fbpx

Как да помогнем на хората на Украйна – кампании и организации, които да подкрепим

Случващото се в Украйна разтърси дълбоко целия свят. Но когато войната е толкова близо до твоите граници и усещаш болката на хората, желанието да помогнеш е още по-голямо. Вярваме, че всяко малко действие, погледнато в колективния мащаб на своето изразяване, има огромен ефект! Затова, решихме да съберем на едно място различните кампании, които всеки от нас може да подкрепи, било то и с минимална сума (еднократно или на месечен принцип) или физическо дарение на дрехи и консумативи.

Разбира се, списъкът ни не претендира за изчерпателност. Със сигурност има още много организации и компании, които работят усилено в подкрепа на хората на Украйна. Затова ще актуализираме списъка ни периодично и ще се радваме, ако споделиш с нас каузи, които ти и близките ти сте подкрепили.

Кампания на UNICEF в подкрепа на децата в Украйна

От началото на конфликта в Украйна организацията работи в подкрепа на стотици хиляди деца, предоставяйки чиста питейна вода, здравни, хигиенни и образователни материали. Също така осигурява психосоциална подкрепа на деца, травмирани от хроничната несигурност и реакция при случаи на насилие и злоупотреба срещу деца от мобилни екипи и подкрепя деца, разделени от родителите си.

Всеки от нас може да се включи с дарение в набирането на средства за децата и техните семейства. Ето и как да стане това:
* Стани дарител онлайн на сайта на UNICEF;
* Направи банково дарение на сметката на UNICEF България с IBAN: BG34RZBB91551065034919, основание: УКРАЙНА;
* Изпрати SMS с текст UKRAINA на 1021 и дари 5 лева еднократно;

На сайта можеш да избираш между различни суми, които покриват различни хуманитарни пакети:

* 35 лева ще осигурят топли дрехи за дете на възраст до 1 година;
* 60 лева ще осигурят голям комплект за първа помощ и лекарства;
* 79 лева ще предоставят на едно семейство комплект от първа необходимост за чиста вода и санитарно-хигиенни материали;
* 130 лева ще осигурят учебни материали и ще помогнат на 20 деца да продължат своето обучение;
* 209 лева ще предоставят чиста питейна вода с 16,000 пречистващи таблетки;

Даренията могат да бъдат направено еднократно или на месечна база.

Финансова подкрепа за Украинския червен кръст

Може да се подкрепи с еднократно дарение или с месечно. На сайта има възможност да избереш и да платиш с дебитна или кредитна карта. Възможностите за фиксирано дарение са за суми между $7 и $33, като, разбира се, може да дариш и сума по своя преценка. Виж различните опции ТУК.

Как можеш да подкрепиш Българския червен кръст

На територията на България също се организира мащабна кампания за набиране на материални дарения в подкрепа на Украйна. Към момента има нужда от нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя, според изисквания на СЗО за дарения, правени в условия на пандемия); спално бельо; топли завивки; хигиенни материали.

Областните структури на БЧК в страната приемат даренията. ТУК можеш да видиш адресите и телефоните на всички областни организации, а даренията за София се приемат в централната сграда на организацията на бул. „Джеймс Баучер” 76.

Национална мрежа за децата в помощ на децата на Украйна

В следващата половин година организацията ще предоставя всички набрани месечни дарителски средства в помощ на децата в Украйна. Тя си партнира с две местни организации – „Партньорство за всяко дете” и Женски консорциум на Украйна, които ще получат събраните дарения и ще ги разпределят според конкретните нужди.

Виж ТУК как можеш да подкрепиш Националната мрежа за децата. Има възможност за еднократно дарение на желана от теб сума или месечна подкрепа, отново със сума по твой избор.

UNFPA в подкрепа на жени и момичета, жертви на войната в Украйна

UNFPA (United Nations Population Fund) осигурява подкрепа за едни от най-уязвимите групи в обществото – бременните жени и майки с деца. От всеки дарен долар 92 цента са използвани за осигуряване на различни консумативи, в подкрепа на нуждаещите се, а 8 цента отиват за подкрепа на административната дейността на организацията.

ТУК можеш да избереш да направиш еднократно дарение или да избереш сума, която всеки месец да бъде превеждана за дейността на UNFPA. Даренията помагат на организацията да осигури животоспасяващи услуги за жени от различни възрасти. Тя също така работи със съседните страни, за да отговори на непосредствените нужди в грижата за репродуктивно здраве на бежанците, включително жени и момичета и уязвими групи като възрастни хора. Приоритет на UNFPA е защитата на здравето и правата на жените и момичетата, включително да раждат безопасно и да живеят без насилие и малтретиране.

Фондация Voices of Children набира дарения в подкрепа на децата, засегнати от войната

От 2015 година фондацията активно помага на децата, засегнати от войната, предоставяйки психологическа и психосоциална подкрепа. Към днешна дата Voice of Children оказва спешна психологическа помощ и подпомагане в процеса на евакуация na нуждаещите се. Повече за дейността на организацията можеш да откриеш ТУК, а дарения можеш да направиш ТУК.

Фондация „Искам бебе” в помощ на бременните жени-бежанки от Украйна

За жалост, вместо да се радват в спокойствие на своята бременност, някои жени са принудени да спасяват живот си и този на нероденото си дете. Това е една специална група от бежанци, които се нуждаят от специфична медицинска помощ и подкрепа. Затова, ако имате информация за такива жени и търсите начин да им помогнете, може да се свържете с екипа на фондация „Искам бебе”, които организират екип от лекари, които да съдействат с всичко необходимо.

Ето и контакти: Радина Велчева: +359 88 552 9350; Еми Христозова: +359 88 243 0788; Валентина Иванова (за Варна): +359 89 247 5790; https://iskambebe.bg/

Стани част от дейността на BG4UA

BG4UA е организацията от български IT бизнеси, които обединяват усилията си в няколко направления. На сайта им има информация за всички, които са на територията на Украйна и искат да се евакуират, както и за бежанци, които вече са в България и се нуждаят от подкрепа. Също така всеки, който иска да стане доброволец или да подкрепи дейността на BG4UA с дарение, може да го направи ТУК.

И за финал можем да ти предложим да се присъединиш към Facebook групата Помощ за украинските бежанци, където да откриваш актуална информация за нуждите им и как може да се помогне според развоя на ситуацията.

Ето и още няколко линка, които могат да ти бъдат полезни в получаване на актуална информация за случващото се:

* Списък с организации, действащи на територията на Украйна;

* Актуална информация от ситуационния център на МВНР;

* Facebook страницата на украинското посолство в София.

_______________________________

UPDATE (04.03.2022)

Български фонд за жените в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната в Украйна

Спешният фонд, създаден от Българския фонд за жените набира средства в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната. Те ще бъдат предоставени на нуждаещите, които се намират в Украйна, но и на тези, които вече са у нас. Събраните дарения се разпределят между организации, помагащи на пострадалите на първа линия (посрещащи жените и децата на границата, кризисни центрове и места за настаняване, предоставящи преводаческа, психологическа и друга помощ), Украйна (организации работещи на терен) и Полша (в случай, че банковата система в Украйна спре да работи).

Повече информация за дарителската кампания можеш да откриеш ТУК.

Помощ за пострадалите в Украйна с онлайн дарения и SMS

Фондация „Мати Украйна” в партньорство с фондациите BCause и „За Доброто” набират средства за хранителни пакети, дезинфектанти, хигиенни материали, термо одеяла, противовирусни средства, марли, бинтове, медицински раници и много други, от които се нуждаят пострадалите деца и възрастни украински граждани.

Кампанията е активна за дарения онлайн, както и с SMS на 17 777 с текст: DMS MATI UKRAINA.

Фондация „Светът на Мария” в подкрепа на семействата на бежанците от Украйна

Благотворителната кампания е организирана с цел осигуряване на специализирана подкрепа на семействата на бежанци от Украйна, сред които има хора с интелектуални затруднения. Всички те ще получат възможност да бъдат включени в дейностите на Дневен център #Светове.

Фондация „Светът на Мария” може да предложи и работа на бежанец от Украйна, който има интерес и мотивация да се развива в областта на подкрепата на хора с интелектуални затруднения.

Карин дом и Украинският културен дом във Варна в подкрепа на деца и семейства от Украйна

За посрещане на нуждите на пристигащите от Украйна във Варна, Карин дом и Украинският културен дом във Варна набират следните консумативи и дрехи: памперси, адаптирани млека, каши, пюрета, бутилирана вода, мокри кърпи; дамски и детски зимни якета; завивки.

Всички желаещи да се включат с дарение, когато да го направят всеки делничен ден от 08:30 до 16:00ч в Карин дом (клуб на родителите). Даренията ще се предоставят регулярно на Украинския културен център във Варна.

Български хелзинкски комитет с правна подкрепа за бежанците от Украйна

На сайта на Български хелзинкски комитет може да се намери правна информация за влизащите в България от Украйна. Програмата за правна защита на бежанци и мигранти към Българския хелзинкски комитет осигурява безплатни правни консултации, представителство и адвокатска защита на хората, търсещи убежище и закрила в България.

Търсят се лекари с украински и руски език

Национална Асоциация на Доброволците в Република България търси лекари с украински и руски език за осъществяване на прегледи и профилактика на бежанци в населените места, където медиците практикуват. Набират се и немедицински лица, готови да помагат с различни дейности на формирования в страната.

Кампанията на Националната Асоциация на Доброволците в Република България оказва и подкрепа на студенти, които учат тук, а родителите им са в Украйна и не могат да се издържат – с пакети с основни стоки и продукти, а след това и с малки суми. Виж ТУК как можеш да направиш дарение.

Кампания в подкрепа на семействата, които пристигат от Украйна

Център за детско развитие „Малки чудеса” и Фондация „Нашите недоносени деца” стартираха благотворителна кампания в подкрепа на украинските семейства, които търсят подслон в България. Създаден е пункт за събиране на дарения, които ще бъдат изпращани в БЧК София, а след това и към нуждаещите се. Може да ги намериш в София на ул. „Майор Димитър Думбалаков” 38, ет.5, Център за детско развитие „Малки чудеса” (всеки делничен ден от 09:00 до 17:00 часа).

Към момента се събират: детски дрехи, бельо и обувки за всички възрасти, пелени (в съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови); детски играчки (нови); хигиенни материали (мокри кърпи, сухи кърпи, шампоани, сапуни, дезодоранти, дезинфектанти, маски, ръкавици и др.); спално бельо и завивки (нови).

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии