продадем излишните детски дрешки
Кредит: Pexels

4. Ценообразувай разумно

Всеки търси онази супер оферта, която да го зарадва. Цената е това, което може да финализира сделката или да я провали. Затова и е много важно как оценяваме продукта, който предлагаме, което пък не е никак лесно. Ако има емоционална стойност за нас, сме склонни да не правим компромис с цената. Ако сме инвестирали първоначално по-голяма сума, то искаме да си върнем по-голям процент. Разбираемо. Все пак, ако човек искаше да подари нещо, щеше да го направи, а не да търси начин да го продаде. Но въпреки това на пазара за стоки втора ръка, надценката не е нещо, което се възприема добре от отсрещната страна.

Ако ти е трудно да сложиш цена на предлаганата от теб стока, то добра идея е да потърсиш подобни на твоята обяви и да сравниш цените, за които се предлагат. Разбира се, важно е да се съобразиш със състоянието, в което е дрехата или аксесоарът, които предлагаш. Всякакви дефекти, съвсем логично, смъкват цената.

Друг важен фактор, който не е за пренебрегване при ценообразуването, е цената на доставката. Трябва да си наясно колко би струвала и съответно кой ще я поеме – ти или купувачът. Можеш да посочиш, например, по-висока цена, но доставката да е за твоя сметка – това със сигурност би направило добро впечатление.

5. Съобрази се със сезона

Този съвет може да ти се стори маловажен, но истината е, че доста хора не мислят за сезонността на предлаганите от тях стоки и после се чудят, защо няма интерес към обявата им. Това, че си се хванала да правиш основно пролетно почистване и искаш да се отървеш от тематични коледни костюми, не значи, че ще се получи. Ако публикуваш обаче същата обява в началото на декември, гарантирано и логично интересът ще е по-голям.

Добра идея е самата ти да планираш своите продажби спрямо различни празници или важни събития като старта на учебната година, например. В такива моменти хората наистина търсят добри оферти, защото разходите им ще са по-големи и те искат да ги оптимизират.

6. Купувай само това, което търсиш

До тук говорихме за важните неща, с които е добре да се съобразиш, когато влизаш в ролята на търговец, но не можем да не споменем и кое е важното за един клиент, т.е. когато си от другата страна на веригата. Пазаруването на стоки втора ръка може да ти се стори като лов на съкровища. Нормално е да си склонна да купиш повече неща, защото видимо ще дадеш по-малко пари за тях. Но не забравяй да се запитваш„Имам ли наистина нужда от това?”. Само ако започнем да си задаваме този въпрос и да му отговаряме честно, ще можем да започнем да пазаруваме наистина осъзнато и с мисъл.

Покрай децата неусетно се затрупваме с толкова много вещи, че в един момент просто не знаем къде да ги поберем. Не е и нужно домът да се превръща в склад. Намери им нов собственик и се превърни в успешен търговец! Надяваме се съветите ни да са ти от полза, мамми!

_____________________________

Ако вече мислиш кои детски артикули да продадеш, то можеш още сега да направиш своята регистрация на „Малки съкровища” ТУК и да започнеш да продаваш или пък да разгледаш вече публикуваните обяви и да откриеш своето ново съкровище! Успех!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии