fbpx

Как да помогнем на майката – съвети от един баща

Както добре знаеш, сайтът ни е насочен към майките, техните преживявания и емоции, свързани с трансформиращата сила на майчинството. Но мъжката гледна точка в процеса също е от значение и ние не искаме да я подценяваме. Затова изказваме адмирации и към подкаста „Нов човек”, чийто медийни партньори сме, за инициативата да представят родителството през погледа и на бащата.

Именно балансът между двамата родители, между техните нужди, желания и очаквания е гаранция за справянето с най-голямото предизвикателство пред една двойка, а именно – появата на децата. Често, като майки, сме склонни да се нагърбваме с цялата отговорност и, съзнателно или не, да изолираме таткото, вместо да търсим именно него за подкрепа, помощ и съвет. Затова, да чуем и мъжката гледна точка, ни се стори толкова ценно и различно.

В новия епизод на подкаста водещите Олга Василевска и Стефи Стоянов посрещат Георги Павлов. Професионалист с богат опит в промишлеността и имотния бранш, но и отговорен баща на своите две деца. Появата им тотално преобръща мирогледа на Георги – не само към света, но най-вече към майката – към нейните чувства и нужди. Със своя аналитичен ум той подхожда към родителството и партньорските отношения, за да открие най-добрите решения на всяко, иначе трудно на пръв поглед, житейско уравнение.

За наш късмет, отговорите ни ги дава наготово 🙂 Затова не пропускай да чуеш новия епизод на „Нов човек”. Само там ще разбереш и защо Георги, Олга и Стефи се разплакват в ефир. А при нас те очаква малка доза от житейската мъдрост на този баща, който има няколко приятелски съвета към всички майки

Виж още: Как да съхраним връзката си след появата на детето?

съвети от един баща
Кредит: Дея Атанасова

Големите очаквания

Жените често си говорим и недоволстваме за очакванията, които близки и не толкова близки хора имат към нас, когато, според тях, вече ни е време за деца. Но, оказва се, мъжете също се сблъскват с подобен натиск, споделя Георги. Просто той е по-мек и много по-културен. Въпреки това, за него сякаш не се говори достатъчно и мъжете не изглежда да страдат толкова, колкото жените, които често се усещат сами, осъждани и упреквани.

Да чуеш един баща да говори за своя път към децата, за зараждащото се желание, за заобикалящата го среда на близки и приятели с деца, те кара да се замислиш, че, може би, мъжете и жените все пак не са от различни планети. И, може би, преминаваме през доста по-сходни преживявания, отколкото сме предполагали.

Да бъдеш баща

Опитвала ли си се да погледнеш на родителството от гледната точка на партньора си? Какво е за него да бъде баща? Какво му дава? Как го е променила появата на детето? Олга и Стефи задават всички тези въпроси и още много други на Георги. А той, изглежда, е имал време да осмисли всеки един отговор.

Дъщеря му се ражда, когато той е на 40 години и му помага не само да разбере по-добре себе си, но и ролята на майката в уравнението. На него самия му се налага да бъде на разположение 24/7, защото скоро след като става баща, се развежда със съпругата си и има дни, в които грижата за малката е изцяло негова.

Именно това стечение на обстоятелствата му помага да разбере по-добре майките, които по презумпция са тези, поемащи грижата 24/7. И да анализира ситуацията доста по-мащабно, за да достигне до два много ценни извода на нас, като общество. Според Георги,

в България има два големи дефицита по отношение на отглеждането на деца – дефицит на държава и дефицит на система за подкрепа, която в миналото е идвала от семейството.

Все разсъждения, които очакваш да чуеш от една жена, но ето, че те идват от мъж, подкрепени са с желязна логика и това ги прави още по-ценни.

Защото е факт, че в България финансовата помощ за майките, осигуряването на адекватна грижа за малките деца под форма на ясли и детски градини, са сведени до минимум. Но също така, помощта от семейството не е това, което някога е била. Повечето баби работят, другите близки изобщо не са толкова близко, защото често са извън страната или в друг град. И така, доста често, младите семейства се оказват без подкрепа в най-трудния момент от живота им.

Виж още: 650 лв за втората година майчинство – ябълката на раздора между политици и… майки

съвети от един баща
Кредит: Дея Атанасова

Помощ има

Георги, като човек на логиката обаче, изготвя план на действие. Него прилага успешно, когато в живота му е на път да се появи второто му дете – Михаил. Той вече знае, че майката има нужда от подкрепа и знае, че ролята на бащата е от ключово значение, за да ѝ я осигури.

Винаги, когато на моя близка ѝ предстои да ражда, аз още в началото на бременността ѝ казвам, че веднага трябва да мобилизира всички хора, които са около нея да ѝ помагат, за да са щастливи те и да е щастлива тя”.

Това не е просто празен съвет, а преживян опит. Когато Георги очаква второто си дете, той ребром поставя въпроса на половинката си още преди раждането – кой ще помага – майка ѝ или бавачка. Това може да изглежда много странно за една жена – подобен въпрос да дойде от мъж, но истината е, че ако повече мъже проявяваха подобна инициативност, на много жени щеше да им бъде доста по-лесно. Защото да поискаш помощ понякога може да бъде най-трудното нещо. Може да усещаш, че е проява на слабост, но всъщност е точно обратното. То е като в самолетите – при опасност, първо трябва да поставиш маската за кислород на себе си, да помогнеш на себе си, за да можеш да помогнеш и на другите.

Георги знае това много добре. И в целия разговор се усеща неговата загриженост към майките. Усеща се разбирането му и желанието средата да се промени. А това далеч не е толкова трудно. И не винаги дори е свързано с намеса на член от семейството или с плащане на заплата на детегледачка. Доста добра идея за помощ, при това напълно безплатна, всяка мама може да открие, ако изслуша епизода, в който Георги ни дава ключа от бараката”

Направи добро

За финал избрахме да споделим част от разговора на Олга и Стефи с Георги, която, надяваме се, да вдъхнови и теб. След като става баща той усеща нужда да помогне на обществото и в частност на деца, лишени от родителска грижа. И до днес усилията му – лични и финансови, са насочени в подкрепа на фондация „Дечица”, организация с много доброволци, които работят дългосрочно с деца без родители, като създават връзка между един възрастен и дете.

„Не става въпрос за някаква еднократна помощ, където ти изчезваш след това от живота на детето и му създаваш още един дефицит, а обратно – запълваш този дефицит с присъствие на възрастен човек.

В интернет можеш да откриеш много организации и фондации, които да подкрепиш, може да го направиш с лично време, средства или пособия. A на сайта на TimeHeroes – платформа за доброволчество и правене на добро, също можеш да потърсиш своята кауза или вдъхновение за мисия, която да подкрепиш сама или заедно с цялото семейство. Защото най-добре учим децата си как да направят света по-добро място чрез личния пример, който им даваме.

ЦЕЛИЯ ЕПИЗОД С Георги Павлов МОЖЕШ ДА ИЗСЛУШАШ ТУК:

ПОДКАСТА „НОВ ЧОВЕК” МОЖЕШ ДА СЛУШАШ В SPOTIFY И APPLE PODCASTS. ПОСЛЕДВАЙ ГО И В ИНСТАГРАМ, ЗА ДА ВИДИШ СНИМКИТЕ НА ФОТОГРАФИТЕ, МОМЕНТИ ЗАД КАДЪР И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, СПОДЕЛЕНА ОТ ГОСТИТЕ.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии