fbpx

10 начина да пътуваш с деца, без да излизате от вкъщи

Не, това не е някаква шега! Предвид създалата се ситуация много хора решиха да отменят пътуванията си и да останат у дома. Освен това времето навън вече е студено и всяка мама търси възможност да се забавлява с децата си вкъщи.

Ако разпознаваш себе си в тези думи, виж моите 10 съвета за семейни пътешествия от дивана! Знам, че не е като да си на истинско пътешествие, но поне е една сладка утеха в студените дни!

Виж още: 6 уютни и съвременни родни хижи

Кредит: Gustavo FringPexels

1. Направете виртуална обиколка на музей

Сигурно знаеш, че много музеи могат да бъдат разгледани онлайн. Колко пъти обаче си правила това, особено със семейството? Ако отговорът ти клони към 0, значи е време да опиташ.

Гугъл се обедини с над 500 музея и галерии, за да създаде колекцията си „Изкуство и култура”. В нея можеш, заедно с децата, да разгледаш Британския музей в Лондон, музея на Ван Гог в Амстердам, галерията Уфици във Флоренция и още стотици места.

2. Гледайте влогове от пътувания

И без това доста родители и деца прекарват не малко време в YouTube, защо не превърнете това в семейно забавление? Изберете си някой травъл влогър и пътувайте с него. Така можете да обиколите целия свят, без да ставате от дивана. Освен това можете да съберете идеи за следващо семейно пътешествие.

3. Резервирайте онлайн видео обиколка с водач

пътуваш с деца
Кредит: Freepik

Щом не можете да се разхождате по непознатите улици на някой град реално, направете го виртуално! Това е т. нар. дистанционно пътуване. То е като виртуална разходка с приятел, който те развежда из родния си град и ти показва най-интересните местенца.

Хора от цял свят са се регистрирали в уебсайта Port и правят такива онлайн обиколки в градовете, в които живеят. Така можете да разгледате каналите на Амстердам, района на Стария град в Тайпе или най-величествените сгради на Будапеща. Една обиколка продължава между 60 и 90 минути и е чудесно забавление за цялото семейство.

4. Учете чужд език заедно

Ето нещо полезно както за децата, така и за родителите – ученето на чужд език. Вече има много платформи, в които може да учите под формата на игра. Припомни си езика, който си учила в училище или разшири общата култура на децата, а и своята, с няколко фрази и думи на чужд за всички ви език.

Така ще се запознаете с културата на други страни, а и един език винаги ще ви е от полза, докато пътувате.

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

5. Отправете се на кулинарно пътешествие от собствената кухня

Кредит: Gustavo FringPexels

Независимо дали си амбициозна кулинарка или начинаеща в готвенето, няколко екзотични продукта могат да ти помогнат да пресъздадеш семейна вечеря от другия край на света. За да е още по-забавно, включи всички в готвенето.

Опитайте да си приготвите къри от Индия, фахитас от Мексико или пък кнедли от Китай… Разточете си пица, все едно сте в Италия или завийте някое суши, все едно сте в Япония.

Има стотици национални ястия, с които да експериментирате вкъщи. Ако пък не ти е особено ясно как да си сготвиш нещо такова, винаги можеш да си пуснеш YouTube видео по темата.

6. Гледайте филми за пътешествия

Какъв по-приятен начин да се спасите от студеното време навън от това да гледате филм вкъщи?

Направете си филмова кино вечер или пък уикенд маратон с едни от най-добрите филми за пътешествия – „Ритни камбаната с финес” („The Bucket List”), „Яж, моли се и обичай” („Eat, Pray, Love”), „Изгубени в превода” („Lost in Translation); „Пътят” (The Way), „Най-екзотичният хотел „Мариголд” („The Best Exotic Marigold Hotel”), „Под слънцето на Тускана” („Under the Tuscan Sun”).

Със сигурност всички вкъщи ще бъдат доволни! Не забравяй да подсигуриш и нещо за хапване пред екрана.

7. Преживейте минали пътувания

Кредит: Gustavo FringPexels

Спомняш ли си всички снимки, които сте си правили по време на последните ви семейни пътувания? Есента и зимата са чудесни сезони за спомени. Разгледайте стари снимки, сигурна съм, че ще си припомните много интересни истории и места, които сте посетили заедно.

За децата пък ще е интересно да видят колко са пораснали и да си припомнят веселите случки, на които се е смяло цялото семейство.

Виж още: 7 градски парка, в които да поиграеш на воля с децата

8. Материализирайте спомените от пътуванията

След като си припомнихте усмивките от старите ленти, защо не сложите някои от любимите си снимки на по-видно място? Можеш да ги сложиш в рамки на стената или заедно с децата да направите пано от цветни спомени.

Освен снимки, можеш да добавиш и билети или други дребни сувенири, които пазиш от местата, които сте посетили. Остави децата да се развихрят, да рисуват и да вдъхнат нов живот на семейните ви спомени.

9. Пътувайте от дивана (буквално)

Кредит: Gustavo FringPexels

Децата обожават да си играем с тях и да влизаме в техните въображаеми светове. Бъдете малчугани поне за един следобед и превърнете дивана в хола в лодка, кораб, самолет, влак или каквото превозно средство предпочитате. Изберете капитан, екипаж, стегнете куфарите и потегляйте!

Децата със сигурност ще се забавляват. Бъди сигурна, че вие също. Всичко е възможно с малко въображение.

10. Планирайте следващото си пътешествие!

Сега е подходящо време, в което да решите къде бихте искали да отидете цялото семейство. Изберете дестинация, направете маршрут, набележете местата, които искате да посетите. Дори може да разгледате хотели с интересни забавления за децата и ресторанти, в които да похапнете вкусно и здравословно.

Така, когато му дойде време да се пътува отново спокойно, ще сте подготвени. Единственото, което ще остане, е да се събере багажът.

Е, май не е толкова лошо да се пътува от вкъщи, нали?

пътуваш с деца
Кредит: Freepik
Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии