fbpx

18 забележителности на път за морето, 
които да посетиш това лято

Ако това лято си решила да почиваш на родното море, имам няколко идеи как да направиш пътя до там по-интересен. Не че пътуването с малко дете не е цяло приключение, но е хубаво да го разнообразиш с нещо. 

Споделям с теб 18 забележителности, разположени покрай двете основни пътни артерии на страната – АМ „Хемус” и АМ „Тракия”. Сред тях, надявам се, ще успееш да си набележиш поне няколко на път към Варна и Бургас, които да посетиш и да прекараш забавно време със семейството.

Виж още: 10 места за семейни пътешествия по Черноморието

забележителности на път за морето
Кредит: Freepiк

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ПОКРАЙ АМ „ХЕМУС”
(Път СОФИЯ-ВАРНА)


1-2. БОТЕВГРАД И ЗЕЛИНСКИ МАНАСТИР 

Само на един хвърлей от София се намира Ботевград. Ако детето е започнало с въпроса „Кога ще стигнем морето?“ пет минути, след като сте тръгнали, Ботевград е чудесен вариант да го разсееш и да направиш кратка почивка

Разходете се до центъра на града, където се извисява най-високата часовникова кула в България цели 30 метра. Още по-впечатляващото е, че е построена преди повече от 150 години (1862-64 г.). Не само децата ще се забавляват да се изкачат до върха на кулата, от който се разкрива невероятна гледка към центъра на града. Часовниковата кула е отворена за посещение всеки ден, така че си струва да я посетите на път за морето. 

Още няколко неща, които заслужават внимание: Историческият музей в Ботевград и Зелинският манастир „Рождество на пресвета Богородица”. Това е т. нар. Ботевградски манастир, разположен в местността Зелин. Изграден е през XIV век и в момента е действащ. До него води асфалтов път, така че без проблем ще стигнете с автомобил.

забележителности на път за морето
Кредит: www.botevgrad.com
3. ПЕЩЕРА СЪЕВА ДУПКА

Още една спирка, близо до София, е пещера Съевата дупка. За да съм по-точна, намира се на 110 км от столицата и на 2 км от село Брестница, област Ловеч. Малко след град Ябланица, където свършва АМ „Хемус”, поеми към Ловеч. Щом стигнеш в центъра на село Брестница, следвай табелите за пещера Съева дупка

Изследователите смятат, че тя се е образува преди около 3,5 милиона години. За това време природата е изваяла истински приказен декор от сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата е чудесна възможност да обясниш на детето каква е разликата между трите. Не случайно Съевата дупка е наречена „подземната перла сред пещерите в България”.

Не забравяй да приготвиш връхни дрехи, защото температурата в пещерата целогодишно е между 7 и 11 градуса по Целзий, а влажността е 90%. Разходката в нея е около 30 минути и се осъществява само с екскурзовод.

Виж още: 7 природни забележителности в Северна България, които да посетиш с децата

Кредит: www.timetravel.bg
4-5. МУЗЕИ В СЕВЛИЕВО И КРЕПОСТ ХОТАЛИЧ 

В този малък град всъщност има няколко интересни забележителности, които да посетиш със семейството и да се заредите с нови сили на път за морето. Препоръчвам да се отбиете до Етнографски комплекс „Дандолови къщи”, за да разгледаш няколко красиви възрожденски къщи от 1870 г., в които се помещават изложби на Историческия музей. Освен това има работилнички с дюкяни, където малчуганите да се запознаят с някои от българските занаяти. 

Още една интересна забележителност в Севлиево е Музеят на образованието. Там детето ти ще види как са учили неговите прабаби и дядовци до 40-те години на XX век. Стари ученически чинове, пособия за смятане и писане, черна дъска с тесни и широки редове – все неща, които съвременните деца едва ли познават или са виждали. 

В Севлиево също има интересна часовникова кула. Тя е най-старата запазена сграда в града, построена около 1775 г.. Разтъпчете се след часовете, прекарани в колата, за да видите и нея. 

На 4 км от града се намира средновековната крепост Хоталич. Ако имате време, изкачете се и до нея. Тя е построена през V-VI век и е чудесно място да запознаеш детето с българската история. В крепостта са открити много каменни постройки, монети, керамични съдове и накити. Моят съвет е, ако посещавате Хоталич, да се възползвате от беседата на екскурзовод, за се потопите в духа на мястото.

6-7. ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АРБАНАСИ

Сигурно ще са ти нужни няколко дни, за да разгледаш всичко във Велико Търново, но на път за морето можеш да се отбиеш поне до центъра или до Самоводската чаршия, където да хапнете нещо вкусно и да се почерпите по един сладолед. Ако имате повече време, отбийте се до крепостта Царевец, Музея на восъчните фигури, парка с макети на известни сгради „Мини България”, Музея на илюзиите.

Ако пък искаш да се върнеш назад към корените и да се насладиш на красотата на българското село, посетете Арбанаси. Селото се намира само на 4 км от Велико Търново. Самата разходка из него е достатъчно впечатляваща, както и гледката, която се разкрива към Старата столица

забележителности на път за морето
Кредит: Pixabay
8. АВИАЦИОННО-КОСМИЧЕСКИ ПАРК, ОМУРТАГ

Този необикновен парк се намира на входа на града и се вижда още от пътя. Омуртаг е родното място на втория български космонавт Александър Александров. През юни 1988 г. той полита в Космоса на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5″. Именно Александров дава идея за създаването на авиационно-космическия парк на открито. 

Децата, особено момчетата, се впечатляват много от самолетите, ракетната установка и авиационната техника. Освен това в Историческия музей в Омуртаг е изложен скафандърът на Александров – още един интересен експонат за малки и големи.

9. ВОДОПАД БОАЗА, ТЪРГОВИЩЕ

Място за кратка почивка и приятно разхлаждане на път към морето е водопад Боаза. Намира се съвсем близо до главния път София-Варна, в местността Боаза, на 7 км от Търговище. Водопадът е образуван от малък подземен приток на река Врана, чиито води извират от водна пещера. Макар Боаза да е с височина едва около 5 метра, той е изключително красив и си заслужава да се отбиеш, за да му се порадваш. Ако носиш сандвичи или нещо друго за хапване, това е чудесно място за импровизиран пикник и отдих.

10-11. МАДАРСКИ КОННИК И МАДАРСКА КРЕПОСТ

Докато пътувате за морето, отбийте се и до прочутия Мадарски конник. Той е част от Националния историко-археологически резерват „Мадара”. Намира се над село Мадара, на 20 км от Шумен. Мадарският конник е единственият скален барелеф от Ранното средновековие в Европа. Самият конник е изсечен в скалата, на 23 метра височина, в реални размери, придружен от куче, лъв и орел. 

Мадарският конник не е единствената забележителност тук. Посетете Пещерата на нимфите, където траките са се кланяли на своите божества. Изкачете се по пътеката, която води до Мадарската крепост, извисяваща се на платото над Мадарския конник. 

Малко преди върха има изградени стръмни стълби. Там бъди особено внимателна, дръж детето за ръка, защото е доста високо. Гледката от върха е безкрайна. Цялата земя е поднесена като на тепсия. Ако ще се изкачвате до крепостта, избягвай часовете от 12 до 16 часа, защото тогава е най-горещо, а горе няма никаква сянка

12. ПОБИТИ КАМЪНИ

Когато бях малка, имаше вафла с името „Побити камъни”, а на опаковката имаше снимка на природния феномен. Винаги съм се чудила какво ли всъщност представлява. Можеш да се досетиш за радостта ми, когато за първи път видях Побитите камъни и то като голям човек. Наистина са впечатляващи, приличат на каменна гора или на огромни колони, крепящи невидим храм, изникнал насред пясъка. Не пропускам да ги посетя, когато пътувам за Варна. Една от причините е, че са разположени от двете страни на стария път Варна-Девня. Там ви очакват около 300 големи и малки колони, някои от които високи до 6 метра! 

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

Кредит: www.wikipedia.org

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ПОКРАЙ АМ „ТРАКИЯ”
(Пътя СОФИЯ-БУРГАС)

13. КРЕПОСТ ТРАЯНОВИ ВРАТА

Навярно свързваш името Траянови врата с прохода край Ихтиман. Точно там обаче се намира и крепост със същото името, свързана с римския император Траян. Тя е съвсем близо до АМ „Тракия”, на 15 км от Костенец, а пътуването за морето е чудесна възможност да я посетиш, вместо само да подминаваш табелите за нея. 

Първите сведения за крепостта в историческите извори са от III век. Най-знаковото събитие, случило се в прохода, е на 17 август 986 г.. Тогава византийският император Василий II претърпява най-голямото си поражение от българската армия

Днес част от крепостта Траянови врата е реставрирана и можеш да си представиш как е изглеждала в миналото. Разходката няма да отнема повече 30-40 минути

забележителности на път за морето
Кредит: www.wikipedia.org
14. ПЛОВДИВ

Пловдив е чудесна спирка, в която винаги имам какво да видиш и правиш. Всяко мое посещение там е като малък празник. Градът винаги има с какво да ме изненада. Посреща ме оживен, пъстър и все по-красив отпреди. Може да планираш времето така, че да пристигнеш в Пловдив преди обяд, да се разходите по главната улица, да видите останките от Римския стадион, Стария град, Античния театър, да посетите квартал Капана. Тук ще откриеш хапване за всеки вкус и след един бърз (или пък разточителен) обяд, ще продължите доволни към морето. 

Ако пък имате още свободно време, отбийте се до Епископската базилика, която смайва с невероятните си мозайки. Музеят е сравнително нов, тъй като отвори врати преди малко повече от година

Виж още: 7 градски парка, в които да поиграеш на воля с децата

Кредит: Unsplash
15. СТАРА ЗАГОРА

Почти по средата на пътя, но все пак по-близо до Бургас, е Градът на липите, поетите и правите улици – Стара Загора. През лятото е доста горещо, затова съм ти подбрала няколко сенчести и сравнително прохладни местенца.

Започваме с Музея на религиите, който се намира в центъра на града. По-известен е с името Ески джамия. Храмът има много интересно минало, в което се преплитат различни религии. В границите му са открити останки от култова яма (Х-ІХ в. пр. Хр.), след това е бил езическо светилище, средновековна християнска църква и накрая мюсюлмански храм

Съвсем близо до Музея на религиите се намират Градската градина, Археологическият музей и Художествената галерия. Ако искаш да се скриеш под сенките на дърветата, посети парк Митрополит Методий Кусев, по-известен като Аязмото, в който има и зоопарк

Моят личен фаворит обаче е парк „Бедечка”, заради красивото изкуствено езеро „Загорка” и вековния чинар на повече от 500 години!

16. АНТИЧЕН ГРАД КАБИЛЕ

Ето една забележителност, която буквално се вижда от магистралата – античният град Кабиле. Неговите останки се намират на 8 км от Ямбол, на Зайчи връх. Нужно е само да паркираш автомобила в отбивката и да се изкачите до върха. 

Кабиле възниква в края на II хил. пр. Хр. и се утвърждава като важен културен и икономически център за района на Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Днес мястото е археологически резерват с площ над 600 дка.

Интересното е, че Кабиле е бил резиденция на тракийски царе, както и единственият град във вътрешността на Тракия със собствена монетарница. След като е превзет от римляните, се превръща в един от най-важните римски военни лагери в Тракия.

Кабиле е разрушен в края на VI в. сл. Хр. Всички находки, открити по време на проучването на града, са изложени в Археологическия музей, който също се намира в резервата. 

Ако си решила да разгледате останките от античния град – църкви, базилики, крепостни стени и обществени сгради, задължително приготви шапки за цялото семейство, слънчеви очила и слънцезащитен крем. Приключението си заслужава и заради красивите панорамни гледки, които се разкриват от Зайчи връх.

забележителности на път за морето
Кредит: www.yambol.com
17. КРЕПОСТ ТУИДА, СЛИВЕН

Следваща спирка е Градът на 100-те войводи – Сливен. В североизточната му част, на хълм „Хисарлъка”, се издигат останки от величествената крепост Туида. Тя е била действаща през късната античност и средновековието. Земите ѝ са населявани от траки, римляни и българи.

Най-интересни за децата, особено за момчетата, са фигурите на древни войни в реален размер, както и стенобойните оръдия. Самите останки на крепостта са под открито небе, но има изградени кътове за отдих и пикник на сянка. Помислено е и за най-малките – за тях има детски кът за игри.

От крепост Туида се открива спираща дъха гледка към град Сливен и природен парк „Сините камъни”.

18. КРЕПОСТ МАРКЕЛИ, КАРНОБАТ 

Малко преди да стигнеш Бургас, отбий се на изхода на Карнобат. На 2 км след отбивката от магистралата, завий наляво за крепостта Маркели. Изградена е в края на V и началото на VI век. Крепостта е ключова в управлението на хан Крум, защото през 811 г. той побеждава император Никифор Геник.

Днес от крепостта Маркели не е останало много – части от древен храм, крепостни стени и кули. Спокойно може да разгледаш всичко за около 30 минути. Най-голямата атракция в местността е дървената наблюдателна кула, от която всички останки се обхващат с един поглед. 

НАДЯВАМ СЕ този списък да направи ПЪТУВАНЕТО ДО родното черноМОрие ПО-ИНТЕРЕСНО. ОТКРИЙ НОВИ МЕСТА – ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, МУЗЕИ, КРЕПОСТИ И ЗАПОЗНАЙ ДЕЦАТА С ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии