fbpx

Обсъдихте ли тези 5 неща преди да си направите бебе?

Поздравления! Ако четеш този текст, значи си на път да направиш най-голямата крачка в живота и в отношенията с партньора си – а именно да станете родители. И двамата сте на едно мнение, че моментът е дошъл и е време да започнете с опитите.

Ти, като бъдеща мама, вече сигурно си мислиш за подходящи имена или си представяш как ще изглежда бъдещото ви съкровище – дали ще е с твоите очи, или с неговия нос? А трябва да се помисли и за всички онези сладки дрешки и декорации за детската стая, нали?

Тук ще те спра за момент. Защото между блажения, съкровен период на бременността и самото майчинство има огромна разлика. Има много фактори, които ти и човекът до теб, трябва да вземете предвид, преди да се посветите на отглеждането на друго човешко същество. Рядко обаче, подвластни на еуфорията от взетото решение, натискаме бутона за пауза, за да проведем тези наистина важни разговори

Затова, преди да започнете опитите да увеличите семейството си, ти предлагам пет теми, които е добре да обсъдите.

Виж още: 36 въпроса, с които истински да опознаеш важен за теб човек

1. Обмислете подробностите

Да, може би си мислиш, че щом имате съгласие по основния въпрос – че искате да имате бебе, всичко друго не е от такова значение. Нали това, все пак, е най-важната стъпка за една двойка?

Отглеждането на дете е огромна отговорност, която продължава цял живот. Важно е да обмислите как ще балансирате работата и домашните задължения. Колко деца искате и готови ли сте да отглеждате дете със специални нужди? Важен фактор ли е за вас религията? Ако срещнете проблеми със зачеването, бихте ли помислили за лечение, осиновяването вариант ли е за вас? Достатъчно добре ли се разбирате с партньора ти, за да осигурите добра и любяща среда на детето? Пред какви проблеми мислите, че бихте се изправили най-често в родителските грижи?

По-голямата част от тези въпроси може да ти изглеждат излишни към момента. Важно е обаче да обсъдите всички възможни сценарии на този ранен етап. Не се притеснявай, ако нямате единомислие и съгласие по всички въпроси – имате девет месеца, през които ще дойдат и компромисите. По-важното е да започнете една добра, здравословна практика на споделяне на мнения по наистина важните въпроси.

Кредит: Vera Arsic / Pexels

2. Помислете за финансовия аспект

Да имаш дете струва пари, колкото и комерсиално да звучи. Финансовият аспект е важна тема, през която трябва да минете, щом сте решили да създадете поколение заедно. Само така ще избегнете разочарования в бъдеще.

Като за начало направи едно проучване относно това какви обезщетения и помощи ти се полагат по време на майчинство, от кои от тях можеш да се възползваш. Помислете дали ще се нуждаете от помощ на детегледачка за детето или пък има кой да помага от семейството, колко бързо ще се наложи да се върнеш на работа, ще се нуждаете ли от ясла или детска градина, частна или държавна? 

Да следите финансовото си състояние и да предвиждате разходите, свързани с детето, трябва да се превърне в рутина и за двама ви.

Добра идея е да създадете малък спестовен фонд/сметка, където и двамата да заделяте по нещо за бъдещи разходи, свързани с бременността, раждането и първите години от живота на бебето ви. Имайте предвид, че на първо време има неща, които задължително ще се наложи да си набавите като столче за кола, количка, креватче и т.н.

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

3. Направете положителни промени в начина си на живот

Пушене, пиене на алкохол, недоспиване, твърде много кофеин – всичко това са фактори, които могат да усложнят зачеването, да допринесат за лошото качество на яйцеклетките, както и да намалят броя на сперматозоидите.

Бъди наясно с ежедневните навици, които могат да навредят на здравето ви – твоето и това на партньора ти. Помислете за създаването на по-здравословна диета, опитайте се да не се стресирате и напрягате излишно. Скоро тялото ти ще приюти едно мъничко същество в продължение на девет месеца, така че е важно да се грижиш още повече за него.

Кредит: LifeOfPix

4. Направете си профилактични прегледи

Има много здравословни проблеми, които не са видими с просто око, но които един цялостен преглед при твоя личен лекар веднага ще установи. Увери се, че всичко с теб е наред, направи си кръвен тест, провери сърцето, тествай се за хронични заболявания като диабет, астма, анемия, проблеми с щитовидната жлеза и т.н. Посъветвай партньора ти да направи същото. Обсъди с лекаря си плановете ти да забременееш, за да те консултира има ли нужда да приемаш някакви хранителни добавки или витамини преди това.

Дори двамата да сте убедени, че сте напълно здрави, едно посещение при личния лекар ще затвърди спокойствието ви.

Виж още: За бременността с тромбофилия от първо лице разказва Цвета Евтимов

5. Започни да следиш цикъла си

Дори с партньора ти да сте решили да оставите нещата със зачеването „в ръцете на съдбата”, да следиш кога си в овулация е важен момент. Това ще ти даде информация кога шансовете за забременяване са най-големи, за да не се напрягаш излишно през останалото време.

Като за начало можеш да си свалиш някое приложение, което да следи това вместо теб или да си купиш тестове за овулация, продават ги във всяка аптека.

Ако взимаш противозачатъчни хапчета, най-добре е да ги спреш до три месеца преди да започнете с опитите за зачеване. По този начин ще си спокойна, че организмът ти е имал време да се „изчисти” от хормоните и да се върне към нормалния си ритъм.

Всички тези съвети обаче, биха били безполезни, ако не следвате най-важната мантра – направете бебето с любов, а не с фикс идея, загнездена в главите ви.

Не се вглъбявайте, не губете нерви в безкрайно пресмятане и обмисляне на всичко, защото именно това може да забави зачеването. Насладете се докрай на процеса, изживейте моментите с удоволствие и се забавлявайте! Резултатите няма да закъснеят!

Кредит: Meryl Spadaro / Unsplash

 А ако смяташ, че има още нещо, за което е важно да се помисли преди една двойка да реши да има бебе – сподели с нас в коментарите.

Гергана Златкова
Гергана Златкова
Аз съм журналист по образование, пътешественик, блогър и кулинарен ентусиаст по призвание! Покрай приятелките ми с малки деца се запалих по темата за бременността в желанието си да съм им полезна и от помощ, а всичко научено ще се радвам да споделя и с вас!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии