fbpx

5 метода за себепознание, с които обикнах себе си

Мария, Стефи и Злати вече споделиха с теб своите стъпки по пътя към себе си, спасителните си пояси от депресии и трансформиращите си житейски решения. Като част от екипа на Mammi.bg и аз приех предизвикателството да надникна дълбоко в себе си. Там потърсих моите пет неща, които ми помогнаха с нещо много важно – да се опозная по-добре, защото да познаваш себе си е първата стъпка към това да обичаш себе си.

Наскоро попаднах на един цитат, който гласеше, че всички ние имаме три дома – земята, нашето тяло и нашия ум, затова е изключително важно да се грижим правилно за всеки един от тях. Все пак

промяната започва от нас самите и ако успеем да се грижим с любов и всеотдайност за себе си, автоматично ще заразим” и останалите около нас да направят същото.

А за да можем истински и пълноценно да обичаме себе си, трябва да знаем какво разпалва искрите вътре в нас, какво ни вдъхновява и обогатява и най-вече какво не ни. Ето какво ми помага на мен:

1. Книгите

Untamed” на Гленън Дойл е книгата, която ми се иска никога да не свършва и която определено ще прочета отново още няколко пъти. Все още я няма на български, но ако имаш възможност, препоръчвам да я прочетеш на английски, тъй като смятам, че при превода ще се загуби голяма част от енергията ѝ.

Изключително истинска, книгата разглежда как можем да достигнем до радостта и вътрешния мир започнем ли да вярваме на собствената си интуиция, себестойност и сила в живота. Намирам я за вдъхновяващо и подходящо най-вече за жени и майки четиво, което да те накара да се замислиш за нещата, които наистина имат значение.

Повече няма да издам, а само ще оставя тук „мантрата” на книгата:

„можем да правим трудни неща”

Виж още: 10 книги, които не бива да пропускаш

Прибавям и още една книга – „Свръхчувствителните хора”. Чета я от няколко дни, но се разпознавам на 100% във всяка една дума. В началото на книгата има тест, по който да определиш дали ти самата си свръхчувствителна (СЧХ), а в една от главите на книгата се следи развитието на близначета, едно от които е СЧХ, и се обясняват различията при двете деца във всяко едно отношение – характер, спане, хранене, социални контакти.

Книгата е страшно интересна и полезна за хора, които си мислят, че те или техните деца са може би са по-чувствителни от останалите.

Споделям и видео на Ралица Генчева, от която разбрах за книгата:

2. Астрологията

Има хора, с които прекарвате няколко години в едно училище или университет, но съдбата ви среща чак след като пътищата ви се разделят. Ния Кирилова е един от тези хора в моя живот и причината, поради която се намерихме, е именно астрологията.

Ния е астролог, който предлага редица авторски услуги като „Активация на потенциала”, „Подход към детето” и „Женска енергия”, а това, което получаваш, ти остава за цял живот. Не мисля, че съм срещала по-всеотдаен човек, който да полага толкова старание, усилие и лично отношение в работата си.

Именно благодарение на Ния успях да разбера изключително много за себе си, за постъпките си, за реакциите си и за това как да работя върху тях, за да мога да разгърна целия си потенциал.

Научих кои са най-подходящите дейности, спортове, методи на работа, подход към околните и откакто ги прилагам ежедневно, виждам наистина огромна разлика в себе си.

3. Йогата и медитацията

Винаги съм подценявала йогата и силата на медитацията, докато не започнах да ги практикувам. Сега, когато и да се чувствам зле, колкото и лош ден да имам, всичко, от което имам нужда, е този един час йога, който отделям за себе си. След това сякаш магически настроението ми се подобрява и се чувствам заредена.

Виж още: Защо йога след раждането е много добра идея?

Медитацията от друга страна е нещо, което още не съм овладяла и при което прогресът се случва бавно, но славно. Тя е нещото, в което Гленън Дойл също се кълне в книгата си „Untamed”.

Ако и за теб медитацията е нещо ново, то горещо ти препоръчвам да изгледаш видеата на Филипа по темата. Те са може би единственото нещо, което успя да ме надъха и да ми покаже подходящ метод за напълно начинаещи:

4. Храната

Няма как да говоря за себе си, без да спомена храна. Но не във всичките ѝ красиви и вкусни измерения, както обикновено, а този път от страна на начина, по който консумираме храната. Ако трябва да съм напълно честна, винаги съм била от хората, които приключват първи с яденето, които се тъпчат до пръсване и задължително гледат нещо през това време. Идва обаче един момент, в който започваш да се чувстваш все по-тежко и подуто и единственото, което ти се иска да правиш, е да лежиш на дивана.

Това беше и преломният момент да започна да се интересувам от осъзнатото хранене. И не, не си представяй, че си броя нервно на ум до 30 докато сдъвча, защото

да се храниш осъзнато е нещо съвсем различно. То е да бъдеш тук и сега докато се храниш, да си благодарен за храната, която поемаш, и да си концентриран изцяло върху нея и тялото си.

В днешно време всички сме толкова стресирани и забързани, все гледаме да хапнем набързо, на крак, в движение, което може да окаже изключително лошо влияние на организма ни, защото храносмилането започва именно в мозъка. Затова следващия път, в който се храниш, изключи телевизора и телефона, успокой се, (бонус: затвори очи), наслади се на храната и дъвчи! A ако още не си готова, то послушай малко по темата:

Виж още: Станка от Know How To Cook за връзката на децата с храната

5. Хобитата

В последните няколко години съм фен на изказването Няма как да знаеш, докато не пробваш”, което винаги успява да побутне извън зоната на комфорт иначе старческата ми душа. Затова и често се захващам с нови и нови хобита като рисуване, танци, пеене, тенис, готвене, за да си уплътня времето.

Имам ли талант? Изобщо! Подарих една от картините си от серията „В карантина” на леля ми и тя си я закачи на стената… Един месец по-късно си сложи тоалетката пред картината. 🙂

Важното обаче е, че правя всички тези неща за себе си – може да не съм добра и никой да не харесва картините ми или страхотния ми глас, но ми доставя огромно удоволствие да се занимавам и откривам хобита, благодарение на които да прекарвам пълноценно време сама. Това винаги ме зарежда за няколко дни напред!

А кои са нещата, които палят твоята душа? Сподели ни в коментар и ни помогни да вдъхновим още мамми по пътя към себепознанието!

Адриана Дечина
Адриана Дечина
Готвенето е моята страст, която споделям в кулинарния си профил Foodriana и тук с вас. Леля съм и на един малък разбойник, с който обичаме да готвим заедно и да създаваме нови рецепти.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии