fbpx

9 супер странни факти за всеки триместър на бременността

Нищо не може да се сравни с деветте месеца, през които в теб расте един малък човек… Чудото на живота! И колкото вълшебно да е това преживяване, то идва с редица изненади за женското тяло, които не спират да ни озадачават. Но за всичко си има причина. Затова днес ще споделя с теб 9 от най-любопитните факти свързани с всеки триместър от бременността (+ бонус факти и за четвъртия триместър).

Дори вече да си била бременна веднъж или дори повече от веднъж, то е напълно възможно да успея да те изненадам, защото всяка бременност е уникална и тялото винаги реагира по-специфичен начин. Освен това, винаги можем да научим нещо ново, нали? Ето дори аз разбрах, подготвяйки този материал, че в момента, в който оплодената яйцеклетка се имплантира в матката и бременността е факт, се счита, че вече са минали 2 от общо 40-те ѝ седмици? А това безспорно е добра новина, защото докато цикълът ти закъснее и наистина разбереш, че си бременна, вече са минали едни добри 4-5 седмици, което означава, че остават още само 35-36 седмици до срещата с твоя нов любим човек! Е, не че са малко, но, както ще се убедиш с напредването на бременността, всеки ден е изпитание за търпението ни. 🙂

А сега нека преминем към останалите интересни и твърде любопитни факти, с които е много вероятно да се сблъскаш сама през всеки един от трите триместъра, които те очакват.

Виж още: Всичко, което трябва да знаем за секса по време на бременност

факти триместър бременността
Кредит: Pexels

Изненадите на първия триместър

1. Супер обоняние

Напълно възможно е да разбереш, че си бременна преди дори да си си направила тест или да си посетила лекар. Как? Ако усещаш всяка миризма и започваш да се чувстваш като хрътка, то много вероятно е това просто да е новата ти супер сила на бременна, която се е активирала в един от най-ранните етапи на бременността. Лошата новина е, че е напълно възможно не просто да регистрираш ароматите, но и някои от тях, дори такива, които до скоро са ти били любими, сега да те дразнят изключително много! Може дори да ти се повдига от тях, толкова засилено и чувствително може да стане обонянието.

Обяснението на това „явление” е всъщност доста логично и интересно. Супер обонянието има за цел да предпази бременните от потенциално опасни храни. Този защитен механизъм ще ти помогне да се ориентираш много лесно и към всякакви други дразнители в заобикалящата среда.

Слушай тялото си, то не може да говори, но има своите начини да ти каже от какво точно се нуждае, кое е добре за него и кое не.

2. Това моите гърди ли са?

Да, все още са твоите гърди, но размерите им значително ще се увеличат. Освен това ще станат значително по-чувствителни на допир, а ареолите ще стават все по-тъмни и по тях ще започнеш да забелязваш все по-изразени синкави вени. Отново, дори да не си си правила тест за бременност, именно потъмнелите ареоли могат да бъдат симптом, че носиш нов живот в себе си.

Причината за промяната в цвета се дължи, от една страна, на хормоните, но от друга отново природата е имала гениален замисъл. При раждането ареолите ще са съвсем тъмни и в сериозен контраст с останалия цвят на кожата на майката. Това не е случайно. Новороденото не разпознава цветове, но разпознава контраста между тъмно и светло. Поставено на стомаха на майката по коремче, то може да се „придвижи”, изтласквайки се, именно към тъмните ареоли, от които да засуче. Това е т.нар. „пълзящ рефлекс” (crawling reflex), който изчезва само няколко седмици след раждането.

Друг любопитен факт за промените, съпътстващи гърдите през първия триместър, е образуването на коластра – първата секреция, която се отделя от млечната жлеза на майката, появява се веднага след раждането и предхожда появата на млякото. Напълно възможно е обаче, именно през първия триместър, коластра да започне да се отделя от гърдите. Тя е лепкава, течна субстанция с жълтеникав цвят. Към края на бременността е възможно отново да забележиш отделянето ѝ от гърдите.

3. Тука има-тука няма

Щом разбереш, че си бременна, започва следенето на корема „под микроскоп”. „Започва ли да ми личи вече?”, „Това издуване заради бременността ли е или просто преядох със спагетите?”. Неизбежно през първия триместър ще си задаваш такива въпроси, докато се гледаш в огледалото. Особено вечер ще си все по-убедена, че коремчето ти расте, докато не се събудиш и не откриеш, че няма и следа от подуването, на което така си се радвала предната вечер.

Тази игра на „тука има-тука няма”, както я наричам, отново се дължи на хормоналните промени, които бременността води със себе си. И по-точно – забавено храносмилане, често съпроводено с газове и подуване. Точно това подуване е виновникът за заблудата, че бременността вече си личи. През първите три месеца няма как това да се случи. Но пък дори коремчето да е подуто от преяждане, не пречи да му се порадваш, защото скоро, причината ще е съвсем друга…

Виж още: Първи триместър от бременността – какво трябва да знаеш

факти триместър бременността
Кредит: Pexels

Какво ти готви вторият триместър?

1. Какви ги върши бебето?

Бебето е доста заето във всеки един ден от бременността. В това можеш да се увериш, ако си свалиш на телефона приложение, с което да го следиш „изкъсо”. Но тук конкретно искам да ти споделя един много любопитен факт или поне такъв ми се стори на мен. Докато аз бях бременна се чудих как точно функционира храносмилателната система на бебчето. Окей, то се хранеше и растеше, но не отделяше нищо след хранене ли?

Оказва се, че в края на втория триместър първото изхождане на бебчето, наречено мекониум, се образува в червата му. И то остава там, докато не се роди! Уау, нали? Първите няколко дни от раждането се отделя ако, което е тъмнозелено до черно на цвят. Доста е странно и определено може да притесни майките, ако не са чели за него. Но всъщност е напълно нормално. И да, за отделянето му бебчо се подготвя още от втория триместър!

2. Пиш-пауза

Споменах акото, така че няма как да подмина и пишкането. Там ситуацията е не по-малко интересна и… странна. Първоначалното производство на урина при бебето се случва през първия триместър, а в началото на втория триместър значително се увеличава. Къде отива ли? Всъщност не напуска утробата. Околоплодната течност се състои почти изцяло от урина (поне до към 20 гестационна седмица)! Бебето поглъща тази течност и след това я отделя в непрекъснат кръговрат, докато се роди! Колко невероятно е това?!

3. Музика за малките уши

Можеш да започнеш да формираш музикалния вкус на своя мъник още докато е в утробата! Е, не знам дали ще го спечелиш за фен на Бетовен или Моцарт за цял живот, но

определено възприема звуци още преди да се е появил на бял свят и това е страхотно. В края на втория триместър дори започва да реагира с движения в отговор на различни звуци или познати гласове. Затова може да му пееш, да му говориш, както и да дадеш тази възможност на таткото и други ваши близки.

Интересно е, че не мислим за звуците, които бебето чува в утробата, а те не са никак малки и никак тихи. Едва доловимото къркорене на червата на мама или циркулирането на кръвта, в утробата се чуват доста по-осезаемо. Именно това е причината, когато се роди, т.нар. „бял шум” да му действа успокояващо, защото му напомня за познатата среда, в която е прекарало така важните девет месеца. Затова, когато бебчето се роди, не се опитвай да пазиш гробна тишина, то не е свикнало около него да е тихо, напротив. Звуците са част от средата, в която е било и всъщност му действат повече от добре.

Виж още: Втори триместър от бременността – какво трябва да знаеш

Третият триместър ще те държи на тръни до последно

1. Пъп на показ

Тъкмо свикна с нарастващия корем и хоп – изненада! Пъпът ти също е неузнаваем. Вместо прибран навътре, ето че и той… „щръква” и закачливо се подава под блузите и роклите ти, заедно с наедрялото коремче. Разбира се, това също не е случайно. С напредването на бременността матката се разширява и притиска корема. Напрежението се отразява и на пъпчето и хоп, ето, че то си намира ново място. След раждането, разбира се, нещата ще се върнат по старому.

За всички майки, които имат пиърсинг на пъпа, е добре да кажа, че е важно да се консултират със своя лекар или акушерка за това дали да го оставят и до кога.

2. Кой хълца?

Още по време на втория триместър ще свикнеш доста бързо с движенията на бебето. Отначало, разбира се, ще се чудиш дали стомахът ти къркори или наистина вече усещаш мъника, но идва моментът, в който място за съмнение просто няма. Движенията му обаче няма да са единственият „поздрав”, който ще получиш отвътре и в това ще се увериш през третия триместър.

Бебетата започват и да хълцат! Хълцането е свързано с движението на диафрагмата, която до голяма степен е отговорна за способността на хората да дишат. По време на третия триместър бебетата започват един вид да упражняват своето дишане, движейки диафрагмата си, така че естествено се появява и хълцането. След първите осезаеми бебешки ритници, бебешкото хълцане е другият много мил момент за всяка майка. То някак прави мъничето още по-истинско човече, което съвсем скоро ще държим в ръцете си… Бързам да те успокоя, няма как да сбъркаш хълцането с ритничетата, то представлява ритмични малки удари в характерна последователност.

3. Време е за нови обувки

Стягат ли ти любимите обувки? Чудиш ли се какво се случва? Добрата новина е, че е време за шопинг, лошата е, че е време да потърсиш по-голям номер обувки. До края на третия триместър е възможно стъпалата ти да са пораснали с цял размер! И така и да си останат…

Разбира се, отново „виновни” са хормоните! И по-точно хормонът релаксин, който се отделя от тялото, за да улесни раждането. Той обаче няма как да ограничи действието си само до матката и вагината, вместо това засяга всички връзки в тялото, включително тези в свода на стъпалото. И тъй като ефектът му е да ги отпуска, арката може да се „сплеска” и в следствие стъпалото да увеличи дължината си и то перманентно.

Виж още: Трети триместър от бременността – какво трябва да знаеш

факти триместър бременността
Кредит: Pexels

Да не забравяме и четвъртия триместър

Бременността може да приключва с раждането, но има още един триместър, който те очаква. Първите три месеца след раждането са известни като четвърти триместър, защото, въпреки че бебето вече не е в утробата на мама, то се нуждае от нея също толкова много, както и през последните девет месеца. И макар грижите за него да са приоритет номер 1, то твоето тяло също се нуждае от внимание, защото промените с него далеч не са приключили…

1. Кожа в кожа

Може би си чувала за значението на близкия физически контакт между мама и бебе веднага след раждането, а и след това. Майките са насърчавани да поставят голо бебчето върху своята гола гръд, за да спомогнат за терморегулацията му, за да се улесни кърменето, за да се поставят основите на емоционалната връзка между майката и бебето, за да се осигурява защита срещу инфекции.

Контактът кожа в кожа има и още много други ползи за бебето. Но също така е много благоприятен и за майката! Главна роля в този процес има хормонът окситоцин, който се освобождава в този момент. Една от съществените ползи за майката се изразява в профилактика на следродилната депресия, която никак не е за подценяване. Също така спомага и за намаляване на напрежението в гърдите на майката.

2. Верижна реакция

В кръвните клетки на някои хора има специфичен протеин, известен като Rh фактор (Rh+). Ако майката няма такъв протеин (т.е. тя е с Rh-), но бебето ѝ се окаже, че има (т.е. е Rh+), то тя може да развие имунен отговор. Какво ще рече това? Малко вероятно е при първа бременност това несъответствие изобщо да има клинична изява, но ефектът от него може да се наблюдава при евентуална втора бременност. След раждането тялото започва да развива специфичен имунен отговор, който да е в готовност, в случай, че отново в него се появи ембрион с Rh+. Повод за притеснение обаче няма, тъй като лекарите следят именно за подобни несъответствия в Rh на майката и плода. Затова, ако мама е с Rh-, a бебчо е с Rh+, на нея се поставя инжекция с Rh имуноглобулин до 72 часа след раждането, за да се предотврати изграждането на антитела.

3. Това контракции ли са?

След като родиш е нормално да очакваш, че си оставила контракциите зад гърба си, поне докато не дойде време за следваща бременност. Но ситуацията не е точно такава. Ако кърмиш, то най-вероятно те очакват доста интензивни усещания в коремната област. Матката контрахира, за да се свие и да възвърне размерите си от преди бременността. Какво общо има кърменето ли? Отново природа. Когато бебето засуче, се освобождава хормонът окситоцин, който е отговорен именно за тези контракции на матката. Разбира се, ако не кърмиш, това не значи, че матката няма да се прибере, просто може да отнеме малко повече време.

Виж още: Четвърти триместър и какво трябва да знаеш за него

__________________________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии