fbpx

С дете на ресторант? Ето 10 трика как всички да имат спокойна вечер

Спомням си (макар и бегло) посещенията на заведение без дъщеря ми. Спокойствието да разгледаш менюто без да бързаш, защото някой е озверял от глад. Насладата от всяка хапка храна, без някой да те дърпа за ръкава. Удоволствието от поръчката на десерт… Сега нещата изглеждат по съвсем различен начин, но въпреки това си харесвам новото нормално и то най-вече защото мисля, че „му хванах цаката”. В началото идеята да отидем семейно на заведение беше изпълнена с леко напрежение и разиграване в главата ми на всевъзможни сценарии на един и същи филм със заглавие „Какво може да се обърка?”, но сега вече съм доста по-уверена, защото имам своите „тайни оръжия”.

Разбира се, хората без деца най-вероятно ще кажат: „Защо изобщо си го причиняваш?”. Поне аз така си мислих, когато нямах дете. Не разбирах родителите на съседната маса, които крещяха и се бориха с тръшкащи се деца. Е, сега знам, че въпреки трудностите и те са хора, и те имат нужди и искат за малко поне да се почувстват като всички останали… Или пък просто да хапнат извън вкъщи, дори за една вечер… А и в крайна сметка, нали трябва да ги социализираме тези деца (а и нас самите 🙂 ).

Възможно ли е обаче „и вълкът да е сит, и агнето цяло”? Възможно ли е мама и татко да се насладят на спокойни мигове, а детето/децата да се забавляват, без да вдигнат заведението във въздуха? Тук съм, за да ти кажа: „Да! Възможно е!”. Разбира се, нужна е предварителна подготовка, както с почти всеки друг аспект от родителството. Но пък си заслужава. Аз имам чудесен пример в това отношение. Моя приятелка (която не, няма педагогическо образование) винаги тръгва подготвена със забавления за своите деца и успешно се справя с мисията „С деца на заведение”. От нея се вдъхнових и се опитвам винаги да имам под ръка всякакви занимания за дъщеря ми, които да привлекат вниманието ѝ, докато чака храната си или пък да я забавляват, докато ние се нахраним, след като тя е приключила за 1 минута.

Днес ще споделя с теб 10 от моите фаворити и се надявам да са от полза за всички членове на семейството в името на доброто ви съвместно изкарване!*

Виж още: Лесни, полезни и интересни летни игри за деца

С дете на ресторант
Кредит: Freepik

Разбира се, важно е да уточня, че макар някои от предложенията да имат потенциала да осигурят няколко мига спокойствие на мама и татко, ако имаш едно дете, то може би с останалите ще се наложи да се включиш в заниманията и да участваш с мъника. Не казвам, че е идеалният вариант, но в крайна сметка той/тя няма да спре да търси внимание, така че по-добре е да се настроиш от по-рано, че ще трябва да го осигуриш.

1. Магнитни игри за цялото семейство

Открих тези страхотни игри не къде да е, а именно на заведение, когато бяхме с приятели и тяхната дъщеричка. Тя извади от раницата си магнитно бинго и с моята дъщеря прекараха почти цялото време играейки именно на тази игра. Разбира се, не се поколебах да се сдобия и аз с такова. Докато бях в магазина, видях, че всъщност има огромно разнообразие от предложения – според възрастта и интересите на детето.

Плюсът на тези игри е, че са супер компактни, можеш да ги сложиш и в дамската си чанта. Минусът е, че определено са за малко по-големи деца, които няма да лапат магнитите, а и няма да ги загубят твърде лесно. Но пък са супер забавни както за децата, така и за родителите.

2. Книжки за оцветяване с вода

Ако детето обича да оцветява, то подобна книжка си е задължителна придобивка! За моя изненада, на дъщеря ми изобщо не ѝ омръзва. Докато приключи последната страница, първата е изсъхнала и тя започва отначало.

Големият плюс на тези книжки е, че оцветяването не цапа, защото се случва с вода. Така избягваме и драмата със счупени моливи или непишещи флумастери. Друг бонус е, че към картинките има и задачи, като например детето да открие скрити картинки докато оцветява или пък трябва да излезе от лабиринт.

На пазара ще откриеш огромно разнообразие от подобни книжки на различни марки, с различни герои, които да се харесат на всяко дете. У нас фаворит, разбира се, е книжката с Пепа Прасето. 🙂

3. Аксесоари за оцветяване

Продължавам с предложения за любителите на оцветяването и рисуването. Бял лист и моливи/флумастери може да свърши чудеса по отношение на задържане на вниманието на детето. Тук моят трик е да залагам на джобни размери – както за флумастери и моливи, така и за скицник/тефтер. Това ми помага и да ги разгранича от стандартните, които са за игра вкъщи. Мини комплектът стои в отделна раничка, заедно с другите играчки, които са подходящи за пътуване или излизане и така значително си улеснявам живота.

Според възрастта, на пазара можеш да откриеш разнообразни предложения, алтернатива на стандартните моливи и флумастери. Има вълшебни маркери, моливи, комбиниращи няколко цвят в един, бели, които всъщност не са бели… Изобщо опции има много, само трябва да разгледаме и да видим какво ще ни хареса.

4. Изтриваеми карти с маркер

Тук има огромно разнообразие от комплекти, с които можеш да се сдобиеш – според възрастта и интересите. Ние имаме няколко и всички са любими! Открих за себе си, че предложенията на издателство „Клевър бук” са най-разнообразни и със супер качество. Дъщеря ми не само се забавлява, но и учи с тях – букви, цифри, гатанки

Най-неочакван за мен беше интересът ѝ да почиства картите. В момента, в който приключи с някоя, иска мокра кърпичка, за да си я изчисти и прибере. Съответно това печели още време, защото картите в комплект никак не са малко, а тя държи всяка от тях да е добре почистена и готова за нова употреба, когато му дойде времето. 🙂

С дете на ресторант

5. Винаги с книга под ръка

Тази идея е особено подходяща за по-големи деца, които вече могат сами да четат или пък дори тепърва се учат. Но може да бъде полезна и при по-малки, ако просто обичат да разглеждат страниците и сами да си измислят истории.

Освен с текст и картинки, книгите могат да забавляват децата и по други начини. Вкъщи голям хит са книжките със стикери, които, освен история, предоставят и любимо занимание. Книжки с лабиринти и други задачи за изпълнение също са чудесна възможност детето да развие въображението си.

С дете на ресторант

6. Пъзел в удобен формат

Пъзелите са любимо занимание на повечето мъници, но за съжаление няма как мама и тате да мъкнат кутии с пъзели по заведенията, нали? За мен чудесна алтернатива са книжките с пъзели в много удобен формат.

Според възрастта можеш да откриеш предложения с различни на брой парчета. Всяка страница има пъзел в картинка, която е част от историята. Така получаваш 2 в 1 – книжка + пъзел. По-малкото на брой парчета са си чудесна опция именно за заведение, където не върви да извадим пъзел с 50+ парчета. За да затрудниш малчугана, можеш да извадиш всички парчета от всички страници и да трябва да им търси местата. 😉

7. Мини фотограф в действие

Тази идея отново си „откраднах” от мои приятели, които бяха подарили на дъщеря си за рождения ден детски фотоапарат. Тя не се отделяше от него! И понеже моята дъщеря също обича да снима, но с телефона ми, реших, че много по-добра опция ще е да си има свой фотоапарат. На първо време изрових отдавна забравения ми стар мини цифров фотоапарат. Перфектен размер за нейните малки ръчички. Ако и ти имаш някое подобно устройство, което събира прах в някой шкаф, може спокойно да го дадеш на детето, за да разбереш дали би имало интерес.

При нас се оказа истински хит! Дъщеря ми снима всичко и навсякъде. Особено интересно ѝ е като сме на ново място, като на заведение, например, където реално има толкова много интересни неща за снимане. След всяка фотосесия пък се прекарва не малко време в преглеждане на кадри, обсъждане и триене – като истински професионалист.

Не знам дали реално ще ѝ купя детски фотоапарат, за момента не виждам смисъл, но пък са супер готини като визия, освен това са с гумено покритие, така че не е нужно родителите да се притесняват за евентуални щети.

8. Ролеви игри с животни

Споделям ти един от безспорните хитове вкъщи – фигурките-животни на SCHLEICH. Със сигурност си ги виждала в големите вериги детски магазини, там имат цели щандове, отрупани с всевъзможни животни – от фермата, от джунглата, от гората. Отначало купих на дъщеря ми само едно коте, защото тя много обичаше котки, но постепенно колекцията започна да се увеличава, когато тя откриеше нов любим герой от някоя книжка. Скоро събра достатъчно, за да си разиграва сценки с тях и да иска да ги носи навсякъде с нас.

Чудесна опция са както за по-малки деца, които да участ с тях различните животни и животински звуци, така и за по-големи деца, които могат да си измислят различни игри и така да прекарват не малко време в занимания с тях. Страхотен плюс за мен е, че точно животинките на тази фирма са супер реалистични, изработени са от специален восък и страхотно стимулират въображението както на малки, така и на големи!

С дете на ресторант

9. Магнитен конструктор

Май само с този конструктор още не сме се сдобили вкъщи, но скоро се видяхме с приятели, чието дете имаше такъв и дъщеря ми много се захласна по него. Доста време прекараха да правят различни фигурки. Не знам дали защото самото занимание им беше интересно или пък щракането на магнитите един към друг ги забавляваше, но определено подобен конструктор се харесва на малчуганите.

На пазара можеш да откриеш разнообразие от предложения – по брой парчета и форми. Хубавото е, че има базови опции, с които да започнеш и след това да надграждаш, ако видиш, че детето има интерес. Именно базовите опции са чудесни за вземане навън, в малка кутийка или торбичка, защото са с по-малко на брой пачета.

10. Мемори игри

За финал оставих едно от любимите занимания на дъщеря ми, а именно мемори игрите. Не съм сигурна вече колко имаме вкъщи, но специално една стои в травъл несесерче и винаги е в раничката ѝ с играчки, щом излезем от вкъщи.

Освен занимателни, тези игри развиват паметта на децата, което си е бонус! Можеш да потърсиш игра с любими герои на твоето дете, за да има допълнителен стимул да прояви интерес към нея. Често, дъщеря ми се заиграва сама с нейната игра, използвайки някоя от плюшените си играчки за „противник”.

Бих ти препоръчала за навън да не вземаш игра с прекалено много плочки, защото рискуваш лесно да загубите някоя.

________________________________

* Селекцията не е спонсорирана, а е направена на база личния опит на автора.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии