fbpx

Аниматорът Яна Смехорана споделя как да организираш перфектното детско парти

Яна Илева е от онези много специални хора-светулки в ежедневието, които осветяват деня ти с добро настроение и усмивки. Тя винаги има три неща: щура история, с която да те разсмее, енергия за танци и въображение за игри с деца.

Преди 10 години журналистическите ни пътища се пресякоха за кратко, но истински се опознахме през 2015 година, когато и двете с Яна направихме кариерен завой и се отдадохме на образованието чрез програмата „Заедно в час”. Именно в ролята на начален учител тази червенокоса фурия откри истинското си призвание, съчетавайки цялата креативност и детско любопитство, които носи в себе си, в уникални преживявания за децата.

Паралелно с работата в училище стартира и аниматорски бизнес като Яна Смехорана, а от три години е в отбора на мамите предприемачи и умело жонглира с всички задължения.

В сезона на детските партита я потърсих за експертен съвет и доза добро настроение, които днес споделям и с теб.

Виж още: Как да организираш погача за 40-ия ден на бебето?

Разкажи ни коя е Яна Смехорана и какво обича да прави?

Аз съм Яна! Понякога Смехорана, а най-вече Учител и Мама! Смехораната в мен обича детските усмивки и погледи при вида на техния любим герой, дошъл от далечни земи специално заради тях. Обича момента, в който по време на детското парти децата те прегръщат и ти казват: „Не си тръгвай, моля те!“, „Обичам те!“, „Как свикнах с теб!”, „Ще идваш ли на всички мои рождени дни?”, а те познават едва от час!

Обичам да съм с тези деца, да дам всичко от себе си, за да направя празника им незабравим, защото след време те не помнят тортата, подаръците или мястото, на което са били, а помнят кой герой е бил специалният им гост!

Яна смехорана детско парти
Кредит: Личен архив
Какво те мотивира да стартираш свой аниматорски бизнес?

Аниматорската ми кариера започна преди шест години, успоредно със старта на учителската ми кариера. По време на майчинството от година и половина отдадох грижите и времето си само на Виктор, моят син. В един момент обаче реших, че мога да подновя партитата – това, което истински ме забавлява, като работя почасово и имам свободно време за малчото у дома. Видях невероятна възможност да съвместявам ролята си на майка и тази на аниматор. И я грабнах!

Доколко е трудно да си мама предприемач?

Хората са казали, че зад всяка успяла жена стои поне една баба! И да, така е! Благодарение на прекрасните баби, които имаме, успявам да жонглирам с всички дини, които съм нарамила – дете, училище, работа като аниматор.

Обичам работата си, учениците си, училището си! Свободното време на учителската професия ми даде прекрасната възможност да го запълня с работа и като аниматор. Госпожа Илева до обяд, Яна Смехорана следобед! Ролите се съчетават лесно, защото публиката ми навсякъде е една – деца.

Достатъчно е да имаш усет и подход към тях, и всичко се нарежда. Аз използвам забавлението като ключов и основен момент както в училище, така и на детските партита. То е най-важно и е заложено във всичките уроци, които разработвам дори. Много често тренирам игри с учениците си, които после прилагам като аниматор и обратното.

Трудното е, че ми остава все по-малко време за мен, мъжа и детето ми. На моменти изпитвам чувство на вина и към трима ни. Но в този бизнес е така, хората празнуват, докато ти работиш и точно заради това те избират за специален гост на тържеството им. Но не се оплаквам, дори напротив.

Какво по-хубаво от това да те очакват някъде с нетърпение и да направиш празника на едно или повече деца незабравим?! 

Кои са основните предизвикателства, с които се сблъскваш?

Съжалявам, че го казвам, но това, което ми прави най-лошо впечатление както на партита, така и в училище, е невъзпитанието на децата. Не твърдя, че всички са такива, напротив, болшинството са прекрасни, мили и очакващи с нетърпение, но винаги има едно-две, които са дошли на партито с идеята да са наопаки, да бият и да чупят.

Честичко се налага да обяснявам, че аниматорът е дошъл с идеята да се забавляваме заедно, а не да го бием и да унищожаваме реквизита му. Мисля, че най-болно в такъв момент ми става заради незаинтересоваността на родителите… Или може би просто така им по-лесно, нали и те са на парти, искат да се забавляват.

Виж още: Поли Янкова учи децата да… програмират

Яна смехорана детско парти
Кредит: Личен архив
И тъй като си професионален аниматор, не мога да пропусна възможността да те попитам за детските партита. Как изглежда перфектното детско парти?

Има една сладка химия, която се получава между аниматора и децата на съответното парти. Тя случи ли се, със сигурност рожденият ден ще е незабравим. Ако успееш да ги омагьосаш, да ги надъхаш и мотивираш постоянно, че ще успеят – в кърпа са ти вързани! Гласът на аниматора, също както и учителският, имат голяма роля във връзката с децата. Артистичното представяне на героя също. Ако аз изпълня тези стъпки, децата са приблизително на еднаква възраст и на една вълна, значи съм си свършила работата и оставям след себе си един щастлив рожденик и гостите му.  

Често си с различен костюм и визия. Какви са най-желаните образи и какво очакват децата от теб, когато се появиш?

Да! Хубавото е, че постоянно може да си различен герой и да влизаш в различни роли. Най-често се превъплъщавам в принцеса Елза от Замръзналото кралство. Имам чувството, че тя ще е следващият бестселър, нещо като вечната Барби.

Героят си върви в комплект с всички приказни, вълшебни и геройски умения. Децата очакват, или по-скоро се надяват, да мога да заледявам разни предмети, да изстрелвам паяжини, да чета мислите им. И от мен се очаква да го направя.

В тези моменти включвам въображението си на бързи обороти, за да успея да залъжа ококорените очички, че съм направила най-яката магия с подръчни материали. Но винаги се появява някой Тома неверни, който победоносно те разконспирира пред останалите деца и ти започваш да му намигаш съучастнически, за да запази тайната ти. 🙂

Яна смехорана детско парти
Кредит: Личен архив

Виж още: Игрите на моето детство – част 1 и част 2

Какви съвети би дала на родителите, на които им предстои да организират детски тържества?

Със сигурност задачата не е лесна, виждам го по родителите, с които ежедневно се срещам. Изисква време за организация, както и немалък финансов ресурс. Според мен има три важни неща:

Първо, изберете тема на партито. Не е задължително, но ще бъде голямо улеснение. Поставянето на тема ще ви помогне автоматично да се движите по нея с избор на аниматор, облечен като съответния герой, украса (балони, салфетки, чашки и чинийки), дори облекло на рожденика. Например – еднорози, Замръзналото кралство, Пес патрул и т.н.

Напоследък става все по-популярно да се изработва пинята, пълна с бонбони. Всички малчугани са щастливи да удрят пинятата и накрая да съберат каквото могат от лакомствата, изсипали се от нея. Сладкият финал на всяко парти за рожден ден е тортата, идеалният завършек на темата и на тържеството.

Яна смехорана детско парти
Кредит: Личен арихв

Второ, изберете място (клубче, ресторант, поляна, парк) с голям или поне приемлив терен за игри, където да има пространство за забавление.

Трето, изберете аниматор навреме, ако планирате такъв. Често с мои колеги се налага да отказваме на родители, които се обаждат няколко дни преди събитието. Мислете за аниматора като за един от най-важните гости, който трябва да бъде поканен пръв. Аниматорът е човекът, благодарение на когото родителите ще имат поне едни-два часа, в които да не се чудят къде е детето им, да пийнат и да хапнат спокойно. Аниматорът е техният верен помощник, който ще направи празника им незабравим.

Виж още: Лесни, полезни и интересни летни игри за деца

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии