fbpx

10 съвета, които ще ти осигурят Коледа без стрес

Коя мама не се нуждае от съвети за организация по време на празничния сезон? Аз знам, че не съм от тези. Освен че е най-прекрасното време от годината, празничният сезон често е и най-стресиращият, особено за майките. Докато децата и бащите им често прекарват празничното време в почивка, то ние имаме тежката задача да изберем подаръци за всички, да ги опаковаме красиво и да намерим къде да ги скрием от любопитни погледи, докато дойде правилното време за подаряването.

Но задачата ни по време на коледните празници далеч не е приключила. Аз лично свързвам това време от годината с множество лакомства и всички любими десерти, за които мога да се сетя. А това означава… много, много часове, прекарани в кухнята, а след това и в готвене, подреждане на масата, сервиране, отсервиране, миене на чинии… Почивни дни ли казахте?

Разбира се, правя всичко това заради удоволствието да видя любимите си хора доволни, щастливи и заедно. Но, често след това се чувствам изтощена, без енергия, и (признавам си без бой), доста раздразнителна.

За щастие, тази година съм решила да е по-различно. Обещах си да съм по-малко педантична и да си давам време за почивка. Да съм повече с любимите си хора и по-малко над мивката и фурната. Но, за да постигна това, имам нужда от помощ. Помощ не толкова физическа, колкото организационна. И открих тази помощ в лицето на следните 10 хака, които искам да споделя с теб. За да може тази Коледа да има повече щастливи и отпочинали мами.

Виж още: Много семейства на едно място – как да оцелеем по празниците?

1. Не опаковай подаръците

Дядо Коледа не опакова подаръците – защо трябва да го правиш ти?! Има нещо толкова вълшебно в това да се събудиш като дете на Коледа и да видиш всички играчки, които Дядо Коледа ти е донесъл, на една голяма купчина – вече сглобени и готови за игра.

Горещ съвет за празниците: извади всичко от опаковката и се отърви от доказателствата. Така ще прекараш по-малко време в чистене в коледната сутрин и повече време със семейството си.

2. Потърсете възможност за безплатно (или евтино) опаковане на подаръци

Ако решиш, че все пак искаш подаръците да бъдат опаковани, облекчи се психически и остави някой друг да опакова вместо теб. По време на празничния сезон много магазини предлагат безплатно опаковане, което е чудесна помощ. С три деца вкъщи плюс много роднини, за които трябва да се пазарува, можете да си сигурна, че аз ще се възползвам.

Ако пазаруваш онлайн, за да си спестиш ходенето по магазините, потърси онлайн магазини, които предлагат опцията опаковане безплатно или на минимална цена. Някои от тях дори ще изпратят поръчаните подаръци в красива кутия с панделка. Ще похарчиш малко повече, но ще си спестиш много време, усилия и нерви.

Коледа без стрес
Кредит: Istock

3. Почисти безпорядъка от играчки и ги дари

Време е за гигантска чистка на играчките. Направи място за всички нови неща, които идват, като се отървеш от старите играчки, с които децата вече не играят. Можеш да го направиш със или без помощта на децата си. Ако те са като моето петгодишно дете, ще са готови да се разделят с някои играчки, които вече “не им носят радост“. Но ако са по-скоро като моето четиригодишно дете, което с удоволствие ще задържи счупена дреболия отпреди две години, ще трябва да го направиш, когато са на училище. И внимавай! Не изхвърляй играчки, за които знаеш, че ще липсват.

Горещ съвет: Ако играчките, които планираш да разчистиш, са в добро състояние, то можеш да ги качиш за продажба в Малки Съкровища и да изкараш някой допълнителен лев! Какво по-хубаво по време на един от най-прахосническите празници 🙂

4. Създай си списък със задачи

Организацията е ключът към твоето здраве през този сезон. Не се опитвай да бъдеш супермама и да свършиш всичко шест месеца предварително, но се подготви за успех със списък със задачи, който ще ти помогне да организираш по-добре събитията.

Независимо дали става въпрос за закупуване на подаръци, украсяване на дома или измисляне на това какво ще приготвиш за празничното парти, отмятането на задачите малко по малко ще направи всичко това по-малко непосилно.

Виж още: 9 хитри идеи за коледна украса с деца у дома

5. Пропусни нещата, които те стресират

Един от любимите ми празнични съвети е да спра да се опитвам да правя всичко! Сериозно, няма нищо страшно, ако не украсяваш джинджифилови къщички с децата си или не печеш коледни бисквитки, достойни за Pinterest.

Ще продължиш да бъдеш добра майка, дори ако решиш да направиш нещата по свой начин и пренебрегнеш някои „ритуали“, които майка ти смята за задължителни за празника.

Освободи се от майчината вина и си позволи да се насладиш на празниците.

6. Делегирай

Поръчай храна онлайн. Плати на фирма да дойде да украси къщата. Купи пак от магазина. Опитай да делегираш всичко, което можеш, за да си осигуриш повече свободно време и спокойствие.

Коледа без стрес
Кредит: Istock

7. Организирай размяна на подаръци и за възрастните

Вместо да купуваш подаръци за всички лели, чичовци и баби и дядовци в семейството, организирайте таен Дядо Коледа за всички възрастни, така че да се наложи да купиш само един подарък.

8. Погрижи се за празничната трапеза

Един от най-добрите съвети за преодоляване на стреса по време на празниците е просто да купиш храната, за да не се налага да прекарваш цял ден в кухнята. Можеш също така да разпределиш работата и всеки да носи по нещо за празничната трапеза.

Виж още: Да съживим магията на коледните хлябове

9. Остави някой друг да домакинства

Никой списък с празнични съвети за пестене на време не е пълен без този. Може би майка ти иска да се похвали с новата си фурна. Или снаха ти да иска да се празнува в новото жилище. Ако има човек, който иска да бъде домакин на празниците, не се дърпай. Остави го да се погрижи, а ти се погрижи за себе си като отидеш на празненството усмихната, отпочинала и с нова рокля.

10. Купи си красиво изкуствено дърво

Не е необходимо да се разхождаш с цялото семейство до магазина за коледни елхи година след година. В днешно време фалшификатите са толкова добри, че едва ли ще ги различите от истинските. Те не изискват особена поддръжка, рентабилни са и изискват минимално почистване. Така че да, спести си неприятностите!

Без значение кои празнични съвети ще избереш да приложиш този сезон, най-добрият подарък, който можеш да направиш на себе си и на децата си, е една щастлива, освободена от стрес майка.

Така че помоли семейството си за повече помощ или включи децата в опаковането и украсяването и превърни задачите си в забавно, празнично занимание. Защото ти заслужаваш вълшебен празник също толкова, колкото и те, мамми.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии