Откакто се помня Коледа и Великден са любимите ми празници. Но, както всички знаем, след тях дояждаме храната с дни и тя сякаш никога не свършва…
Затова реших да събера на едно място няколко рецепти, които да предотвратят, доколкото е възможно, изхвърлянето на останалите яйца и козунаци.
Какво да правим с останалия козунак
1. Пържени козуначени филии
На кой не са му любими пържени филийки за закуска с малко сирене или пък със сладкото на баба? Козунакът лесно може да замести хляба, особено когато вече е поизсъхнал и ти идва да го хвърлиш. Рецептата за пържени филии е толкова лесна, че просто няма какво да се обърка. Гарантирам, че резултатът с козунак ще е още по-добър, а добавените калории идват с успокоението, че не всеки ден е Великден все пак! 🙂
Предлагам ти да смаеш всички вкъщи с едни такива пържени козуначени филийки, гарнирани с горски плодове и ванилов сос, или пък с много шоколад и банан за любителите на още по-сладкото. Имаш цялата свобода да се развихриш и да споделиш после с нас красивите си творения!
Продукти:
* сух козунак, нарязан на филии;
* 2-3 яйца (в зависимост от количеството козунак, може да трябват и още);
* 1/2 ч.ч. прясно мляко;
* 1 с.л. захар;
* 1 ванилия;
* 1/2 ч.л. канела (по желание);
* олио (да покрие дъното на тенджерата, около 1 пръст).
Начин на приготвяне:
1. Разбиваме яйцата и добавяме към тях прясното мляко и захарта. Бъркаме докато захарта се разтопи и добавяме ванилията и канелата.
2. Потапяме всяка филийка в сместа и от двете страни и я пържим в предварително загрятото олио докато придобие златист цвят.
3. За да се отцеди олиото след пържене, ги наредете върху кухненска хартия преди сервиране.
2. Козуначен пудинг
Козуначеният пудинг е още по-вкусната вариация на т.нар Bread Pudding, което значи, че ако рецептата ти е харесала, можеш да я приготвяш и с хляб, не само козунаци, и не само след Великден.
Рецептата е и чудесен повод да използваш всичко, което си купила за направата на козунаци, но не си използвала напълно – стафиди, ядки, локуми, плодове.
Продукти:
* 500 г сух козунак;
* 250 мл прясно мляко;
* 3 яйца;
* 100 г захар;
* 1 ч.л. ванилия;
* 60 г масло;
За карамела:
* 4 с.л. захар;
* 1 с.л. вода;
Начин на приготвяне:
1. Първо започваме с карамела, тъй като той ще покрива дъното на тавата, подобно на крем карамела. Захарта и водата се разтапят заедно на бавен огън като се бъркат непрекъснато до получаването на гъст карамел със златист цвят. След като е готов се изсипва на дъното на тавата, в която ще се пече козуначеният пудинг.
2. Млякото, яйцата, захарта и ванилията се разбиват заедно с миксер.
3. Козунакът се нарязва (или накъсва) на кубчета, подрежда се в тавата върху карамела и се залива с яйчената смес. Отгоре се разпределя маслото на няколко места.
4. Печем на 180° за около 40 минути или до получаване на апетитна златиста коричка.
Какво да правим с останали яйца
3. Клуб сандвич
Тъй като след Великден имаме още почивни дни и време за пътуване, екскурзии и разходки, първото ми яйчено предложение е именно сандвич, който може да се хапва за закуска, на път, навсякъде. Клуб сандвичите са ми любими и са идеалната домашна алтернатива на триъгълните сандвичи от бензиностанциите.
Трябват ти само няколко препечени филийки хляб, яйца, малко салата (айсберг, марулка), резен домат, нещо месно по желание – въобще всичко, което вчера беше на празничната ти трапеза, сега обединява сили в един вкусен и бърз сандвич.
4. Салата с киноа, спанак и яйца
Какво по-свежо и вкусно от една салата със сезонни продукти за обяд?! Спанакът е във вихъра си през пролетта и сега е моментът да му се насладиш в комбинация с киноа и яйца!
Продукти:
* 1 ч.ч. киноа;
* 200-300 г спанак;
* 2 домата;
* 1-2 връзки пресен лук;
* 1-2 варени яйца;
* 1-2 печени чушки;
* сирене;
Начин на приготвяне:
1. Киноата се слага да се свари, а междувременно всички останали продукти се нарязват. Яйцата се настъргват, а сиренето се натрошава.
2. След като се свари и поизстине, киноата се добавя към останалите продукти.
3. Овкусява се по избор и желание.
5. Яйца Шмеркезе / Дяволски яйца / Фаршировани яйца
Без значение как ги наричаме, идеята е една и съща – поднасяме сварените яйца, но по един различен начин, така че да се „отървем” от максимално много наведнъж. Обещавам, много по-вкусно е, отколкото просто сервирането на сварени яйца.
Ето и базовата рецепта, която можеш да промениш спрямо броя яйца, който имаш.
Продукти:
* 4 твърдо сварени яйца;
* 1 ч.л. майонеза;
* 1 ч.л. горчица;
* 1 ч.л. прясно или кисело мляко;
* подправки;
Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разрязват наполовина. Жълтъците се отстраняват и слагат в отделна купа, а белтъците се нареждат в чиния.
2. Към жълтъците се прибавят майонезата, горчицата и млякото. Става еднакво вкусно и с кисело, и с прясно мляко така че е по желание кое да ползваш. Овкусяват се и се разбъркват до хомогенна смес.
3. С помощта на пош или лъжица се пълнят белтъците с получената смес и се украсява по желание.
Ако решиш да експериментираш и да направиш нещо друго, не се колебай да споделиш с нас креативното си предложение в Инстаграм или Фейсбук!