fbpx

10 места за семейни пътешествия по Черноморието

Няма да увъртам. Знам, че си тук, за да откриеш ново място за семейни лятни пътешествия. По възможност да е интересно както на мъниците, така и на мама и тате, нали? Предлагам ти да го потърсим заедно из родното Черноморие. Представям ти 10 природни, исторически и културни забележителности, подредени според разположението им от север на юг. Да видим докъде ще ни отведе търсенето…

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

1. Дуранкулашко езеро

Отправяме се към най-североизточната точка на България. Само на 5 км от границата с Румъния се намира село Дуранкулак. В превод от турски, това необикновено име означава „стоящо ухо” и идва от формата на Дуранкулашкото езеро. То е дом на безброй птици, някои от които изчезващи видове.

Децата винаги обичат да са сред природата и със сигурност ще оценят красотата на това място. Не пропускай да им вземеш бинокъл, за да наблюдават птиците, кацнали край езерото.

семейни пътешествия по Черноморието

Разходете се и до Малкия и Големия остров. Малкият се вижда от брега и винаги е пълен с накацали пъстри птици, а Големият остров е превърнат в полуостров. На него се намира селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е. В нея е открит най-големият некропол в Европа. Историците неслучайно го наричат „Българската Троя”.

Дървени мостчета ще ви отведат до върха на Големия остров, от който се разкрива великолепна панорама!

2. Скалната арка в Тюленово

Само на 30 км южно от Дуранкулак се намира едно от най-впечатляващите места по родното Черноморие – скалната арка в село Тюленово. То носи името на тюлена монах, който се появява по бреговете в началото на XX век. Макар от десетилетия никой да не е виждал тюлени в Тюленово, местните продължават да разказват истории, че животните са там и се крият в пещерите покрай брега.

семейни пътешествия по Черноморието

Лесно ще откриеш скалната арка. Щом влезеш в селото, следвай табелите за нея. Арката започва от сушата и се спуска в морето. Тя е единствена по рода си в Европа, след като тази на остров Гозо (Малта) се срути през 2017 година.

Около арката в Тюленото има скали с причудливи форми, в които се разбиват морските вълни. На брега има няколко ресторанта, в които да хапнеш морска храна със семейството.

Виж още: 7 градски парка, в които да поиграеш на воля с децата

3. Фарът на Шабла

Най-старият действащ фар на Балканския полуостров се намира в Шабла. Той помагал на корабите да не се блъснат в плитчините между нос Шабла и Тюленово. Фарът е издигнат през 1768 година и е копие на прочутия Александрийски фар. Бил е изключително важно съоръжение за Османската империя.

семейни пътешествия по Черноморието

Препоръчвам да посетиш фара с децата по залез, за да видите как светлината му се разпръсва към хоризонта. Ако решите да останете за по-дълго, в Шабла има няколко къщи за гости и непретенциозни ресторантчета. В тази част на Черноморието няма да откриеш лукс, а места, близки до природата.

4. Крепост „Калиакра”

На 12 км източно от Каварна се намира нос Калиакра, на който се извисява едноименната крепост. Мястото е природен и архитектурен резерват. На носа, освен останки от крепостта, има музей с древни артефакти, малък параклис и ресторант. Отсега ти казвам, че цените в него са солени, но пък нищо не може да замени гледката към морето.

семейни пътешествия по Черноморието

Предполага се, че крепостта „Калиакра” е изградена през XIII век. Тя е била почти непревземаема, затова е и една от последните, паднали под османска власт. С нея е свързана и легендата за 40-те български девойки, заловени от поробителя. Те сплели косите си, заедно скочили в морето и потънали завинаги в бурните му води, за да спасят честта и вярата си.

В района на Калиакра също ще видиш причудливи птици, защото оттук минава Via Pontica (пътят на прелетните птици). Ако си решила да посетиш крепостта с децата, задължително им вземи шапка, слънцезащитен крем и връхна дреха. Независимо колко е горещо, на носа винаги духа силен вятър.

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

5. Архитектурно-парков комплекс „Двореца”, Балчик

Райски градини и незабравима гледка към морето те очакват в архитектурно-парков комплекс „Двореца” в Балчик. Mежду скалите и морето се намира бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург. Мястото е красиво през всеки сезон, особено през лятото. Децата ще се почувстват като в приказна градина, благодарение на екзотичните растения наоколо.

семейни пътешествия по Черноморието
Кредит: Wikipedia

В комплекса се преплитат различни архитектурни стилове, които се допълват взаимно – български, византийски, римско-арабски, мавритански, трансилвански. Терасовидно разположените градини, белите сгради на двореца, цветята и орнаментите – всичко това ще ви пренесе във времето на принцове и принцеси.

Работното време е от 08:00 до 20:00 часа. Можеш да се възползваш от семеен билет, а деца под 7 години влизат безплатно.

6. Нос Емине

Пътуването до нос Емине е истинско приключение, не само заради черния път, но и защото тук рядко ще срещнеш тълпи от туристи. Най-източната точка на България се намира на 17 км южно от Обзор. Следвай пътя Варна-Бургас и се отклони в посока Иракли. След това има друг разклон за село Емона.

семейни пътешествия по Черноморието
Кредит: Wikipedia

От селото до самия нос те очаква 1,5 км черен път. Може да го извървите пеша, ако не искаш да жертваш автомобила. Насладете се на дивата красота, направете си няколко снимки за спомен и не забравяй връхни дрехи за мъниците, защото тук също е доста ветровито.

7. Остров Света Анастасия

Морско пътешествие до остров Света Анастасия край Бургас е едно от нещата, които препоръчвам да направиш това лято с децата. За острова и до днес се носят много легенди. Една от тях е за заровено съкровище, което се пази от призрака на загинал пират. На острова е имало манастир, който бил пощаден от нападенията на пиратите, тъй като монасите се помолили на Света Анастасия. И до днес могат да се видят вкаменените останки на пиратския кораб.

семейни пътешествия по Черноморието
Кредит: anastasia-island.com

В не толкова далечното минало, островът се е използвал за затвор и затова получава прозвището „Българският Алкатрас”. Днес може да посетиш възстановената средновековна църква със стенописи от XIV век и манастира, превърнат в музей. Отбий се и в Лекарницата, където да опиташ чай от 10 билки или интересен коктейл. На острова има и ресторант, ако с децата ви се хапва морска храна. Фарът и скалните образувания са други интересни кътчета, които да разгледате.

До остров Света Анастасия се стига с корабче от Бургас. Деца до 3 години се возят безплатно; от 3 г. до 7 г. цената на билета е 3 лв., за ученици – 10 лв., а за възрастни – 14 лв. Цените са за двупосочен билет.

Виж още: Из Родопите с деца – 5 идеи за подходящи дестинации

8. Замък „Влюбен във вятъра”, Равадиново

Знаеш ли, че в България има замък, в който приказните оживяват? Това е замъкът „Влюбен във вятъра“ край Равадиново, на 6 км от Созопол – истинско доказателство, че детските мечти се сбъдват.

Построен е от наш съвременник – Георги Костадинов Тумпалов, който е архитект, проектант и строител от самото начало през 1996 година до днес. Замъкът е във формата на кръст като символ на вярата. Изграден е от мраморизиран варовик, който съдържа микродиаманти, затова променя цвета си по няколко пъти на денонощие. Сутрин изглежда розов, през деня – бял, а на пълнолуние – сияе.

семейни пътешествия по Черноморието
Кредит: zamaka.bg

Замъкът е чудесно място за семейна разходка сред хиляди екзотични дървета и цветя, езера, пълни с бели и черни лебеди, и арт скулптури. Децата ще се влюбят в зоопарка и конната база. Могат да поиграят в детския кът, докато ти и таткото си почивате в ретро кафенето, ресторанта или винарната. През лятото има и кино на открито. Ако пък сте приключенски настроени, впуснете се в семейната игра „Escape” или позволи на децата да се включат в „Търсачи на съкровище”. За финал посетете Фонтана на желанията.

Замъкът работи без почивен ден. Билетът за възрастен е 20 лв., за деца между 12 г. и 17 г. е 14 лв., за 7 г.-11 г. е 10 лв., а за деца под 7 г. – безплатно! Участието в игрите се заплаща отделно. Може да закупиш билети и онлайн.

9. Лъвската глава, река Ропотамо

Пътувайки по главния път Созопол-Приморско, ще видиш едно причудливо скално образование. Това е Лъвската глава, което е на повече от 65 милиона години! Извисява се на 80 метра над река Ропотамо и е част от едноименния резерват.

Освен да я гледаш от пътя, може да се изкачиш до нея по изградена екопътека. Тя тръгва от Приморско, в посока Бегликташ. Ще минеш покрай Северния плаж, влажна зона Стамополу, връх Китка (215 м). Щом стигнеш до разклона, завий наляво към Лъвската глава. Надясно е пътят за скално-култовия комплекс Бегликташ. Пътеката е с дължина малко повече от километър и може да се премине от малки деца.

Кредит: flagman.bg

На хълма на Лъвската глава е бил разположен древният град Ранули. Спомен за него са останките от крепостната стена, която го обграждала. От върха на скалното образувание се разкрива пленителна гледка към резерват Ропотамо. Друг начин да видиш Лъвската глава с децата е с корабче по реката.

10. С лодка по река Велека

Ако искаш незабравимо водно приключение за малчуганите, избери разходка с лодка по река Велека. Съветвам те да хванете лодка от входа на Синеморец и да се насладите на богатата флора и фауна по реката. Превърни пътешествието в търсене на съкровища. Оглеждайте се за жълтата водна линия, която е защитен вид, снимайте каспийските блатни костенурки и кормораните.

Кредит: peika.bg

Пътешествието ще ви отведе до морето, където реката се влива и образува изумителна пясъчна коса. Разходката с лодка е около час и половина. Задължително вземи шапки за цялото семейство, слънцезащитен крем и репелент, тъй като в реката ще срещнете много насекоми. Приключението по Велека ще се помни дълго, сигурна съм!

Е, мамми, списъкът с пътешествия вече е пълен с нови дестинации, нали? Открий красотата на България, сподели я с децата и я виж през техните очи. Весело лято!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии