fbpx

5 идеи как да направим годината незабравима

Спомням си навечерието на 2020-а – толкова планове имах… И толкова малко от тях успях да осъществя. Това беше най-непредсказуемата година, разтърси всички ни по всевъзможни начини и промени представите ни за нормално

Ето ни на прага на новата година и виждам невероятно очакване във всички хора за новото начало, нови мечти, нови планове.

Споделям ти своите идеи, ако и ти като мен обичаш да си отправяш предизвикателства в навечерието на идващите 365 дни. Някои от тях вече лично съм тествала и мисля да повторя, а на други ще дам шанс за първи път. Всички те ми се струват изпълними, дори да се наложи отново да сме по-дълго време вкъщи.

Виж още: Как да планираш цялата година още днес?

1. Всеки ден по малко

Открих съвсем случайно тази поредица преди две години. Идеята е проста, но гениална. Дневникът има 365 страници, по една за всеки ден от годината. Но всяка страница е разделена на пет части, за да може в продължение на пет години да записваш по 1-2 изречения за това, което ти се е случило и което искаш да запомниш

Аз вече завършвам втората година. От време на време прелиствам назад, за да видя какво се е случило например на 4 август 2020 и на 4 август 2019. Много е интересно да имаш такава връзка с миналото

Първоначално видях дневника Оne Line A Day, а после открих и изданието за майки, в което описвам случващото се с дъщеря ми. Така имам един дневник за мен и един за нея. Децата растат толкова бързо, всеки ден изобилства от нови и вълнуващи емоции, които искаш да запазиш. Това, разбира се, е невъзможно. Но Mom’s One Line A Day ми помага да съхраня най-важното.

Поредицата от дневници предлага варианти за различни теми, така че може да откриеш и други интересни опции.

2. Усмивките, които не искам да забравя

Бях посветила 2013-а на фото предизвикателство365 дни в снимки. Всеки ден трябваше да снимам по нещо. Започнах със снимки, които пазех на телефона си, но в последствие открих съюзник в начинанието – 365project.org. Снимах, качвах снимката в свой годишен календар и така се чувствах много по-мотивирана

Беше доста трудно, няма какво да те лъже. Имаше дни, в които съм снимала саксиите вкъщи. Но тогава точно се бях запалила по фотографията и това предизвикателство ме стимулира да се усъвършенствам и да провокирам креативността си

Сега, почти осем години по-късно, вече с дете, мисля че това предизвикателство би било още по-ценно и лесно осъществимо. А резултатът – още по-удовлетворяващ.

3. Колкото повече – толкова повече

Мечо Пух го казва за меда, а аз за книгите. Истината обаче е, че покрай семейните и работни задължения ми остава все по-малко време да чета. И определено 2020 не беше най-ползотворната година за мен в читателски план.

Затова пък реших да си направя списък с 12 книги (да, само 12!). По една за всеки месец. Изобщо не звучи страшно, напротив. Ще се справя! Нали? 

Споделям с теб някои от заглавията, които съм подбрала и ще се радвам, ако ти споделиш в коментар твои любими книги или пък такива, които искаш да прочетеш.

Виж още: 10 книги от жени писатели, които да прочетеш това лято

4. Околосветско пътешествие… в кухнята

Част от плановете ми за 2020-а включваха няколко по-сериозни пътувания… Е, останах си с плановете. Не успях да пътувам извън граница дори веднъж. Предни години това би било немислимо. А сега е новото нормално. И подозирам, че е много възможно и през 2021-а да пътувам само из страната.

Затова реших, че ако аз не мога да отида при „планината”, то ще я доведа вкъщи.

Ето как може и ти да се отдадеш на кулинарно пътешествие у дома. Избери 12 държави, които би искала да посетиш и разбери кои са емблематичните им национални ястия. Харесай си по един ден от всеки месец, в който да ги приготвиш. Как ти звучи?

Моят списък още не е окончателен, така че ще се радвам да споделиш и твоите любими национални ястия.

Ето някои от моите идеи:

5. Живот като на кино

Понякога, след тежък ден, имам нужда просто да си пусна хубав филм или забавен сериал. Пренасям се в една друга реалност и съпреживявам случващото се с героите, сякаш се случва на мен.

И пак поради липса на време, тази година наблегнахме с мъжа ми повече на сериали. По един или два епизода преди лягане, защото рядко имахме сили за цял филм. Но мисля да поправя тази грешка през следващата година.

Поне по един филм на месец, макар че се надявам да са повече. Набелязвам си няколко заглавия, които ще споделя с теб. Може и да избереш 12 по-стари филми, класики, които все не успяваш да изгледаш. Или пък да заложиш на сериал с повечко сезони

Аз просто ще си избера дни в месеца, например съботите, които да си останат запазени за филмови вечери. Заглавията ще избирам малко преди това, според настроението и предпочитанията на компнията.

Виж още: 9 начина за романтично време с любимия, когато децата заспят

_________________________

* Материалът не е спонсориран. Селекцията е направена на база личното мнение на автора.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии