fbpx

За какво помага точковият масаж на бебето и как да го правим

Като майки винаги търсим неинвазивни, щадящи и полезни методи за облекчаване на различни неразположения, през които преминават децата ни. Всички сме използвали или сме чували за бабини рецепти, билколечение, хомеопатия, соли. Днес ще погледнем още по-назад в традиционната медицина в търсене на енергийни точки.

Традиционната китайска медицина се слави с изпитаните си алтернативни методи за повлияване на леки или тежки здравословни проблеми. Един от лесните и достъпни начини да се докоснем до нея е акупресурата. Това е масажиране на определени точки в тялото, които отговарят за различни енергийни потоци, органи и системи.

Според китайската медицина в тялото се движат енергийни потоци, които следват определени пътища или „меридиани”. Именно по тях са разположени активните точки, които, ако бъдат масажирани, повлияват на здравето и цялото благосъстояние на организма.

Почти всички части на тялото са осеяни с подобни активни точки, а изучаването им е цяла наука. Тук ще се спра на някои от основните, които са полезни за облекчаване на болки и могат да бъдат от помощ при приспиването на бебетата. Най-хубавото е, че са безвредни и са още един начин за физическо общуване с детето.

Виж още: 30 съвета за първите 30 дни с бебето

точков масаж на бебето
Кредит: Unsplash

Преди да започнеш с масажа 

Всички масажни движения на бебето се правят много леко, с ангелско докосване. Не е необходимо кожата да се зачерви или бебето да усети някакъв дискомфорт и натиск. Затопли ръцете си и използвай само възглавничките на пръстите за масажа. Внимавай, ако имаш дълги нокти. Може да използваш бебешко олио, особено подходящо е при масажните линии по тялото.

Преди да започнеш, намери показаните точки върху себе си, за да ти е по-лесно.

Масажните движения се изпълняват по 5 до 10 пъти, не повече от 10-ина секунди на точка за най-малките и до 30 секунди за бебета над една годинка.

Някои движения може да изпълняваш всеки ден, други само при нужда.

При масаж не дръж пръстите перпендикулярно на точката, защото при движение натискът се усилва неусетно. Опитай да си с максимално отпусната до детето ръка, сякаш го галиш.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Масажни точки и линии

точков масаж на бебето
Кредит: Freepik
* Над центъра на веждите, в средата на челото

Масажирай леко с кръгови движения тези две точки, за да успокоиш детето преди сън.

* Третото око или точно между веждите

Масажирай с движение надолу 5 до 10 пъти, за да подготвиш детето за сън. На много места наричат тази точка „бутон за сън” – движи леко пръста си от точката надолу към носа.

* В основата на веждите

Масажът на тази точка действа за успокояване на енергията на малчугана.

* В центъра на скулите

Масажирай леко при гадене от пътуване, болки в коремчето или дискомфорт от никнещи зъби.

* Външният ъгъл на ноздрите, над горната устна

При проблеми със синусите масажът трябва да помогне за облекчаване.

* Двете точки под ключицата

При нужда можеш да масажираш за стимулиране на имунната система.

* Гръдната кост, между гърдите

Масажирай леко при кашлица и за засилване на имунната система. 10 леки поглаждания са достатъчни за стимулиране на тимусната жлеза, която се намира там и играе ключова роля за имунната система през първите пет години от живота на детето.

* На крака между палеца и показалеца

От ямката между двете пръстчета прокарай нежна масажна линия по горната страна на стъпалото – при болка от никнещи зъбки и натрупани негативни емоции.

точков масаж на бебето
Кредит: Freepik
* Масаж на стъпалата

В рефлексотерапията ходилата представят цялото тяло с всички органи и системи. Затова не пропускай да масажираш нежно стъпалата и всички пръстчета, за да подобриш общото състояние на детето. Пръстчетата са особено важни за облекчаване на болки в главата, зъбите и синусите.

* Под гърдите

С леки движения в полукръг ще помогнеш на бебчо за отпускане на диафрагмата.

* Над пъпчето

Това е единственото масажно движение, което се изпълнява с лек натиск. То се прави в полукръг, по посока на часовниковата стрелка (следвайки дебелото черво) и помага при запек на бебето.

Виж още: Бабини илачи за силен имунитет – 9 лесни рецепти, които да опиташ

______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние или с това на членовете на семейството ти.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии