fbpx

Чудесата се случват и историята на това раждане е доказателството

Силата на личните истории е необятна. Тя посява надежда, окрилява и те кара да повярваш, че чудесата са възможни и могат да се случат и на теб. Затова се радваме, че ни поверявате своите лични истории и заедно имаме възможност да предадем енергията им напред.

Ще те срещнем с една жена, преминала през своя житейски ад, но излязла от другата страна по-силна от всякога. Наталия Миткова днес държи в ръцете си своята втора дъщеря. Пътят до това щастие обаче е дълъг, изпълнен с много загуби, но и с надежда, дълбоко посята в сърцето. Трудно можем да опишем изобщо през какво преминава Наталия, затова най-добре е да дадем думата на нея.

Но преди това искаме да ѝ благодарим за доверието и да я поздравим за силите! Наталия, караш ни да вярваме, че невъзможни неща няма!

Виж още: Пътят към щастието – от много неизвестни до двете мечтани чертички

трудна бременност инвитро
Кредит: Личен архив

„З а мое голямо щастие най-накрая доживях момента да разкажа историята на пътя до раждането на нашата дъщеря!

На 34 години останах вдовица с една прекрасна дъщеря, която тогава беше на 11 години. Минаха няколко години и съдбата ме събра с настоящия ми съпруг, изстрадал мъж, загубил двете си дечица и съпруга при пожар. Казах си, че ще дам всичко от себе си, за да го даря с нов живот, като си имаме наше детенце. 

Започнахме опитите за бебче, но нещата не се получаваха и тръгнахме по мъките – лекари, изследвания, безпаричие, защото всички, минали по този път, знаят колко струва една процедура инвитро. Направихме четири опита, имах и четири спонтанни забременявания. Всичко завършваше с мисед аборт, много мъка, болка и загубена надежда… 

Влизах в сайтове, четях информация от други мами за възможни проблеми, които водят до загубата на бебчета. Решихме да си направим всички генетични изследвания и така открихме, че имам тромбофилия, недостиг на фолат, витамин D, B12 и желязо. Наложи се да мина и през хистероскопия за отстраняване на миомен възел на матката. Уж всичко беше наред, пиех добавките, пиех аспирин протект по предписание на доц. Румен Русев (имунолог в клиника Малинов”, може би един от най добрите в България) и пак не се получаваха нещата.

Виж още: За бременността с тромбофилия от първо лице разказва Цвета Евтимов

При последната инвитро процедура (направена с донорски яйциклетки, понеже ми казаха, че съм с изчерпан яйчников резерв), която се оказа успешна, реших, че ще търся добър специалист по фетална морфология, който да ме следи. Ровейки и търсейки информация за най-добрия, попаднахме на името на д-р Иван Сигридов, беше декември 2019 година. Моят съпруг запази час, но уви, загубихме това бебче. Отново бе спряла сърдечната дейност.

Вече изтощени физически, психически и финансово, с моя съпруг решихме да си осиновим детенце. Минахме през процедурата за осиновяване и бяхме вписани в регистъра на осиновителите през месец април 2020 година. И започнахме да чакаме за детенце. До ден днешен не сме получили новини от дирекция „Социално подпомагане”… 

Явно обаче и двамата се успокоихме, а и Бог се намеси, вярвам в това. на 17.02.2021 година, един ден след рождения ден на голямата ми дъщеря, отново видях заветните две чертички

Тук историята е невероятна. Беше ми много лошо, направих си кръвен тест за бременност, който беше отрицателен, ходих и на гинеколог на контролен преглед, който също потвърди, че не съм бременна. И понеже имам проблеми с жлъчния мехур, реших, че неразположението е заради него. Запазих си час за гастроентеролог и отидох на преглед, дори с багаж за приемане в болница, защото вече много повръщах. Прегледа ме лекарят, изслуша ме и каза: „Я пак легни да видя нещо“. След което каза: Ще дойдеш да огледаме стомаха, но когато родиш. Честито, бременна си!“. Не вярвах на ушите си. Казах му, че това не може да бъде. Покани гинеколожка от болницата да ме види, прати ме да си купя и тест.

Боже мой, пак видях две чертички, дори бях вече във 7 г.с.

трудна бременност инвитро
Кредит: Личен архив

Не се зарадвахме обаче, защото очаквахме пак да загубим бебчето. Благодарение на подкрепата на фондация Искам бебе”, които бяхме наша страхотна опора, след като се запознаха с историята ни и бяха свидетели на борбата ни за дете, дочакахме записания час при д-р Сигридов. Още на първата ми среща с него разбрах, че той е нашият лекар. Успя да ме успокои и да ми даде кураж, че ще родя живо и здраво бебе, въпреки генните мутации, анемиите, липсата на ензими и другите ми здравословни проблеми.

Повярвах му и разбрах, че Бог бе направил едно чудо, а д-р Сигридов ще го довърши, защото за мен той е ангел, изпратен да дарява щастие и да помага да се раждат здрави бебоци.

На всеки преглед го гледах в очите с надежда да ми каже че бебето се развива добре и всичко е наред с плода. Когато направеше гримаса се шашках, а Доки, както всичките му пациентки го наричат, леко се усмихваше и 
казваше: „Спокойно, всички е наред!”. Имаше малко изоставане в лявото полукълбо на бебка и лек проблем с очичките, но той успя да вкара всичко в норми с правилната терапия. Бяха ми назначени ензими, витамин С, B12, B6, селен, йод, фолат, фраксипарин и аспирин протект, протеин за бременни, ябълков пектин, желязо… Mоже и да пропускам нещо… Всичко това бе изписано след подробни изследвания, назначени от Доки.

След като минаха рисковите моменти, в началото на седми месец, по време на отпуск на д-р Сигридов, се запознах и с д-р Николай Ковачев, специалист по репродуктивни проблеми и фетална морфология, който също така изражда в Шейново”. Той е вторият ангел пазител за нашето бебче. Невероятен Човек, не само лекар. Нито за момент не ми се ядоса, когато се шашках и го притеснявах за дребни неща. Уж имах контракции, то се оказваха газове – понякога смешни моменти, но той не ми се сърдеше. Винаги беше отворен към тревогите ми, в повечето случаи неоснователни. Невероятен професионалист и човек. Нищо не оставяше на случайността, следеше всичко стриктно и спечели моето сърце и това на бебка. На всеки преглед проверяваше всичките ѝ органи, измерваше всичко нужно, проверяваше кръвоток на плода и на плацентата и аз се чувствах спокойна.

Виж още: Трети триместър от бременността – какво трябва да знаеш

В последните дни преди да се роди, нашето чудо имаше проблеми със сърдечния ритъм от появила се инфекция в плацентата. Д-р Ковачев понякога ме пращаше и по два или три пъти на ден да правим запис на тоновете. В женската консултация ме уверяваха, че всичко е наред, при положение, че сърдечният ритъм на плода стигаш до 200 удара. Д-р Ковачев обаче каза спешно да отида в Центъра на д-р Сигридов, за да си проследят там нещата на тяхната апаратура.

И двамата не ме оставиха за миг да изпитам страх, веднага взеха спешни мерки и на 09.09.21 г., в 19 часа, вече бях приета в Шейново” за секцио при д-р Ковачев. От къде събираше сили този човек денонощно да тича и да подкрепя жени като мен, не знам… Но е факт, че не спираше да ми дава кураж.

И така, в 22:24 чух гласчето на нашето щастие и усетих аромата на втората половина от сърцето ми – моята втора дъщеря Аделина

Секциото беше със спинална упойка и нищо не усетих, но пък чух първия звук на бебка. Тя бе настанена в кислороден балон за два дни. Може би тук е моментът да благодаря и на всички служители в Шейново”. Удивена съм от грижите, вниманието, човечността и условията към мамите. A д-р Ковачев продължи с грижите за нас и след като родих. Идваше, питаше за бебка, качваше се в неонатологията да провери как е, идваше и ми казваше или ми пишеше по Вайбър и ми даваше кураж. Няма друг такъв лекар…

трудна бременност инвитро
Д-р Ковачев и малката Аделина; Кредит: Личен архив

Бях много подробна с нашата история, но, мили дами това е, защото искам да знаете никога да не спирате да мечтаете. И за да вярвате в професионализма, човечността и искрената отдаденост на ангелите д-р Сигридов и д-р Ковачев. Те са от лекарите, които знаят какво правят, как да го направят, за да има повече усмивки на лицата на семейства като нас

С думи трудно можеш да опишеш всичко, което сърцето иска да каже. Каквото и да напиша за нашите ангели – д-р Сигридов и д-р Ковачев, ще е недостатъчно. Надявам се, да бъдат вдъхновение за много лекари, а нашата история да бъде стимул за вас да не спирате да вярвате, че вашето чудо ще бъде следващото.

Благодарим от цялото си сърце на целия екип на Медицински център „Д-р Сигридов”, фондация Искам бебе” и специално на третия ни ангел – Радина Велчева, както и на всички от 2 САГБАЛ Шейново. Бъдете здрави!”

________________

* Д-р Иван Сигридов е специалист по пренатална медицина и проследяване на високорискови бременности. Повече информация за него и екипа на Медицински център „Д-р Сигридов” можеш да откриеш ТУК. Пациентите на доктора споделят своите истории, търсят и си дават подкрепа по пътя напред във фейсбук групата „За д-р Сигридов с любов”. Във фейсбук можеш да откриеш и официалната страницата на д-р Сигридов, създадена с негово съгласие и поддържана от неговия екип.

** Очакваме с нетърпение и твоята история! Ще се радвамe заедно да я разкажем и да вдъхнем надежда на всички мамми, че не са сами с чувствата и мислите си. Пиши ни на mammi.info@gmail.com!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии