fbpx

Защо поредицата “5 минутни истории” стана любима част от вечерния ни ритуал

Този август месец посветихме на детската литература и всяка седмица представяме по едно ново издание или поредица книжки, които пленяват сърцата и умовете на малките и пораснали читатели. Вероятно сте чували как четенето прави чудеса с оформянето на малките умове, превръща се в тяхна супер сила, с която разбират света около тях. Но тук е обратът: да ги накараш да се влюбят в книгите понякога може да се почувства като изкачване на планина. 

Ето защо съм много щастлива да ви споделя за нашия опит с поредицата “5 минутни истории” на издателство “Егмонт”. В нашия дом те се превърнаха в любими книжки за четене преди лягане както на сина ми, така и мен. Всяка вечер той избира коя книжка и коя приказка да прочетем и всяка вечер се срещаме с нов любим герой на Дисни – от малката русалка до слончето Дъмбо, Мики Маус, Рапунцел и много други. Отправяме се на ново приключение и научаваме ценен урок по пътя. Тъй като лятото е свързано с много пътуване, книжките бяха идеален вариант за нас – носехме ги навсякъде, леки и издръжливи на палави приключения с малки деца. 

Книжките са много компактни като формат, с твърди корици и много илюстрации на страничките, които неминуемо извикват купища въпроси и асоциации в детските главички. Всяка книжка съдържа 5 истории с различни любими герои на Дисни, като те са обединени около обща тема. Ще откриете книжки с истории за мъдрост, далечни страни или вълшебни истории. Истории за рожден ден, порастване, добро утро, истории с изненади, както и страховити истории. А можете да изберете и книжка, посветена на конкретен герой – като Мики Маус или Мечо пух. 

Можете да разгледате цялата поредица ТУК

Ние се спряхме на три книжки –5 минутни истории за чувствата (защото темата за емоциите и какво чувстваме е страшно важна в периода 3 – 4 години и моят син обича да говорим за това), 5 минутни мъдри истории” и “5 минутни вълшебни истории”, за да се потопим в света на безкрайните възможности. Мога да кажа, че и трите книжки ни харесаха страшно много и не бих успяла да избера фаворит. Виждам, че форматът му харесва много на Алекс и със сигурност бих добавила още книжки от поредицата в семейната библиотека. 

“5 минутни истории”
Кредит: Личен архив

За кого са подходящи книжките: 

Тъй като историите са кратки, в тях има диалог, книжките са подходящи и за по-малки или нетърпеливи слушатели. Според мен читатели след 3 годишна възраст ще харесат много историите и най-вече илюстрациите и срещата с любими техни герой. Ключово е според мен децата да познават и част от персонажите на Дисни вече. Забелязах, че синът ми се вълнува повече от историите, в които познава или е чувал за главните герои.

В същото време деца на по-голяма възраст, които се учат да четат,  ще познават по-задълбочено героите и ще се вълнуват да прочетат нови истории с тях. Тъй като историите са кратки, не биха се уморили да прочетат една цяла наведнъж. 

Любими и на мама: 

А сега нека ви разкажа защо книжките станаха любими и на мен…Всяка история е кратка! Чете се буквално за 5 минути и във вечерите, когато лятото обърка часа за лягане, няма нищо по-хубаво от една наистина бърза петминутна история. Така хем мама е спокойна, че детето няма да си легне чааак толкова късно, хем то си получава очакваната приказка за лека нощ. Идеална комбинация!

“5 минутни истории”
Кредит: Личен архив
Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии