fbpx

9 шантави коледни традиции от цял свят

Наближава най-вълшебното време от годината – Коледа! Въпреки необичайните неща, които се случват около нас, никой не може да ни отнеме коледния дух. Именно той прави празника толкова красив и споделен! Той и традициите, които спазваме и предаваме от поколение на поколение.

Едно от моите любими неща на Коледа е семейната закуска и отварянето на подаръците под елхата. По света обаче има далеч по-шантави коледни традиции, с които хората отбелязват този празник. Шумни, цветни и пълни с настроение.

Виж някои от тях и ако решиш да си „откраднеш” нещо, което да направи празника по-весел тази година, то действай смело!

Виж още: Как да разкажем на децата за коледните традиции по света?

1. Гигантските фенери на Филипините

коледни традиции
Кредит: Pinterest

Фестивалът на гигантските фенери се провежда всяка година в съботата преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо, спечелил си прозвището Коледната столица на Филипините. Във фестивала участват хора от 11 села, които се съревновават в изграждането на най-сложния и гигантски фенер.

Първоначално фенерите са били с диаметър около половин метър, направени от японска хартия за оригами и осветени със свещи. Днес обаче те се правят от най-различни материали и могат да стигнат до шест метра височина! Фенерите се осветяват от електрически крушки, които искрят в калейдоскоп от шарки.

2. Вкусът на Коледа в Япония

Ако за нас в Европа Коледа е сред най-големите и тачени празници, то в Япония далеч не е така. Там отбелязването на празника се свежда от поставянето на коледна украса и разменянето на подаръци.

Преди около 40 години обаче се появи една интересна традиция, а именно – коледната вечеря да е от KFC! Причината? През 1974 г. KFC прави огромна рекламна кампания в Япония, в която представя пърженото пиле като традиционна американска коледна вечер. По това време японците са силно увлечени по западната култура и малко по-малко KFC се превръща в традиция за Коледа. Така е и до днес.

3. Сламената коза на Швеция

Кредит: Pinterest

В тази скандинавка страна козата е символ на плодородието. Затова всяка година преди Коледа, в центъра на град Йевле, местните жители издигат 13-метрова коза от слама!

Традицията съществува от 1966 г. Това обаче води и до една друга, не толкова празнична, „традиция” за изгаряне на козата. Досега това се е случвало 30-тина пъти. Явно сламената коза се оказва доста примамлива за пироманите в Швеция!

Виж още: Най-любимите коледни сладкиши от цял свят

4. Австрия и нейните демони

В дните преди Коледа, и особено около Никулден, по улиците на Австрия можете да видите хора, облечени като демони. Те влизат в ролята на Крампус – полу-козел и полу-демон, който плаши децата.

Според древната митология той е спътник на Дядо Коледа или на Свети Никола и взима най-непослушните деца в чувала си. Крампусите обличат страшни костюми с вериги и камбани, така че да издават силни и страшни звучи, с които да изгонят злите духове.

Тази традиция не ти ли прилича на нашите кукери?

5. Суеверията на Норвегия

В нощта на Бъдни вечер всички в Норвегия крият метлите си, защото вярват, че тогава излизат вещици и зли духове, търсещи метли, които да яхнат! Това не е шега, а традиция, датираща от векове. И днес има хора, които на 24 декември скриват добре метлите си, за всеки случай.

6. Изненади за децата в Исландия

коледни традиции
Кредит: Iceland Naturally

13 дни преди Коледа, всяка вечер, децата в Исландия оставят обувките си до прозореца или до входната врата, в очакване на момчетата на Юл! Това са 13 хитри и пакостливи герои, които оставят бонбони в обувките на послушните деца, а на непослушните – гнили картофи!

Не си мисли обаче, че тези герои, приличащи на тролове, са толкова безобидни. Родители плашели непослушните си деца с историите за момчетата на Юл, които сварявали непослушните малчугани и пиели кръвта им!

През 1976 г. на мамите и татковците им е било забранено да разказват тези страшни истории на децата си. Днес 13-те герои имат нови имена и правят съвсем безобидни пакости, с които да не стресират малчуганите. Сред тях са Блъскащият врати, Ближещият лъжици, Изяждащ киселото мляко, Просякът на свещи и други.

7. Германия обича Свети Никола

Свети Никола пътува с магаре в нощта на 6-и декември и оставя малки подаръци като монети, шоколад, портокали и играчки в обувките на добри деца в цяла Германия, и особено в Бавария. Той посещава деца в училищата или у дома, а в замяна всяко дете трябва да рецитира стихотворение, да изпее песен или да нарисува картина.

Накратко, Свети Никола е прекрасен човек, но… той води със себе си Кнехт Рупрехт. Това е дяволски персонаж с черна брада, облечен в тъмни дрехи, покрити със звънци. Той носи пръчка или малък камшик в ръка, за да накаже всички деца, които се държат лошо.

8. Светлината в сърцето на Колумбия

коледни традиции
Кредит: Colombia.co

Денят на малките свещи бележи началото на коледния сезон в цяла Колумбия. В чест на Дева Мария и непорочното зачатие хората поставят свещи и хартиени фенери на прозорците, балконите и в дворове си.

Тази традиция е станала толкова мащабна, че цели градове в страната са озарени от светлинни инсталации. Някои от най-красивите се намират в град Кимбая, където кварталите се надпреварват кой ще създаде най-впечатляващата светлинна коледна украса!

Виж още: Виж какво можеш да похапваш по време на Коледния пост

9. Коледа на колела във Венецуела

На Бъдни вечер жителите на град Каракас във Венецуела отиват на църква. Дотук няма нищо странно, нали? Да, обаче те отиват на ролкови кънки! Тази традиция е толкова популярна, че в този ден улиците на града са затворени за автомобили, за да могат хората да се пързалят на спокойствие.

Не е ясно кога и защо точно се е появила тази традиция, но се предполага, че тя е алтернатива на пързалянето с шейни!

коледни традиции
Кредит: Metro

Традициите създават усещането на заедност, на общност. Нека пазим нашите традиции и уважаваме чуждите. Нека духът на Коледа ни направи по-добри!

Весели празници, мамми!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии