fbpx

Добре дошли в училището на живота за родители. Вижте какво се учи там

Да бъдеш родител – най-голямото предизвикателство на живота, за което обаче нямаме никаква подготовка. Всичко се случва в движение, на принципа проба-грешка. А нямаше ли да е чудесно, ако имаше училище, в което да научим важните уроци и да изградим увереност в себе си и в родителските си умения?

За щастие, не съм единствената, която вярва в необходимостта от такова място. И затова днес се радвам да те срещна със Силвия Василева, един от основателите на Академия „Решение – училището на живота за родители”. В нея са събрани съмишленици, които са обединени от идеята да предоставят на родителите познания от различни области като детско образование, психология, кариерно и личностно развитие, финансова грамотност, грижа за тялото и духа, здравословен начин на живот.

Лекторите на академията са специалисти в своите области и ще предоставят на родителите познанията си по време на водените от тях лекции. Може да избереш посещение на живо (лимит до 15 места), което ще ти даде възможност да общуваш с организаторите, да задаваш въпроси и да извлечеш максимума от всяка представена тема. Има, разбира се, и опция за онлайн участие в лекциите.

Повече за Академията обаче ще ни разкаже самата Силвия Василева. Тя ще сподели с нас и за своята програма „Елементите на успеха”, а на финала на разговора ни можеш да откриеш всички подробности за изключително интригуващите гостуващи лектори и техните теми.

Виж още: 5 неща, които ме обогатиха като човек по време на майчинството.. и ме спасиха от депресията

училището на живота за родители
Кредит: Личен архив
Здравей, Силвия. Благодаря ти, че прие поканата ни за този разговор. Като начало бих искала да те помоля да се представиш на нашите читатели?

Казвам се Силвия Василева, основател на Life Projects и на Академия „Решение – училището на живота за родители”. Аз съм сертифициран персонален и бизнес коуч от Тhe Institute for Professional Excellence in Coaching (iPEC), USA, акредитиран от International Coach Federation. Експерт съм по личностна трансформация. Сертифициран хипнотик и хипнотерапевт от Българската асоциация по хипноза (БАХ), член съм на Upgrade Academy и Generative Mindset ILC, общество от коучове от световен мащаб. Ментор в две организации – Бизнес Лейди и Сдружение „Дамски форум”.

Родена съм в Будапеща. Там израснах и завърших за две години хуманитарна медицина, след което се насочих към друга реализация. Висшето си образование завърших в Лондон. Живяла съм в Токио, Бостън, Ню Йорк, Лондон и Мадрид

Преди да основа компанията си Life Projects съм работила в две големи инвестиционни банки в Лондон, в две големи фармацевтични компании в България в областта на бизнес развитието, както и в Международната търговска камара в България (ICC Bulgaria), отново като мениджър бизнес развитие.

Имам над 10 години опит в областта на бизнеса и дипломатическия протокол. Участвала съм активно в подготовката и реализацията на редица бизнес и дипломатически делегации на високо равнище. Автор и организатор съм на тренинги за добро самочувствие и поставяне на граници, за комуникационни, лидерски и презентационни умения, бизнес поведение и етикет, както и за здравословен начин на живот. Помагам на клиентите си за тяхното духовно и физическо развитие, за това да бъдат уверени в себе си, да намерят вътрешен баланс и да постигат мечтите си.

Защо прие да станеш част от Академия „Решение” и кои са решенията, които с екипа искате да дадете на родителите?

С двете дами, Мариета Георгиева и Вероника Аврамова, с които основахме Академията, се познаваме отдавна. Те са основатели на „Решение” за деца, предлагайки езикови курсове и подготовка на ученици. Но родители и приятели непрекъснато питат защо няма курсове и за възрастни. Има толкова много теми, които не се учат в училище или университет. Теми за възпитанието, родителството, израстването и всичко, свързано със сложните или простите взаимоотношения в семейството и обществото. Познавайки моите квалификации и качества, ме поканиха да стана ръководител на Академия „Решение” за родители.

Всяка неделя на живо нашите гости ще се запознават с различни лектори, които са специалисти в областите от живота и ще говорят за важните въпроси, свързани с избора на училище и академичен път, финансовата грамотност, здравето на децата ни. Ще представим важни за родителите теми като психологията, децата и парите, инфлуенсърството, както и теми, свързани с личното ни и кариерно развитие, красота и благополучие

На тези срещи родителите ще имат възможност да зададат наболелите си въпроси към нашите лектори, да получат лично отношение и разбиране, а също така и решение на проблемите, с които се сблъскват. Ще се учат чрез преживяване. Ще участват и ще влизат в различни роли, за да бъдат подготвени за изненадите на живота. 

Разкажи ни малко повече за твоята програма Елементите на успеха”. Как я създаде, към кого е насочена и какъв ефект искаш да генерираш с нея?

Идеята за тази програма е резултат от работата ми с клиенти и срещите ми с представители на различни генерации. С годините установих, че често хората, и по-специално жените, имат проблем със самочувствието си. Много от тях искат да придобият знания, да намерят собствения си образ, глас и самочувствие. Искат и да бъдат по-уверени в себе си, да са по-смели, да имат повече свобода, да осъществят мечтите си, да са щастливи и успешни

В тези модерни времена програмата „Елементите на успеха” е като катализатор за промяната, от която всеки от нас има нужда. В рамките на тази програма представям знания и умения, които да ни направят по-ефективни, по-можещи, по-изключителни и уверени в себе си

Виж още: Никога не е късно за ново начало – три лични истории за промяна

училището на живота за родители
Кредит: Личен архив
„Как да се справяме със самочувствие с предизвикателствата на живота“ – това е краткото описание на твоята програма. Самочувствието ли е ключът към успеха и можем ли да го култивираме?

Моите основни усилия с тази програма са насочени към това да накарам участниците да се изправят пред собствените си страхове и илюзорни препятствия и да ги преодолеят успешно.

Засягам въпроси и теми, свързани с това как да повишим самочувствието си, как да ценим себе си и да поставяме здравословни граници, как да сме харизматични комуникатори и какви са новите тенденции за успешни комуникации. Как да направим първо впечатление и да се представим за по-малко от минута, да излъчваме сила и да накараме невербалната комуникация и езикът на тялото да работят за нас, как да превърнем гласа си в оръжие по време на разговори и др.

В този курс говорим също за тайните за поддържане на small talk, професионални, социални и романтични разговори. И нещо много важно – умението за водене на трудни разговори и разрешаване на конфликти

Както виждате, всичко се свързва с различните канали на комуникацията – вербални, невербални и паравербални. Ще кажа смело, че самочувствието може да се придобие и, да, то е ключът към успеха в много сфери на живота

Кои са елементите на твоя успех?

Това, което преподавам, това и практикувам. С годините установих, че всичко е свързано с комуникацията – какво излъчваш, как говориш, какъв тон използваш, дори каква стойка имаш и как вървиш. От едно ръкостискане можеш да си направиш доста изводи, а един поглед или жест казват много.

Най-важният елемент на самочувствието е самият човек. Той е изворът на енергия и сила и всичко е вътре в нас. Просто трябва спящият да се пробуди

Как майчинството промени теб и начина, по който гледаш на света?

При мен майчинството се реализира на един по-късен етап от живота ми. Бях доста осъзната и подготвена. Имах много приятелки около мен с пораснали деца и опит, от които получих добри съвети и безценна помощ. Днес дъщерите ми са на 14 и 9 години, всяка с характера и изискванията си

Двете ме научиха на търпение, разбиране и толерантност. За това ще говорим в курса „Елементите на успеха”.

Майките със самочувствие възпитават самостоятелни деца, готови да поемат живота си отговорно и осъзнато. Като родител разбрах, че дори детето иска да бъде третирано с респект и любов, да се запази личното му пространство и да се гледа на него, като на голям човек.

Научих се да подкрепям децата си в безумните им желания и да съм до тях като опора и приятел. Моят свят е по-красив и интересен с децата ми. Те ми дават най-чистата си любов и щастие. И интересно, въпреки че приличат на баща си, виждам себе си в тях. Не забравяйте, децата са нашето огледало.

училището на живота за родители
Кредит: Личен архив
Какво би казала на всяка майка, която прави своите първи стъпки в майчинството и се страхува да не сбърка с детето си?

Една майка се старае да направи всичко възможно детето ѝ да бъде здраво и щастливо. Прилага методи, които е научила от книгите, от приятели, прочела е в интернет пространството. НО, казвам но с главни букви, няма еднакви деца и няма еднакви родители.

Вслушвайте се е интуицията си, какво ви нашепва тя. Дали това е полезно или приложимо за моето дете? Дали този метод ще проработи или не? Проба, грешка, проба, грешка… и намираш твоето нещо. Не се отказвайте, а се развивайте с децата си. Те са нашите учители. И имайте много търпение, не повишавайте тон често, а само когато наистина е необходимо. Насърчавайте детето да измине трудностите само, но винаги му бъдете подкрепа задкулисно. Накарайте го да се чувства важно и отговорно.

Виж още: Кои са най-големите изпитания пред една майка питаме психотерапевта Детелина Стаменова

Чувството за вина е нещо, с което всяка майка се сблъсква в даден момент – дали вина към детето си, защото работи или пък вина към себе си, защото е загърбила нуждите и желанията си, в името на семейството. Как да намерим баланса и да се спасим от угризенията. Възможно ли е изобщо?

Искам да подчертая нещо много важно. Детето расте и един ден излита. Ако живеем живота си само и единствено за него, ще се загубим. Един ден ще се събудим и ще разберем, че децата са пораснали и рядко са благодарни за каквото и да било. И това би причинило огромно разочарование и празнота

Децата са си деца, а ние сме до тях само за известен период от време. Докато растат и имат физическа и психологическа нужда от нас. Ние също имаме нужди, чисто физически, емоционални и психически. Ако преустановим работа, за да гледаме деца, ще забележим как изостава всичко около нас. Светът се върти по друг начин, приятелите говорят на сложен език, модата се е променила, в кината вървят филми с неизвестни актьори, в ресторантите са се появили нови наименования на ястия. Защото нашето развитие е спряло между 0 и 3 годинки

Трябва да помислим за себе си, за кариерата си, за половинката си, за приятелите и социалния си живот. Ако активно прекарваме няколко часа с детето, то ще е щастливо. Казвам „прекараме заедно”, не в една стая, не в едно пространство, а ангажирано и интерактивно, комуникирайки, в игра или четене на книги, в рисуване по стените или в блокчето. На английски се казва „To spend quality time”, т.е. да прекараме качествено времето си с децата. Тогава ние даваме частица от себе си и емоциите си, а те ще са щастливи, че ни има и сме до тях

Да се върнем на работа, да излезем с приятелка за малко, да се погрижим за себе си или за партньора си е положителен процес във взаимоотношенията родител-дете. Вентилираме, връщаме се към себе си, чувстваме се по-добре, имаме повече спокойствие и даряваме искрените си чувства и любов на децата си без угризения.

Кредит: Личен архив

Програма „Елементите на успеха”

Продължителност: 4 ноември– 22 декември 2021
Начало от 18:30 до 20:00 часа
8 сесии в сряда вечер
Пакетна цена за 8 посещения: 250 лв.
Единична цена на посещение: 40 лв.

* 4 ноември – Как да увеличим самочувствието си и да постигнем мечтите си;

* 10 ноември – Как да ценим себе си и да поставяме здравословни граници;

* 17 ноември – Как да сме харизматични комуникатори. Видове комуникации;

* 24 ноември – Присъствието ни. Невербалната комуникация и първото впечатление;

* 1 декември – Нашият глас – най-силното ни оръжие в разговорите;

* 8 декември – Разговори в асансьора – 45 секунди да представим себе си;

* 15 декември – Как да направим малките разговори незабравими;

* 22 декември – Да превърнем трудните разговори в лесни.

За записване в програмата „Елементите на успеха” виж ТУК.

Програма на гостуващите лектори и техните теми

Продължителност: 7 ноември– 19 декември 2021
Начало от 11:00 до 12:30 часа
Срещи на живо или онлайн в неделите
Единична цена на посещение: 40 лв.

* 7 ноемвриКое е най-подходящото училище за децата ни
Гост-лектор: Николай Василев, CFA, Вицепремиер от 2001 до 2005 г, министър на Икономиката (2001 – 2003), министър на Транспорта и съобщенията (2003 – 2005), министър на Държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009). Управляващ партньор на Експат Капитал и изпълнителен директор на Експат Асет Мениджмънт. Автор на три книги: „Енергия”, „Меню за реформатори” и „Кариера или не”. 

* 14 ноемвриФинансова грамотност за деца и възрастни
Гост-лектор: Наталия Тодорова, Директор маркетинг и връзки с клиенти и член на Борда на директорите на една от най-големите компании за управление на инвестиции и спестявания у нас Експат Асет Мениджмънт; 10 години опит в сферата на комуникациите във финансовата индустрия. Наталия е автор на образователния комплект Финансова грамотност за деца на издателство Carrot, както и автор на блога TheLittleChef за кулинария и детско развитие.

* 21 ноемвриМеждузъбни войни
Гост-лектор: д-р Цветелина Дучева, лекар по дентална медицина, част от екипа на дентална клиника „Петър Дучев”, отговаряща за детската клиника. Специалист в микро-инвазивното лечение на деца и подрастващи. Има множество специализации в чужбина, свързани с лечението на деца под медицински сън. Лектор в училището за бременни и в Академията за родители.

* 28 ноември – Ти си инфлуенсър 
Гост-лектор: Радостина Христова, инфлуенсър и автор на блога „Радостна Мама” ще сподели своите наблюдения как социалните мрежи влияят на децата и родителите. Как Инстаграм и ТикТок промениха визията и мисленето ни. За какво да внимаваме и как да предпазим децата от пристрастяване в мрежата. 

* 5 декември – Как родителите да се справят с възпитанието на децата от психологична гледна точка
Гост-лектор: Тинка Митева, психолог и психотерапевт. Работила е в института по Сугестология и в Института по психология на МВР, аналитичен психотерапевт към Westdeutsche Akademie – Лугано, Швейцария, Фамилни констилации, Холотропно дишане, медитативни практики, краткосрочни терапии, Арт терапия, Психодрама, Астрология, Нумерология, Хюман дизайн, Таро, алтернативни терапевтични методи – Бахова терапия, рейки, аромотерапия, цветотерапия, билколечение.

* 12 декември – Медицински нововъведения в женската красота
Гост-лектор: д-р Тодор Вълчков, официален представител на студио за красота Evolution Aesthetic &Laser Center, ще ни посъветва как лесно да се погрижим за себе си. С помощта на новостите да поддържаме вечна младост, да стимулираме производството на колаген, да изгладим бръчките и фините линии и да постигнем дълбока хидратация.

* 19 декември – Лесни стъпки към желаната фигура
Гост-лектор: Борислав Ненов, фитнес инструктор и инфлуенсър в сферата на фитнеса и здравословното хранене. От него ще научим как да се справим с килограмите преди и по време на Новогодишните партита и вечери. Лесни и полезни съвети за добро физическо състояние, предназначени за родители и за всички желаещи да бъдат в добра форма. 

За всеки курс ще има индивидуална форма за записване. Следете сайта на Академията или се свържете за повече информация на техния телефон или имейл за кореспонденция.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии