fbpx

10 книги от жени писатели, които да прочетеш това лято

Представяш ли си как се излежаваш на плажа, чуваш шума на вълните и потъваш в супер увлекателна книга? Или това ти се струва като спомен от минал живот, след появата на малчуганите? Макар с деца на море да си е истинско приключение, всяка мамма заслужава поне мъничко почивка с книга в ръка. Ако някой мъж чете това, моля да препрочете отново предното изречение!

И понеже вярвам, че ще отделиш време за себе си и нещата, които обичаш, споделям с теб 10 книги от жени писатели, които си струва да (пре)прочетеш това лято. Избрах ги с помощта на всички дами в екипа, а те определено имат книжен усет. Не си мисли, че сме ти подготвили само сладникави, романтични романи. Избрали сме книги, които вълнуват, разтърсват и се помнят дълго!

Виж още: Селекция с 10 хитови заглавия от Валерия Скимици

1. „Майката на дъщеря ѝ”, Даниела Петрова

Това е една книга, написана от българка, която добива популярност първо в САЩ, а едва след това и в България. Нарежда се на челните места в редица класации, препоръчана е дори в книжния клуб на Опра Уинфри!

книги за лятото

Бързам да те изненадам, че книгата е психотрилър, в който се преплитат приятелство, трагедия и дълго пазени тайни. Всяка глава на книгата завършва със загадка, която те държи в напрежение и те провокира да продължиш на четеш.

Основната линия в романа засяга борбата с безплодието и донорството на яйцеклетки – две много актуални теми. На техен фон се случва едно дълбоко женско приятелство, докато една от жените не изчезва без следа…

Докъде стига майчината любов? И къде всъщност започва тя? Ще разбереш, ако се отправиш на това тайнствено пътешествие.

2. „Живот в скалите“, Мария Лалева

Историята в книгата те изпраща в Стария Созопол, но това не е някое лятно приключение, а философска притча за живота, любовта, раздялата, прошката и за цялата палитра от човешки емоции. За една борбена майка, за добротата в очите на непознат, за чистата любов, за предопределеността. Романът задава много въпроси и те оставя да търсиш отговорите по пясъка.

книги за лятото

И понеже винаги ми е трудно да говоря за любимите си книги, споделям с теб един безценен цитат от тази:

„Любовта винаги е правилният отговор. На всеки въпрос под това небе. Единственият правилен. Още по-голямата тайна на любовта е, че самата тя е едновременно и въпрос, и отговор. Защото е отделна енергия, отделен елемент от нас. Със собствен разум и воля. Не тя живее в нас, а ние в нея.“

3. „Лейди Гергана”, Цветелина Цветкова

Обичаш ли „Пощенска кутия за приказки”? Сигурно си била поне на едно тяхно събитие или си гледала запис в YouTube? Цветелина Цветкова е сред най-популярните автори на литературния феномен и съвсем разбираемо историите ѝ са събрани в книга.

книги за лятото

„Лейди Гергана“ представя историята на Гергана Кметска, която определено не прилича на жените, които познаваш. Гергана е от Северозападна България и цялото ѝ същество го потвърждава. В началото може да ти е трудно да свикнеш с цветущия диалект в книгата, но щом веднъж се потопиш в него, веселбата започва, както и приключенията на Гергана!

4. „Близки срещи със смесени чувства“, Мария Касимова-Моасе

Ако пък нямаш толкова време да се съсредоточиш в роман, препоръчвам ти историите на Мария Касимова-Моасе, събрани в „Близки срещи със смесени чувства“. В тях ще откриеш есета, портрети, журналистически статии, но най-интересни, поне за мен, са текстовете, които разкриват предисторията на публикуването на статиите.

книги за лятото

В тази книга нагледно ще видиш двете лица на една и съща монета, представени честно и откровено. Ще усетиш невидимите взаимовръзки и ще събереш цял пъзел от истории, който да наредиш в ума си.

5. „Аз съм българка” на Петя Александрова

Понякога имаш нужда от пример, от вдъхновение. Какво по-прекрасно от това да ги намериш в други жени, горди и достойни българки? Ще ги откриеш на страниците на „Аз съм българка” на писателката Петя Александрова и художничката Капка Кънева.

Петя Александрова разказва историите на 40 познати и непознати българки – Леда Милева, Елисавета Багряна, предприемчивата Анна Пипева, пътешественичката Анка Ламбрева, храбрата Васка Зойчева и др.. Капка Кънева пък отговаря за оформлението, а то е толкова вдъхновяващо. Тя кани 40 български художнички, които да създадат портретите на героините в книгата. Всеки портрет е специален, защото е изработен в личния стил на авторите. Книгата отделя заслуженото внимание и на дамите, създали портретите, представяйки кратка тяхна биография, като по този начин ни запознава отблизо с работата и таланта на още 40 българки.

Можеш да четеш тази книга и с децата си. Тя много напомня на „Истории за лека нощ на момичета бунтарки” и „Истории за деца, които смеят да бъдат различни”, като по нищо не отстъпва на световноизвестните заглавия.

6. „Бабо, разкажи ми спомен”, Ивинела Самуилова

Уютна книга, пълна с толкова спомени, които ще те върнат в летата, прекарани при баба и дядо на село. Думите на Ивинела Самуилова се леят като река, отмиват излишното и оставят само същината на нещата. А тази същина е съвсем проста – да ядеш храната, която сам си отгледал; да почиташ Бог и ближния, както почиташ себе си; да се радваш, когато ти е радостно и да си тъжна, когато тъжиш.

Българският фолклор и обичаи не са излишна ритуалност, а част от всекидневния живот на хората от махала Небесна. „Бабо, разкажи ми спомен” ще събуди спомена за твоята баба, която тъй хубаво умее да разказва приказки, да сготви от нищо-нещо и да обича от все сърце!

 7. „Глина”, Виктория Бешлийска

Това беше първата книга, която прочетох тази година, но със сигурно бих я препрочела отново. Искам да се върна в село Бусинче, при грънчарското колело на майстор Велико, при огнената Жара, при знаещата Зевна, при изкусните глинени съдове, стигнали чак до двореца на султана.

„Глина” тупти с ритъма на автентичния български език, събрал най-красивите багри. По усет разбираш значението на всяка една стара дума, дори никога да не си я използвала. Знаеш я, защото е закодирана дълбоко в теб и ти нашепва тайни истории.

„Глина” е книга за любовта, но не само тази между хората, а любовта към твореца, към занаята, дори и към съдбата, без значение какво ще ти поднесе.

8. „Изворът на женската сила”, Лариса Ренар

Една майка никога не трябва да забравя, че е жена и тази книга ще ти го напомни по изключителен начин. Ще ти помогне да се свържеш с женската си енергия и да бъдеш щастлива в нея. Лариса Ренар предлага практични техники, с които да усвоиш четирите основни състояния на жената – „любовница”, „домакиня”, „кралица” и „девойка”.

книги за лятото

Всяка от нас има тези енергии в себе си, но обикновено едната надделява над другите. „Изворът на женската сила” ще ти помогне да възвърнеш баланса между четирите енергии и да встъпиш в силата си на жена.

9. „Maybe You Should Talk To Someone”, Lori Gottlieb
(„А може би трябва да поговориш с някого”, Лори Готлиб)

Оказа се, че доста от моите познати са чели тази книга, даже по два пъти. Авторката Лори Готлиб е психотерапевт, който всекидневно среща чудати хора с проблеми. Тези проблеми обаче не са ѝ никак чужди. Тя самата посещава терапевт и осъзнава, че въпросите, които ѝ задават нейните пациенти, не се различават много от тези, над които тя размишлява.

Книгата е абсолютен бестселър. Някои критици я наричат „революционна в своята откровеност”. С нея ще поемеш на една дълбока и лична обиколка в ума и сърцето си и ще откриеш сила да ги трансформираш, за да се превърнеш в по-добра версия на самата себе си. Вече я има преведена и на български, ако не ти се чете на английски.

10. „Три ябълки паднаха от небето”, Нарине Абгарян

Никога не съм сигурна как да подходя към книги, които са ми препоръчани от толкова много места. „Три ябълки паднаха от небето” беше точно такава книга, но и много различна. Има своя собствена душа, детска и чиста, пълна с толкова много надежда.

книги за лятото

Нарине Абгарян е арменка, която знае как да те омагьоса с думите си. Изпраща те високо в планината, в едно малко селце, където живеят все чешити и особняци. Може би скръбта ги е направила такива, не знам. Тази книга обаче не е за нещастието и несгодите, тя е за тези, които имат воля да дочакат щастието си!

Пожелавам ти едно вълнуващо лято, мамми, в което да отделяш достатъчно време за себе си и за книгите, които обичаш!

Виж още: 5 трика за повече свободно време, от които всяка майка се нуждае

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии