fbpx

Никога не е късно за ново начало – три лични истории за промяна

Този месец говорим за новото начало и различните му проявления. Темата ме вдъхнови да събера на едно място три женимайки и професионалисти, които в моите очи са символ именно на новото начало. Всяка от тях има една професия, но животът ѝ помага да открие и друга своя професионална страст.

Защото не винаги се случва да сбъднем детската си мечта за балерински стъпки или астронавтски приключения и да имаме едно призвание, което осмисля живота ни. Понякога красотата на битието е в търсенето, в смелостта да направиш следващия завой, да скочиш в неизвестното, да рискуваш всичко без очаквания, просто защото не би могъл друго ядче. А награда винаги ще има! Понякога може да се крие в разочарованието от неуспешния опит, в научения урок, а друг път – в сбъдването на една мечта, която, сгушена в сърцето, е чакала своето време.

Представям ти историите на Анита, Ваня и Милена

Анита Чемширова

адвокат / собственик на студио за рисуване & вино
Аз съм…

Анита, на 33 години, майка на две прекрасни момиченца – Бориса на 3 години и 9 месеца и Косара на 3 месеца.


По образование и професия съм…

Юрист. Завърших специалност „Право” в Юридическия факултет на Софийския университет през 2012-а. Работила съм в кантора на съдебен изпълнител, адвокатска кантора, била съм адвокат на свободна практика, а последното ми поприще е банков юрисконсулт с тясна специализация съдебно събиране на вземания и производства по несъстоятелност. Имам придобита правоспособност като синдик и съм вписана в регистъра към Министерство на правосъдието.

Моята друга професионална страст е..

Студиото ми за Рисуване & Вино Paint me.

До края на 2019-а, когато започнах да развивам нещо свое извън юридическата сфера, бяха минали повече от 12 години, прекарани между много закони, правилници, наредби. Не бяха малко и съдебните заседания, в които съм се явявала. Не казвам, че 12 години е твърде много време прекарано в професия като цяло, но за мен бяха твърде много за една 31-годишна жена. 

Правото не е ядрена физика и не е нещо непосилно за учене, но то урежда социалните отношенията между всички и всичко. И, ако във физиката и химията властват социалните закони, то в правото действат законите на отношенията, умишлено не казвам справедливостта. Чрез „лостовете” на правото можеш да упражниш или да загубиш права, а нашите права, това е нашият живот. Не е все едно как ще приключи едно дело за развод, за делба на имуществото, за присъждане на суми, за родителски права или друго… Това са човешки животи.

За мен отговорността за чуждите интереси в един момент беше непосилна. Бях станала изключително сериозна за възрастта си. Не изпитвах удоволствие от това, което правя. Отнемаше ми твърде много от младостта и жизнерадостта.

Натоварваха ме очакванията на другите, а също така и подценяването ми заради младостта и външния ми вид

Има едно meme, което обикаля социалните мрежи и гласи: „Опции за добра професия: 1. Доктор; 2. Адвокат; 3. Инженер; 4. Срам за семейството“. То казва достатъчно, нали? Често се оказваме претоварени с очакванията на околните, но аз се „разбунтувах”. Исках да ставам с усмивка, а не угнетена от това, което ме очаква. Защото, да си го кажем честно – няма нищо забавно в проблемите на хората, които доста често са ти „сервирани” доста късно.

Та, окрилена и освежена от една година по майчинство и неуспешно обратно адаптиране с реалностите на офисния живот в банката, реших да предприема нещо ново, нещо свое и нещо много свежо. Така създадох творческо пространство от типа студио за рисуване & вино.

Виж още: Денина Мартин споделя какво е да си майка предприемач в България

Моята страст ми дава…

Много! Чак сега си дадох сметка колко неблагодарна е била предишната ми работа. Вече съм убедена, че професионалното ти занятие не трябва да се мери със заплащане и имидж. Занятието трябва да те кара да гориш, да кипиш и да искаш още и още. А моето студио прави точно това с мен. Наричам го втората си рожба, защото съм го започнала от нулата, от всяко болтче на статива и всяка четка, до това, което е сега.

Много хора се учудват, че не рисувам, а се занимавам с това. Истината е, че удоволствието за мен идва от мениджърската работа – да създам и подредя пространството в галерията, да се ровя из боите и четките и да проучвам какво можем да подобрим, да избирам картините, които да нарисуваме. Това ми е любимото – с часове да прелиствам предложения и да предугаждам как биха се възприели от клиентите, да изнамирам нови полета за изява – рисуване на открито, рисуване онлайн, рисуване като начин да отпразнуваш личния си празник и т.н.. Разбира се, частта с виното също ми е адски любима 🙂 

Оказа се, че моето вдъхновение е да създавам неща от нулата, а не да разплитам заплетени от други хора казуси 🙂

Не бих обърнала гръб на професията, която имам по образование, защото…

Този въпрос ми е изключително труден в момента, когато карам второ майчинство с моята втора дъщеря и трета рожба 🙂 Може би ще мога да се съсредоточа върху едно евентуално връщане към професията, едва след края на майчинството, което се надявам този път да е поне две години.

Всъщност първото ми майчинството „преобърна каруцата”. То ме накара да се замисля, че

предишната ми професия ме ограбваше от към веселост и жизнерадост, а аз точно такива настроения искам да култивирам в дъщерите си.

И искам да съм на тяхно разположение повече време, а не преди 9 ч. и след 18 ч., защото това с работното време е най-големият бич за една майка с малки деца.


Майчинството ме мотивира да:

Да съм по-добра, по-спокойна, разбираща и откликваща към себе си! Дадох си сметка, че ако ти не си окей сам със себе си, ако не си щастлив с това, което правиш, ако си постоянно изнервен и подтиснат, то ти нямаш нищо за даване. И не само, че няма да дадеш, а и ще ограбиш околните.

От децата си не искам да вземам!

Затова реших да дам един шанс на себе си да бъда по-добър човек, по-щастлив пример и да отгледам едни по-красиви версии на себе си – Бориса и Косара 🙂

Искам да науча децата си:

От личен опит ще кажа, че хората съдят много по-жестоко красивите и силните. Затова искам да науча дъщерите си да вярват в себе си! Да се приемат такива, каквито са на даден етап и да се сравнят само с вчерашното си аз.

Ще съм щастлива, ако успея да им влея достатъчно любов, за да не се конкурират нито помежду си, нито с други свои връстници. Мисля, че в новите социални реалности много се размиха личните граници и вече всеки търси да се припознае в някой друг или да бъде признат от определен кръг хора. Е, искам да ги науча да се обичат сами себе си, такива каквито са. Да се обичат и да дават любов. Защото само човек, който е наясно със себе си, представлява добра основа за градеж.

Знам, че ще имат бури в живота си. Искам да се научат да остават цели

Ваня Петрова

бизнес анализатор / изпълнител и инструктор по ориенталски танци
три истории за промяна
Кредит: Личен архив
Коя съм аз:

Аз съм Ванчето, на 33 години, майка на 8-годишната Маги и почти 7-годишния Оги… Малеее, кога мина това време?!

По образование и професия съм:

По образование съм програмист, магистър, горд възпитаник на ФМИ към СУ. Още от 18-годишна започнах работа като програмист, впоследствие преминах и през други роли от разнообразния IT спектър, а точно в момента се подвизавам като бизнес анализатор.

Моята друга професионална страст е:

Ориенталските танци!

Винаги съм обичала музиката и танците, но не съм се занимавала сериозно с тях като дете. За сметка на това се захванах да наваксвам през щурите си младежки години – като се започне от спортни танци, мине се през народни танци и салса, и се стигне до хип-хоп и брейк. В даден период от живота си всеки ден посещавах уроци по различен стил танци.

И така докато един ден, преди 10-11 години, сестра ми ми подхвърли: „Една бивша съученичка започва да преподава ориенталски танци, искаш ли да пробваме?“. И ей така – на шега, на майтап, започнах да посещавам уроци по ориенталски танци, с комерсиалното име „бели денс“. Не след дълго, отново на шега, започнах и да преподавам, разбира се, продължавайки да се уча, развивам и усъвършенствам.

В резултат, към днешна дата, смея да твърдя, че съм професионален изпълнител и инструктор по ориенталски танци.

(Бел.авт. – Ваня е инструктор по ориенталски танци към Dance Academy – София и е един от изпълнителите в шоупрограмата на Violeta Dance Company.)

Моята страст ми дава…

Ооо, откъде да започна… Тази професионална страст, наречена ориенталски танци, е възможно най-„даващата“ страст, която може да съществува!

ДАВА МИ НАЧИН, ПО КОЙТО ДА ИЗРАЗЯВАМ СЕБЕ СИ, ДАВА МИ САМОЧУВСТВИЕ И САМОУВЕРЕНОСТ, ДАВА МИ КРАСИВ ХАРМОНИЧЕН СВЯТ, В КОЙТО МОГА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ДА ИЗБЯГАМ ОТ КАКВИТО И ДА БИЛО ТРУДНОСТИ И ГЛАВОБЛЪСКАНИЦИ.

А нещото, за което съм най-благодарна, е, че тази страст ме научи да отстоявам себе си, без да обръщам внимание на хорското мнение, предразсъдъци и упреци.

Виж още: Любовта към фотографията и уроците от майчинството на Роси от Trips with Rosie

Защо не бих обърнала гръб и на професията, която имам по образование:

Защото тя също ми дава много. Възможност да научавам нови и нови неща всеки ден, да общувам с интелигентни хора (някои от които мнооого вдъхновяващи и мотивиращи), да анализирам, да се ровя, главоблъскам и, най-хубавото, да разрешавам сложни казуси. Удовлетворението от всичко това е наистина огромно!

Неведнъж са ми минавали мисли през главата „А защо да не зарежа IT сферата? Да се занимавам само с танци?!“, но истината е, че не мога нито без едното, нито без другото – сякаш и двете са ми жизнено-необходими, допълват се взаимно и ме правят завършена личност.

Майчинството ме мотивира да:

Казах, че тези двете занимания са ми жизнено-необходими, но всъщност трябваше да кажа „трите“ – ролята на майка е третата ми „професионална“ страст, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. 🙂

Кредит: Личен архив

МАЙЧИНСТВОТО МЕ МОТИВИРА ДА СЪМ ПО-ОРГАНИЗИРАНА, ДА ПРОЯВЯВАМ ПОВЕЧЕ ТЪРПЕНИЕ, НО НАЙ-ВЕЧЕ ДА НЕ СПИРАМ ДА СЕ РАЗВИВАМ, ЗА ДА ДАВАМ ПРИМЕР НА ДЕЦАТА СИ И ДА ИМ ПОКАЖА, ЧЕ НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА ЩОМ ИМА ЖЕЛАНИЕ И ЕНТУСИАЗЪМ.

Искам да науча децата си:

Да вярват в себе си, да са смели, но в същото време и отговорни, да са борбени и независими, да следват мечтите си и да осъзнават, че са господари на собствената си съдба!

Милена Георгиева

фармацевт / собственик на студио за декорации на детска стая
три истории за промяна
Кредит: Петя Василева
Аз съм…

Милена. Тази година навърших така любимите за мен 33 години – число, което е комбинация от щастливата ми цифра. Смятам, че тази възраст е подходящ момент за равносметка на това какво сме постигнали до момента и какви цели бихме си поставили за напред. Всеки мой ден е изключително динамичен, за което много допринасят петгодишният ми син Павел и ежедневните творчески предизвикателства.

По образование и професия съм…

Mагистър фармацевт. Дълго време съм практикувала дейности, свързани с образованието ми, но тайната ми страст винаги е било изкуството. Както се случва в приказките,

когато силно желаеш нещо, съдбата ти дава възможност то да ти се случи.

При мен този момент се провокира от бременността и майчинството.

Моята друга професионална страст е…

Fairy Frames Factory – триизмерни картини в рамка за декорация на детската стая.

Ключът за създаване на домашен уют в интериора се крие в малките детайли. Като повечето жени, които стават майки за първи път, аз исках да обзаведа по най-приказния начин бъдещата стая на сина ми. При детските стаи се оказа обаче, че почти няма избор на подобни декорации, които да можеш да закупиш. Декорации, които да имат силна символика и дори да пресъздават скъп за семейството момент.

В търсенето на такъв продукт се роди самата идея за триизмерна картина, която да е не просто тривиалната „визитка“ от раждането, а приказна история в рамка, която пренася децата в един вълшебен свят на въображението. Затова и в нашите картини, вече повече от три години, сбъдваме желания с русалки, троянски войни, мореплаватели, приказни и анимационни любими герои и, разбира се, принцове и принцеси от магически кралства. Надявам се да разкажем дори повече от 1001 истории с нашите приказни картини занапред…

Виж още: Каква е формулата за успеха в бизнеса и семейството на Елена Мелемова?

Защо направих този професионален завой:

Практикувайки професията ми по образование, натрупах много опит и знания, както и срещи и запознанства, които продължават и до днес. За съжаление, оказвайки грижа на пациентите, фармацевтът ежедневно се сблъсква и с тяхната тревога.

Моята професионална страст ми дава…

Новият ми професионален завой ежедневно ме среща с безкрайно щастливи хора, които ме зареждат с позитивна енергия. Това прави деня ми много по-пъстър и ведър, а аз се чувствам изключително удовлетворена от свършената работа.

Когато превърнеш хобито и страстта си в своя работа, значи си открил идеалната професия.

Майчинството ме мотивира да:

Майчинството определено беше причината за двойно ново начало при мен, в лицето на майка и артист, с мисия да подарява усмивки. Надявам се, че и за в бъдеще ще успявам да се справям еднакво добре и с двете роли, защото първата определено е вдъхновението за втората. Стремя се да бъда родителя, който да бъде най-добрият пример за детето си.

Искам да науча детето си:

Уча го, че всеки опит в живота ни е полезен, но никога не е твърде късно да поемем по нов път, ако това ще ни накара да се чувстваме щастливи и удовлетворени. Всеки трябва да следва мечтите си!

Бел.авт. – Една седмица след като материалът беше готов си дадох сметка, че разказва 3 истории на 3 жени, всяка на 33 години, малко преди Великден

Много можем да си говорим за тройката и нейния смисъл, но в случая само ми се иска да спомена, че едно от нещата, които символизира, е триединството – раждане, живот, смърт/ минало, настояще, бъдеще/ тяло, душа, дух/ идея, израстване, движениеА не са ли тези тройки част от пътя на всички нас, част от нас самите?

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии