fbpx

7 от най-актуалните тенденции за лично здраве, профилактика и дълголетие

Тенденции в здравето и дълголетието – повдигаш ли вежда като чуеш това? Звучи ли ти малко странно? Причината навярно е, че вече сме доста изтощени от гледането на клипчета, колко ценен е чиа пудингът или сухото четкане на кожата против целулит. Това са неща, които вероятно си пробвала и вече имаш нужда от нови, по-стойностни, идеи за лична грижа.

В нашия екип се интересуваме живо от това какво е актуално в момента по света по темата за дълголетието и подобряване на качеството на живот. Следим много източници, тестваме самите ние, слушаме подкасти и четем книги, за да можем да сме информирани и в час с тенденциите. И тъй като е пролет и е време именно да погледнем към здравето си, решихме да споделим знанието и информацията си с теб под формата на 7 от най-актуалните тенденции, свързани с личното ти здраве, профилактика и дълголетие. Тази статия е начало на една по-обширна тема за здравето и профилктиката, която стартираме на нашия сайт.

Истината е, че тенденциите често помагат да откриеш и учиш нови неща. Ако имаш критично мислене, те наистина могат да са полезни и дори забавни. Могат да те насочат към най-новите технологии, които ще ти помогнали да се грижиш и следиш по-добре здравето си в домашните условия, да живееш по-качествено и по-дълго!

1. Технологии за наблюдение на личното здраве

Години наред биохакерите и диетолозите успешно разработват методи, с които да проследяваш своето здравословно състояние сама. Виж три от тях, които си струва да използваш в ежедневието:

Мониторинг на глюкозата

Комплектът включва сензор с предавател, който се поставя върху кожата, най-често на гърба или ръката. Той предава информация за това как тялото ти реагира на храни, настроения и други външни фактори, директно на смартфона ти. Някои хора използват този мониторинг, за да подобрят инсулиновата си чувствителност и да обърнат състояния на преддиабет. Бременните следят показателите си по време на гестационен диабет. А други използват технологията за подобряване на симптомите, свързани с честите скокове на глюкозата, като умора, наддаване на тегло, силни емоции и други.

HRV устройство

Друго ценно технологично откритие, което да използваш в ежедневието, е HRV устройството. С него държиш здравето си в свои ръце. HRV (Heart Rate Variability) е променливост на сърдечната честота. С този уред измерваш здравето на сърцето си. Важно е да го правиш по едно и също време на деня (най-добре сутрин) и в една и съща позиция на тялото. Устройството дава актуална информация дали си в добра форма, дали хранителният ти режим и тренировки са най-подходящи за теб, дали стресът не ти е в повече. Благодарение на HRV устройството лесно можеш да разбереш от какво има нужда тялото ти в момента – почивка или възможност да поработиш още малко. Преди подобни данни можеха да се извлекат само от ЕКГ (електрокардиограма), направена от лекар-специалист в болнична среда. Сега можеш да проследяваш здравето на сърцето си всеки ден, което е най-добрата профилактика.

Домашна лаборатория
тенденции за лично здраве, профилактика и дълголетие
Снимка: techguide.com.au

Ако предходните две предложения са сравнително познати, то една от най-новите и актуални тенденции в личното здраве, е домашната лаборатория The Withings U-Scan. Тя е с диаметър само 90 мм и лесно се помества във всяка тоалетна чиния. Нейното предназначение е да предоставя незабавна снимка на баланса на тялото, чрез наблюдение и откриване на биомаркери в урината. Едновременно с това, устройството предлага полезни съвети за подобряване на здравето. Докато профилактичните изследвания на урината обикновено се извършват само веднъж годишно, с U-Scan имаш редовен достъп до тези показатели от комфорта и уединението на собствената ти баня.

2. Бъдещето на дълголетието

Всички погледи са насочени към професора по генетика от Харвард, д-р Дейвид Синклер, и неговата книга „Защо стареем и защо това не се налага“ (Lifespan: Why We Age—and Why We Don’t Have To). Макар да е публикувана преди няколко години (2019 г.), тя продължава да се анализира и тълкува, а теориите му вече не звучат толкова невероятно. Есенцията на книгата можете да чуете и в подкаста на д-р Синклер Lifespan Podcast – наличен е в масовите платформи за подкасти.

Прозренията на д-р Синклер за дълголетието и борбата със стареенето са наистина практични – периодично гладуване, излагане на студ и упражнения с правилната интензивност. Други зависят от технологии в медицината, които все още се разработват, като добавки, забавящи стареенето, и генна терапия. Д-р Синклер има един много емблематичен цитат, който синтезира неговата теория за дълголетието:

„Стареенето е болест и тази болест е лечима.“

Дейв Аспрей, основателят на Upgrade Labs, известен като „Бащата на биохакерството“, също подкрепя теорията на д-р Синклер. През последните две десетилетия Дейв работи със световноизвестни лекари, изследователи, учени и глобални изобретатели, за да разкрие най-иновативните методи, техники и продукти за подобряване на умственото и физическото здраве и дълголетие. Целта му е да даде възможност на всеки, с информация и знания, да отключи своя „свръх човек“ на всяка възраст. Самият той планира да живее много след 100-годишна възраст и продължава да споделя всичките си лични тестове и изследвания в своя сайт.

3. Уелнес тестване у дома

От началото на годината се забелязва бум в комплектите за тестване у дома, в световен мащаб. Марки като Everlywell предлагат всякакъв вид тестове, от чувствителност към определени храни, до такива за откриване на тежки метали в организма, които можеш да правиш в домашния условия.

Тестове за плодовитост

Особено популярни са специализираните тестове за плодовитост, предоставени от марки за репродуктивно здраве като Natalist. Екип от лекари и майки създават пакет „Зачеване“, който включва всичко необходимо за планиране на зачеването. Това са инструменти за проследяване на менструалция цикъл и за изчисляване на фертилния прозорец, тестове за овулация и бременност, книга за зачеване и плодовитост. Всичко това увеличава шанса за забременяване и планиране на живота ти като родител.

Кожни тестове

Понякога усещаш, че кожата ти е по-суха или раздразнена, ноктите по-чупливи, а косата е загубила блясък. Това най-често се дължи на хормонални нарушения. Марката за грижа за кожата Veracity оценява факторите за здравето на кожата с тест със слюнка. Освен актуален резултат, получаваш и персонализирани препоръки за продукти, добавки и полезни хранителни навици.

Голяма част от козметиката е с противоречив състав – помага за едно, но вреди на друго, най-вече на хормоналния баланс. Благодарение на теста, който се прави в домашни условия, можеш да разбереш кои козметични продукти са най-подходящи за теб и твоето здраве. Освен това ще получиш съвети за по-добър начин на живот и хранене, който да възстанови хормоналния баланс в тялото ти. Все пак красотата винаги идва отвътре навън!

4. Пептидна терапия

През последните години употребата на пептиди в здравеопазването нараства и вече е широко достъпна като опция за лечение на множество състояния. Пептидите са градивните елементи на протеините и са съставени от аминокиселини, които работят за регулиране на различни биологични функции и процеси. В човешкото тяло има над 7000 известни пептида, като всеки е отговорен за улесняването на различен отговор и действие в тялото.

Някои от функциите на пептидите включват:
 • облекчение на болката;
 • възстановяване на меките тъкани;
 • ускоряване на лечебните процеси;
 • насърчаване загуба на тегло;
 • натрупване на чиста мускулна маса;
 • обръщане симптомите на сексуална дисфункция;
 • подобряване на производството на хормони.

Въпреки че телата ни естествено произвеждат пептиди, техният брой и качество намалява с възрастта. Пептидната терапия възстановява броя на пептидите. Тя се прилага чрез подкожни инжекции, но има и вариант с локални кремове, спрейове за нос или с перорални форми. Терапията може да бъде изцяло персонализирана според уникалните нужди и цели на пациента.

тенденции за лично здраве, профилактика и дълголетие
Снимка: Frepik.com
Предимства на пептидната терапия:
 • Ускорява оздравителните процеси;
 • Балансира нивата на хормоните;
 • Намалява болките в ставите и мускулите;
 • Подобрява когнитивната функция и паметта;
 • Подобрява качеството на съня;
 • Увеличава нивата на енергия, издръжливост и сила;
 • Регулира високото кръвно налягане;
 • Стимулира растежа на косата;
 • Подсилва имунитета;
 • Намалява признаците на стареене .

Важно: Пептидната терапия се извършва само от специалист, след преглед и консултация.

5. Заземяване

Спомняш ли си как тичаше боса като дете, как се разхождаш боса по плажа или заравяш пръсти в свежата трева в планината? Това е заземяване и то е изключително важен елемент, за да живееш по-здрав и дълъг живот. Свързването със земята, посредством босите ти стъпала, има чудодейни ефекти за тялото ти. Тайната се крие в електрическия заряда на земята, който си взаимодействат с теб. Представи си, че тялото ти е батерия, има положителни и отрицателни заряди. Всички вълни, които преминават през теб – интернет, радио, телевизия, телефон, натрупват в тялото ти отрицателен заряд, който сваля защитната стена на имунитета ти и стимулира възпалителни процеси в организма.

Босото ходете по земята обаче те зарежа с положителни заряди. По този начин естествените защитни сили на тялото ти се възстановяват!

Заземяването лекува:
 • причините за възпаления в организма;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • мускулни увреждания;
 • хронична болка;
 • депресия и лошо настроение;
 • стрес и умора;
 • психически заболявания.

Най-добрият вариант е да се заземяваш по 10 минути всеки ден.

Снимка: Frepik.com
Видове заземяване

Освен на ходиш боса по земята, има още два приятни начина да се свържеш с нея и нейното оздравително действие. Единият е да легнеш на земята. Така ще увеличаваш контакти между кожата и земята. Легни на тревата в двора, парка, гората или на пясъка на плажа. Другият вариант е да се потопиш във вода. Тя също може да се използва за заземяване. Плувай в море, река, минерални изводи, застани под водопад. Важно е водата да идва от природата, а не от канализацията.

Препоръчвам да гледаш филма “Заземяване”.

6. Живот според хормоналния цикъл

Що се отнася до здравето и дълголетието на жените, особено важно е да се съобразяваш с твоя хормонален цикъл. При всяка жена той е с различна продължителност, но за здравословно се смята между 21 дни и 35 дни. Ние не сме устроени да бъдем активни през целия период и, ако следваш естествените си цикли, ще живееш много по-добре.

Първата фаза – менструация

Обикновено тази фаза трае между 3-7 дни. Това е време за почивка и обръщане навътре. В тези няколко дни се чувстваш по-изтощена, както физически, така и емоционално. Имаш нужда от тишина, спокойствие и притихване, за да не губиш и без това намалената си сила и енергия. Съзнателно се възползвай от възможността да размишляваш и да се съсредоточиш върху освобождаването от неща, които вече не са ти нужни в живота.

Втора фаза – фоликулярна фаза

Тя е между 6 и 12 ден на цикъла. Това е времето да твориш, работиш, тренираш. Тъй като яйцеклетките започват да узряват за овулация, нивата на естроген се увеличават. Това те кара да се чувстваш енергична, уверена и общителна. Можеш спокойно да планираш, предприемаш смели действия и изпробваш нови неща.

тенденции за лично здраве, профилактика и дълголетие
Снимка: Frepik.com
Трета фаза – овулация

Между 13–18 ден от цикъла. Това е времето за забавления, общуване, удоволствия. Нивата на естроген достигат своя връх, което означава, че социалните ти умения са на най-високо ниво, а кожата ти е чиста и сияйна. Избликът на тестостерон повишава либидото, затова се чувстваш много по-уверена. Дай приоритет на удоволствието и насладата, независимо дали това е вечеря в любимия ресторант, романтичен уикенд или среща с приятели.

Четвърта фаза – лутеална фаза

Между 19-28 ден от цикъла. Време е да намалиш задачите в натоварения си график и да забавиш темпото. Нивата на естроген са спаднали и нов хормон управлява шоуто – прогестерон. Той има успокояващ ефект върху тялото, карайки ума ти да се забави, нивата на кръвната захар да се стабилизират и енергийните ти нива да намалеят. Сега мозъкът ти е ориентирани към детайлите. Имаш повече желание да се грижиш за себе си. Използвай фазата да подредиш гардероба си или да организираш храната за месеца.

Съвет: Много жени намират тази фаза за предизвикателство, защото тогава започва ПМС. Но ПМС често е признак за скрит хормонален дисбаланс. Ако се бориш с него всеки месеца, консултирай се със специалист.

Виж още: Как да се храниш според фазите на месечния цикъл

7. Раздвижи лимфата

Лимфната система е много по-важна, отколкото си мислиш. Тя е съществена част от имунната система и защитава организма от болести и инфекции. Поддържа баланса на течността между кръвта и тъканите, и насърчава усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества чрез храносмилането. Лимфата иска да се движи, за да върши своята работа в защита на организма. За целта ето как да поддържаш лимфната си система здрава:

Редовни упражнения

Докато кръвта се изпомпва от сърцето, лимфната течност се изстисква през съдовете, по време на физическа активност. Едно от най-добрите неща, които да направиш, за да поддържаш лимфната си система здрава, са упражненията. Не е нужно да се претоварваш, важното е да движиш всяка част от своето тяло, всеки ден.

Снимка: Frepik.com
Упражнения за дълбоко дишане

Движението на мускула на диафрагмата, чрез дълбоко дишане, също помага на течностите да циркулират. Можеш да го комбинираш с медитация или просто да го включиш в сутрешната си рутина. Дълбокото дишане, не само ще раздвижи лимфата, но и ще ти помогне да се чувстваш по-спокойна.

Хидратация

Приемът на достатъчно вода е от решаващо значение за здравето на лимфата. Когато си дехидратирана, през тъканите преминава много малко лимфа и в организма ти застояват много вредни бактерии. Водата ще държи лимфната система в изправност и лесно ще изхвърля токсините от тялото ти.

Съзнателната грижа за твоето здраве и профилактика, неминуемо ще ти помогне да водиш по-качествен и щастлив живот, както и да се докоснеш до красотата на дълголетието!

За финал искаме да споменем още веднъж, че нашият екип не е съставен от лекари и целта на статията е да представи тенденциите, актуални по света днес. Ако имате въпроси или съмнение относно някоя от тенденциите, най-добре е да се посъветвате с вашия лекуващ лекар преди да я започнете.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии