fbpx

Да кажем СТОП на домашното насилие! Виж къде и как да потърсиш и да дадеш помощ

25 ноември e Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН.

Точно преди 3 години, на 26 ноември 2018 година, бях на протест, организиран от Български фонд за жените, срещу домашното насилие над жените. През онази година 28 жени загубиха живота си заради бивши или настоящи партньори. Стоях на Орлов мост в студената ноемврийска вечер с една от най-добрите ми приятелки и си мислех, че това е най-лошата година и че по-лошо няма как да стане… 

Но пандемията успя да изостри нещата и всичко стана по-трудно за много жени и у нас, и по света. Още в първата половина на 2020 година психолози и организации по цял свят алармираха, че сигналите за домашно насилие нарастват скорострелно. По време на извънредни ситуации насилието над жени се увеличава, сочи статистиката. Това е валидно за пандемии, за райони, засегнати от конфликти или дори природни бедствия.

Виж още: Как да разпознаеш насилника и дали имаш връзка с такъв?

домашно насилие
Кредит: Anete Lusina / Pexels

Три години и една пандемия по-късно от онази ноемврийска вечер на Орлов мост, черният списък е по-плашещ от всякога! Трагедиите продължават да се случват, имената вече са толкова много, че ми е трудно си спомня всички. Но всяка една история е оставила ужасяваща следа – както върху мен, така и върху много други жени, но най-вече върху семействата на жертвите, които никога няма да ги забравят… 

И всяка една история ме кара да бъда по-предпазлива, да се оглеждам повече, да съм внимателна, когато чуя, че приятелка е имала скандал или дори че отива някъде с мъж, който не познава добре.

Споделяме си локации, измисляме си кодове за помощ, начини за самозащита, ей така, за всеки случай. Защото всички сме равни пред статистиката и никога не знам кога това може да се случи на мен или на някой близък до мен. 

Всъщност, 10 години по-късно, мога да призная, че когато бях на 23-24, бях във връзка, в която партньорът ми посегна. Много добре помня, че пресмятах кой месец ще ми свърши изпитателният срок на работа и ще ми увеличат заплатата, за да мога да се изнеса и да си позволя да плащам цял наем сама. И също така – как да си взема отпуска, за да го направя, докато той е на работа.

Споделям, само защото това е оптимистичният сценарий, в който жената осъзнава, че е в нездравословни отношения, че трябва да направи промяна, че може да си я позволи и че има подкрепата на хора около нея, които да съдействат с търсенето на квартира, пренасяне и всички други подробности. 

За съжаление, за твърде много други жени приключването на токсична връзка е трудно предизвикателство – дали поради финансови причини, наличието на деца или чисто психологическа манипулация от страна на токсичния партньор. Но помощ винаги има и може да се намери!  

От личен опит знам, че насилниците – емоционални или физически, стратегически откъсват своите партньори от техния приятелски и семеен кръг. Именно, за да не се говори и споделя. За да се изгради балон, в който потърпевшата жена е накарана да се чувства „виновна” и „заслужаваща” случващото се

Откритият, искрен, загрижен диалог е изключително важен, необходим, дори животоспасяващ. Повече от нужно е да говорим по темата в две насоки: 1. Какви ресурси са на разположение, към които жените да се обърнат за съдействие, и 2. Как да разпознаваме токсичните и нездравословни поведения на наши партньори или на такива в живота на приятелките ни

От това как да разговаряме с приятелка, за която имаме подозрения, че е в нездравословна връзка, какъв език да ползваме, как да задаваме въпроси, до това какви съвети и правни препоръки да имаме предвид, ако самите ние се окажем в такава ситуация. Всичко това можеш да откриеш в посочените по-долу ресурси (кликни върху частта, която искаш да видиш), предоставени от Emprove Project, за които целият екип на Mammi е дълбоко благодарен.

* Има ли нещо нередно във връзката ти?
Провери с този чеклист

* 9 съвета при ситуация на близък, преживял домашно насилие:
Част 1 и Част 2

* Правни Съвети: При непосредствена опасност, нашият адвокат съветва

* Правни Съвети част 2: Преди да ескалира насилието, по съвет на юристите може да се действа и така

* Най-важното: Съветите към БЛИЗКИТЕ

Emprove Project е фондация, която се фокусира върху справянето с насилието във взаимоотношенията от най-ранните му етапи. Те предоставят полезна информация за разпознаването на нездрави отношения и как да се предпазим от началото. Другото ценно нещо, което те правят е, че споделят вдъхновяващи истории от опита на справилите се жени (#ЖенитеSurvivors). Този тип истински разкази са важна психологическа подкрепа за всяка жена, която преживява домашно насилие. Да знаеш, че не си сам, че някой друг е бил в същата ситуация и се е справил, излязъл е от нея – това знание дава много сила, надежда, дори и смелост за действие

Тъй като домашното насилие е проблем на обществото, Emprove работят за това да повишат усещането за лична отговорност на всеки един от нас, за да осъзнаем колко ключова роля имаме.

Те предоставят и съвети от ментори и терапевти, които са насочени към всички замесени в проблема – семейство, приятели, работодатели и колеги, както и самите потърпевши. 

Друг ценен ресурс, за който научих от Денина Мартин, е Viber ботът „Силна” (ще го откриеш в търсачката на приложението) – насочен да помага на жени, които вече със сигурност знаят, че имат проблем. Ботът предоставя много практична информация относно личните права и как да се процедира, в случай на насилие: Какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита; Къде се търси спешна медицинска помощ на територията на Столична община; Бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

Към посочените по-горе препоръки и референции няма как да не спомена и всичко, което Български фонд за жените активно организира от дълги години. Това е единствената българска организация, която подкрепя кризисни центрове, в които се настаняват онези, които са успели да се освободят от домашното насилие. Те подкрепят и местни неправителствени организации, работещи по правата на жените за  постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

В навечерието на Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените Български фонд за жените обяви и старт на благотворителната кампания „Невидимата първа линия” в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Центровете са едва 17 за цялата страна, а услугите, които предоставят, са системно недофинансирани!

Кампанията цели да разкаже историите на психолози, юристи и социални работници от организациите, които работят на първа линия, като предоставят юридически, психологически и социални услуги, управляват кризисни центрове за временно настаняване, консултативни центрове, горещи телефонни линии за помощ и мобилни услуги в цялата страна и да набере средства за техните спешни нужди.

Центровете, до които ще достигнат даренията, за да продължат да помагат на десетките жени и деца, с които работят всеки ден се намират в градовете Варна, Димитровград, Дупница, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, София, Търговище, Хасково и други.

Можеш да подкрепиш кампанията по един от следните начини:

* на silna.info чрез дарение по сметка или с карта

* в Платформата.бг

* с DMS SILNA на 17 777

* на касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Дарилите 50 или повече лева ще получат като подарък специално създадената документална книга „Невидимата първа линия”, разказваща истории на специалистите, които работят в кризисните и консултативни центрове, преплетени със съдбите на пострадалите жени и деца, на които те помагат всеки ден.

И тъй като една статия не е достатъчна, в пространството на Mammi ще продължаваме да създаваме и споделяме съдържание по темата с цел да подпомогнем психологически, емоционално и с образователни ресурси

Независимо дали ще можеш да се включиш в тазгодишния протест, моят призив към всички е най-вече да се информираме по темата за домашното насилие и активно и осъзнато да споделяме. Опитът на Emprove Project сочи, че

всяко споделяне на тази ценна информация може да достигне до някой, който се нуждае от помощ в този момент. да промени или дори да спаси живот!

Затова, призовавам да споделяме тази статия и други подобни. Приветстваме и всички, които биха добавили препоръки за други полезни връзки в коментарите

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии