fbpx

5 есенни дестинации за уикенд пътувания с деца в България

Защо краят на лятото да е и край на пътешествията? Есента тепърва разкрива своята прелест! Обожавам този сезон, защото времето е все още топло, има много слънчеви дни и още по-слънчеви цветове в природата. Есента е чудесна за уикенд пътувания с деца, затова съм ти подбрала няколко дестинации в България, подходящи за цялото семейство. 

Готови ли сте за приключения?

Виж още: 5 лесни екопътеки, които да изминем с децата

1. Парк Небесните пасбища – вълшебната гора край с. Осиковица

Къщата на бабата на Червената шапчица

Къде живее бабата на Червената шапчица? Какво има в бъчвата на Диоген? Може ли да се живее без телевизия? Отговорите на тези въпроси се крият в природен парк „Небесните пасбища” край село Осиковица, община Правец. Не случайно е кръстен на едноименния роман на Джон Стайнбек – там лесно разбираш колко е важна връзката между човека и природата.

Аз самата посетих за първи път мястото през есента. Цветната гора и нападалите листа му придават още по-вълшебно излъчване през този сезон. Харесва ми, че паркът предлага забавления за малки, но и за големи. В тази вълшебна гора има люлки, хамаци, лабиринти, дървени мостчета, така че децата със сигурност няма да скучаят. Любопитно е, че тук непрекъснато се появяват нови атракции, които събуждат въображението. Всеки път, когато посещавам парка, успявам да открия нещо различно.

Можете да стигнете до „Небесните пасбища” по магистрала „Хемус” или по стария път София-Варна. Паркът е с вход свободен и е достъпен за автомобили.

2. Село Лисиците и най-дългият въжен мост в България

За едно вълнуващо есенно пътуване с деца препоръчвам селото без асфалтови пътища и автомобили – Лисиците. То се намира близо до град Кърджали. Единствената му връзка със света е най-дългият въжен мост в България. Той минава над язовир „Студен кладенец” и е дълъг цели 260 м! Мостът се поклаща над водата, но е напълно безопасен.

Това пътешествие е подходящо за малко по-големи деца, които нямат проблем да вървят сами. Причината е, че ще трябва да паркирате автомобила си в съседното село – Широко поле, и да повървите 20-30 минути, докато стигнете до моста.

През есента пейзажът е много цветен. Мъглите, които понякога се стелят над язовира, правят мястото много мистично. Препоръчвам ти да отделиш време и за село Лисиците – разходката там ще те пренесе назад във времето.

Близо до него е крепостта Моняк, която също може да посетите. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите, строена е през XII – XIII век. 

Носете си вода и храна, защото няма къде да намерите в района!

Виж още: Посети тези 17 места с децата, за да усетите българския дух

3. Стобски пирамиди – невероятните творения на природата

Стобските пирамиди

Знаеш ли, че и в България има пирамиди? Това са Стобските пирамиди край село Стоб. Обичам да съчетавам посещението им с това на Рилския манастир, тъй като са по път.

Стобските пирамиди се извисяват внушително над селото. До тях водят достатъчно указателни табели, както и добре маркирана пътека. От нея се разкриват гледки към село Стоб и Рила планина. Мястото е много пъстро през есента. 

Самите Стобски пирамиди са се образували в продължение на хиляди години с помощта на природните стихии. Те се високи 10-12 м. На върха им ще видите огромни камъни, подобни на шапки, тежащи по няколко тона. Мястото прилича на декор от някой фантастичен филм и със сигурност ще развълнува въображението на малчуганите.

4. Водопад Синия вир край село Медвен – спокоен уикенд сред природата

водопад Синия вир

Кой каза, че водопадите са интересни само през пролетта? Есента е времето, в което декорът край тях изцяло се преобразява и те засияват с нова светлина. Един от моите любими малки водопади е Синия вир, край село Медвен.

Щом влезете в селото, следвайте табелите за еко селище „Синия вир”, откъдето започва пътеката за водопада. Тя е добре отъпкана и маркирана. Движи се срещу течението на реката, сред красива гора. След 20 минути лека разходка ще стигнете до самия водопад. Макар да не е много висок, едва 3-4 м, той е изключително красив. Около него ще видите пеперуди, водни кончета и други животни, интересни за децата. 

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

5. Крепост Овеч край Провадия – гледки от птичи поглед

Крепостта Овеч

Една от най-величествените крепости в България според мен е именно Овеч. Тя се простира върху платата „Калето” и „Табиите”, източното от Провадия. Тук е чудесно място да разкажеш на децата си за славната българска история. Крепостта е построена през III век, заради варварски нашествия от север. Използвала се е до първите десетилетия на VII век. По-късно отново е обитавана – от X до края на XVII век.

Най-впечатляващата част от крепостта е северният ѝ вход, пред който се простира 150-метров дървен мост. Именно той свързва двете плата. Не пропускайте да видите още говорещия кладенец, рицарския затвор, кулата с дяволската пътечка, митрополитската църква и Калугерските дупки. Гледките, които се разкриват от крепостта, всеки пък ме оставят без дъх. Децата със сигурност ще бъдат възхитени.

Приятни есенни пътешествия из прелестите на България, мамми! 

Снимките са предоставени с любезното 
съдействие на блогаПътеписаници" и 
са със запазени авторски права
Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии