fbpx

30 съвета за първите 30 дни с бебето

Първите дни обикновено са най-стресиращи, буквално за часове целият ти свят се променя. Но те са най-стресиращи и за бебето – представи си само шока и ужаса, които то преживява, попадайки в напълно нов свят. Доскоро е било на топло и уютно, получавало е без усилия и навременно всичко, от което се е нуждаело. А сега изпитва глад или дискомфорт, или болка, или студ, или го е страх, ако е само и не знае какво се случва. С раждането светът и за двама ви е нов и различен… и имате огромна нужда един от друг.

С раждането на бебето и ти се раждаш като майкa. С малкото чудо заедно откривате новия свят и се учите с всеки изминал ден един от друг. И както за развитието на детето са необходими любов, търпение и грижа, те са необходими и за твоето пътуване в света на майчинството

За да бъде този период по-лесен, подготвих 30 съвета за тези най-турболентни първи 30 дни с бебето. Вече знаеш, че трябва да придържаш главичката, че очите се почистват от външния към вътрешния ъгъл и че бебето се облича с един кат дрехи повече от теб. Но отвъд стандартните съвети в грижите за новороденото, ето какво още е важно да имаш предвид и какво бих посъветвала най-добрата си приятелка.

Разгледай селекцията с всички продукти, необходими за новородено, в отлично състояние, предлагани от майки на майки на платформата ни „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg)

1. Всичко се променя

Първо и най-важно – дай си време и се успокой. С всеки изминал ден ще ставаш все по-уверена като майка и с малкото човече ще се разбирате все по-добре. Ако днес нещата не вървят и цял ден е плакало, утре ще опиташ нещо различно.

Не сравнявай бебето си с другите бебета в парка или в инстаграм. Имаш съвършено дето, което преминава през различни етапи и настроения. Точно като теб.

Така че се наслаждавайте на времето заедно, всеки период бързо отминава.

2. Гушкай го

Ако има само един съвет, който да запомниш от тази статия, нека бъде този. Бебето е уплашено и самотно, в изцяло нова и непозната среда. Ти си единственият човек, когото познава – по глас, мирис, сърцебиене. Затова гушкай детето си, колкото можеш по-често. Отзовавай се всеки път, когато то плаче. Плачът на бебето е единственият начин да алармира, че има нужда от нещо. Забрави за глупостите, че бебето трябва да се оставя да плаче, защото иначе те манипулира. Психолозите напомнят, че кората на главния мозък в тази възраст изобщо не е развита достатъчно, за да е способно детето на подобно абстрактно мислене. През първата година бебето въобще няма съзнание за аз и мама – за него аз и мама са едно. Затова всеки път, когато замрънка или проплаче, ти трябва да си до него да го гушнеш или нахраниш.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Кредит: RODNAE ProductionsPexels

3. Вярвай на инстинктите си

Ти познаваш своето бебе най-добре. Прекарваш по 24 часа в денонощието с него и го наблюдаваш непрекъснато. Никой друг на този свят, независимо колко деца е отгледал или какъв експерт е, не знае повече за твоето дете. Ти си експертът. Така че вярвай на преценката си, а когато нещо наистина те притесни – не се колебай да се обадиш на педиатъра.

4. Гледай го в очите

Подготви се, в първите седмици ще прекарваш по осем и повече часа в кърмене. Тъкмо бебето ще се наяде и докато го приспиш… то пак ще е будно и гладно. Много майки се изкушават да гледат в телефона си или в телевизора през тези дълги часове кърмене, пропускайки уникалния момент на близост и зрителен контакт с бебето. Детето има необходимост да гледа ту в гърдите, ту в очите на мама и това е първата форма на отделяне и съзнаване, казват психолозите. А и трябва да ти призная, че има нещо магично в това да виждаш собственото си отражение в очите на детето си.

5. Говори му

Една от странните ситуации през първите дни с бебето вкъщи беше преобличането. Всеки път, когато аз го обличах, не спираше да плаче. Но когато баща му го обличаше – се смееше и радваше. Абсолютно недоумявах как е възможно и попитах мъжа ми, а отговорът беше колкото прост, толкова и очевиден: Говоря му.”.

Бебето има нужда от общуване, има нужда да чува гласа ти, защото го познава от утробата.

Затова не го лишавай и му разказвай непрекъснато какво правите.

Виж още: 10 игри за новородено бебе (0-3 месеца)

6. Възползвай се от помощ

С обажданията за поздравления в първите дни след раждането, със сигурност ще има и много предложения за помощ. Не ги отказвай, особено от близки приятели и роднини, на които можеш да разчиташ. Винаги е добре някой да ти донесе топла супа или да те отмени в простирането на прането.

7. Спи повече

Често чувах репликата „Спи, когато бебето спи“, която искрено ме дразнеше, защото сигурно се очаква да готвя, когато бебето готви, или да чистя, когато и бебето чисти. Макар майчинството значително да ти помага да приоритизираш домашните задължения, все пак има неща, без които не можете да минете. Но допълнителната доза сън е от ключово значение. В първите седмици бебето основно спи и яде, като има поне няколко интервала сън през деня. Използвай поне един от тях, за да спиш до него.

Виж още: интервюто ни с консултанта по детски сън Мария Йонова

Кредит: Freepik

8. Пий много вода

Всички знаем колко е важна хидратацията, но в първите дни след раждането (и особено ако кърмиш), бутилката с вода е твоят най-добър приятел. Имаш нужда поне от 1 л вода в повече от обичайното количество, което пиеш, затова постави бутилки на различни места вкъщи, така че винаги да имаш подръка.

9. Горещ душ за мама

Когато ти стане напрегнато, усетиш емоционална буря или безсилие, горещият душ отмива безпокойства и депресии. Затова, след като приспиш бебето, не пропускай да поглезиш изтощеното си тяло с гореща струя вода. Ако предпочиташ душ през деня, постави кошчето, столчето за кола или количката на бебето близо до вратата на банята, за да го чуваш, докато се къпеш.

Виж още: Косопад след раждането – причини и решения

10. Бял шум за приспиване

Ще се изненадаш, че бебето ти заспива на всякакви странни звуци. Всъщност докато е в корема ти, то е подложено на непрекъснат шум от кръвообращението и работата на вътрешните органи. Звуците на сешоара, аспиратора, каната за гореща вода му напомнят за тях и му действат много успокояващо. Винаги може да потърсиш онлайн звуци за приспиване или т.нар. бял шум за бебета и да го пускаш на мъничето за по-лесно заспиване. Със сигурност бързо ще усвоиш и шшш-кането с устни, което върши същата работа.

11. Изрязвай ноктите докато спи

Изрязването на ноктите е един малък кошмар, в който тъкмо се приближиш с ножичката или нокторезачката до миниатюрното нокътче и… детето дръпне ръчичката си. Затова изрязвай ноктите само когато детето спи. Ще си спестиш много тревоги, повярвай ми.

12. Консултант по кърмене

Храненето на детето е сред основните притеснения в първите дни след раждането. Независимо дали си успяла да го закърмиш още в болницата, или поради различни причини това не се е случило веднага, консултацията със специалист по кърмене винаги е добре дошла.

Можеш да направиш безплатна консултация с експерт по телефона или да поканиш консултант у вас, който на място да ти покаже как най-правилно да поставяш бебето на гърда.

На третия, петия или 50-ия ден консултантите по кърмене винаги са безценни съветници, които да внесат спокойствие и яснота в живота ти.

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми”

13. Ритъм на пране

Може и да ти звучи странно, но бебето цапа – ще имаш наакани бодита, оповръщани блузки или изцапани с кърма и мляко твои дрехи. Затова си създай ритъм на пране – например всички мръсни дрехи от деня се перат и простират вечер, за да са сухи до сутринта. Или събирай всички дрехи и пускай пералня веднъж седмично.

14. Недей да гладиш дрехите на бебето

Една дългогодишна традиция в грижите за бебето, която днес е опровергана. Гладенето на дрехите се е правело с цел стерилизация, защото се е смятало, че бебето идва от стерилна среда и се нуждае от такава. Днес обаче знаем, че в организма на майката има много добри бактерии, от които бебето трябва да попие. Поставянето на гърдите на майката веднага след раждането има за цел именно да насити мъничкото човече с тази полезна микрофлора.

Затова спести си часовете гладене на миниатюрни дрешки, които можеш да посветиш на занимания и гушкане с мъничето. Аз лично не съм изгладила нито една бебешка дрешка, точно както ме посъветваха акушерките ми на курса за бременни.

15. Дрехи с цип

Преобличането на новородено е истинско приключение, в което с треперещи ръце се опитваш да мушнеш мъничка главичка в още по-мъничък отвор на боди. Спести си този ужас и се запаси с бодита с цип или тик-так копчета през средата.

Виж още: Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

Кредит: Polina TankilevitchPexels

16. Избирай свободни дрехи за себе си

Може още с излизането от родилното да си в топ форма, но не бързай да скачаш в тесните си дънки. Дай време на тялото си да се възстанови, като му осигуриш комфорта на свободни дишащи дрехи от меки и приятни на допир материи.

17. Списък със задачи

Няма да кажа, че от майчинството се оглупява, но сериозно се забравя. Така че списъкът със задачи, в който своевременно да вписваш всяко ново нещо, което изникне и което трябва да се направи, ще ти спести много нерви. Допълнително може да изготвиш списък с всекидневни задачи (миене на чинии, готвене, пране на бебешки дрешки и т.н.), който да е на видно място за теб и половинката ти, така че да си помагате със задълженията и да не се налага да обясняваш какво трябва да се свърши, докато храниш бебето или вече си заспала.

18. Упражнения за стягане

Никога не е прекалено рано да започнеш с упражненията за стягане на тазовото дъно или т.нар. упражнения на Кегел, които възвръщат тонуса на влагалищните мускули и предотвратяват дискомфорт в бъдеще. Знаем, че през първите седмици след раждането нямаш време за каквито и да било упражнения, затова си създай навик всеки път, когато храниш детето, да правиш тези упражнения. Така нито ще забравяш, нито ще имаш оправдание да не ги правиш.

Виж още: Що е то кегел и как заздравява мускулатурата на тазовото дъно?

19. Къпането е силно преувеличено

От десетилетия в България съществува ритуал на вечерното къпане на новороденото. Бабата идва в дома на младото семейство да покаже как се къпе бебето или дори в продължение на 40 дни самата тя да го къпе.

Съвременната педиатрия в Западна Европа обаче съветва, след като бебето бъде почистено при раждането, през първата седмица въобще да не се къпе, а след това не повече от два пъти седмично.

Причината е, че бебешката кожа е много нежна и деликатна, все още не е изграден предпазният слой, който ние, възрастните, имаме. Къпането изсушава прекомерно кожата, а след това се налага да мажем с бебешко олио или мляко, за да хидратираме. Вместо това просто не къпи бебето всеки ден. Единствено може да измиваш леко дупенцето под течаща вода.

20. Не се плаши от пъпчето

Висящата щипка на коремчето е малко страшна гледка, но не трябва да те тревожи. При изписването ми от болницата с бебето в ръце, педиатърката ми обясни, че пъпчето не боли. Да, бебето го усеща, но по начина, по който ние усещаме ноктите си, когато ги режем. Затова не се притеснявай, вземи си от аптеката спрей за изсушаване на пъпче или спирт и го третирай при всяка смяна на пелената.

21. Ограничи посетителите

В период на световна ковид пандемия няма нужда да ти казвам, че спазването на социална дистанция е най-отговорното нещо, което можеш да направиш за себе си и за бебето. Но дори и в по-обичайна обстановка, многото хора около бебето го правят неспокойно и превъзбудено.

22. Детето в колата

Още от изписването от болницата детето се вози в автомобила. Затова не пропускай мерките за безопасност – до една година бебето се поставя в столчето за кола, обратно на посоката на движение.

Виж още: всичко за безопасното пътуване на деца в колата

23. Готова чанта за излизане

Трябва да си призная, че в продължение на три месеца всеки път, когато се наложеше да сменям пелени навън, нещо в чантата ми липсваше, а ровенето между моите вещи и аксесоарите на бебето беше истински кошмар. За да не изпадаш и ти в тази ситуация, те съветвам да си приготвиш несесер, в който винаги да имаш поне две пелени, мокри кърпички, малка опаковка крем за дупе (може да използваш тестери), пелена за повиване (еднократна или многократна), комплект резервни дрехи, дрънкаща играчка за бързо успокояване и привличане на вниманието.

24. Държач за биберони

Ако си въвела биберон за бебето, щипката държач ще ти спести многократното миене, когато бебето го изплюе на средата на парка, и безкрайното търсене сред дрехи и завивки.

Кредит: Cemal Taskiran / Pexels

25. Излизайте на разходка

Забрави за бабините девитини, че 40 дни трябва да стоиш с бебето вкъщи и никой да не го вижда. Предполагам, че това вярване е съсипало първите емоции с новороденото за много майки. В момента, в който времето позволява, взимай малкото и отивайте на разходка на въздух. Децата заспиват бързо и лесно сред природата, а раздвижването ще помогне и на теб да се почувстваш по-добре.

26. Лекарства

Всички се надяваме да имаме здрави бебета и да не се налага да използваме лекарства. Въпреки това, ако мъничето вдигне температура посред нощ, е добре да имаш сироп вкъщи. Говори с педиатъра си какви бебешки лекарства е добре да имаш в семейната аптечка.

27. Папка със здравните документи

По време на бременността със сигурност си оформила цяла папка с изследвания и документи. Е, сега е време да подготвиш такава и за мъничето си, на което му предстоят ваксини, консултации при педиатър всеки месец, регулярни изследвания, направления и т.н..

28. Ти си в отпуск по майчинство

Което означава, че основната ти работа е да си гледаш детето, всичко друго може да почака.

Особено в първите седмици след раждането, бебето има огромна нужда от теб денонощно, затова намали темпото на останалите ангажименти и отговорности, които регулярно са съпътствали ежедневието ти.

Нито домакинските задължения, нито работата в този момент са по-важни от бебето.

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

29. Не прекалявай с бебешките джаджи

Пазарът е пълен с какви ли не „жизненонеобходими“ аксесоари за бебето – не се подвеждай и не се презапасявай. Всичко, от което има нужда бебето, е храна, сухи пелени и любов. Ако имаше джаджа, с която да спи по цяла нощ, всички щяхме да знаем за нея.

30. Следродилната депресия

Спадът в хормоните след раждането предизвиква много промени в телата ни – от косопад до следродилна депресия в пълния ѝ спектър от леки форми и приповдигнатост до сериозни емоционални и физически проявления. Най-важното нещо, което трябва да запомниш, е, че не си сама. Това е естествено състояние, през което преминават много жени – не се страхувай, не се срамувай, а говори открито за него с партньора си, с педиатъра, с акушерките, с консултанта по кърмене. Не забравяй, че бебето е най-голямото ти лекарство в този период – прегръщай го често и го носи близо до себе си. Твоето сърцебиене му помага да се успокои, но и допирът до него помага за нормализирането на процесите в твоето тяло.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии