fbpx

Кога е време детето да започне да спортува?

Колкото по-рано толкова по-добре. Това определено е моето мото, когато става въпрос за децата и спорта. Физическата активност трябва да се насърчава, за да може да създадем на мъниците здравословни навици, които да са част от целия им живот.

Кога обаче да запознаем детето ни с различните спортове? Как да изберем подходящия за него и за темперамента му?

Това може да се случи съвсем рано. Дори раздвижването на новороденото е физическа активност. С порастването става все по-лесно. Особено, когато интересът към новите предмети се засилва. С помощта на спортни аксесоари под формата на играчки, подрастващите за първи път се докасват до спорта. Да, 9-месечното бебе не може да хвърля плюшената футболна топка, но може да се научи да я държи в ръка, да я търкаля, да пълзи след нея, да познава формата ѝ и да я търси…

С времето общуването с други деца ще му осигури и възможност за колективни спортове, а те помагат много в изграждането на връзка между малчуганите, уважение помежду им, подкрепа

Ползите от спорта за физическото и психологическото развитие на детето са безспорни, затова в следващите редове ще се опитам да ти дам няколко предложения за подходящи активности. Също и малко полезни съвети как да насърчиш малчугана да се включи в тях. Но не забравяй, най-важен е личният пример. Види ли те детето да спортуваш, несъмнено ще иска да се включи, било то в тичане, йога или баскетбол…

Виж още: Колела, тротинетки и още чудесни спортни активности за най-малките на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Плуване

Кредит: Freepik

Знаеш ли, че има уроци по плуване и за съвсем малки бебета? Напълно логично. Все пак водата е среда, която те до скоро са познавали, а някои са и родени в нея. Виждала съм инструктори, които буквално хвърлят бебето в басейна и то само изплува, водено от инстинкта си. Разбира се, под вещото внимание на специалисти. Но е факт, че именно плуването е спорт, който може да се практикува от най-ранна възраст и с израстването да се види дали детето има истински афинитет към него.

Недей да си мислиш, че само защото можеш да плуваш, можеш да научиш и детето си. Хубаво е подобни умения да му бъдат показани от професионалист. Доказано е, че децата възприемат нови умения много по-добре, когато са преподавани от външен авторитет.

Увереността на едно дете във водата е от огромно значение за него, а и за всеки родител, който иска да е спокоен, когато детето му приближи воден басейн.

Баскетбол

Ето го и моя спорт. Бях съвсем малка, когато баща ми ми купи първия детски баскетболен кош. Когато пораснах, започнах да тренирам в градския отбор. И така, докато не се отказах сама, след четири години. Но този спорт ми даде много. Безспорно най-важни бяха приятелствата. Баскетболът си е отборен спорт и дори в ранна възраст децата го разбират. Но пък могат да тренират с часове и сами

Ако искаш да видиш дали това ще се окаже спортът на твоето дете, вземи му като за начало мини баскетболен кош, сложи го на съвсем ниско, така че да си прави забивки. С времето премини към истинска топка, но с миниатюрни размери и по-голям кош.

Огромен плюс на баскетбола е, че е спорт, който ще накара детето да тича повече, отколкото във всеки друг. А от това по-хубаво няма.

Гимнастика

Не си мисли веднага за Нешка Робева и Златните момичета. Никой няма такива смели очаквания от един тодлър. Но именно гимнастиката помага на децата да развият своята физическа активност, да опознаят телата си и техните възможности и то от съвсем ранна възраст. По-гъвкави, по-балансирани, по-силни – така израстват децата, докоснали се до гимнастиката. 

В ранна възраст този спорт ще им даде възможност да се срещнат с други деца, да станат по-социални и по-уверени в себе си. В страната вече има центрове, които предлагат занимания за деца от 4-месечна възраст! Да, отначало не става дума за шпагати и баланс върху греда, но, имай предвид, че никога не е прекалено рано за развитие на двигателната култура.

спорт за деца
Кредит: Freepik

Тенис

Мъжът ми направи всичко възможно дъщеря ни да хване детска тенис ракета на прощапулника ѝ, но не го огря. Разбирам обаче желанието му. Тенисът е страхотен избор, който предлага много ползи за подрастващите. Развитие на координацията между ръце и очи, повишена здравина на костите, развитие на сърдечно-съдовата система, пъргавина, гъвкавост, груба и фина моторика – всичко това и още много дава тенисът.

Виж още: Как да направя прощапулник?

Повечето деца бързо се запалват по този спорт и посещават тренировките с голям интерес. Важно е обаче да ги насърчиш да се забавляват, а не да бъдат първи на всяка цена. Още е рано за спортна злоба.

Футбол

Тук татковците несъмнено ще се включат с удоволствие!

Отначало малчуганите определено не са особено координирани, но с всеки изминал ден е невероятно удоволствие да наблюдаваш развитието им. В един момент дори ще успеят да изритат топката в правилната посока, а след няколко години вече могат и да са истински звезди на терена.

Важно е да знаеш обаче, че не се препоръчва малките деца да удрят топката с глава, колкото и този удар да изглежда забавен. Американската педиатрична асоциация препоръчва деца под 13 години да избягват подобни удари.

Виж още: Детето пред екрана – решение или проблем?

спорт за деца
Кредит: Pexels

Как да запалиш тодлъра си по спорта?

Проучвания доказват, че е много по-вероятно деца, които от ранна детска възраст се срещат със спорт и различни физически активности, да продължават да спортуват и когато тръгнат на училище. Така че да, има ползва в това да насърчаваме децата си да спортуват. Но никога не забравяй, че нищо не трябва да става на сила.

Напълно възможно е твоето дете просто да не е спортна натура. И в това няма нищо лошо. Колкото и важна да е физическата активност, човек, било то и малък, трябва да има желание за нея. В противен случай нищо няма да се получи.

Ето все пак и няколко практични съвета в първите близки срещи със спорта:

Води се по детето

Не му налагай занимание, което виждаш, че не представлява никакъв интерес за малчугана, само защото ти държиш точно на него.

Заложи на разнообразието

Предложи му различни опции, покажи му всяка от тях и му обясни правилата.

Дай време

Точно във вторник следобед може да не му се спортува, но пък сряда сутрин може да е чудесно време за физическа активност. Нещата не винаги се случват по нашия график.

Бъди пример

Включи се в играта с топка, плувай с детето, а защо не опиташ и ти нещо ново, така ще се учите заедно.

Победата не е на всяка цена

Избягвай състезателния характер в спортните занимания в ранна възраст.

Насочи в правилната посока

Ако имаш хипер активно дете, то енергията му е добре да се впрегне именно в спорт.

Размерът е важен

Подбирай спортни уреди и аксесоари, които са с подходящ размер за възрастта на детето, защото в противен случай може се разочарова и бързо да изгуби интерес.

Виж още: книгите за възпитание на деца, които нашите читатели препоръчват

Как да бъдем активни с детето вкъщи?

* Може да помислиш за различни превозни средства като тротинетка или баланс колело – също добра опция за физическа активност в ранна възраст.

спорт за деца
Кредит: Pexels

* Сдобийте се с мека топка и покажи как се използва – как се рита, как се търкаля, как се хвърля и хваща. Дори малкото бебе може да гледа мама и татко как си подават топка и така то пак учи – чрез гледане.

* Когато бебчето отрасне и вече е тодлър, не пропускай възможност да играеш с него на криеница, на Балонът се надува, на гоненица… 

* В домашни условия можеш да научиш детето как да скача на дама за развитие на баланса и координацията. Нужно е просто да залепиш върху пода листи с цифри върху тях. 

Виж още: игрите на моето детство – част 1 и част 2

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии