fbpx

10 игри за новородено бебе (0-3 месеца)

Как да си играеш с новородено бебе не е сред първите неща, които ти идват наум, когато мислиш за грижите за него, нали? Вероятно се тревожиш как и кога да го храниш, колко често да му сменяш пелените, как да го приспиш и как да го направиш щастливо. Именно игрите – дори и за минутка-две в началото, ще ти помогнат да направиш бебето си щастливо, да подпомогнеш по-доброто му развитие, да го успокояваш и да си създавате собствени ритуали.

Преди да навлезем в забавните неща, нека погледнем най-общо какво могат и не могат да правят новородените през първите три месеца от живота си (като не забравяме, че всяко дете е уникално и има свое темпо на развитие).

Разгледай селекцията с всички продукти, необходими за новородено, в отлично състояние, предлагани от майки на майки на платформата ни „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg)

Какво могат да правят новородените?

* Могат да те чуват. И обичат да те слушат;
*
Могат да стиснат пръста ти в юмруче за няколко секунди;
*
Започват да повдигат главичка, когато ги сложиш по корем;
*
Издават различни звуци.

Какво НЕ могат да правят новородените?

* Не могат да си държат главичката самостоятелно, затова ти трябва да я придържаш;
* Зрението им не е напълно развито, като до третия месец започват да отличават контрастни и черно-бели предмети и познати лица на разстояние от 20 до 50 см.

След като знаем това, ето няколко идеи за първите игри на мама и бебе:

1. Танцувайте с ръчички и крачета

Бебето се успокоява, когато чува гласа ти, затова сега е моментът да му попееш. Не си мисли, че пееш фалшиво или че не можеш да пееш – малкото създание до теб ще оцени високо всеки опит, защото обича да те слуша. Докато му пееш, движи лекичко ръчичките и краченцата му в такт с музиката. Ръчичките настрани и напред, а крачетата – изправяй и сгъвай към коремчето без натиск.

Виж още: 30 съвета за първите 30 дни с бебето

новородено
Кредит: Freepik

В първите седмици от живота си, когато мъничето е почти неподвижно, е много ценно да поддържаме мускулния тонус с подобни леки движения. Към края на първия месец (или след препоръка от педиатъра) във всекидневните ритуали се включват и гимнастиката и масажът, които имат точно такава функция.

2. Танцувайте заедно

Един от най-прекрасните моменти, които можеш да си подариш. Пусни музика, гушни бебчо и танцувайте заедно – в първите месеци най-добре блус за успокояване и приспиване. Не пропускай да пробваш и валс на класическа музика, която е подходяща за развитието на бебешкия мозък. Танцът действа благоприятно в няколко посоки. От една страна бебето е плътно гушнато в теб, от друга – леките ритмични полюшвания напомнят движението в утробата. А като прибавим и музика се получава очаквано добра комбинация.

Сред най-любимите ми спомени от първите месеци със сина ми е как сутрин изпращаме татко му на работа, докато се гушкаме тримата и танцуваме на песен, която съм пуснала от телефона.

3. Направи масаж на гръбчето

Поставянето на бебето по коремче е изключително важно за укрепване на мускулатурата на гърба. Още в края на първия месец можеш да го слагаш за по няколко минутки по корем. Пред него сложи цветна играчка, така бебето ще се опитва да вдига главичка, за да я види. Прилича на малко костенурче, но именно това активизира мускулите на гърба, които са изключително важни за укрепване на врата и самостоятелното държане на главата.

Виж още: За какво помага точковият масаж на бебето и как да го правим

новородено
Кредит: Freepik

Докато е в тази поза ти можеш да му направиш лек масаж с показалци покрай гръбначния стълб. Постепенно детето ще става все по-силно и времето, в което издържа по корем, ще се увеличава.

4. Докосвай различни части от тялото на бебето и ги назовавай

Докато си лежите един до друг, докато му правиш масаж или му сменяш пелената, може да въведеш нова игра. Мама докосва, пощипва или погалва някоя част от тялото на бебето и я назовава. Например: ръчички, краченца, носленце, петички и т.н. Изричай думите по-издължено и с различна от обичайната си интонация, за да го превърнеш в игра.

От опит знам, че тази активност е любима още месеци наред, а и помага на детето да свързва думите, които чува, с тяхното значение.

5. Говори с различни гласове

Много изследвания доказват, че обемът думи, които децата чуват в ранна детска възраст, играе ключова роля за пълноценното им интелектуално развитие, говор и четивна грамотност.

Макар да си мислиш, че на този етап бебето ти не разбира нищо, това съвсем не е така.

То има нужда да чува гласа и да усеща емоциите ти. Опитай се да му разказваш история, като променяш интонацията си или докато се усмихваш широко. Добър вариант е дори да четеш любимата си книга на глас, но изразително, сякаш четеш детска приказка. А това е чудесен трик, за да можеш и ти да се отдадеш на любимо занимание!

Виж още: Бебеносенето – моят най-добър приятелтията ни за бебеносенето

Кредит: Freepik
6. Разказвай какво виждате

Ако се чудиш какво точно да говориш на бебето, направете разходка из вкъщи и му разказвай всичко, което виждате и правите. Например: сега тръгваме по коридора и ще отидем до спалнята да вземем чисти дрешки, нека да си светнем лампата, а сега си отваряме шкафа и т.н.

Друг вариант, който работеше изключително добре при мен, беше да разказвам на бебето какво и как готвя. Слагах до мен в столчето за кола (това ми беше най-удобният вариант) и му споделях цялата рецепта стъпка по стъпка.

Виж още: Всичко за безопасното придвижване на децата в колата

7. Огледалце, огледалце

Съществуват цял куп бабини суеверия, според които не трябва да се показва огледало на бебе, но истината е, че огледалото е изключително ценно за развитието на детето. В началото бебето не разбира, че вижда собственото си отражение, но е привлечено от образа насреща. Постепенно започва да прави опити да го пипне и да го целува, което е част от правилното му развитие.

Важно: винаги давай на бебето безопасно бебешко огледало, което не е от стъкло, за да не може да се нарани.

8. Разглеждайте заедно книжки

През първите три месеца зрението на бебето се развива много интензивно. Може да го подпомогнеш, като показваш на новороденото предмети и рисунки в черно и бяло, наситено червено или зелено. Смята се, че това са цветовете, които новороденото започва да разпознава най-напред. Затова може да избереш подходящи книжки за бебета и ги разглеждайте заедно.

Виж още: Книгите за възпитание на деца, които нашите читатели препоръчват

9. Движи играчка през зрителното поле на бебето

Друг полезен начин за развитие на зрението е да движиш цветна играчка през зрителното поле на бебето. Постави го да легне по гръб, вземи в ръка играчка и я постави на около 30 см от очите му, така че да я фиксира. След това бавно я движи наляво и надясно, нагоре и надолу.

Кредит: Freepik

Всяка следваща седмица увеличавай по малко разстоянието между предмета и очите на детето. Първоначално мъниците движат само очите си, а впоследствие започват да завъртат и цялата главичка в опит да проследят играчката.

10. Да вдигнем шум

Слухът на новородените е много добре развит и те обичат да създават шум. Затова помисли как най-добре можеш да осигуриш „шумна игра”. Един от най-забавните начини за мъниците е да ритат нещо шумящо. Можеш да поставиш в крачетата найлонова торбичка, лист хартия, пакет мокри кърпички или мека шумкаща играчка, която да ритат и да се забавляват.

Безопасността преди всичко!

Посочените игри могат да бъдат забавни, полезни и интересни за теб и за твоето бебе, но не забравяй да се съобразяваш с неговото състояние, възможности и емоции. Винаги бъди до него, наблюдавай го и избирай безопасни играчки и методи на игра.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии