fbpx

10 книги за парите, които да прочетеш

В свое проучване американският милиардер и мотивационен лектор Стив Сийболд изследва навиците на богатите хора. В продължение на 30 години той интервюира над 1200 милионери, търсейки онези общи действия и нагласи, които са ги извели до върха. Проучването си публикува в книгата How Rich People Think, която е един от световните бестселъри по лични финанси.

Какво открива Сийболд?

Всички богати хора четат. Четат по много, четат всеки ден, четат книги, които ги развиват и усъвършенстват.

Ето защо в месеца, който посветихме на финансовата грамотност за родители и деца, реших да обърна специално внимание на книгите, които разширяват финансовата ни култура и преобръщат представите ни за парите, спестяванията и възможностите ни. Разбира се, добавих и няколко идеи за най-малките и как да подходим към тяхното финансово ограмотяване.

Виж още: 30 начина да спестим пари

1. „Богат татко, беден татко” – Робърт Кийосаки
книги за парите
Кредит: Издателство „Анхира”

Няма как да започна списъка без абсолютната класика в темата за лични финанси. „Богат татко, беден татко” вече 20 години е световен номер 1 в тази сфера, а наскоро беше актуализирана и допълнена с ново съдържание. Робърт Кийосаки преобръща представите на милиони хора по света как работят парите, какво са активите и пасивите им. Той разбива мита, че ако получаваш висока заплата, ще забогатееш, дава ценни съвети на какво да научим децата си в този бързопроменящ се свят.

„Главната причина хората да имат финансови затруднения е, че те прекарват години в учене в училище, без да научат нищо за парите. Резултатът е, че се учат да работят за пари… но изобщо не се научават как да накарат парите да работят за тях.”

През годините Кийосаки издава още много книги с насоки: „Четирите потока на парите”, „Богато дете, умно дете”, „Наръчник по забогатяване”, „Увеличете финансовия си IQ” и други. Но ако тепърва попадаш на неговата философия, препоръчвам ти да започнеш именно с обновеното издание на „Богат татко, беден татко”.

2. Мисли и забогатявай” – Наполеон Хил
книги за парите
Кредит: Издателство „Изток-Запад”

Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали, парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях.
Откъде знам всичко това ли? Ще разберете, преди да сте затворили последната страница на книгата.

„Мисли и забогатявай” е написана през 1937 г. и се счита за една от най-фундаменталните книги за личен успех и финанси. 85 години по-късно (с осъвременено издание) съветите в книгата продължават да са толкова актуални и значими.

Наполеон Хил се среща с някои от най-успешните магнати, учени и откриватели на своето време, за да разбере какво ги води към успех. Той синтезира 16 принципа, които описва подробно в книгата. Сред тях са вярата, въображението, организираното планиране, постоянството, сексуалната енергия, подсъзнанието и други.

3. Автоматичният милионер” – Дейвид Бейч
книги за парите
Кредит: Издателство „Дилок”

Дейвид Бейч е много интересен автор и макар на български да е издадена само „Автоматичният милионер”, горещо препоръчвам и книгата му „The Late Factor”. И в двете книги, през различна перспектива, авторът говори кои са стъпките, които могат да ни доведат до един милион долара.

Малките решения всеки ден, които променят съдбата ни, са в основата на т.нар. Фактор лате. Ако всеки ден пием по едно кафе лате, което струва 5 долара, след определен период от време, с натрупаната лихва, това ще доведе до 1 милион долара, изпити с всекидневното ни лате – изчислява авторът в книгата. През много приятна история за едно момиче в „The Latte Factor” дава съвети как да избегнем тези капани.

Автоматизирането на финансовите потоци е другият основен съвет, който заляга най-сериозно в „Автоматичният милионер”. Макар в книгата да има доста американски контекст, съветите, които Бейч дава, са абсолютно приложими и у нас.

Виж още: Как да управляваме разумно семейния бюджет

4. „Пълно финансово преобразяване” – Дейв Рамзи
книги за парите
Кредит: Издателство „Skyprint”

Ако следиш американски блогърки, няма как да не си попадала на този автор. Книгата му е един от феномените в Щатите. Рамзи има собствено радиошоу, телевизионни изяви, прави състезания по най-бързо погасени кредити и още цял куп зрелищни неща. Отвъд шоуто около него и специфично американските банкови процеси, за които говори в книгата, в нея определено има ценни съвети, особено за погасяване на кредити.

Един от принципите на Рамзи гласи, че

ако сега живееш както никой друг не иска, по-късно ще можеш да живееш както никой друг не може.

С това мотивира читателите си да намалят максимално разходите си, за да погасят възможно най-бързо всичките си задължения и впоследствие да се радват на финансово спокоен живот. Има и много любопитни примери защо не трябва да давате заем на роднини и приятели.

5. Умни пари” – Стойне Василев
книги за парите
Кредит: Издателство „Сиела”

След толкова американски примери се връщаме на родна земя с един изключително ценен наръчник по лични пари и инвестиране в България. Книгата е особено подходяща, ако тепърва искаш да разшириш финансовата си култура или се чудиш къде да инвестираш, тъй като дава ценни съвети и напътствия.

Василев е личен финансов консултант и преплита опита и наблюденията си в сферата в практични насоки както в книгата, така и в личния си сайт.

6. The year of less” – Кейт Фландърс
книги за парите

Една много женска, лична и откровена книга, която преплита темата за парите и отношението към себе си. Авторката започва едногодишно предизвикателство, в което се отказва от пазаруването на всичко, което не е от първа необходимост. Забранява си да купува дрехи, обувки, книги, мебели, декорация, да ходи на ресторант или на кино. За една цяла година!

Всичко започва преди четири години, когато Фландърс е изумена, че сестра ѝ – студентка, която работи почасово, успява да спестява по 20% от месечния си доход. Самата Кейт се чувства късметлийка, ако накрая на месеца е заделила поне 5% от заплатата си. „Запитах се: Защо си позволявам да изхарча 95% от парите си? Не мога ли да живея с по-малко”, разказва тя в свое интервю.

Не се чувствах добре, че харча всичките си пари и накрая не ми остава нищо, за да преследвам целите си. Накрая на месеца дори не можех да кажа, че се чувствам добре от това как и къде съм похарчила парите си.”

Книгата представя пътуването ѝ към себе си и към финансовата ѝ стабилност месец по месец с предизвикателствата, дилемите, научените уроци, променените взаимоотношения.

7. 4-часовата работна седмица” – Тимъти Ферис
Кредит: „Издателство Изток-Запад”

Ако още не си я прочела, то побързай да ѝ отделиш нужното внимание. Заради ковид-пандемията и дистанционната работа, книгата днес е дори още по-приложима и актуална, отколкото в годината на издаването си.

Първото, което си помислих, щом прочетох заглавието, беше: „Сигурно има някаква грешка и става въпрос за 4-дневната работна седмица.” Не, не, не. Правилно е заглавието – 4-часовата! В книгата си Ферис набляга на основните принципи на работа, които осигуряват висока ефективност, възможност за дистанционна работа и делегиране на задачите, така че да се наслаждаваме максимално на живота си. Дори и да не стигнеш до книгата този месец, има две ключови неща, които е добре по-често да си припомняме:

1. Не разчитай само на един източник на доходи. Добре е винаги да имаш алтернативни варианти, най-добре ако това са пасивни доходи, които ти носят автоматично пари. (Ще си говорим по-подробно за това скоро, обещавам!)

2. Времето е по-ценно от парите. Всички ние разполагаме с един и същ брой часове в денонощието – не можем да изкараме или да си купим повече – за разлика от парите. Затова е важно да мислим как и за какво инвестираме времето си.

Виж още: 5 съвета за оптимизиране на семейния бюджет, когато имаш бебе

8. Най-богатият човек във Вавилон” – Джордж Клейсън
Кредит: „Издателство Skyprint”

Един различен поглед към темата за парите – през мъдростта на притчите и древността. „Най-богатият човек във Вавилон” събира 10 притчи за бедняци и богаташи, търговци и лихвари, които помагат на читателите да вникнат в основните принципи, които стоят зад натрупването на богатство, контролирането и инвестирането на парите. Книгата по увлекателен и интересен начин разказва за успехите и личните цели на човек.

За децата

Много от посочените по-горе книги разказват за предизвикателствата и семейните стереотипи, които богатите и успешните е трябвало да преодолеят по пътя си към финансовата стабилност. Те дават и ценни съвети на какво да научим децата си по отношение на парите. А как децата по забавен и интересен начин да се потопят в темата, може да откриеш в последните ми две предложения.

9. Моите пари” – Джери Бейли, Фелиция Лоу
Кредит: Издателство „Световна библиотека”

Подходяща за деца от 1 до 4 клас, с много илюстрации, достъпен и интересен език, книгата въвежда децата в света на финансите. Авторите се опитват да дадат решение на проблем, с който се сблъскваме все по-често в съвременното обществото – децата харчат все повече пари, искат все повече неща, а нямат представа за стойността на парите, как се изкарват, защо трябва да се спестят или да се умножат чрез правилно инвестиране.

10. Образователни карти за финансова грамотност Carrot
Кредит: Издателство „Carrot”

Това е кутия с 60 карти с полезна информация в няколко основни финансови направления, както и интересни казуси. Насочена е най-вече към ученици от 5 до 8 клас. В комплекта са засегнати четири основни теми – пари, бюджет, банки и инвестиции

Повече за картите и съветите, които тяхната авторка Наталия Тодорова дава за финансовото възпитание на децата, прочети в интервюто с нея тук.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии