fbpx

4 майки споделят тайната на успеха за работа от вкъщи с дете

Покрай пандемията от коронавирус, в България започна все по-често да се говори за работа от вкъщи. Нещо, което преди се смяташе едва ли не за лукс, който малцина добре платени фрийлансъри или артисти, например, могат да си позволят. Глобалната здравна ситуация обаче, накара много хора да си останат у дома и да работят дистанционно.

Като човек, чиято работа го е срещала често с така нашумялото и модерно напоследък понятие „хоум офис” – ще ти кажа – нещата далеч не са толкова хармонични, организирани и спокойни, колкото звучат. А когато намесим и фактора „малко дете/бебе” в картинката, работният ден, освен, че се разтяга във времето и пространството, може да бъде истинско предизвикателство за всяка работеща майка.

Работата от вкъщи е нещо, което, подобно на ходенето в офис, изисква дисциплина и постоянство. Отстрани сигурно изглежда лесно, приятно и удобно. У дома си, какво толкова, че си с детето, в крайна сметка целият ден е пред теб, ще намериш време за всичко, нали? Нещата обаче не се случват точно така.

Четири майки, които по една или друга причина остават да работят от вкъщи, като същевременно се грижат и за децата си, споделиха с мен историите си. Ето техните съвети и полезните им „трикове” за продуктивност в домашни условия.

Виж още: Никога не е късно за ново начало – три лични истории за промяна

Кредит: Freepik

ИЗКЛЮЧИ ЗА МАЛКО ТЕЛЕФОНА СИ
Съвет на Мария, 29 години, моден блогър

„Сложи го в другата стая или на „самолетен режим” за малко – също върши работа. Може да ти се струва, че точно в този момент няма кой да ти се обади/пише, но винаги ще се намери някой, който да те разсее с нещо по всяко време на деня, особено ако членуваш в някоя група с други родители. Без телефона ще можеш да се насладиш пълноценно на важните моменти със семейството си или да свършиш някоя работа на спокойствие.

Да си родител по време на пандемия е все едно да практикуваш екстремен спорт – не е ясно къде ще те отведе и до къде можеш да стигнеш. Наскоро обаче ми се напомни колко щастлив човек съм всъщност, че имаме възможността – и аз, и мъжът ми, да работим от вкъщи. Беше спокоен следобед, всеки от нас беше с лаптопа си, вършеше си работа, когато 10-месечното ни бебе направи първите си стъпки! Буквално стана и тръгна през хола към обятията на мъжа ми! Беше толкова прекрасен момент, а успях дори да го снимам! Нещо, което не би ми се случило, ако и двамата бяхме на работа в офисите си.

Точно в този момент се почувствах истински щастлива, че сме заедно и че въпреки всичко, което се случва, сме семейство! Това е най-сладкия ми спомен!

Кредит: Freepik

ПОИСКАЙ ПОМОЩ
Съвет от Евгения, 36 години, HR в софтуерна компания

„Не бих казала, че да работя от вкъщи беше сбъдната мечта за мен. Обичам да ходя на работа, самият ми живот извън дома е различен, среща ме с разнообразни хора и като цяло ми е приятно да бъда нещо повече от майка и домакиня. Сместването на двете неща – по принуда, заради пандемията, се оказа доста тежка задача.

Спомням си, че в началото положението при мен беше не „работя от вкъщи”, а „вкъщи съм, опитвайки се да работя”. Не ми беше никак лесно да водя, например, конферентни разговори, докато детето ми, вече на 1 година и половина, пълзи из стаята, хвърля играчки и всячески се опитва да привлече вниманието ми.

Моят съвет е – ако и ти си в подобно положение – внимавай накъде сочи камерата на лаптопа. За да изглеждаш по-професионално – облечи сако, дори и надолу да си по домашни дрехи, и осигури човек, който да наглежда детето, за да можеш да се съсредоточиш върху работата си.

Аз поисках помощ от майка ми, която прояви разбиране и се съгласи да ми помага с детето в по-натоварените дни. Не виждам как иначе щях да се справя като в същия момент изглеждам и професионално.

Mоят съвет е – не се притеснявай да поискаш помощ! От любимия човек, от приятели и семейство. Ще видиш колко много хора има около теб, които с радост биха те отменили в нещо, за да свършиш друго. Независимо дали говорим за работен ангажимент или просто имаш нужда да излезеш да се разходиш за 10 минути.


Кредит: Freepik

Виж още: Каква е формулата за успеха в бизнеса и семейството на Елена Мелемова?

ПРАВИ СПИСЪЦИ СЪС ЗАДАЧИ И ОТДЕЛЯЙ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ
Съвет от Боряна, 32 години, фармацевтичен представител

„Да си остана вкъщи с малката ми дъщеря, която скоро става на три годинки, беше един от най-интересните и нетипични периоди, които съм имала в живота си. Спомням си, че дори ѝ организирахме онлайн рожден ден с всичките ѝ приятелчета по „Скайп”. Тя много се забавляваше, докато на мен, като майка, ми беше истински непонятно как може толкова малки деца да приемат тази ситуация толкова спокойно. Оказа се, че много можем да научим от хлапетата що се отнася до отношението ни към света и по-специално – пандемията от коронавирус.

Аз работя като фармацевтичен представител, така че при мен не се наложи да намаля работното време или да прекъсна работата си, тя се премести под друга форма вкъщи. Наложи се, разбира се, да променя някои от работните си навици, но пък успях така да нагодя нещата, че да имам дни, в които дори ми остава малко свободно време да си изпия кафето на спокойствие.

Моят трик – спрях да си мия косата и да си правя прическа всеки ден, както преди. Може да звучи зле, но нищо не пречи да си миеш косата два, вместо четири пъти седмично – така имаш онези 15-минути само за себе си!

Ще се изумиш и колко полезни са всъщност така наречените To-Do Lists. Освен, че помагат да добиеш представа за задачите, които имаш да свършиш, още докато правиш списъка, подсъзнателно ги степенуваш по важност. Моят съвет е да бъдеш конкретна в тези списъци. Ако, например, трябва да напазаруваш, не пиши само „да напазарувам”, а бъди по-точна – „да купя това, това и това”. Същото се отнася и за чистенето – „да почистя къщата” е доста неясно, но „да избърша праха в хола” е далеч по-точно и дава идея за времето, което даденото занимание ще ти отнеме.

И не забравяй да отделяш време за себе си! Използвай онези 15 минути за кафето, които ти се виждат маловажни и си склонна да пропуснеш, за да свършиш нещо друго. Много е лесно, покрай всички задължения, да забравиш, че и ти си човек и заслужаваш малко спокойствие и релакс, за да се заредиш за новия ден!

Кредит: Freepik

РАЗБЕРИ КОГА СИ НАЙ-ПРОДУКТИВНА
Съвет на Лина, 33 години, маркетингов специалист

„Да работиш с малко дете вкъщи си е предизвикателство. Аз го приемам по-скоро като нещо, което в момента се налага, гледам да не мисля чак толкова за причините, а по-скоро да се насладя на времето, което прекарвам с малкия ми син. В моята фирма, заради пандемията, минахме на половин работен ден и „хоум офис”, така че в момента само мъжът ми ходи на работа физически. Случва се дори да сподели, че леко ми завижда, защото така прекарвам повече време с Никола, отколкото той.

Хубавото е, че се старае да навакса, когато се прибере от работа, което време пък си е само за мен и мога да използвам, както намеря за добре. Ако трябва да дам съвет на всички мами, които искат да свършат някаква работа вкъщи с малко дете, то той би бил – бъдете готови да използвате всеки момент, който можете. Дали ще е, когато детето заспи, или когато си играе, или гледа някое детско. И най-вече – наслаждавайте се на тези моменти, защото не се знае до кога ще продължи тази ситуация.

При всеки човек времето, когато се чувства най-продуктивен – нещата му се отдават най-бързо и лесно, е различно. Ако знаеш кога е този „прозорец” при теб, можеш далеч по-лесно да организираш работата си от вкъщи и за по-малко време да отметнеш повече неща.

Много е важно да съумееш да обособиш работен кът в дома си – дори и само бюро, стол и лаптоп – идеята е това да е място, където ще сядаш само и единствено, за да работиш. Така и настройката е друга, а оттам – работата ще ти спори повече.

Другото, което бих те посъветвала – използвай моментите, когато децата са заети – независимо дали спят, гледат филмче или играят, за да си помогнеш с нещо, което иначе ще се наложи да свършиш в малкото си свободно време. Например, използвайте момента, докато детето ти се храни на столчето си, за да измиеш останалите от предното хранене купички, чашки и прибори.

Виж още: Валерия Белчевска и нейната мантра „Дай, за да ти се даде”

Кредит: Freepik

Да работиш от вкъщи и да се грижиш за децата е предизвикателство за всяка майка. Най-важното е да не падаш духом, да откриеш онези малки „трикове”, които работят при теб и които ти позволяват да бъдеш продуктивна що се отнася до работата, но и да отделяш внимание и за семейството си. Сега ти е паднало да прекарате повече време вкъщи заедно – възползвайте се максимално!

Гергана Златкова
Гергана Златкова
Аз съм журналист по образование, пътешественик, блогър и кулинарен ентусиаст по призвание! Покрай приятелките ми с малки деца се запалих по темата за бременността в желанието си да съм им полезна и от помощ, а всичко научено ще се радвам да споделя и с вас!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии