fbpx

6 вълнуващи музея, където да заведеш децата

Зимата е труден сезон за пътешествия, особено с деца, особено навън. Затова сменям перспективата и ти предлагам да преоткриеш музеите в България с цялото семейство. В тях е весело и интересно, а и посещението им няма нищо общо с метеорологичната прогноза.

Представям ти три модерни и технологични музеи за деца в София и три уникални музея в други части на България. Към всеки от тях съм включила и малко практична информация, която да ти помогне по-лесно да организираш посещението си с децата. Да тръгваме! 

Виж още: 5 необичайни музея в Северна България, които да посетиш с децата

1. Музей на илюзиите, София

Добре дошла в истинския свят на илюзиите, където те очакват много изобретения на науката и изкуството. Ако физиката не ти е силната страна, тук нагледно ще видиш как действат физичните закони, както и тези на оптиката. Музеят на илюзиите е интересно образователно преживяване, в което хем научаваш нещо ново, хем оставаш със зяпнала уста. Цялото семейство може да се включи в рисуването със светлина, създаването на сенки или просто да се посмеете в стаите, обърнати с главата надолу

Музеят се простира на площ от 400 кв.м и зад всеки ъгъл те очакват интересни приключения, илюзии и магии. За мен един от плюсовете на мястото е усмихнатият и любезен персонал. Каквото и да си говорим, все още има проблем с отношението по такива обекти. Музеят на илюзиите в София обаче е приятно изключение. Тук ти и децата ще бъдете посрещнати с внимание и без проблем ще ви направят весели снимки за спомен. 

Друг плюс на музея е, че всяка година към изложбата се добавят по няколко нови експоната. Така всяко посещение е различно и вълнуващо!

Полезна информация за посещение на Музея на илюзиите, София

Адрес: бул. „Княгиня Мария Луиза” №16
Работно време: понеделник – неделя от 10:00 до 20:00 часа
Билети: за възрастни – 21 лв.; за студенти, ученици и пенсионери – 17 лв.; деца до 7 години – безплатно; семеен билет (2 възрастни + 2 деца над 7 г.) – 65 лв. 

2. Музейко, София

Искаш ли да пробудиш откривателския и изследователски дух у малчуганите? Запази билет и тръгвай към Музейко, ако още не си го направила. Това е един истински съвременен, интерактивен музей за деца. В него се преплитат наука, технологии, екология и изкуство. В Музейко науката се превръща в игра. Детето се чувства като в готина лаборатория, където опитите и експериментите са позволени. Тук може да учи през сетивата си – обоняние, слух, допир. Опитът с реални, практически ситуации е изключително ценен за развитието на всяко дете. Това твърдят и редица изтъкнати философи и педагози като Жан Пиаже, Джон, Дюи, Мария Монтесори, чиито книги сигурно си чела.

Самата сграда на музея е пример за екологична и функционална архитектура – Музейко произвежда електричество в собствения си дом, събира дъждовна вода и се отоплява с геотермална енергия. 

Посети Музейко от вкъщи

Ако в момента не можеш да посетиш музея с детето, включи го в интерактивна онлайн работилница. Това е уникално преживяване, създадено от учени и педагози, чрез което детето може да се докосне до науката и да се забавлява. Работилниците са с различни теми, които можеш да видиш в сайта на Музейко. Там е посочено и за каква възраст е подходяща всяка от тях. Продължителността на онлайн работилницата е 45 минути. Има теоретична и практическа част, базирана на ученето чрез игра, а децата свободно могат да задават въпроси и да участва във всичко, което се случва онлайн

Рожден ден в Музейко

Освен място за наука и изкуство, Музейко приветства и всеки любопитко, който иска да празнува рождения си ден там. Музеят предлага интересни програми, разработени от педагози и творци, за различни възрасти (5-6 години; 6-12 години; 7-10 години; 9-13 години). Ако искаш следващият рожден ден на твоя малчуган да бъде в Музейко, запази дата и час поне 10 дни по-рано.

Полезна информация за посещение на Музейко 

Адрес: ул. „прoф. Боян Каменов” №3
Работно време: от сряда до неделя (10:00 – 12:30 ч.; 13:00 – 15:30 ч.; 16:00 – 18:00 ч.)
Билети: за деца до 2 г. – безплатно; деца от 2 до 18 г. – 12 лв.; възрастен над 18 г. – 12 лв.; студенти до 25 г. и пенсионери – 10 лв.; Happy hour 16:00-18:00 часа – 10 лв.; лица с трайни увреждания влизат безплатно

Билетът дава достъп до:

* 3 етажа / 13 изложби / над 130 интерактивни игри;
* Събитията от програмата;
* Паркинг за детски колички;
* Шкафчета за багаж.

Виж още: 5 зимни дестинации, които си заслужава да посетиш с децата

3. TechnoMagicLand, София

Технологиите са част от живота ни, независимо дали ни харесва или не. Сами по себе си те не са нито добри, нито лоши, всичко зависи от това как ги използваме. Не е ли по-добре децата да познават технологиите и да се научат да ги използват по градивен и полезен начин? Точно това може да се случи в TechnoMagicLand в София. 

Макар да присъства в списъка с музеи, това не е музей, или поне не в смисъла на място, където не можеш нищо да пипаш и трябва да пазиш тишина. TechnoMagicLand е интерактивен детски център, с площ от над 1300 кв.м, чиято цел е да запали искрата на интереса към технологиите и природните науки у децата. 

Подходящ е за деца над 7 години

Факт е, че неформалното образование и „ученето чрез правене” са все по-ефективни в сравнение с традиционните форми на обучение. Това е и моделът, по който е създаден TechnoMagicLand. Тук децата преживяват науката и технологиите, докосват ги и си играят с тях, благодарение на интерактивните и познавателни експонати, лабораториите, работилниците и демонстрациите. 

Всеки експонат има инструкции за работа, обяснение на процеса или явлението, видеогид и интересна информация къде се среща всичко това във всекидневието ни. Тук малчуганите могат да осъществят първия си контакт с изкуствен интелект и робот. TechnoMagicLand е място за цялото семейство, където да прекарате качествено време заедно.

Колко време да си отделиш за посещението?

Това зависи най-вече от възрастта и предварителната подготовка на детето.

* Минимален престой – поне 1 час. Имай предвид, че касата за билети затваря 1 час преди края на работното време на експозицията. 

* Максимален престой – 4 часа. Това е максималното време, което може да прекараш в музея. След изтичането му, гривните, които ви поставят на входа, се деактивират автоматично. 

Полезна информация за посещение на TechnoMagicLand:

Адрес: бул. „Цариградско шосе” №111Б
Работно време: вторник – неделя – 10:00 – 18:30 ч.
Билети: посетител до 14 г. – 5 лв.; посетител над 14 г. – 8 лв.; беседа на български език – 20 лв.; беседа на английски език – 30 лв. 

4. Музей на киселото мляко, село Студен извор 

Един уникален, не само за България, но и за света музей, е Музеят на киселото мляко в село Студен извор. Селото се намира на 83 км от София, съвсем близо до град Трън. Това го прави чудесна дестинация за еднодневна уикенд разходка около столицата

Както се досещаш от името, музеят разказва историята на един от най-разпознаваемите символи на България – киселото мляко. Централно място в нея заема роденият в с. Студен извор, д-р Стамен Григоров, който открива бактерията „Бактериум Булгарикум”. Именно тя предизвиква квасенето на млякото, придава му полезните свойства и специфичен кисел вкус. 

Музеят се помещава в красива двуетажна къща от XIX век. Щом влезеш в нея с малчуганите, на първия етаж ще видите интересни предмети, използвани за приготвяне и съхранение на киселото мляко през вековете. Ще разберете как хората са си правили кисело мляко в домашни условия, може да се вдъхновиш и ти също да опиташ, мамми! 😉

На втория етаж на музея ви очаква експозиция, свързана с промишленото производство на кисело мляко. Там нагледно ще видите през какви стъпки преминава млякото от животното, докато стигане до магазина и вашата трапеза. Тази част е особено интересна за децата, най-вече за тези, които нямат баба и дядо на село. 

Полезна информация за посещение на Музея на киселото мляко: 

Работно време: сряда – неделя – 09:00-18:00 часа; почивни дни – понеделник и вторник
Билети: за възрастен – 2 лв.; за деца до 18 г. – 1 лв. В цената е включена и беседа.

Виж още: Посети тези 17 места с децата, за да усетите българския дух

5. Регионален етнографски музей на открито „Етър”, Габрово

Хвани детето за ръка и го поведи назад към корените му, към старите български занаяти и традиции. Нека се разходи по улиците, по които някога са ходели дедите му, да надзърне в къщите, в които са се приютявали неговите прабаби и дядовци. Имаш тази уникална възможност, ако посетиш Регионален етнографски музей на открито „Етър” в Габрово. 

Сигурно помниш мястото от ученическите екскурзии. Днес обаче то предлага много нови възможности за своите посетители. Животът тук кипи, както е било по време на Възраждането. 

Посети работилниците на старите майстори със златни ръце, които пазят и предават занаяти като:

* Кожухарство;
* Грънчарство;
* Ножарство;
* Дърворезба;
* Бакърджийство(медникарството);
* Куюмджийство (златарство);
* Хлопкарството (изработване на хлопки от желязо);
* Гайтанджийство;
* Иконопис;
* Народни музикални инструменти;

На пролет в „Етъра” водата запява своята песен и задвижва водениците, тепавиците, валявиците, съображенията за плетене на гайтани, мелене на зърно, обработване на дърво, метал, вълна и тъкани. И всичко това се случва пред очите ти.

Не пропускай да разгледате църквата „Свето Богоявление”, Кръстникколчов хан, часовниковата кула, петте каменни чешми, както и да минете по двата каменни моста

Тук цялото семейство може да се докосне до старите занаяти, децата са усвоят сръчност и да се свържат с българските традиции и обичаи. 

В „Етъра” има още:

* Училище за лазарки – за момичета между 10 и 16 години. В продължение на три седмици момичетата се събират и разучават лазарски песни и танци, които изпълняват на Лазаровден. Ако си от района, можеш да запишеш момичето си. 

* Училище за коледари – за момчета между 14 и 18 г. Те се запознават  с празничната обредност, коледарските песни и наричания.

* Програма „Знам и мога” в Музеен детски център – за деца от 7 до 14 г. Малчуганите се запознават с различни занаяти и домашни дейности. Участват в тематични работилници: „Магията на тъканите” – тъкане на детски стан; „Който разбира, тук се спира” – игра на пазар; „Имало едно време” – народни приказки в куклен театър; „Що е то?” – народни гатанки; „Открий – узнай” – игра с мемори карти; „Игрите на баба и дядо” – позабравени игри и играчки; Оцвети картинка или магнитче.

Музейният детски център работи от май до септември, без почивен ден, от 9:30 до 18:00 ч. Билетът за всеки един от модулите е 3 лв.

* Творчески работилници – детето може да избира работилница за грънчарство, пирография, басмаджийство (щамповане на тениски). Билетът за участие в тематична и творческа работилница е 5 лв.

Полезна информация за посещение на „Етъра”:

Адрес: Габрово, ул. „Генерал Дерожински” №144
Работно време: април – септември – 09:00 – 19:00 часа; октомври – март – 09:00 – 17:00 часа
Билети:
* март – ноември
: възрастен – 5 лв.; ученик и студент – 2 лв.; пенсионер – 3 лв.; семейство с деца до 18 г. – 9 лв.; дете до 7 г. – вход свободен
* в периода декември – февруари цените са по-ниски: възрастен – 3 лв.; ученик и студент – 1 лв.; пенсионер – 2 лв.; семейство с деца до 18 г. – 5 лв.; Дете до 7 г. – вход свободен

Пред музея има паркинг за автомобили. Цената за цял ден е 4 лв., а през декември, януари и февруари – 2 лв. 

6. Плиоценски парк, село Дорково

Село Дорково е заобиколено от красивите масиви на Родопа планина. Намира се на 14 км източно от Велинград. В селото се приютява едно място, за което малко хора са чували – Плиоценски парк. Представлява възстановка на субтропична гора, а най-впечатляващото нещо в него е 4-метровият модел на мастодонт (изчезнал род растителноядни бозайници, приличат на мамутите). Много от децата оприличават мастодонта на Мани – мамутът от „Ледена епоха”.

В парка са представени и находки от плиоцена, открити в палеонтологиното находище в местността „Кокалите”, край селото. То е най-голямото на Балканите и втората най-значима експозиция на Балканите – на площ от 15 кв.м са намерени над 600 кости, останки от над 30 животински вида

Освен огромния модел на мастодонт, децата ще се зарадват на скулптурата на изкопаема маймуна долихопитек. В музея има и много интересни информационни табла за изчезнали животински видове. Ще видиш каква е била природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години!

Може да съчетаеш посещението на парка с крепостта Цепина, която се намира над село Дорково. До нея има изграден асфалтов път. Нейният най-известен владетел е бил деспот Алексий Слав – племенник на цар Калоян. От крепостта се разкрива красива гледка към околността. 

Полезна информация за посещение на Плиоценски парк:

Работно време: всеки ден от 10:00 до 19:00 часа
Билети: Възрастен над 18 г. – 5 лв.; деца от 3 до 18 г. – 3 лв.; деца до 3 г. – безплатно

музей деца
Кредит: Wikipedia


Ще се радвам да посетиш някой от музеите, мамми, и да споделиш впечатления. Не забравяй, че винаги можеш да излезеш от рутината, поне за един уикенд или дори за един следобед и да откриеш ново място с малчуганите. На добър път!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии