fbpx

Ние и Флоренция – как да планираме почивката си с деца

Миналия месец стартирахме поредицата ни с обиколки на някои от най-прекрасните италиански градове с едно големите съкровища на Стария континент, а именно Рим, Вечния град. Днес продължаваме с красивата и магнетична Флоренция! Разбира се, отново с професионална помощ от Ваня Мавродиева. Повече от десетилетие тя живее в Италия. Работата ѝ в отдел „Групи и събития” на престижни хотели в Милано и страстта ѝ към организационната дейност я вдъхновяват да създаде Design Your Italy – бутикова компания за туристически консултации. Ваня и екипът не продават готови туристически пакети, а създават изцяло лични и своеобразни ваканции, които следват интересите и бюджета на всеки клиент.

Свързахме се с Ваня, защото искрено се надяваме да предстоят по-добри дни за туристическите планове на всички ни. А с нейна помощ сме убедени, че ще можем да организираме наистина незабравими дни в Италия за цялото семейство. Ваня е майка на малката Мартина и знае много добре какво значи да пътуваш с дете, така че е съобразила и този важен фактор в съветите и идеите, които сподели с нас.

Виж още: Топ 7 на увеселителните паркове в Европа

флоренция почивка с деца
Кредит: Личен архив

„Ако има град в Италия, в който всичко да напомня за величието на Ренесанса, то това е Флоренция, столицата на централния регион Тоскана. Флоренция е град, аристократичен и заможен, който е изключително дълбоко свързан със своята история, култура, със словото и изкуството. И до днес всяко едно кътче от историческия център е безмълвен свидетел, който ще ви потопи в далечното минало и ще ви разкаже една незабравима история, в която традиции и културно богатство създават пленяваща, сякаш замръзнала във времето, атмосфера.

Може би се питате дали този град е подходящ за екскурзия с деца? Отговорът е категорично „Да”! Освен че ще се превърне в приятна семейна разходка из вековете,

градът е изпълнен с подходящи за деца активности, а музеите във Флоренция безспорно са едни от най-добре организираните, що се отнася до семейни посещения.

Освен това, историческият център е изключително компактен и е затворен за превозни средства, така че можете да оставите дребосъците да се наслаждават на малките тесни улички и великолепна архитектура.

Можете да се отдадете и на лов на пътни знаци. Не се шегувам. Из улиците на Флоренция ще откриете изключителни забавни стикери, залепени на различни знаци, дело на френски уличен артист. Още едно доказателство, че и днес, в града, културният живот кипи. 

Архитектурата – духът на Флоренция

Малко са градовете, които са оказали изключително влияние върху цялостния мироглед на обществото и начина, по който вижда и приема заобикалящия го свят. Флоренция, без съмнение е един от тях. Данте, Бащата на италианския език, Петрарка, Бокачо, Брунелески, Джото, Микеланджело, Донатело са само една много малка част от имената, които са допринесли за пламването на онази искра, наречена Възраждане. А Флоренция, прекосявайки вековете, е съумяла да запази тяхното безценно творчество. Достатъчно е да отидете до централния площад, за да се уверите, че ви очаква едно наистина невероятно семейно приключение

Тук ще бъдете поразени от красотата на катедралата „Санта Мария дел Фиоре”, известна още като Дуомото на Флоренция. Тя несъмнено ще ви развълнува, но и ще разпали въображението на вашите деца. Разнообразието от цветове на пищната външна мраморна украса, огромните размери, както и големият, червеникав тухлен купол, шедьовър на Брунелески, карат всички да вдигнат глави към небето и да се възхитят на тази невероятна архитектурна творба

Можете ли да си представите, че този купол е на малко повече от 600 години, и е построен само за около 16? Всъщност, освен размерите, това, което прави необикновен купола е и техниката, която е използвана за неговото построяване. Инженер, математик, архитект, самоук зидар, Брунелески не следва традиционните методи за своето време. Напротив, залага на съвсем иновативна техника, в която няма поддържащо скеле, а вместо него използва милиони тухли, подредени зигзагообразно. Символ не само на величието на града, но и на нестандартната мисъл и борбения дух на Брунелески, куполът безспорно е шедьовър, който ще заплени всички.

Заедно с малчуганите може и да изкачите 465-те стъпала, за да достигнете до върха му. За това усилие ще бъдете възнаградени с една прекрасна панорама на града от птичи поглед. Разбира се, ако децата са много мънички, отложете тази активност.

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

флоренция почивка с деца
Гледка към Флоренция; Кредит: Unsplash
флоренция почивка с деца
Куполът на катедралата „Санта Мария дел Фиоре”; Кредит: Unsplash

Непосредствено до катедралата се извисява величествено още една от лесно разпознаваемите забележителности на града – Камбанарията на Джото, която се издига на 85 метра. Кулата на Джото, както я наричат някои, също предлага незабравимото предизвикателство да се изкачите до върха ѝ.

На площада се намира и баптистерият „Сан Джовани Батиста”. Приближете се до огромните бронзови врати и насърчете вашите деца да се вгледат в изключително прецизните детайли. Всъщност вратите крият безброй много животни. Позабавлявайте се и открийте заедно птици, катерици, змии, дори елен и слон

Шедьоврите на изкуството отблизо

Няма как да говорим за Флоренция и да не споменем една от най-известните в света галерии, посещавана от милиони туристи всяка година, заради изключителната и безценна колекция от картини и скулптори. Уфици не е обикновен музей, а истински епицентър на изкуството.

Музеят е много обширен, залите са безбройни, а шедьоврите, пред които ще ахнете, не се един и два. И ако е вярно, че изкуството притежава силата да завладява и удивлява хора от всички възрасти, то също е вярно, че посещението на този огромен музей, в един или друг момент, може да се окаже отегчително за вашите деца, ако не е придружено от някакви стимули. Може би една от тайните да ги заведете в един такъв музей е да ги подготвите предварително, като им обясните какво ги очаква. Можете дори да покажете снимки на някои от най-известните произведения, да им разкажете за техните автори, и колко важни са те за световното изкуство.

Колкото повече ги въодушевите преди посещението, толкова по-приятно ще бъде за тях, защото, когато се спрат пред картините и статуите, ще могат и лесно да ги разпознаят, ще се почустват по-активни. Разбира се, изберете само няколко от най-важните произведения, които са изложени. Не се стремете да видите всички, защото със сигурност няма да успеете.

Самата галерия предлага семейни маршрути. Канят малките посетители да се съсредоточат върху някои от шедьоврите, в които има присъствие на цветя или пък да открият фантастични чудовища, скрити из някои от картините.

Този тип активности могат да ви бъдат от огромна помощ, за да се позабавлявате заедно. Не пропускайте и да надзърнете през един от прозорците, които ще разкрие пред вас красива гледка към Понте Векио.

Покритият мост Понте Векио; Кредит: Unsplash

И като споменах Понте Векио, разходка из най-стария мост във Флоренция със сигурност ще бъде релаксираща за вас и вашите деца дейност. Мостът, който пресича реката Арно, има дълговековна история и е един от символите на града. Децата със сигурност ще се порадват на гледката към реката, а вие можете да разгледате някои от историческите бижутерски магазини. Ако пък имате по-приключенски дух, не пропускайте да се разходите с лодка по реката и да видите града от различна перспектива.

В сърцето на Флоренция

Както споменах, центърът на Флоренция не е голям, но за сметка на това, размерите му са обратно пропорционални на забележителностите, които можете да изследвате с вашите деца.

Пиаца дела Синьория е едно от местата, които задължително трябва да включите във вашия маршрут. И до ден днешен това е и центърът на политическия живот на Флоренция. Площадът е и един от най-известните заради красивите статуи, които го превръщат в истински музей под открито небе. Те са като отворена книга и имат исторически препратки към политическия живот на някогашната Флорентинска република. Няма спор, че най-известната от всички е Давид на великия Микеланджело. Тя всъщност е копие на оригинала, който днес е съхранен в Галерията на Академията, която, ако имате желание, също можете да посетите.

Още една статуя, която е от изключително голямо значение за града и за неговата история, е статуята на лъва, който дори си има и име. Нарича се Марзоко и е творение на Донатело. Под едната си лапа има щит с изобразена лилия, която е и гербът на града. Това също не е оригиналът, но можете да се възхитите и на копието заедно с вашите деца.

Казват, че на площада, измежду статуите и сградите, се намират тридесет различни лъва. Може да се опитате да ги откриете, ако не всички, то поне няколко. По този начин ще превърнете културното изследване и в забавно.

На Пиаца дела Синьория се намира и още един от символите на града – Палацо Векио. Със своята структура средновековната сграда прилича на замък в центъра на града. През миналото, но дори и днес, именно в нея се намират управляващите органи на града.

Aко пък решите да направите разходка във времето, то посетете музея на Палацо Векио, който ще ви прехвърли през три исторически епохи – римска, средновековна и ренесансова.

Виж още: Идеи за семейни пътешествия от травъл блогъра и майка на две деца Юлия Вукова

флоренция почивка с деца
Пиаца дела Синьория; Кредит: Unsplash

Зелени градски приключения

Архитектурното и историческо богатство на града е наистина ненадминато. Но не е казано, че трябва да изберете единствено културни активности за вашата екскурзия. Балансирайте престоя си и с моменти за отдих и игри и дори безцелни разходки в града.

Разбира се, зелените площи не липсват и тук. Даже напротив, изборът е голям. Няма как да не спомена една от историческите градини във Флоренция, която е построена през XVI век, а именно Градините Боболи, които се намират на гърба на Палацо Пити, някога резиденция на Козимо де Медичи и неговата съпруга Елеонора.

Огромният парк е с площ от около 45 000 кв.м и въпреки че има някои стръмни пътеки, е изключително приятен за разходка. Вашите деца ще могат да се позабавляват в търсене на статуи, фонтани, храмове, езера с патици, но и панорамни пунктове, от които да се насладят на гледката към града. Градината е под закрилата на ЮНЕСКО, така че ако имате желание да добавите още един обект към вашия личен списък, то тогава не пропускайте да я посетите.

Още едно зелено кътче в града, където можете да си починете от забързания туристически ритъм, е „Градината на Розите”. Разположена не много далеч от панорамната тераса на Пиаца Микеланджело, градината е истински градски природен оазис. Тук можете да се насладите не само на гледката към града, но и на около 350-те вида рози, които виреят. Разбира се, посещението на градината ще се превърне в магическо, ако сте там по време на топлия сезон, когато всички рози разцъфват и създават шарена и живописна атмосфера. Истинско приключение на открито не само за малки, но и за големи.

Палацо Пити в Градините Боболи; Кредит: Unsplash

Релакс по италиански

Ако се чудите как да разнообразите свободното време за отдих, то предлагам да се впуснете в малко по-необичайни и ненатоварващи активности, които ще направят престоя във Флоренция релаксиращ както за вас, така и за вашите деца.

Историческият център крие една необикновена забележителност, която може би ще събуди любопитството на мъниците. Не само заради самата статуя, но и заради градското поверие, което я съпътства. Намира се на така наречения „Нов Пазар” и е емблематичният Фонтан на Дивата свиня, който не остава никак незабележим. Не само заради своята необичайност, но и защото носът на глигана е доста поизтъркан. Но затова си има причина, разбира се.

Поверието гласи, че трябва да потъркате носа на свинята и докато го правите, трябва да поставите монета в устата на животното. Ако монетата мине през решетката, то тогава ще ви донесе късмет и богатство. Ако ли не, може би, опитайте отново.

Един от централните площади във Флоренция – Пиаца дела Република – също трябва да бъде включен в развлеченията ви. Не само заради красивите сгради, които го заобикалят, но заради историческата въртележка, която го оживява и превръща площада в сборен пункт за семейства. Оставете децата да се насладят на това забавление. Въртележката е отворена дори и вечер и всъщност е още-по красива, когато блещука с безброй светлини.

Много често там могат да се срещнат и улични артисти, които изпълняват песни или пък рисуват. Не се колебайте, а се насладете на тези спектакли. Със сигурност не само забележителностите, но и преживените емоции ще оставят дълготрайни следи у вас и вашите деца

Виж още: 10 начина да пътуваш с деца, без да излизате от вкъщи

флоренция почивка с деца
Въртележката на Пиаца дела Република; Кредит: Stanley Kustamin / Unsplash

Колкото и пъти да посещавате Флоренция, няма да ви омръзне! Това е един от тези градове, чийто чар, дори и дългите векове не могат да заличат. Напротив, точно обратното. Колкото повече време минава, толкова повече градът разкрива по невероятен начин своя аристократичен блясък. А за вашите деца ще бъде като истинска историческа разходка. Така че, ако ви се отвори възможност да посетите Флоренция, не я пропускайте. Това е дестинация, до която задължително трябва да отскочите поне веднъж

_____________________________________

* Благодарим на Ваня за практичните съвети! Чувстваме се почти убедени, че бихме се справили да покорим Флоренция с деца на гръб. 🙂 За повече съвети в планиране на перфектната италианска почивка можеш да последваш Ваня и Design Your Italy в LinkedInFacebookInstagram или Pintеrest. Не пропускай да се абонираш и за техния нюзлетър, за да получаваш актуална информация. А ако Италия има специално място и в твоето сърце, можеш да си изтеглиш от тук безплатен календар за десктопа с красиви италиански пейзажи!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии