fbpx

5 необичайни музея в Северна България, които да посетиш с децата

Кой каза, че музеите са скучни и архаични? Време е да преобърна тези представи с главата надолу! Отправяме се на север от Стара планина, за да ти разкажа за 5 необичайни музея. В тях децата ще се докоснат до славната българска история, ще надникнат в света на магията и науката, ще правят глинени монети и, вярвам, ще се забавляват от сърце!

Нека лошото време не те спира. Всички музеи са на закрито, затова те предизвиквам да посетиш поне един от тях!

Виж още: 7 природни забележителности в Северна България, които да посетиш с децата

1. Национален музей-параход „Радецки”, Козлодуй

Ако искаш детето ти да се докосне до славния български дух и героичност, посетете един уникален плаващ музей – Национален музей-параход „Радецки”. Завинаги акостирал на козлодуйския бряг, той е автентично копие на истинския параход, който Христо Ботев и четата му превземат, за да се включат в освободителните борби в България. 

Любопитното е, че музеят е построен с дарения на 1 200 000 деца от цялата страна, които събирали по 1 левче за каузата

Експозицията в парахода „Радецки” включва останки от истински параход, както и копие от писмото на Ботев на френски език до капитана и пътниците

Всяка година, в края на месец май, се организира национален поход „По стъпките на Ботевата чета”. Той тръгва от козлодуйския бряг, където слизат четниците, и изминава 120-километрово трасе, за да стигне на 1 юни до връх Околчица, където загива Ботев. Дори да избереш само разходката до музея, децата ще се зарадват да стъпят в толкова стар и автентичен параход, свързан с българската история. 

Всеки последен понеделник от месеца входът в музея е безплатен. На 1-ви ноември свободно могат да разгледат деца, ученици и студенти, а за всички останали билетът е 1 лев. Допълнителна информация за музея виж ТУК

2. Музей на илюзиите, Велико Търново

Може би си чувала или дори си ходила в Музея на илюзиите в София, но знаеш ли, че има подобен музей и във Велико Търново? Там магията оживява и със сигурност не трябва да вярваш на очите си. Музеят се намира в старата част на града, точно на главната улица, водеща към крепостта Царевец. Точният адрес е ул. „Стефан Стамболов” №1.

Децата ще се влюбят в мястото още от входа, където ги посреща огромна плантация макове, която се спуска от тавана. В музея има много повече наука, която изглежда като вълшебство и умело си играе със сетивата. Малчуганите ще се почувстват като истински герои от „Алиса в Страната на чудесата”.  

Разходката започва от петия етаж. Очакват те над 500 кв.м и над 90 оптични и физични илюзии, като 3D картини, холограми, стаи с главата надолу, левитиращо кълбо и много други. 

В музея снимките не само са позволени, те са задължителни, защото част от илюзиите оживяват само през мобилния телефон!

Прекарай прекрасен ден в Музея на илюзиите с децата, направете си снимки и виж света през техните очи.

Деца под 7 години влизат безплатно, от 7 до 18 години с намален билет, а моят съвет е да се възползваш от семейния билет, който включва двама възрастни и две или повече деца до 18 години. Още информация виж ТУК

Виж още: Посети тези 17 места с децата, за да усетите българския дух

3. Музей на скулптурните фигури, Велико Търново

Оставаме във Велико Търново, за да видиш как са изглеждали най-славните български царе и децата да се срещнат очи в очи с техните образи! В сърцето на старопрестолната столица, съвсем близо до хълма Царевец, се намира Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов”, по-известен като Музей на скулптурните фигури

Тук Второто българско царство оживява в 29 скулптури, сред които тези на цар Калоян, Цар Иван Асен II, боляри, духовници и занаятчии. Пресъздадени са сцени от българското средновековие и царуването на Асеневци. 

Една от най-интересните сцени е пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Макар много хора да наричат мястото „Музей на восъчните фигури”, истината е, че скулптурите не са от восък, а от полимерни и естествени материали

Билетът за учащи е 5 лева, а за възрастни 10 лева. Работно време и друга полезна информация за музея виж ТУК

4. Интерактивен музей Абритус, Разград

Насочваме се в посока Разград, където се намира Интерактивен музей „Абритус”. Той е част от Археологически резерват „Абритус”, който се намира на 2 км от града. Там може да се разходиш сред един от най-добре проучените късноантични градове. И ако останките от крепостната стена, северната порта и реставрираните кули не са особено интересни за мъниците, заведи ги в Интерактивния музей

Без да преувеличавам,

това е един от най-добрите интерактивни музеи в България! Има 12 зали, в които децата ще научат интересни факти за древните римляни, за миналото на земите ни и ще се забавляват, докато го правят. Ти също, мамми!

Знаеш ли, например, кой древногръцки бог на кой римски бог съответства? Огромният въртящ се диск в Залата на боговете ще ти даде отговора. В кино залата прожектират интересни филми за древен Абритус. След това се насочете към залата, посветена на любопитни факти за римляните. Там ви очакват необикновени шкафчета. На вратичките им са изписани интересни въпроси, а отговорите, разбира се, са вътре. Децата много се забавляват с целия процес, защото го приемат като игра.

Има и зала, специално посветена на малчуганите, където да редят пъзели с римски мозайки или сами да си изработят римска монета от глина! Така ще им остане и сувенир от посещението в музея. 

Деца до 7 години влизат безплатно, за ученици и студенти билетът е 1 лев, а за възрастни – 2,50 лева. Още информация ще откриеш ТУК

Виж още: 5 есенни дестинации за уикенд пътувания с деца в България

5. Музей на куклите, Варна

В сърцето на морската столица Варна се намира един необичаен музей. Такъв има само на няколко места в Европа!

Във варненския Музей на куклите децата ще се почувстват като герои в приказка. Над 140 пъстри театрални кукли и красиви декори ще ги пренесат в свят на вълшебства. Музеят е събрал кукли от различно време, в различен стил, създадени с различни арт техники на приложното изкуство.

Моят съвет е да съчетаеш посещението на музея с детски куклен спектакъл, ако децата още не са се докосвали до това изкуство. 

Не пропускай да се отбиеш в него, докато сте на разходка във Варна. Намира се в непосредствена близост до Централната пешеходна зона, на адрес ул. „Шейново” №5. 

Билетът за Музея на куклите е 2 лева за деца и 3 лева за възрастни с включена беседа. Още информация за мястото ще откриеш ТУК

Музеите са чудесно място децата да научат нещо ново и цялото семейство да прекарва качествено време заедно. На добър път, мамми!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии