fbpx

5 трика за повече време, от които всяка майка се нуждае

Мислех си да кръстя материала Когато има желание, има и начин”. Защото именно това е максимата, която го вдъхнови. Откакто станах майка сякаш времето винаги не ми стига за нещо. Но проблемът не е толкова в самото майчинство, колкото в недотам добрите ми организационни умения. Други умения обаче имам, а именно – да слушам и да прилагам наученото.

Започнах да се заслушвам в приятелки, да чета в социалните мрежи и открих няколко хитрини, които ми помогнаха да вместя в ежедневието си всичко, което ми липсваше. Разбира се, успеваемостта далеч не е на 100%. Има дни, в които дори отсъства, няма какво да се лъжем. Но, както вече казах – когато желанието се появи, вече ги има и начините. А ето ти и тях:

1. Ако не можеш да четеш… Слушай!

Най-голямата ми мъка. Толкова да обичам да чета книги, но определено съм изостанала със списъка. След като дъщеря ми се роди, заложих на книги за отглеждане на детето, детска психология, всичко за захранването – нови и интересни за мен теми. Но определено ми липсваше любимата художествена литература, както и така интересните ми биографии. 

Моя приятелка ми каза, че нейното спасение били аудио книгите. Признавам си – бях скептична. Аз съм си книжен плъх. Но човек не пречи поне да опита. А и когато имаш бебе в количка, което буташ из парковете в опит да заспи, е добре в ушите ти да звучи и нещо различно от приятна музика. 

Дъщеря ми беше на 6 месеца, когато си пуснах първата аудио книга. Да, странно беше отначало. Но свикнах изненадващо бързо. Започнах да използвам всяка минута, заета от безсмислена дейност като миене на чинии или чистене с прахосмукачка, за да си открадна някой друг абзац. Човек бързо свиква с хубавото!

Виж още: „Моменти за мама” – запознай се със свещта, която заслужаваш

5 трика за повече време
Кредит: Freepik

Тук ми се иска да ти издам и още една малка тайна, а именно – слушалките. Установих, че тези с кабел ме затрудняват, не винаги имах джоб за телефона. Но след като се сдобих с безжични, вече съвсем нямах извинение 🙂

2. Ако не можеш да обикаляш магазините… Отдай се на онлайн шопинг!

Тук не ти казвам нищо ново, знам, че поне веднъж си пазарувала онлайн. Но пиша това, защото аз самата не съм най-големият фен на онлайн шопинга. Да, практикувам го активно, но по принуда. Предпочитам да пипна дрехата, да я пробвам, да видя размера, ако е за детето или мъжа ми, а не да се ориентирам по таблици. 

Но в последната година възможностите за посещение на магазини бяха сериозно ограничени за всички ни. И отново взех жокер от моя приятелка. Трябваше да ходи на сватба и ми показваше 5-6 рокли между които се колебае. Казах ѝ кой е моят фаворит, но тя все още се колебаеше и заяви съвсем спокойно, че ще поръча всичките, да си ги види на живо, да пробва и ще върне тези, които не ѝ харесат

И тук аз получих прозрение.

Никога не бях гледала на онлайн шопинга като на доставка по домовете. Нито пък бях поръчвала неща, само за да си избера в комфорта на собствения си дом, все едно съм пред щендера в магазина. 

Моят процес включваше задълбочен преглед на всички размери, сравнение на цени, на цветове, събиране в количката на всичко желано и оставяйки само това, в което бях сигурна. Място за грешки нямаше. Най-вече защото не ми се занимаваше с връщане и с поръчка наново. Но виждайки как моята приятелка подхождаше към онлайн шопинга, се замислих, че може би е време да сменя подхода

И да си призная, доста ми олекна. Единствено се запознавам вече по-внимателно с условията по връщането – какъв е срокът, в който може да се случи, как се възстановява платената сума, за чия сметка е връщането. 

Друга препоръка, която мога да ти дам, свързана с онлайн шопинга, е да се абонираш за нюзлетърите на марките, които харесваш. Така ще получаваш съобщения, когато имат отстъпки или кампании с безплатна доставка

3. Ако не можеш да спортуваш… Помисли пак!

Свикнала съм да свързвам спорта с фитнес, с йога постелка, с време, в което да облека екипа си, да си сложа слушалките и да се изключа от света. Но не всеки ден, понякога и не всяка седмица, имам тази възможност. 

Виж още: Кратка йога практика за стимулиране на храносмилането

5 трика за повече време
Кредит: Freepik

Физическата активност може да се случва винаги и по всяко време. Важното е да сме съобразителни и да имаме едно наум.

Може да забравиш за асансьора – качването и слизането по стълби са чудесен начин за повдигане на тонуса. Може да буташ количката и да правиш напади. Може да правиш коремни преси или лицеви опори, докато детето се забавлява на активната си гимнастика. Можеш да слагаш поотделно всяка дреха в пералнята с клякане. Може да изнасяш крак в страни докато гладиш – редувай ляв и десен крак за стегнати бедра и дупе.

И като говорим за упражнения измежду другото, то няма как да не спомена и упражненията за заздравяване на мускулите на тазовото дъно. Те наистина могат да се правят навсякъде и по всяко време и за тях нямаме никакви извинения. Повече за тяхната важност и особеност на изпълнение можеш да прочетеш тук.

4. Ако не можеш да измислиш вечеря… Планирай!

Доста дълго време не можех да разбера майка ми и баба ми, чийто най-голям проблем винаги беше Какво ще ядем утре?”. И до ден днешен темата за храната е най-обсъждана, когато им отиваме на гости. Едва, когато дъщеря ми започна да яде същата храна като нас, това се превърна и в моя болна тема.

Преди това просто не го мислих толкова. Все щях да хапна каквото намеря или пък можех да поръчам в последния момент – всичко от суши до мазна китайска храна, гладни нямаше да останем.

Но още докато започнахме със захранването, се усети промяна в кухнята. Готвех всеки ден, за да може и дъщеря ни да яде от нашата храна, не слагах сол и подправки в началото. Исках да ѝ осигуря максимално полезна, разнообразна и вкусна храна. Това си е предизвикателство за човек, който не е факир в кухнята.

Оказа се, че моето спасение в случая се нарича предварително планиране. Как се случва? Харесах си в интернет готов дизайн на седмично меню, започнах да си го разпечатвам и всяка неделя с мъжа ми сядаме да го попълним. Разбира се, не го спазваме дословно, но ни служи за ориентир. Помага ни не само с това да измислим предварително какво е добре да включим в менюто си през седмицата, но и ни улеснява с пазаруването. В един ден от седмицата купуваме всичко необходимо. Така се избавих от залежаването на продукти и изхвърлянето на спанака, който съм купила в магазина, защото ми се е видял добра идея, но цяла седмица не успявам да го удостоя с внимание…

5. Ако не можеш да пътуваш… Представи си, че го правиш!

Ето може би най-лесното предложение, но и не чак толкова, защото не винаги имаме време за цял филм. Но точно това е добро решение, когато човек не може да пътува – да се пренесе на мястото, за което мечтае, с помощта на някой завладяващ сюжет. 

Трикът тук, особено за тези, които не могат да останат будни пред екрана в продължение на час и половина – два, са сериалите. Епизоди по 20 или 40 минути са доста по-неприспиващи. Друг плюс е, че по-дълго време ще може да пътуваш” до любимата дестинация. 

Виж още: 10 начина да пътуваш се децата, без да излизате от вкъщи

5 трика за повече време
Кредит: Freepik

Не винаги историята и героите са важни, а самото място. Ето и някои от моите любими пътешественически заглавия, с чиято помощ се размечтавам за градове като Лондон, Ню Йорк, Париж

Филмите

Сериалите

Колкото и трика да се опитам да ти дам, ясно е, че времето не винаги стига за всичко. Затова съветът ми е винаги да се чувстваш добре с начина, по който го разпределяш.
Успех, мамми!

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии