fbpx

Въведение в гуа-ша масажа с Яна Псарянова

В началото на годината получих подарък – ваучер за масаж, който беше началото на моето обучение по грижа за себе си. Като работохолик и човек, склонен да се поставя накрая на to-do листа, грижата за мен самата беше откраднато време, нещо кратко, измежду хилядите задачи. Дейност, неизменно свързана с гузна съвест, особено след като станах майка. И един ден това се промени, благодарение на една фина млада дама.

Яна Псарянова не просто ме въведе в света на гуа-ша масажа, но ме накара истински да заобичам ритуала по отделяне на време за себе си. Няма да забравя усещането след първия си гуа-ша масаж. Бях стресирана, недоспала и само след час в ръцете на Яна, не успях да стана от кушетката. Сякаш цялата умора се беше изпарила и на нейно място се появи отпуснато, спокойно състояние или както го описа Яна: „Да не ти пука толкова много!”.

От тогава започнах да си правя масаж и сама вкъщи, подарила съм масажа на близките си и не спирам да препоръчвам Яна на всички. А днес съм много щастлива, че имам възможност да запозная и теб с тази вълшебница, за да те вдъхновим заедно да отделиш време за себе си и за малко масаж.

Здравей, Яна. Благодаря много, че споделяш с нас знанието си за гуа-ша. Разкажи ни за начало малко повече за себе си.

Здравей, Стефи. Аз съм сертифициран гуа-ша терапевт на лице и тяло, масаж с тибетски раковини, 36-движения и китайски точков масаж на лице и скалп. Практикувам от няколко години, стартирах като фейшълист и след това затворих кръга с телесни практики.

Повлияна съм основно от китайската школа, но включвам и някои западни похвати. Търся мост между Изтока и Запада – там се разпознавам. В основата са ръцете ми – като чайници са. Когато нещо се случи, те първи го усещат и в тях се разлива горещина.

Определям се като интуитивен терапевт с индивидуален подход. Обичам да комбинирам, да експериментирам и да трансформирам наученото. Най-много ми е дал контактът с хората, топлата обратна връзка и желанието за споделяне. Това ме изпълва с благодарност и стимул за нови търсения.

Виж още: 8 съвета за грижа за лицето през лятото

гуа-ша масаж
Кредит: Личен архив
Какво точно представлява гуа-ша масъжът и откъде идва?

Гуа-ша (Gua-sha) е древна китайска практика на цели 3000 години. Част е от традиционната китайска медицина и в буквален превод означава „gua” – стържа и „sha” – токсин. Посредством пластина от камък, кост или дърво се извършва специфично триене по линиите на меридианите, освобождавайки енергията Чи (Ци), която изчиства застоялата кръв (Хие). Цели се постигане на баланс между Ин и Ян. Това е в основата на метода гуа-ша, иначе бих го определила като многопластов и специфичен масаж.

Как се запозна ти с него?

Първата ми среща с гуа-ша беше преди години, с нея (често мисля за практиката, като за „нея”, макар да служи като мост между Ин и Ян, между женското и мъжкото начало) ме запозна една дама, която практикуваше лицевата версия. Не беше любов от пръв поглед, но предизвика любопитството ми. Скоро след това получих предложение да бъда обучена. Беше един вид експеримент, свободен от очаквания.

Когато застанах от другата страна и за първи път хванах пластина (от кост) в ръка, почувствах специална връзка. Гуа-ша сама ме намери. Скоро след това вече знаех, че искам да задълбая, както и да допринеса да стигне до повече хора.

Преминах различни лицеви обучения, махнах едно, добавих друго, в практиката пречупих масажа през собствената си сетивност и така се роди нов, ритуален фейшъл.

Как действа на кожата?

Лицевият масаж, който е и главният герой днес, често е наричан „азиатския ботокс”. С тази практика „събуждаме” кожата и я учим да се самовъзстановява.

Гуа-ша „улавя” нуждите на кожата – витализира и озарява, ускорява процесите на възстановяване, изравнява тена, подобрява контура на лицето и намалява фините линии, повлиява състояния като акне, розацея и други дерматити (извън остра фаза!). 

Още след първа процедура ще откриете разлика в тона и блясъка на кожата, както и в лицевия тонус. Не обещава чудеса, но в моята практика съм виждала прекрасни резултати „преди и след”. И тук ключът е в постоянството. Терапията е неинвазивна и подчертано релаксираща – китайците твърдят, че се равнява на четири часа сън и то в дълбока фаза. Представлява вид рефлексотерапия, така че на практика носи ползи за цялото тяло.

Как се прави гуа-ша масаж на лицето и слагат ли се допълнителни продукти?

Целта на масажа е да разнесе лимфата и да повдигне кожата. Използва се умерен към средно силен натиск, в зависимост от степента на реактивност на кожата. За да има добра плъзгаемост първо се нанася масло за лице, съобразено с нуждите на кожата. Най-добре залагайте на бленд от масла или готови серуми на маслена основа. По време на масажа те проникват в дълбочина и се усвояват по-добре. Винаги ги нанасяйте на добре почистена и леко влажна кожа като преди това леко ги загрейте в ръце.

С времето разбрах, че няма само един начин по който се прави гуа-ша. Ако се придържаме към основните правила – пластина с 45о, последователно обработване на линиите на лицето отдолу-нагоре и от центъра към периферията, както и подходящ натиск, останалото е усет и практика.

Само на лицето ли можем да си правим гуа-ша?

Гуа-ша първо е била телесна и след това става и лицева терапия. Тези две направления са коренно различни като усещане и като ползи за тялото. Телесната е по-инвазивна и детоксикираща, а лицевата по-деликатна и съобразена с нежната кожа на лицето.

Гуа-ша тяло има специфики, тя не е за всеки, но за тези, на които пасва, има пристрастяващо действие. Гуа-ша лице е с много добра поносимост и често кара хората да се влюбят в усещането от нея, а ползите сякаш са просто бонус.

Колко често може да се прави такъв масаж и можем ли да го правим сами вкъщи?

Гуа-ша има по-дълбока и по-лека версия. По-дълбок детоксикиращ ефект има по-продължителният масаж – над 10-15 минути, както и посещението при специалист. За да дадем шанс на кожата да се възстанови, такъв може да практикуваме не по-често от веднъж на седмица-две.

По-леката версия за 2-3 минути може да включим в дневната си рутина (за предпочитане вечер след почистване). И все пак правете паузи от време на време.

Идеалният тандем е комбинацията от професионална грижа средно веднъж на 28 дни (съобразено с индивидуалната потребност) и масаж у дома поне веднъж седмично.

Виж още: 5 трика за повече време, от които всяка майка се нуждае

Всеки ли може да си прави такъв масаж, препоръчва ли се повече за определени възрасти?

Гуа-ша е подходяща за всички възрасти – от тийн нагоре. Разбира се, ефектът при по-зрели кожи е и по-краткотраен, така че там се препоръчва и по-честа практика. Ако страдате от моментно обостряне или някаква реактивност на кожата, може би в момента тази терапия не е точно за вас. Противопоказания има и при остри дерматити, конюктивит, херпес и други инфекции в областта на лицето.

Какво значение има камъкът за ефекта от масажа и откъде да се сдобием с истински?

За мен камъкът има символично значение и се избира по-скоро интуитивно. Важно е лицевата терапия да се практикува с пластина от камък, докато традиционната телесна гуа-ша се прави посредством кост от воден бивол. Разбира се, има и някои молекулярни специфики при избора на кристал – микрокристална структура, задържане на топлина, енергийни характеристики.

гуа-ша масаж
Кредит: shipka.bg

Аз лично работя със зелен нефрит или т. нар. зелен диамант. Едва ли китайските императори случайно са спели с нефрит под възглавницата си всяка вечер. От съществено значение също са формата, дебелината и това как е обработен самият камък. На пазара има доста имитиращи пластини и предвид липсата на сертификат, в случай че не си специалист по камъни, уви, гаранция няма. Доверявайте се на надеждни места, където може да получите информация за произхода. В случая надписът „Made in China” е по-скоро плюс. 😉

И един съвет – винаги избирайте по-несъвършения на вид камък пред добре полирания и лъскав вариант. 

Каква е разликата между гуа-ша камъните и джейд ролерите?

Те са нещо като далечни братовчеди. Пластината въздейства в дълбочина и е доста по-категорична, но изисква базови умения. На свой ред ролерът е по-неангажиращ, но и има по-повърхностно действие. Бих препоръчала събуждане със студен ролер и гуа-ша масаж преди сън.

Разбира се, всеки може да адаптира тези две практики за себе си или да избере само една от тях. И да, пластината е моят фаворит и винаги нося със себе си поне една. 🙂

Какво трябва да знаем, преди дори да си купим гуа-ша камък?

Преди човек да започне да си правим масаж сам е добре да опита професионален, за да прецени дали тази терапия му пасва. Всеки от нас е отделна вселена и няма нищо универсално. След масажа попитайте вашия терапевт за насоки, има детайли, които не се долавят във видеата от интернет. Останалите тънкости се усвояват с редовната практика.

Виж още: 5 домашни скрабове за нежна и гладка кожа

________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии