fbpx

Вяра Георгиева и Tabula Rasa в помощ на родителите от първия ден

Целеустремена, енергична и една идея по-неспокойна, отколкото ѝ се иска – така Вяра Георгиева описва себе си в личен, но и в професионален план. Разликата между двата дори не прави. И е напълно разбираемо. Именно личният ѝ опит на майка вдъхновява професионалното приключение, в което се впуска. Вяра е двигателят на Tabula Rasa, бранд за занимателни и развиващи продукти за бебета и деца.

Името е избрано не случайно. В превод от латински означава „чиста дъска” и олицетворява идеята, че всички ние идваме на този свят с едно отворено съзнание, бяло платно, върху което опитът оставя своите следи. Ролята на родителите е да помогнат на децата именно с изграждането на този опит. Това обаче не е никак лесна задача, особено в едно свръх консуматорско общество, където предлагането надвишава търсенето многократно.

Как тогава да отсеем истински полезните продукти, тези, които ще дадат, а няма да отнемат от развитието на детето? На мен лично много ми хареса водещият принцип на Tabula Rasa„малкото понякога е повече” и мисля да започна да го прилагам все повече във вземането на потребителски решения.

Монохромният дизайн на продуктите също не е избран случайно, но какво се крие зад него и как подпомага ранното детско развитие, оставям те да разбереш от самата Вяра.

Кредит: Личен архив
Вяра, вдъхваш живот на латинския израз tabula rasa. Какво е значението му за теб и как реши да го интерпретираш в своите продукти?

Темата за това дали човек се ражда такъв, какъвто е, или средата го оформя, винаги ме е занимавала. Още преди да имам деца и да усетя огромната отговорност в това да участваш в създаването на живот.

Учила съм философия и психология и понятието tabula rasa ми беше познато и близко до разбиранията ми. А именно, че

човешкото познание се формира с опита, с всичко, което виждаме, чуваме, усещаме. Светът не е нищо повече от нашето възприятие за него.

Идеята за моето начинание дойде заедно с името си. И предвид че фокусът ми е най-ранната детска възраст, непосредствено след раждането, „чистата дъска“ беше най-подходящата метафора.

Защо черно и бяло са цветовете на Tabula Rasa?

Черното и бялото символизират за мен зараждането на идеите, тъй като първите седмици от живота си децата не разпознават цветове. В последствие реших, че ще продължа само с тези два цвята и в по-голямата възраст.

С изчистения, монохромен дизайн на продуктите искам да покажа и друго от посланията на Tabula Rasa. Това, че родителството може да бъде лесно, че продуктите не е задължително да се делят на момичешки и момчешки, че малкото понякога е повече

Разкажи ни за различните продукти и какво послание носи всеки от тях?

Всички продукти са ориентирани към ранно детско развитие, стимулиране нa сетивата и активно изграждане на връзката дете – родител. Старая се да ги замислям така, че всеки продукт да има повече от едно приложение и да се ползва с порастването на детето.

Любимо ми е, когато заедно с децата измисляме нови приложения за картите ни и нямаме търпение да ги споделим с последователите си. 

tabula rasa вяра георгиева
Кредит: Личен архив
Последната година изправи всички хора пред много предизвикателства в професионален план. Но ти съумяваш да откриеш вдъхновение и сили да стартираш собствен бизнес. Как се реши да направиш тази смела крачка в една толкова неизвестна посока?

Стартът наистина съвпадна с много тежък период, но идеята узряваше в мен отдавна и съчетава всичко, което обичам да правя, и което ме вълнува. Помня как работехме по логото и посланията на бранда и всичко изглеждаше като на шега. Питах се имам ли смелостта реално да започна. Но бях убедена, че го искам, имах подкрепа и вярвах много в успеха на начинанието си. Самото желание да творя, да създавам и да споделям опит ми даде сили и увереност да действам

Срещна ли трудности, имаше ли колебание и как се справи?

Имах и все още имам понякога трудни моменти, повечето са бариери в мислите ми, които сама си създавам, както и моменти на умора, разколебаване и липса на увереност. При мен, за радост, тези състояния не траят дълго, бързо се отърсвам, мотивирам и продължавам напред. Споделям постоянно притесненията си със съпруга ми и с хората, с които работя, и заедно много бързо ги преодоляваме

Какво би казала на всяка майка, която усеща в себе си порив да създаде нещо свое, но не може да събере смелост да скочи”?

Подготовка, подготовка и пак подготовка преди скока. Да не отлага, но и да не прибързва.

За мен един бизнес не е спонтанна хрумка, към която да се подходи лекомислено. Иска се информираност, проучване, преценяване на различни възможности и още много.

Tabula Rasa е първото ми начинание, но имам много години опит зад гърба си в корпоративна среда, много обучения и информация, които са ми безкрайно полезни сега. 

tabula rasa вяра георгиева
Кредит: Личен архив
Като майка и човек, който създава продукти за деца, какви са наблюденията ти върху пазара на детски стоки у нас в последните години? Какво е търсенето и какво предлагането? 

Огромни са и двете. Което от една страна е добре, защото има от всичко за всеки. Аз умишлено избягвам прекомерното купуване на играчки и затрупването на децата с вещи. Казвали са ми, че прекалявам в посока да им предлагам развиващи занимания. Все пак са деца, искат да играят. За мен играта и ученето не се противопоставят, а напротив.

Хубаво е, че сега наистина има много информация и могат да се намерят качествени продукти за деца. С едно наум съм винаги, когато нещо стане модерно и се рекламира силно.

Пазарът на детски продукти продължава да е силно ориентиран към родителите, нали те купуват все пак. Например, търсят се и се предлагат изключително много персонализирани ПРОДУКТИ с имена, но за едно новородено, това е напълно излишно.

Това се прави за родителя. Аз предпочитам и избирам практичността, функционалността

Какво би казала на бъдещите майки, на тези, които съвсем скоро са родили – кои са наистина важните неща, от които децата и родителите им се нуждаят?

На първо място за мен е надеждната съвременна информация, която касае раждането, храненето, отглеждането на детето. Когато си уверен, че взимаш правилните решения за детето, си по-спокоен родител, от което и двете страни печелят

На сайта на Tabula Rasa представяш своето семейство – съпруга ти Денис и двамата ви сина – Христо и Теодор, като хората, с които заедно сбъдвате една мечта. Би ли ни разказала малко повече за своите най-близки хора и каква подкрепа получаваш от тях?

Tabula Rasa се настани в живота ни и промени ежедневието на всички ни. Към по-добро мога да кажа. Налага ми се да работя много повече и въвличам малко или много членовете на семейството в това.

Съпругът ми Денис ме съветва основно по стратегическите и финансовите въпроси. Той има много повече опит от мен в бизнеса и търся често мнението му. Не винаги го слушам. 😊

Големият ми син Христо доста е надраснал самите продукти. Затова пък има интерес към социалните мрежи, помага ми със снимки и видеа, разпитва ме за продажбите. Теодор е малкият ни тестер, играе с продуктите, подсказва ни идеи, без дори да го осъзнава.

В крайна сметка най-хубавото в сбъдването на една мечта е да има с кого да я споделиш

tabula rasa вяра георгиева
Кредит: Личен архив
А какво би ни казала по въпроса за така търсения баланс от всяка една работеща майка – между работа и семейство, как го постигаш ти?

Не го постигам. Но и не го търся. За мен семейството е на първо място. Останалото се нарежда след това.

Темата за баланса е някаква химера, която, според мен, кара жените и майките само да се чувстват неспокойни и непълноценни.

Имам добри дни, в които всичко ми върви с лекота и се чувствам супер. Къщата е подредена, децата послушни и нахранени, задачите вървят с лекота. Имам и други дни, които са точно обратното. Гледам да не се фиксирам във вторите и да не си образувам чувство на вина

Преди появата на първото дете, майчинството също е tabula rasa за всички жени. Какво има днес на твоята бяла дъска, години след като ежедневно я запълваш?

На моята дъска има вече доста опит и увереност в родителския стил, който съм избрала и практикувам. Има и много въпроси и с порастването на децата те не намаляват. Та моята бяла дъска е неизменно пред мен, запълвам, трия, пиша отново, коригирам и така постоянно

Как би довършила изреченията:

Черното е… простота, съвършенство.

Бялото е… нещо, което ме вдъхновява.

Децата са… урок, дар, радост.

Родителите са… дом, утеха, опора.

Предприемачеството е… възходи, падения, реализация.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии