fbpx

Кои звезди разчитаха на сурогатни майки, за да прегърнат децата си?

Днес обръщаме поглед към Холивуд и звездните семейства, които, по една или друга причина, се сдобиха със своите наследници с помощта на сурогатна майка. Но преди това нека поговорим малко и за самия акт, как е уреден той в различните страни и какви са обществените нагласи към него.

За жалост, в България сурогатното майчинство, към днешна дата, не просто не е разрешено, ами се счита за престъпление! Казвам „за жалост”, защото за някои семейства това е единствената възможност да имат дете, с което са генетично свързани. Оказва се обаче, че не само ние сме консервативна и изостанала страна по този въпрос.

В Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Италия, Испания, Португалия, Норвегия, Швеция и Унгария сурогатството също е забранено. Във Великобритания, Дания, Ирландия, Белгия, Гърция и Израел то е позволено, но без заплащане. Докато има страни, в които сурогатното майчинство не само е позволено, но там потенциалните сурогатни майки могат да предлагат услугите си онлайн, чрез агенции или чрез всякакъв вид реклама и получават заплащане за предлаганата „услуга”. Не мога да не обърна поглед и към Щатите, като едни от стожерите на човешки права в света. Там обаче все още няма единодушие по въпроса и затова всеки щат има правомощията сам да решава как да процедира. В следствие на това има щати, които позволяват сурогатното майчинство и то е законово уредено и такива, които са го забранили със закон.

Къде е истината? В законово и етично отношение със сигурност могат да се дадат много доводи „За” и „Против”, но за мен винаги най-силният довод е емоционалният. Сурогатната майка може да износи в утробата си детето (или децата) на нечие семейство и така да сбъдне тяхната иначе невъзможна мечта. По същество да, това са едни правни отношения и всяка от страните влиза в тях с ясното съзнание какво дава и получава. Защо тогава законът да спира тяхното сключване? Кого предпазва? И не е ли това решение, което трябва да засяга само участниците, а не цялото общество?

Виж още: Милена Златкова споделя всичко, което трябва да знаем за донорството на яйцеклетки

сурогатни майки
Кредит: Freepik

Рушат ли звездите стигмата върху сурогатното майчинство?

У нас темата за сурогатното майчинство изглежда присъства само в светските хроники, когато поредната холивудска звезда съобщи, че се радва на нов наследник, благодарение на сурогатна майка. И добре, че са тези новини, за да се нормализира донякъде разговорът и постепенно сурогатството да се превърне в съвсем нормален процес, който не буди страх и недоверие в обществото.

За жалост, мнозина виждат именно в звездните родители пример за един от най-спорните моменти в сурогатството, а именно – използването му не поради необходимост, а от… да го наречем, каприз. Критиците виждат в звездните майки кариеристки, които не смятат за нужно да променят професионалните си планове, щом имат финансовите средства да си позволят „утроба под наем”. Да не говорим, че колкото по-възрастна е една майка, толкова повече критики отнася. Но забелязваш ли един общ знаменател, а именно – майката. Тя винаги е обект на критика! Никога не пожалена, винаги разпъната на кръст

Вярвам, че жените имаме право на избор. Избор какво да правим с телата си – дали, ако можем, да износим дете – свое или чуждо. Дали, ако не можем, да намерим алтернативи, които да ни помогнат да сбъднем мечтите си. Защото, в крайна сметка, това са нашите мечти. Не на обществото, не на родителите ни, не на приятелите ни. И затова

вярвам, че колкото повече се говори за сурогатното майчинство, толкова повече ще започнем да го приемаме за част от живота ни и за един от възможните и нормални избори.

Затова и сега ще ти разкажа историите на седем семейства, които днес са пълни с любов и детски смях, благодарение на няколко сурогатни майки и тяхното човешко решение да помогнат. Дали са компенсирани финансово? Сигурно. Но нима това е толкова лошо? Нека всеки намери сам за себе си отговора на този въпрос

Сара Джесика Паркър

Паркър e част от голямо семейство – има общо 7 братя и сестри! Винаги е твърдяла, че иска голямо семейство, но съдбата ѝ поднася не малко предизвикателства. Тя става майка за първи път на 37 години – 5 години след като се жени за Матю Бродерик ражда син – Джеймс.

Шест години по-късно актрисата и съпругът ѝ се сдобиват с близначки – Табита и Марион. В откровено интервю след раждането им от сурогатна майка, звездата от „Сексът и градът” признава, че със съпруга ѝ отдавна са искали да разширят семейството, но са срещнали доста трудности по пътя си.

„Щеше да е странно да избера сурогатството, ако имах успешни бременности след раждането на сина ми, но случаят не беше такъв. Опитвахме няколко години и, когато не се получи, проучихме различните възможности и открихме това, което ни се стори най-логично за нас.”

И макар сурогатните майки обикновено да остават извън светлините на прожекторите и двойките да пазят тяхната анонимност изключително добре, в случая на Сара Джесика и Матю, ситуацията се развива по различен начин. Пресата се сдобива с цялата информация за избраната от тях жена – Мишел Рос, включително нейният телефон е хакнат и тя е следена безпощадно от папараци, роднините ѝ са подложени на сериозен тормоз. Стига се дори до съдебен процес срещу двама полицаи от родния ѝ град, които се опитват да проникнат с взлом в дома ѝ, за да се сдобият с още информация, която да продадат на пресата…

Сара Джесика Паркър споделя открито възмущението си за отношението, с което сурогатната майка на близначките ѝ се сблъсква… За щастие, въпреки стреса, бременността завършва благополучно за Рос и близначките, както и за цялото семейство на актрисата.

Виж още: „Ако една жена иска да бъде майка, няма сила на света, която да я спре!”, споделя Радина Велчева

Тайра Банкс и Ерик Асла

През 2016 година супермоделът (тогава на 43 години) поема в ръцете си своя първороден син, роден от сурогатна майка. Едва година по-рано тя споделя по време на интервю, което прави с Криси Тийгън, за своите репродуктивни проблеми. Години наред обаче Тайра мълчаливо се справя с болката от неуспешните ин

витро процедури

„Толкова съм уморена да виждам в профилите си в социалните мрежи въпроса „Защо още нямаш деца?”! Не знаеш през какво преминавам, нямаш никаква идея!”, с възмущение и болка споделя Тайра.

Красавицата разказва как в един момент мечтите ѝ за дете се оказали просто невъзможни и целият план, който имала за своето семейство, изглеждал напълно разбит. В разговора с Криси тя споделя как жените над 30 години се сблъскват с обвинения, че поставят кариерата си на първо място и че сами са виновни за проблемите си, без да се мисли през какво преминават те и каква е борбата им.

Самата Тайра има седем неуспешни инвитро процедури и един спонтанен аборт. След тях, логичното решение за Банкс и тогавашния ѝ партньор – фотографът Ерик Асла, се оказва именно сурогатното майчинство. Жената, която износва и ражда сина им – Йорк, Тайра нарича „ангел” в свой пост в социалните мрежи и отправя молитва за всички семейства, които се борят за своето чудо, скоро да го изживеят.

Елън Помпео и Крис Айвъри

Звездата от „Анатомията на Грей” има три деца. През 2009 година (когато е на 40 години) тя ражда дъщеря Стела на съпруга си Крис Айвъри. През 2014 и 2016 година от сурогатна майка (или майки, няма информация дали жената е една и съща) се ражда второто и третото дете на семейството – дъщеря Сиена и син Илай.

Елън не е от звездите, които излагат на показ личния си живот, напротив. Ревностно го пази. Дори отнема доста време преди новината за брака ѝ да е официално обявена. Така че много малко изобщо се знае и за репродуктивните премеждия, през които преминава. Единственият коментар, който си позволява по темата, е по време на гостуване в шоуто на Джими Кимъл, малко след раждането на дъщеря ѝ Сиена:

„Невероятен жест е да износиш чуждо дете в утробата си! Завинаги ще съм благодарна на жената, която ни направи най-големия подарък. чувствам се благословена!”

Никол Кидман и Кийт Ърбан

Една от най-големите холивудски звезди е минала по различни пътища за срещата с всяко от децата си. Заедно с бившия си съпруг Том Круз осиновяват две деца – син и дъщеря. С настоящия си съпруг – Кийт Ърбън, имат две дъщери – едната е износена и родена от Никол, а другата е родена от сурогатна майка.

През годините актрисата говори открито за своите репродуктивни проблеми и как подхожда към тях. С Том Круз решават да осиновят, защото още на 24 години тя преживява спонтанен аборт, след което зачеването по естествен път не се случва за двойката. Малко преди да се разделят окончателно, тя преживява още един аборт.

Въпреки трудностите обаче, да бъдеш майка за Никол е призвание, от което тя не се отказва нито за мит.

„Изживяла съм майчинството по различни начини – осиновила съм, родила съм, доверих се и на сурогатството. За мен от значение е единствено желанието ми да бъда мама!”.

През 2008 години Кидман (тогава на 41 години) ражда за първи път – дъщеря на име Съндей Роуз, която нарича „чудото на живота ми”. Две години по-късно към семейството се присъединява още една дъщеря – Фейт. Тя е родена от сурогатна майка, но с яйцеклетка от Никол. Актрисата споделя, че когато Фейт поотраснала достатъчно, я завели да се срещне със сурогатната си майка. Никол и жената били много емоционални и не спирали да плачат, докато малката госпожица запазила спокойствие, но после бомбандирала родителите си с въпроси.

Днес Никол Кидман е на 54 години. Дали обаче семейството ѝ е приключило с плановете да се увеличи? С Кийт бихме се радвали да имаме още деца. Всичко е възможно. Баба ми е родила майка ми, когато е била на 49 години! Ако сме благословени с още деца, ще ги приема с отворени обятия. Децата са радостта на живота ми!“.

Виж още: Инвитро не е единственото решение, ако бебето се бави казва д-р Мефтуне Шефкетова

Рики Мартин

Ако семействата като тези на Никол Кидман и Кийт Ърбан се сблъскват с едни репродуктивни предизвикателства, то те изглеждат по съвсем различен начин за хомосексуалните двойки или дори за хората, които нямат партньор до себе си, но искат да бъдат родители. Точно както в случая на латино звездата Рики Мартин.

„В продължение на много години мечтаех да бъда баща. И толкова много пъти прежалвах мечтата си, мислейки, че никога няма да се сбъдне, защото съм гей, но не искам светът да знае и затова никога няма да бъда баща!”

Съдбата обаче има други планове за гласовития изпълнител. През 2008 година той става баща на близнаци – Матео и Валентино, родено от сурогатна майка. По онова време той няма партньор до себе си и взема решението да бъде самотен родител. Избира сурогатното майчинство, тъй като, по негови думи, осиновяването в някои страни за хомосексуални двойки или самотни родители е изключително трудно.

Любовта обаче не подминава Мартин. Той среща съпруга си – художника Джван Йосеф. Двамата изглежда споделят мечтата за голямо семейство и скоро след като се женят съобщават добрата новина, че са станали родители на Лусия, родена от сурогатна майка. Само няколко месеца след появата на дъщеря им, Рики и Джван посрещат и сина си – Рен, също роден от сурогатна майка.

В интервю Мартин споделя, че един от близнаците го е питал: „Татко, аз бил ли съм в корема ти?”, на което той отговорил: „Беше в сърцето ми и винаги ще бъдеш там!”. А за жената, която му е помогнала да стане баща, звездата не пести любовта си: Не съм „наемал утроба”. Този израз се използва от фундаменталисти и консерватори! Бих дал живота си за жената, която ми помогна да стана баща. Обичам я с цялото си сърце!

Ким Кардашиян и Кание Уест

Едва ли има нещо, което не се знае за живота на Ким Кардашиян. Все пак цялото ѝ семейство стана известно именно с публичната демонстрация на своето ежедневие и то в продължение на години. Затова и доста се знае за нейния опит със сурогатното майчинство.

Първото си дете – Норт, Ким зачева и ражда естествено. Но в следствие на усложнение по време на бременността, наречено плацента акрета (плацентата се прикрепя към стената на матката по необичаен начин), става невъзможно да забременее отново по естествен начин. Затова тя зачева сина си Сейнт от ембрион, който е имплантиран в нея. За третото и четвъртото си дете обаче, тя и Кание Уест избират да се възползват от услугите на сурогатна майка, тъй като втората бременност отново протича с усложнения.

Винаги съм казвала, че да родиш е невероятно изживяване и ако можеш – то направи го! Но и да не можеш, любовта, която изпитваш към децата си, родени от сурогатна майка, по нищо не се различава от любовта към децата, които ти си родила. За мен няма никаква разлика“, споделя Ким на сестра си Клоуи в епизод на фамилното риалити.

Красавицата е една от малкото звезди, които говорят и за начина, по който е избрала сурогатната майка и каква е била комуникацията им. Първия път кани жената и съпруга ѝ на вечеря, за да се запознаят и „да усети енергията им”. След като химията се получава, оттам насетне се намесват и други хора:

„Имахме адвокати, които да изготвят условията на договора. Също така и терапевт, който говореше с мен и нея, помагаше ни да комуникираме по-добре. Към края на бременността, двете бяхме станали толкова близки, че общувахме открито за абсолютно всичко и без негова помощ.”

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии